Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

51 minut temu, slawek.xm napisał:

ale kiedy pierwszy raz zobaczyłem jego pokój zrozumiałem dobrze dlaczego pół życia poświęcił odgrodom.... inne nie miały szans dobrze grać w takich warunkach 🙂

Ciężko zrozumieć, że ktoś taki nie ma pokoju tylko do audio...

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

miał

Ale żona zakwiatkowała🤫

Tak bardziej na serio te kolumny całkiem fajne ma i warto by było je odgapić skoro małżonka nie wyrzuciła😉

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

ja tak nie robię

Z całym szacunkiem, ale to nie wątek o Tobie i Twoim systemie, ani nawet nie dział hiend. Tu symetrii często nie ma i często nie da się jej uzyskać. W takim przypadku nie znam lepszego sposobu niż wspomóc się DSP.

Godzinę temu, xajas napisał:

Oczywiscie ze kazdy moze miec swoje zdanie...

Czy aby na pewno? Weźmy dla przykładu 2+2. W tej kwestii można znać fakt lub nie, posiadanie własnego zdania jest równoznaczne z brakiem znajomości faktu.

3 godziny temu, slawek.xm napisał:

właśnie tylko wtedy korekcja za pomocą dsp ma sens

inaczej bas przykryje wszystko

Czyli Twoim zdaniem duże odchyłki można korygować za pomocą DSP a małych już nie? Coś mi sie zdaje, że za tym przemawiają względy czysto ideologiczne a nie racjonalne.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

21 minut temu, szymon1977 napisał:

Z całym szacunkiem, ale to nie wątek o Tobie i Twoim systemie, ani nawet nie dział hiend. Tu symetrii często nie ma i często nie da się jej uzyskać. W takim przypadku nie znam lepszego sposobu niż wspomóc się DSP

W greckich starożytnych amfiteatrach to stosowali szept z sceny słyszany był w ostatnich rzędach…

24 minuty temu, szymon1977 napisał:

Czyli Twoim zdaniem duże odchyłki można korygować za pomocą DSP a małych już nie? Coś mi sie zdaje, że za tym przemawiają względy czysto ideologiczne a nie racjonalne.

Duża jest łopata a pęseta jest mała, nie przesuniesz jednej mrówki łopatą, co najwyżej rozwalisz mrowisko

Dalej taki urok z jakością dźwięku ma DSP

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość

(Konto usunięte)
56 minut temu, szymon1977 napisał:

małych nie ma sensu

57 minut temu, szymon1977 napisał:

Z całym szacunkiem, ale to nie wątek o Tobie i Twoim systemie, ani nawet nie dział hiend. Tu symetrii często nie ma i często nie da się jej uzyskać. W takim przypadku nie znam lepszego sposobu niż wspomóc się DSP.

nie znam nikogo kto modyfikowałby tak kolumny jak jego wysokość xajas pokazał a na forum też nie ma takiego przypadku

poza tym ..."wszystko można tylko nie wszystko przynosi korzyść"

ale oczywiście niech każdy se robi jak chce ważne by była radocha 🙂

Gość

(Konto usunięte)

ale jak je postawisz asymetrycznie w pomieszczeniu (np. jeden blizej bocznej sciany, w kacie, przy szybie,… bla bla bla) to zobaczysz co ci z tej perfekci zostanie

Panie, nie takie rzeczy my ze szwagrem

https://soundway.pl/index.php/portfolio-item/projekt-akustyki-salonu-z-duza-iloscia-szkla/

2bff3d2276afa84f469fb11914144e43.jpg8435ea005f82a9bd6f6561ef4c008095.jpg
W dniu 18.02.2023 o 11:21, Lech36 napisał:

Jestem ciekawy jakie parametry sprzętu mają wpływ na wykrywane/"wykrywane" przez audio hobbystów zmiany.

Najważniejszym jest cena. Reszta jest całkowicie drugorzędna, albo nawet nie ma żadnego znaczenia.

