Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Przełączyłem na Internet PR2. 
Oglądam i słucham ale przez BT na swoich odgrodach...

Też słuchałem przez BT, i jeszcze na zasilaczach impulsowych. Jak to mogło grać w ogóle.
8 godzin temu, szpakowski napisał:

Tu nie chodzi o moje upodobania ale o jakość dźwięku jaką prezentuje dany sprzęt. Jeżeli sprzęt nie potrafi wygenerować dźwięku z dobrym wypełnieniem to dobitnie źle o nim świadczy ... tylko, że nawet najdroższy wzmacniacz firmowy kóry słyszałem, niestety tego nie potrafił ... 

Czy sam grywasz na czymś muzycznie ? To by mi częściowo wyjaśniło trudności odnajdywania zadowalającego sprzętu audio. 

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

6 godzin temu, szpakowski napisał:

Gdybym przedstawił Ci Lechu pomiary zakłóceń jakie wpowadzają zasilacze impulsowe do sieci, wszystko dokładnie opisał, jakiego charakteru, jakiej wielkości, jaki wpływ mają na działanie urządzenia, ba ... nawet kolorowe wykresy dołączył ... 

A dołączysz te wykresy i przedstawisz ich wpływ na wyjście audio używanych przez nas urządzeń? Dziwne że jeszcze tego nie zrobiłeś.

7 godzin temu, slawek.xm napisał:

uciec od dyfrakcji można tylko montując głośnik w ścianie

No to do dzieła, na świecie chyba już to stosowali.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

11 godzin temu, xetras napisał:

Czy sam grywasz na czymś muzycznie ? To by mi częściowo wyjaśniło trudności odnajdywania zadowalającego sprzętu audio. 

Nie. Nie grywam. Miałem jednak okazję (na swoje nieszczęście) poznać brzmienie sprzętu wybitnego dlatego trudno mnie teraz zadowolić. Zwłaszcza słuchając zestawów za ciężkie pieniądze czuję duży niedosyt. 

8 godzin temu, Lech36 napisał:

Dziwne że jeszcze tego nie zrobiłeś.

Raczysz żartować ... doskonale wiem, że nie ma to najmniejszego sensu ...

13 godzin temu, xetras napisał:

Jego po prostu dowartościowuje pisane, że mamy kiepskie systemy bo on słyszał lepszy. Gdyby nie to, to o czym by pisał? 

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Pytanie do mierniczych. Przeprowadziłem kalibrację interfejsu, i wyszło takie coś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kalibracja poziomów jak widać Ok.

Sweep.thumb.jpeg.d306c240f2acdec7e4ec8fe0bb529365.jpeg

Generowany sweep w czasie rzeczywistym też Ok.

A okno po pomiarze wygląda następująco:

587753094_Oknopopomiarrze.thumb.jpeg.341d4d4902c446ec91d8fdb3a28fd316.jpegA

Co się dzieje?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

nie chyba tylko na pewno i sam wklejałem układ kolegi JBN

Może być "na pewno", mnie interesują klasyczne rozwiązania powodujące na dobrych płytach z dobrze nagraną muzyką "ciarki na plecach". Wszyscy u których występuje taki efekt mają dobry a może nawet bardzo dobry sprzęt odtwarzający muzykę.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

9 minut temu, Lech36 napisał:

Może być "na pewno", mnie interesują klasyczne rozwiązania powodujące na dobrych płytach z dobrze nagraną muzyką "ciarki na plecach". Wszyscy u których występuje taki efekt mają dobry a może nawet bardzo dobry sprzęt odtwarzający muzykę.

pisząc twoim językiem występuje jeszcze gęsia skórka , praca nóżki i wstawanie włosków oraz opad szczęki

jak doświadczysz wszystkich tych elementów jednocześnie to będziesz mógł coś powiedzieć o tym czy system jest dobry

na razie jesteś w czarnej....... nym tle 🙂

19 minut temu, Lech36 napisał:

Może być "na pewno", mnie interesują klasyczne rozwiązania powodujące na dobrych płytach z dobrze nagraną muzyką "ciarki na plecach".

Dobra muzyka słuchana z BT speakera kupionego na targu wywołuje "ciarki na plecach" - kiepska musi nadrabiać brzmieniem.

6 minut temu, slawek.xm napisał:

pisząc twoim językiem występuje jeszcze gęsia skórka , praca nóżki i wstawanie włosków oraz opad szczęki

"Gęsią skórkę" wywołują zjawiska podprogowe niezależne od naszej woli. W tupaniu nogą jest duży udział naszej woli. "Opad szczęki" to bardziej audiofilskie opisy są mające podkreślić dramatyzm sytuacji.

10 minut temu, slawek.xm napisał:

na razie jesteś w czarnej.......

Możliwe, a siebie gdzie pozycjonujesz?

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Dobra muzyka słuchana z BT speakera kupionego na targu wywołuje "ciarki na plecach" - kiepska musi nadrabiać brzmieniem.

U mnie kuchenne radio do słuchania przy śniadaniu nie wywołuje tego efektu nawet na najlepszej muzyce pomimo że w dalszym ciągu ta muzyka jest świetna. Co najwyżej wywołuje potrzebę przejścia na lepszy system i posłuchania tego samego.

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

w galaktyce HD1

A gdzie jest ta galaktyka i jaki jest jej związek z muzyką?

