Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Pisząc o lokalizowaniu kolumn u mnie proszę o nie nadinterpretację. To nie tak, że poprzednie grały "lewa prawa" i nic po za tym. To pewnie kwestia czego kto oczekuje, jeśli chodzi o cenę a jakość grania poprzednich to były całkiem fajne ZG. 
Obecne to zupełnie inna liga i na pewno grają bardziej "do przodu" w porównaniu z poprzednimi. IMHO 😉

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

udały ci się te pomiary , sam jestem pozytywnie zaskoczony ale nie chwal się nimi w jażdym wątku 🙂

poza tym nie rozpaczaj

nawet jeśli postawisz kolumny jedna przy drugiej i zrobisz pomiar obu toi tak obie charakterystyki będą się różnić

a tu dla podniesienia twego ego pomiary  kolumny w zależności od miejsca ustawienia robione przez Gravesena

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trzeba by to jeszcze "pożenić" z charakterystyką naszego słuchu ( indywidualnie ). Wtedy taki DSP  miałby co robić 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
3 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Pisząc o lokalizowaniu kolumn u mnie proszę o nie nadinterpretację. To nie tak, że poprzednie grały "lewa prawa" i nic po za tym. To pewnie kwestia czego kto oczekuje, jeśli chodzi o cenę a jakość grania poprzednich to były całkiem fajne ZG. 
Obecne to zupełnie inna liga i na pewno grają bardziej "do przodu" w porównaniu z poprzednimi. IMHO 😉

jeśli to do mnie to pisałem ogólnie zupelnie bez odniesienia do czyjegokolwiek osobistego systemu

51 minut temu, slawek.xm napisał:

nie chwal się

Tu akurat jako potwierdzenie mojej teorii o symetrii akustyki.

udały ci się te pomiary

"Udały się" to nie do końca trafne określenie, bo myślę, że to efekt całkiem świadomej próby utworzenia akustycznej symetrii w niesymetrycznym pomieszczeniu (np za obiema kolumnami wnęki, we wnękach komody, a w komodach podobne akustyczne badziewie typu poduchy, koce, ręczniki... dziwne miejsce na takie rzeczy, ale lepsza połowa zatwierdziła).

Przy okazji: na jakie częstotliwosci wpływa pufa czy jakaś poducha?

pomiary  kolumny w zależności od miejsca ustawienia robione przez Gravesena

Powyżej 1000Hz idą równo - czy to oznacza, że akustyka ma znaczenie tylko poniżej 1000Hz? BTW obstawiam, że jeździł po pomieszczeniu zaadoptowanym akustycznie, a u mnie pewnie brakłoby skali (nie sprawdzę, bo przykręciłem standy do podłogi).

dla podniesienia twego ego

Bez przesady, ja tylko wiem więcej od tych, co nic nie wiedzą, bo dowiedzieć się nie chcą.

-----

50 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Trzeba by to jeszcze "pożenić" z charakterystyką naszego słuchu ( indywidualnie ).

Nie bardzo, kaprys użytkownika wypełnia wybór takich a nie innych kolumn: jednemu fajnie gra Tannoy a drugiemu B&W. Podobno próby uzyskania za pomocą DSP płaskiego pasma, kończa się zazwyczaj rozczarowaniem słuchacza.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

11 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie bardzo, kaprys użytkownika wypełnia wybór takich a nie innych kolumn: jednemu fajnie gra Tannoy a drugiemu B&W. Podobno próby uzyskania za pomocą DSP płaskiego pasma, kończa się zazwyczaj rozczarowaniem słuchacza.

... i właśnie określeniem, że gra "płasko".
Jak zobaczyłem mój audiograf to byłem zdziwiony, że nie odczuwam iż lewy gra inaczej od prawego kanału. Już pomijam ZG ale różnice w słyszeniu lewego ucha od prawego powinno być dobrze słychać ( "przez mózg" ) na słuchawkach a tak się nie dzieje.

