Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Twoje porady są po prostu poza moim budżetem 😞

Myślę , że przeszkodą do zrealizowania moich pomysłów w Twoim systemie jest przede wszystkim brak potrzebnej do tego wiedzy , kasa jest tylko wymówką 🙂

38 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Po co to robisz?

Bo nie trawię, gdy ktoś argumenty zastępuje czepialstwem, a kultura osobista nie pozwala udzielić adekwatnej odpowiedzi.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 godziny temu, sokolik napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rozumiem, że tym się zasugerowałeś i miałeś przeczucie, że wpasuje się to w Twoją akustykę i będziesz zauroczony.

Na pozór jest to super-łatwy cel do krytyki, ale gdyby to zrobił jakiś majsterkowicz z myślą zrobienie płaskiej charakterystyki, a potem pomiar i wyszło, że nie wyszło.

Tymczasem jest kilka rzeczy na korzyść

- poważna firma z zapleczem i doświadczeniem

- moda na pewien rodzaj dźwięku, zapotrzebowanie, gatunki muzyki, brzmienie, czyli był klient

- typowa akustyka bez adaptacji, a to odpowiedź na takie warunki

- char na wykresie jest tak mocno pofalowana, że nie może to być przypadek

- i ostatni, to zadowolony z brzmienia użytkownik, co jest ważniejsze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Moderatorzy

Panowie,

Na temat i bez przepychanek personalnych, bo nie chcę czynić, tego co powinienem.

MIłej niedzieli.

P.S. Przypominam o istnieniu przycisku "ignoruj".

11 minut temu, szymon1977 napisał:

Bo nie trawię, gdy ktoś argumenty zastępuje czepialstwem, a kultura osobista nie pozwala udzielić adekwatnej odpowiedzi.

Jakby tak wszyscy zgłaszali do moderacji Twoje czepialstwo pewnych grup forumowiczów, to by to ogarnąć musiałoby być więcej moderatorów niż forumowiczów 😁

Szymon daj na luz... To zabawa a nie walka na śmierć i życie, nie musisz zbawiać świata 😁

21 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

To zabawa

Zaczynam wątpić w to że audio-hobby to zabawa 😉.

29 minut temu, J.Jerry napisał:

Na pozór jest to super-łatwy cel do krytyki, ale gdyby to zrobił jakiś majsterkowicz z myślą zrobienie płaskiej charakterystyki, a potem pomiar i wyszło, że nie wyszło.

Tymczasem jest kilka rzeczy na korzyść

- poważna firma z zapleczem i doświadczeniem

- moda na pewien rodzaj dźwięku, zapotrzebowanie, gatunki muzyki, brzmienie, czyli był klient

- typowa akustyka bez adaptacji, a to odpowiedź na takie warunki

- char na wykresie jest tak mocno pofalowana, że nie może to być przypadek

Sam widzisz że jakość w audio jest zależna od stanu umysłu 😉.

30 minut temu, J.Jerry napisał:

Na forum piszą chyba tylko sami zadowoleni, przynajmniej tak się wydaje po wklejanych tekstach.

P.S. Też się do tych zadowolonych zaliczam 🙂.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

5 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Szymon daj na luz... To zabawa a nie walka na śmierć i życie, nie musisz zbawiać świata 😁

Jestem skłonny zrozumieć Szymona, że w ramach zdobytej "wiedzy" zbudował sobie system który w jego opinii dobrze odtwarza jego ulubioną muzykę którą jest o ile dobrze się orientuję metal. Metal nie jest nagrywany wybitnie, jednak wierzę na słowo, że ten system sprawia mu satysfakcję i daje radość ze słuchania ... jednak ... sposób w jaki funkcjonuje on na forum jest, że tak ujmę to delikatnie mocno nie na miejscu, zupełny brak pokory i szacunku dla innych userów. Na dobrą sprawę nie było by to problematyczne gdyby nie wtrącał się w takiej intensywności w tak wielu tematach. Głęboko wierzę i życzę mu z całego serca, że kiedyś dozna "audio objawienia", jego świat wywróci się do góry nogami i nauczy się pokory do "audio" i szacunku do innych z większym doświadczeniem w tej materii. 

12 minut temu, Lech36 napisał:

Sam widzisz że jakość w audio jest zależna od stanu umysłu 😉.

Zaiste prawdą to jest ... 😉

6 minut temu, szpakowski napisał:

Zaiste prawdą to jest ... 😉

Czyli wszystko wydaje się że zostało uzgodnione, ale ....................... 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

18 minut temu, Lech36 napisał:

Czyli wszystko wydaje się że zostało uzgodnione, ale ....................... 😉.

