Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, slawek.xm napisał:

no to masz problem ale na mnie nie licz 🙂

Znasz mnie, do końca życia będę Cię męczyć. Więc wybierz: życie czy odpowiedź?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

15 minut temu, szymon1977 napisał:

Znasz mnie, do końca życia będę Cię męczyć. Więc wybierz: życie czy odpowiedź?

Sławek sobie doskonale poradzi bez tego forum. Ty nie, więc spokojnie może cię olać. 

A czy zamiast wieszaka do przesyłu spdif może być niekranowany kabel głośnikowy składający się z trzech różnych kawałków łączonych metoda skręcania żył palcami o łącznej długości 7m zakończony najtańszymi wtykami Cinch? Taka prowizorka działała przez kilka lat i dzielnie bez zająknięcia przesyłała strumienie DD i DTS z komputera do amplitunera.

8 godzin temu, przmor napisał:

A czy zamiast wieszaka do przesyłu spdif może być niekranowany kabel głośnikowy składający się z trzech różnych kawałków łączonych metoda skręcania żył palcami o łącznej długości 7m zakończony najtańszymi wtykami Cinch? Taka prowizorka działała przez kilka lat i dzielnie bez zająknięcia przesyłała strumienie DD i DTS z komputera do amplitunera.

Widocznie przez przypadek, skręcając palcami, uzyskałeś tą jedyną "geometrię" oraz "architekturę" HajEndową.

To poważna i "innowacyjna" sytuacja jest. Zalecam konsultacje z @747 🤣

Przewody glosnikowe wyciągnięte były z auta po kilku latach użytkowania a w aucie jak to w aucie, raz zimno innym razem gorąco, wilgotno albo sucho. Żyły pokryte były nalotem, nie chciało mi się ciąć przewodów, obierać z izolacji. Możliwe więc, że dźwięk miał jakiś nalot organiczny być może nawet plankton ale nie analizowałem tego :) Co by nie mówić, przewód spdif z wieszaka to hi-end przy tej mojej prowizorce.

16 godzin temu, szymon1977 napisał:

Trudno DSP uznać za szkodliwe jeśli zmniejsza szkodliwość akustyki.

To tak jakby uznać charakterystykę RIAA przedwzmacniacza do wkładki gramofonowej za złą bo ingeruje w charakterystykę wzmacniacza a ona tylko przywraca charakterystykę płaską zepsutą przez charakter przetwornika np. MM. Oczywiście zgadzam się, że najlepiej jak będzie idealnie bez ingerencji w domenie elektrycznej. Staram się zawsze działać bez ingerencji elektronicznej.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

5 minut temu, Lech36 napisał:

...najlepiej jak będzie idealnie bez ingerencji w domenie elektrycznej. Staram się zawsze działać bez ingerencji elektronicznej.

Jeśli ktoś wciśnie kolumny w kąty pomieszczenia w modnym ostatnio stylu bez mebli czy dywanów, i spróbuje dokonać cudu za pomocą DSP to faktycznie nie ma sensu, ale drobne korekty to czemu nie?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

5 godzin temu, Lech36 napisał:

najlepiej jak będzie idealnie bez ingerencji w domenie elektrycznej

... czyli koncert w filharmonii, bo teraz byle uliczny grajek bez prądu nie zagra. Może jaszcze jakaś knajpa w Zakopcu albo własny instrument w domu. 

Jeżeli jest prąd - jest ingerencja 🙂 

2 minuty temu, colcolcol napisał:

Jeżeli jest prąd - jest ingerencja

Jak jest dokonana z głową to mi nie przeszkadza.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

11 godzin temu, iro III napisał:

Widocznie przez przypadek, skręcając palcami, uzyskałeś tą jedyną "geometrię" oraz "architekturę" HajEndową.

To poważna i "innowacyjna" sytuacja jest. Zalecam konsultacje z @747 🤣

... jeszcze układ planet był korzystny... 

Gość

(Konto usunięte)
9 godzin temu, szymon1977 napisał:

eśli ktoś wciśnie kolumny w kąty pomieszczenia w modnym ostatnio stylu bez mebli czy dywanów, i spróbuje dokonać cudu za pomocą DSP to faktycznie nie ma sensu,

właśnie tylko wtedy korekcja za pomocą dsp ma sens

inaczej bas przykryje wszystko

Mysle ze wiekszosc towarzystwa jeszcze nie slyszala jak zmienia sie precyzja odwzorowania sceny/stereofoni po perfekcyjnym wyrownaniu symetrii kanalow i jedyne co z DSP kojarzy to korekcje basu.

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, xajas napisał:

Mysle ze wiekszosc towarzystwa jeszcze nie slyszala jak zmienia sie precyzja odwzorowania sceny/stereofoni po perfekcyjnym wyrownaniu symetrii kanalow i jedyne co z DSP kojarzy to korekcje basu. emoji6.png

te aspekty o których piszesz należą do konstrukcji kolumny

warto oddzielać konstrukcję kolumny i akustykę pomieszczenia

Psinco prawda.