7 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

...różnice w słyszeniu lewego ucha od prawego powinno być dobrze słychać...

Wprost przeciwnie, Twój mózg do takiego odbioru rzeczywistości się przyzwyczaił. Gdybyś jedno ucho nagle poprawił, to by Ci się wszystko rozjechało.

Było takie ciekawe doświadczenie: zakładano smiałkom okulary, w których widzieli lustrzane odbicie. I co? Oczywiście nie byli w stanie funkcjonować, ale po niedługim czasie (nie pamiętam, kilka dni?) funkcjonowali normalnie i lustrzaności obrazu wogóle nie dostrzegali. Problem powrócił po zdjęciu okularów.

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Wprost przeciwnie, Twój mózg do takiego odbioru rzeczywistości się przyzwyczaił. Gdybyś jedno ucho nagle poprawił, to by Ci się wszystko rozjechało.

Było takie ciekawe doświadczenie: zakładano smiałkom okulary, w których widzieli lustrzane odbicie. I co? Oczywiście nie byli w stanie funkcjonować, ale po niedługim czasie (nie pamiętam, kilka dni?) funkcjonowali normalnie i lustrzaności obrazu wogóle nie dostrzegali. Problem powrócił po zdjęciu okularów.

I tu zaczynamy dotykać bliżej nieokreślonych słów "lepiej/gorzej". "inaczej" jest dla mnie zdecydowanie trafniejszym określeniem a już skłonność/próba opisania co jest inaczej zdecydowanie wartościowsza od zwykłego "lepiej/gorzej".

W Anglii największym "zgrzytem" miedzy mózgiem a tym co robię było wjeżdżanie w lewo na rondo. Po pewnym czasie był to odruch.

5 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

W Anglii...

Mieszkasz w UK - to kiedy na browara?

6 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

tu zaczynamy dotykać bliżej nieokreślonych słów "lepiej/gorzej". "inaczej" jest dla mnie zdecydowanie trafniejszym określeniem a już skłonność/próba opisania co jest inaczej zdecydowanie wartościowsza od zwykłego "lepiej/gorzej".

Dokładnie, bo dla jednego "lepiej" to więcej basu, a dla drugiego "lepiej" to basu mniej.

3 godziny temu, ASURA napisał:

To jak sprzedawca audio próbuje sprzedać klientowi coś z górnej półki?

Nie mam pojęcia, ale w moim zdaniem sprzęty z górnej półki również nie mają wypełnienia ... tzn mają ale kiepskie.

3 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

Z tymi kablami to nie prowokujcie.

Dlaczego uznałeś to za prowokacje? Jako element systemu kable zostały wymienione na samym końcu ale niezaprzeczanie jakiś wpływ mają ... 

Eeeee...

Stro9ję teraz jakieś ZG.

Ile trzeba zmienić C, L i R aby coś nie tylko dało się zmierzyć ale usłyszeć...

Kable z ich RLC to kropla w morzu. Ale owszem złotousi idą w zaparte, że słyszą...

Halo, Tu Ziemia...

No jak mają solidniejszy sprzęt i kolumny to coś tam jednak słychać pamiętając doskonale że w audio przyrost jakości zupełnie nie idzie liniowo w stosunku do poniesionych nakładów wręcz jest w obecnych czasach żenująco niski a często to tylko skok w bok i inny sposób grania

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

56 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Halo, Tu Ziemia...

Trzeci świat ... słychać Cię głośno i wyraźnie ...

Edytowane przez szpakowski
Godzinę temu, szpakowski napisał:

Dlaczego uznałeś to za prowokacje? Jako element systemu kable zostały wymienione na samym końcu ale niezaprzeczanie jakiś wpływ mają ...

Niezaprzeczalnie poza percepcją 🙂

2 godziny temu, szpakowski napisał:

...kable zostały wymienione na samym końcu ale niezaprzeczanie jakiś wpływ mają ... 