Czy tak powinien wyglądać wzmacniacz kosztujący 20 tysięcy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

nie znam nikogo kto modyfikowałby tak kolumny jak jego wysokość xajas pokazał

To prawda, ale przypominam jeszcze raz: nie kolumny tylko caly system (kolumny+pomieszczenie, sluchawki+uszy,…).
A jak i jak daleko, to kwestja opanowania roznych systemow, a nie dogmatycznego nastawienia

Ano wlasnie. Ale coniektozy z braku pojecia o tym co i jak jest grane w dalszym ciagu insynuuja „poniewaz wszystko mozna, wiec bedzie wszystko bedzie zrobione“

I znowu maly praktyczny przyklad przeczacy twoim komentarzom

Ukryta Zawartość

IMG_4497.thumb.jpg.87d78681ee3cdff6f80229dda4549d1b.jpg

Czasami wystarczy 6EQ, by osiagnac male cuda

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam dobry pomysl na to, jak mozemy skrocic te bezsensowne dyskusje o DSP pozbawione praktycznych podstaw i jak kazdy samemu moze sie przekonac, jak to dziala.

Wystartujmy experymentalny projekt uzycia/wyprobowania dzialania systemow DSP/DRC dla kazdego Kowalskiego i to za FRIKO️i bez znajomosci dzialania takich systemow

Robisz 2 pomiary, przysylasz mi te pomiary przez mail, a ja wyliczam ci odpowiednie filtry (z milosci do blizniego, po prostu za friko ), ktore aplikujesz w darmowym programie APO

Czyli warunki brania udzialu w tym projekcie to:

1. zrodlem muzyki jest PC
2. instalujesz dwa darmowe programy
- REW
- Equalizer APO
3. masz mikrofon i potrafisz zrobic dwa pomiary w REW (w miejscu odsluchu) osobno dla lewego i prawego kanalu
3. przysylasz mi te pomiary (plik .mdat) przez mail
4. ja wyliczam w REW odpowiednie filtry/EQ i przysylam ci je spowrotem przez mail (za friko️)
5. przysylam ci gotowy plik konfiguracyjny do EqalizerAPO (nie musisz nic kombinowac z APO)
6. kopiujesz 3 przyslane pliki do foldera APO
7. odpalasz muzyke i….

Gotowe

Wtedy masz pewne minimum podstaw do tego, by ocenic jak mogly by brzmiec takie korygowane systemy, gdyby sie takie korekcje potraktowalo bardziej powaznie, bardziej doglebnie, bez „zdalnej diagnozy“ (de facto generuje filtry „w ciemno“, bez mozliwosci kontroli, odsluchu i poprawki)

Jesli ktos jest zainteresowany takim experymentem, to mozemy zalozyc osobny specjalny watek, w ktorym mozna dokumentowac i sledzic postep i reakcje uczestnikow.

Oczywiscie preferowanym pierwszym „pacjentem“ jest Slawek, ktory ma opanowany REW i jest w stanie dostarczyc pomiary, na ktorych mozna polegac.

I jeszcze jeden drobiazg

Robimy to dla celow „pogladowych“, wiec oczekuje ze mozemy pokazywac wyniki tych pomiarow na forum (np. przed i po korekcji). Jesli ktos „sie czai“ i nie jest gotow opublikowania swoich pomiarow, nie powinien brac udzialu,

6 godzin temu, slawek.xm napisał:

małych nie ma sensu

U siebie zrobiłem małe (wyrównanie kanałów korekcją do 3dB) - róznica kolosalna. Vzas ptacy to godzina, koszt £0 (darmowy REW i mikrofonik ze strychu). Gdybym miał to samo uzyskać usiłując fizycznie uzyskać symetryczną akustykę w niesymetrycznym pomieszczeniu...