Mozesz skonstruowac najbardziej perfekcyjnie symetryczne kolumny, ale jak je postawisz asymetrycznie w pomieszczeniu (np. jeden blizej bocznej sciany, w kacie, przy szybie,… bla bla bla) to zobaczysz co ci z tej perfekci zostanie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zapominasz, ze to czego sluchamy i korygujemy to nie kolumny! To czego sluchamy to system pomieszczenie + kolumny

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, xajas napisał:

ale jak je postawisz jasymetrycznie w pomieszczeniu (np. jeden blizej bocznej sciany, w kacie, przy szybie,… bla bla bla) to zobaczysz co ci z tej perfekci zostanie emoji6.png

ja tak nie robię

Ja tez nie, ale to niczego nie dowodzi.
Nie kazdy ma takie mozliwosci
Na szczescie wiekszosc nawet nie jest swiadoma tego, jakiego stereofonicznego chaosu slucha

5 minut temu, xajas napisał:

Psinco prawda.

Mozesz skonstruowac najbardziej perfekcyjnie symetryczne kolumny, ale jak je postawisz asymetrycznie w pomieszczeniu (np. jeden blizej bocznej sciany, w kacie, przy szybie,… bla bla bla) to zobaczysz co ci z tej perfekci zostanie

Ukryta Zawartość

IMG_4464.thumb.jpg.e8ac2696de798df6ebee20824ef4bb6a.jpg

Zapominasz, ze to czego sluchamy i korygujemy to nie kolumny! To czego sluchamy to system pomieszczenie + kolumny

Stąd trzeba skorygować pomieszczenie, zameblować, zaregalić zagracić; na ścianach coś powiesić i wtedy da rady się cieszyć muzyką

2 minuty temu, xajas napisał:

Inni mają więcej okien niż. Ty za tym co Ty tu piszesz o możliwościach i widokach- przynajmniej za okno…

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, xajas napisał:

90% kolumn jest produkowane wg założeń pełnej symetrii

i dlatego wymagają one również symetrii w ustawieniu oraz zabudowie czy umeblowaniu pokoju

kombinacje o jakich piszesz mogą być uskuteczniane tylko w diy i to też tylko przez tych , którzy dysponują znaczną wiedzą

pokój Linkwitza np kolumny aktywne a jednak symetryczne

obraz.thumb.png.6cb89e7c91adc4ac424ca0930938b898.png

1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

właśnie tylko wtedy korekcja za pomocą dsp ma sens

Otóż nie.

A stanowisko j.w. pachnie jakąś doktrynalną opinią o technice dsp, jakby w oparciu jakiś dogmat.

5 minut temu, slawek.xm napisał:

i dlatego wymagają one również symetrii w ustawieniu oraz zabudowie czy umeblowaniu pokoju

kombinacje o jakich piszesz mogą być uskuteczniane tylko w diy i to też tylko przez tych , którzy dysponują znaczną wiedzą

pokój Linkwitza np kolumny aktywne a jednak symetryczne

Ukryta Zawartość

Tak to jest jak dobrego teoretyka na ziemię sprowadza proza życia 😉

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, ASURA napisał:

był też praktykiem 🙂

ale kiedy pierwszy raz zobaczyłem jego pokój zrozumiałem dobrze dlaczego pół życia poświęcił odgrodom.... inne nie miały szans dobrze grać w takich warunkach 🙂

5 minut temu, Zwykły Drut napisał:

Otóż nie.

A stanowisko j.w. pachnie jakąś doktrynalną opinią o technice dsp, jakby w oparciu jakiś dogmat.

to nie dogmat tylko moje zdanie

To nie prawda. Te czasy juz dawno minely.

Kazdy Kowalski moze sobie sprawic wzmacniacz z zabudowanym systemem Dirac, ktory bardzo skutecznie rozprawia sie z takimi problemami. I do tego nie potrzeba ani rozwiazan DIY ani ultrawielkiej wiedzy

Tutaj przyklad asymetrycznego systemu przed i po korekcji.
Efekt jest „piorunujacy“

Ukryta Zawartość

IMG_3530.thumb.jpg.1959392d4a407b7b340d59b393337de6.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, ASURA napisał:

Otóż właśnie🙂 A funkcja pomieszczenia living room jest pochodną tej nazwy, i postulat bezwzględnej konieczność podporządkowania go zestawom głośnikowy to kolejny dogmatyczny pogląd.

to nie dogmat tylko moje zdanie

Oczywiscie ze kazdy moze miec swoje zdanie, ale to zdanie jest zdecydowanie podparte dogmatami i brakiem jakiegokolwiek praktycznego zastosowania takich rozwiazan, co latwo rozpoznac po kazdym przytaczanym (anty-)argumencie, obalanym blyskawicznie najprostszymi przykladami (patrz powyzej).

Moja dewiza:
o lampkach nie mam pojecia, wiec trzymam sie od wypowiedzi o lampkach z daleka i omijam je.
Gdybym nie mial pojecia o DSP, to tez bym sie od nich z daleka trzymal
8 minut temu, slawek.xm napisał:

był też praktykiem 🙂

ale kiedy pierwszy raz zobaczyłem jego pokój zrozumiałem dobrze dlaczego pół życia poświęcił odgrodom.... inne nie miały szans dobrze grać w takich warunkach 🙂

Bo sporą część życia poświęcił… patrzeniu za te duże okna😉

Dwa dni temu tak miałem w pokoju, na zachód ciemne chmury, na południe śnieg a na wschód tęcza. Żaden scenariusz tak nie ma😁

• Pokaż nowe odpowiedzi