Zaprzeczalnie.

Dlaczego uznałeś to za prowokacje?

Pyta o to jedyny, który dał się sprowokować i będzie udowadniać, że grają.

21 minut temu, msankowski napisał:

Jak definiujesz "wypełnienie"?

Ciężko to ująć słowami, nie podam definicji ... zaraz zostałbym skrytykowany przez znawców tematu.  Nie ukrywam, że sam zrozumiałem o co chodzi dopiero jak usłyszałem. 

Godzinę temu, msankowski napisał:

Jak Ci się brzmienie spodoba to mówisz "jest wypełnienie" i każdy laik ma Cię za guru... przede wszystkim sam siebie masz za guru.

8 minut temu, szpakowski napisał:

8 minut temu, szpakowski napisał:

Ciężko to ująć słowami, nie podam definicji

w przypadku płci pięknej, to bym wiedział ;-)))

3 godziny temu, szpakowski napisał:

Nie wiem czy zazdrościć czy współczuć percepcji ...

A to już ktoś udowodnił swoje nadludzkie zdolności? Żeby nie było, słyszenie 1.5m kabla sieciowego przy jednoczesnym ignorowaniu, że ta instalacja nie kończy się na gniazdku sieciowym to nie lada wyczyn 🙂

9 minut temu, malikali napisał:

Żeby nie było, słyszenie 1.5m kabla sieciowego przy jednoczesnym ignorowaniu, że ta instalacja nie kończy się na gniazdku sieciowym to nie lada wyczyn 🙂

Nie używam audiofilskich kabli zasilających więc nie będę się wypowiadał o ich wpływie czy braku wpływu na dźwięk ... 

27 minut temu, piano napisał:

w przypadku płci pięknej, to bym wiedział ;-)))

W tym przypadku zdania również mogły by być podzielone ... 😉

Ciężko to ująć słowami, nie podam definicji ... zaraz zostałbym skrytykowany przez znawców tematu.  Nie ukrywam, że sam zrozumiałem o co chodzi dopiero jak usłyszałem. 

Pytam z ciekawości, nie chodziłem nigdy na spotkania audiofilskie i nie wiem, czy pojęcia takie jak "wypełnienie", "gęsto grający" tak samo rozumiem jak inni.
38 minut temu, msankowski napisał:

Czy to odnosić do czasu, przestrzeni, czy widma częstotliwości?

Nie pytaj o takie rzeczy kogoś, komu sie wydaje, że brak zrozumienia techniki audio czyni z niego audiofila. Żeby nie było, jest w tym wątku wielu audiofili, którzy rozumieją technikę audio, albo chociaż się starają. Ale on nie, on woli magię.

Wtrącę, bo akurat to mi  się czepnęlo to słówko.

Między odsłuchem głośników w przeciwfazie o odsłuchem z poprawnie podłączonymi głośnikami  to jest właśnie to, czego brak w wadliwym przyłączeniu.

(Czyli - wrażenie i do tego względne).

Czyli - żadna to definicja.

PS.

Od nieprzyjemnego i wadliwego podpięcia (gdzieś w końcówce lat '70 przestałem dziwaczeć z eksperymentami, bo to chore (ale "poszerzanie" panoramy robi wrażenie, tyle że dość głupie).

PPS.

Na płytach testowych z białym i różowym szumem jest symulowany ta róznica  - nie mamy potrzeby definiowania wypełnienia.

Pijes kolejny.

Nie piszę o "granym" na bieżąco dźwięku, ale tym z nagrań i konsumenckiego ESPU.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Nie pytaj o takie rzeczy kogoś, komu sie wydaje, że brak zrozumienia techniki audio czyni z niego audiofila.

Chętnie przeczytam opinię na ten temat Audiofila rozumiejącego technikę audio:)
  • Pokaż nowe odpowiedzi