19 minut temu, Adi777 napisał:

A ty gdzie jesteś? Kiedy twoje super duper kolumny? Pytam się, bo przydałaby mi się jedna para do kibla.

rynek jest spory wybierz sobie coś w zależności od wielkości tego kibla

swojej sztuki użytkowej nie oferuję na wolnym rynku sygnowanej moim nazwiskiem

poza tym ostatnio miałem pw ktoś chcial kupic ode mnie sprzęt bez względu na cenę  mam nadzieję , że to nie byłeś ty w końcu musisz składać na wygraną w kablarskim teście 🙂

5 minut temu, Lech36 napisał:

A gdzie jest ta galaktyka

jakieś 13 miliardow lat świetlnych od Ciebie

5 minut temu, Lech36 napisał:

jaki jest jej związek z muzyką?

ciężko będzie zrozumieć komuś kto ocenia system za pomocą ciar czy dziar 🙂

Edytowane przez slawek.xm
2 minuty temu, slawek.xm napisał:

jakieś 13 miliardow lat świetlnych od Ciebie

To dobrze że tak daleko, nie będzie zagrażać moim "ciarkom" i "gęsiej skórce".

3 minuty temu, Lech36 napisał:

To dobrze że tak daleko, nie będzie zagrażać moim "ciarkom" i "gęsiej skórce".

o zagrożeniach nie ma mowy pytałeś o pozycjonowanie 🙂

7 minut temu, slawek.xm napisał:

ciężko będzie zrozumieć komuś kto ocenia system za pomocą ciar czy dziar

To ocena pomocnicza wynikająca z kłopotów z porozumieniem się z pewną grupą entuzjastów jaki wpływ ma technika na doznania osoby która ją używa. 

1 minutę temu, Lech36 napisał:

To ocena pomocnicza wynikająca z kłopotów z porozumieniem się z pewną grupą entuzjastów jaki wpływ ma technika na doznania osoby która ją używa. 

wybierasz się na wystawę?

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

o zagrożeniach nie ma mowy pytałeś o pozycjonowanie

Jak tam się pozycjonujesz to nie ma zagrożenia.

Teraz, slawek.xm napisał:

wybierasz się na wystawę?

Na wystawy najeździłem się w ubiegłym wieku, poza tym mam trudną sytuację związaną z chorobą córki, która ogranicza mi pole manewru.

1 minutę temu, Lech36 napisał:

to tylko odległość mojegoi twojego spojrzenia na audio

myślałem, że załapiesz

3 minuty temu, Lech36 napisał:

Na wystawy najeździłem się w ubiegłym wieku, poza tym mam trudną sytuację związaną z chorobą córki, która ogranicza mi pole manewru.

rozumiem sytuację , do niedawna miałem podobną z mamą

dużo zdrówka dla córy i dla Ciebie

2 godziny temu, jurek1 napisał:

Co się dzieje?

Na oko wszystko ok. Masz pętlę referencyjną w drugiej parze kanałów, więc wszystkie niedokładności są kompensowane - mierzysz niejako różnice między kanałami. Jeżeli w ten sposób będziesz przeprowadzał pomiary, to będziesz miał taką dokładność. Jak chcesz zobaczyć, jak twój interfejs wygląda w rzeczywistości, odłącz pętlę referencyjną w oknie Preferences-Soundcard - będziesz miał jakieś +/-0,05dB na krańcach pasma albo coś koło tego (jeżeli używasz wejść liniowych bez preampów, nie wiem, czy takie masz).

nagrywamy.com

dużo zdrówka dla córy i dla Ciebie

Dzięki, ale te życzenia są niestety niespełnialne.

to tylko odległość mojegoi twojego spojrzenia na audio

myślałem, że załapiesz

Załapałem, ale zabrzmiało to dosyć samolubnie. 

1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

Z opisanych przez Ciebie reakcji najbardziej lubię opad szczęki 👍🏻

33 minuty temu, Lech36 napisał:

Załapałem, ale zabrzmiało to dosyć samolubnie.

to nie jest kwestia samouwielbienia tylko postrzegania rzeczywistosci wielu kolegów daje Ci wskazówki a jednak trwasz przy własnym , dla tych którzy myślą i słyszą podobnie jak ja, blędnym zdaniu

poza tym sam wiesz , że przekonałem się na własnej skórze , że nie zamierzasz nic testować nawet kiedy sam chcialem zapłacić za elementy ktore mógłbyś wykorzystać do testów

dlatego moje zdanie nie jest oparte na widzimisię tylko na faktach

42 minuty temu, Lech36 napisał:

ale te życzenia są niestety niespełnialne.

nigdy nie mów nigdy

47 minut temu, Lech36 napisał:

Dzięki, ale te życzenia są niestety niespełnialne.

Trzymaj się kolego.

2 godziny temu, Lech36 napisał:

U mnie kuchenne radio do słuchania przy śniadaniu nie wywołuje tego efektu nawet na najlepszej muzyce pomimo że w dalszym ciągu ta muzyka jest świetna. Co najwyżej wywołuje potrzebę przejścia na lepszy system i posłuchania tego samego.

Na szczęscie tak nie mam. Wprawdzie po znajomego hiend muszę kilka dni odczekać zanim dam radę słuchać na swoim, ale na wakacjach radość sprawia plastikowe 2.1 z targu.

• Pokaż nowe odpowiedzi