Nie ma żadnych ale ... 😉

Edytowane przez szpakowski
1 minutę temu, szpakowski napisał:

Mój post chyba zbyt pochopnie został usunięty więc wszystkiego się wypieram ... 😉

Który post?

2 godziny temu, J.Jerry napisał:

Na pozór jest to super-łatwy cel do krytyki, ale gdyby to zrobił jakiś majsterkowicz z myślą zrobienie płaskiej charakterystyki...

Zupełnie co innego gdy ktoś szukał V-ki, która skompensuje zjawisko przedstawione krzywymi FM. Kupując bez odsłuchu nie wiedziałem co będzie, ale zaskoczenie okazało sie być w 100% pozytywne. Gdybym miał opisać brzmienie, to przy cichym odsłuchu żywiołowe i dynamiczne, jak koncert bluesowy lub jazzowy w zadymionej knajpie.

-----

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

Myślę , że przeszkodą do zrealizowania moich pomysłów w Twoim systemie jest przede wszystkim brak potrzebnej do tego wiedzy , kasa jest tylko wymówką 🙂

Z jednej strony tak, bo gdybym wiedział co dalej, to pewnie kasę bym wyczarował. Ale z drugiej strony... nie, nie bedę na Forum nikomu tłumaczyć, dlaczego chociażby w tym roku na prezenty pod choinkę dla dzieci wydam więcej, niż przez 10 lat na swoje audio.

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Gdybym miał opisać brzmienie, to przy cichym odsłuchu żywiołowe i dynamiczne, jak koncert bluesowy lub jazzowy w zadymionej knajpie

Dodać można jeszcze coś z folku, piosenki aktorskiej...a jak (ulubionego) METALU Ci się słucha?

Nie musisz odpowiadać, wiem jak. Tak samo jak mi się słuchało koncertu Metaliki, gdy grała na Śląskim...a ja byłem wtedy w domu (800m od stadionu) 🤣

15 minut temu, iro III napisał:

Tak samo jak mi się słuchało koncertu Metaliki, gdy grała na Śląskim...a ja byłem wtedy w domu (800m od stadionu)

Też to słyszałem, łączę się w bólu 😉

35 minut temu, szymon1977 napisał:

Gdybym miał opisać brzmienie, to przy cichym odsłuchu żywiołowe i dynamiczne, jak koncert bluesowy lub jazzowy w zadymionej knajpie.

No to dobrze gra.

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

Serio? To sie trzeba było WTEDY przypomnieć a nie TERAZ wypominać. A wtedy porównywałem dostępne w necie wykresy kolumn, które były w okolicy z tymi, co wcześniej posiadałem. Wiem, ze to niezbyt dokładne ale lepsze niż nic, i summa summarum dźwiekiem kupionych bez odsłuchu a wbrew forumowym poradom B&W606 jestem zauroczony.

Najeażniejsze to dostrzec zależności pomiędzy brzmieniem a podbiciem pewnych zakresów częstotliwości, @xajas gdzieś ostatnio opis wklejał.

To było już jakiś czas temu, ale to przemilczałeś. Wspominałem Tobie czy wiesz w jakich warunkach robione były pomiary i aby były wiarygodne powinny być wykonane pomiary kolumn w takich samych, a nie każdy w innym. Musiałbyś porównać pomiar posiadanych kolumn z tymi, które planujesz kupić w tym samym pokoju, a najlepiej w komorze bezechowej przed wymianą.

Pomijając to dobrze, że udało się Tobie trafić w swoje brzmienie.

Edytowane przez Prewwit
16 minut temu, J.Jerry napisał:

No to dobrze gra.

"Dobrze" to niezbyt trafne określenie dla low-endu, ale jak za tę kasę myślę, że jest spoko. Ja właśnie takiego soczystego grania przy niewielkiej głośności szukałem, a innym podobać się nie musi.

-----

36 minut temu, iro III napisał:

...a jak (ulubionego) METALU Ci się słucha?

Nie musisz odpowiadać, wiem jak. Tak samo jak mi się słuchało koncertu Metaliki, gdy grała na Śląskim...a ja byłem wtedy w domu (800m od stadionu) 🤣

Guzik wiesz, gra całkowicie na odwrót niż opisałeś.

-----

8 minut temu, Prewwit napisał:

Wspominałem Tobie czy wiesz w jakich warunkach robione były pomiary i aby były wiarygodne powinny być wykonane pomiary kolumn w takich samych, a nie każdy w innym. Musiałbyś porównać pomiar posiadanych kolumn z tymi, które planujesz kupić w tym samym pokoju, a najlepiej w komorze bezechowej przed wymianą.

Wtedy chyba ktoś pisał o w miarę standardowych warunkach pomiaru. A nawet przy pewnych odchyłkach wraz opisem słownym brzmienia da się pewne rzeczy wychwycić.

Edytowane przez szymon1977

13 minut temu, szymon1977 napisał:

"Dobrze" to niezbyt trafne określenie dla low-endu, ale jak za tę kasę myślę, że jest spoko. Ja właśnie takiego soczystego grania przy niewielkiej głośności szukałem, a innym podobać się nie musi.

Tak wynika z opisu, że jest dobrze, więc low-endem nie jest. Udało się zbudować wartość z tanich elementów. Low-end system, to byłby efekt uzyskania z taniego sprzętu jeszcze gorszego systemu i jeszcze mniej wartego.

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Guzik wiesz, gra całkowicie na odwrót niż opisałeś

Wiem co opisałem a guzik to możesz sobie zapiąć, w razie się rozpiął.

Po cichu to znaczy Z DALEKA.

Ściszając "oddalasz" od siebie żródło dźwieku, ono nadal tak samo głośno gra ale Ty słyszysz to głośne granie z wiekszej "odległości". 

7 minut temu, J.Jerry napisał:

Tak wynika z opisu, że jest dobrze, więc low-endem nie jest. Udało się zbudować wartość z tanich elementów. Low-end system, to byłby efekt uzyskania z taniego sprzętu jeszcze gorszego systemu i jeszcze mniej wartego.

Ale wg forumowych ekspertów raczej chyba niemożliwe, chyba że forumowi eksperci to tylko "eksperci" 😉.   

8 minut temu, iro III napisał:

Ściszając "oddalasz" od siebie żródło dźwieku,

Oddalenie wiąże się nie tylko ze ściszeniem, zmienia się też pogłos. Ściszenie nie powoduje wrażenia oddalenia, trzeba jeszcze dodać efektów odległej akustyki, ale pewnie lepiej to wytłumaczy @przemak. Był niedawno w jakimś wątku film na ten temat. 

29 minut temu, szymon1977 napisał:

Pierwsze słyszę o low-end, a nie prościej powiedzieć niedrogi zestaw Hi-Fi🙂

Zaraz będzie Mid-End, Low-Fi, Super Hi-Endi😉

13 minut temu, Lech36 napisał:

Ściszenie nie powoduje wrażenia oddalenia

Tak? To co, u Ciebie Bon Scott w miarę ściszania przechodzi w szept?

a szeptem melorecytujący Cohen w miarę podgłaśniania zaczyna krzyczeć?

Bo umnie Scott nadal drze ryja a Cohen szepce, tylko jeden POZORNIE z większego oddalenia a drugi z większego "przybliżenia".

"Pogłosy" i całą masę innych elementów technicznych zostawiamy na boku - chodzi mi w tym przypadku o NajWażniejsze wrażenie słuchowe.

29 minut temu, Lech36 napisał:

Ale wg forumowych ekspertów raczej chyba niemożliwe, chyba że forumowi eksperci to tylko "eksperci" 😉

Podaj linka do tej wiedzy.

21 minut temu, Prewwit napisał:

Pierwsze słyszę o low-end, a nie prościej powiedzieć niedrogi zestaw Hi-Fi🙂

Low-end=niska półka - chodzi o jakość, ale w tym przypadku jest to markowy sprzęt, więc nie ma mowy o low end.

2 minuty temu, J.Jerry napisał:

Low-end=niska półka - chodzi o jakość, ale w tym przypadku jest to markowy sprzęt, więc nie ma mowy o low end.

Jakość dźwięku, czy wykonania urządzenia?

2 minuty temu, J.Jerry napisał:

ale w tym przypadku jest to markowy sprzęt, więc nie ma mowy o low end.

Tą drogą można postawić na równi Forda Fiesta z Mustangiem 😉

• Redaktorzy
4 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Tą drogą można postawić na równi Forda Fiesta z Mustangiem 😉

No, będzie jazda. 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Teraz, kangie napisał:

No, będzie jazda. 😉

😂 Tu to chyba tylko nazwa została... Bez jaj 😉
Ciekawe jakby zestawić tą Fiestę z proporcjonalnie stuningowanym Mustangiem 🙂

Sto lat temu, miasto organizowało rajd wszelkich wynalazków.
Między innymi był maluch który miał silnik z jakiegoś ścigacza 🙂
Fajnie to wyglądało jak człowiek spodziewał się motoru a tu maluch zapierdziela 😁

• Pokaż nowe odpowiedzi