W tym przypadko korzyść jest wymierna, a stosunek jakosć/cena w kosmosie.

nie znam nikogo kto modyfikowałby tak kolumny jak jego wysokość xajas pokazał a na forum też nie ma takiego przypadku

Bo bez DSP się nie da 🙂

-----

14 minut temu, xajas napisał:

Robisz 2 pomiary, przysylasz mi te pomiary przez mail, a ja wyliczam ci odpowiednie filtry ..., ktore aplikujesz w darmowym programie APO

Znam odpowiedź zanim pytanie zostało zadane: faktycznie sporo się poprawiło, ale tak nie da się słuchać, bo cyfra brzmi cyfrowo. Może gdybyś REW zainstalował na komputerze lampowym...

9 godzin temu, slawek.xm napisał:
9 godzin temu, xajas napisał:

Mysle ze wiekszosc towarzystwa jeszcze nie slyszala jak zmienia sie precyzja odwzorowania sceny/stereofoni po perfekcyjnym wyrownaniu symetrii kanalow i jedyne co z DSP kojarzy to korekcje basu.

Ukryta Zawartość

te aspekty o których piszesz należą do konstrukcji kolumny

slawek.xm, mam zupełnie inne doświadczenia I'm afraid you're wrong 😛 

Gdybyś miał rację, każde bardzo dobre kolumny zagrałyby holografią w byle remizie czy bloku a tak nie jest. ISłuchałem kilku zestawów budżetowych (~2 tyś zł całość!) grających aż nierealistyczną sceną i tak namacalnymi źródłami pozornymi, jakie tylko można sobie wyobrazić. W drugim przypadku zadbano każdy, najdrobniejszy szczegół w symetrii kanałów. 

Ukryta Zawartość

Znam odpowiedź zanim pytanie zostało zadane…

Ja tez znam

Zaraz pojawia sie dziesiatki wykretnych, kreatywnych wypowiedzi, dlaczego taki projekt jest bez sensu i dlaczego to nie moze funkcjonowac
9 hours ago, ASURA said:

Tak to jest jak dobrego teoretyka na ziemię sprowadza proza życia 😉

Ciebie to już nic nie sprowadzi. Ugrzęzłeś w kocim żwirku 😄

Godzinę temu, xajas napisał:

7. odpalasz muzyke i….

Na jakimkolwiek programie ? 

Jaki mikrofon jest potrzebny ?

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

35 minut temu, colcolcol napisał:

Słuchałem kilku zestawów budżetowych (~2 tyś zł całość!) grających aż nierealistyczną sceną i tak namacalnymi źródłami pozornymi, jakie tylko można sobie wyobrazić. W drugim przypadku zadbano każdy, najdrobniejszy szczegół w symetrii kanałów. 

Niedowiarkom polecam:

- zdjąć wszystko ze stołu,

- przesunąć stół na środek pokoju,

- na środku stołu postawić laptop,

- puścić z YT ten słynny kawałek z psem szczekającym u sąsiada (Roger Waters czy Pink Floyd - nie pamiętam),

- zlokalizować psa.

To wystarczy aby się przekonać, jaki wpływ na lokalizację źródeł pozornych ma system, a jaki symetria akustyki.

-----

8 minut temu, Piopio napisał:

Ja do wyrównania kanałów użyłem mikrofonik kalibracyjny z plastikowego KD Sony, dlaczego taki wystarczy tłumaczyć nie będę.

Edytowane przez szymon1977

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, szymon1977 napisał:

W tym przypadko korzyść jest wymierna, a stosunek jakosć/cena w kosmosie.

W takim razie wypada mi pogratulować Ci fantastycznej poprawy grania i radochy

co niniejszym czynię MOJE GRATULACJE

10 minut temu, slawek.xm napisał:

W takim razie wypada mi pogratulować Ci fantastycznej poprawy grania i radochy

co niniejszym czynię MOJE GRATULACJE

Już to de facto oceniając wykresy zrobiłeś - dziękuję 🙂

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, szymon1977 napisał:

Już to de facto oceniając wykresy zrobiłeś - dziękuję 🙂

wykresy odnosiłem do braku korekcji i niezaadoptowanego pomieszczenia odsłuchowego 🙂

nie pamiętam byś wtedy pisał , że korygowałeś pasmo przez dsp

ale skoro tak to może skorzystaj jeszcze z propozycji xajasa może następna korekcja jeszcze bardziej Cię ucieszy

a jeśli chodzi o Watersa to sanki  tworzą wielką elipsę przejeżdżając przed nosem

i ten efekt jest najbardziej warty uwagi 🙂

10 godzin temu, xajas napisał:

Mysle ze wiekszosc towarzystwa jeszcze nie slyszala jak zmienia sie precyzja odwzorowania sceny/stereofoni po perfekcyjnym wyrownaniu symetrii kanalow i jedyne co z DSP kojarzy to korekcje basu.

Ukryta Zawartość

Akurat to w moim Lyngdorfie to dla mnie najmocniejsza strona korekcji, precyzja lokalizacji instrumentów, wyraźność wokalu itp. Obecnie po remoncie i przestawieniu kolumn słucham bez korekcji, i jest lepiej niż wcześniej z korekcją. Zgubiłem stojak do mikrofonu, więc nie mam jak zrobić kalibracji, ale jutro pojadę do jakiegoś sklepu RTV i coś kupię. Chociaż i tak słucham obecnie na klasycznym analogowym wzmacniaczu, który dla mnie gra lepiej od Lyngdorfa.

Co do tego czarnego tła, to wiem o czym koledzy piszą, ale trudno jest mi to powiązać z jakimś konkretnym parametrem. Myślę, że muszą być dobre kolumny, o niskich zniekształceniach i oczywiście wzmacniacz, o niskich zniekształceniach i szumie, dobrze współpracujący z kolumnami. To mityczne czarne tło, to coś co słychać nawetgdy odpali się starą realizację, mocno zaszumioną, ale słychać, że jest to szum nagrania. Oczywiście, że najlepsze czarne tło jest w nocy, jak sąsiedzi pójdą spać, spada szum tła, a do tego ciemność sprawia, że czarny jest bardziej czarny 😉 
Dobre sprzęty to mają, słabe nie, ale jakiekolwiek kable, bezpieczniki, nie mają tutaj nic do rzeczy.

Ukryta Zawartość

System gra dobrze, albo nie....

Gość

(Konto usunięte)
26 minut temu, barmanekm napisał:

Obecnie po remoncie i przestawieniu kolumn słucham bez korekcji, i jest lepiej niż wcześniej z korekcją.

to jest bardzo ciekawe spostrzeżenie 🙂

Teraz, slawek.xm napisał:

to jest bardzo ciekawe spostrzeżenie 🙂

Też mnie to zaskoczyło, do tego stopnia, że olałem poszukiwania stojaka do mikrofonu w różnych pudłach, gdzie trzymałem graty przez okres remontu. To znaczy doszedłem do prawdopodobnych przyczyn, ale w najbliższym czasie sprawdzę jak będzie z korekcją. Obecnie kolumny grają na długiej ścianie, i mam szerszą bazę stereo. Jednocześnie za głową mam więcej miejsca, bo jest wnęka kuchenna. Kolumny są bliżej ściany (jakieś 70 cm do frontu, wcześniej było 120 cm), przez co efekt SBIR jest przesunięty w wyższą częstotliwość. No i moje monitory Harbeth C7ES-3 to nie mają dużej ilości niskiego basu, więc podbicie od ściany im chyba troszkę pomogło. 

Inna sprawa, że ta korekcja nie była mocna, mam troszkę ustrojów akustycznych w miejscach pierwszych odbić, i chyba jakoś udane pomieszczenie, bo przy znajomości pokoju na poziomie 100%, korekcja to było jakieś 4-5% w trybie GLOBAL i chyba jakieś 7-8% w trybie FOCUS. Nie pamiętam dokładnych liczb, ale na pewno były poniżej 10%,

Przecież to oczywiste i co z tego jak nie każdy sobie może zrobić remont pod lepsza akustykę. 

Osobiście polecam również manipulacje miejscem odsłuchu 😁

Na jakimkolwiek programie ? 

Tak, na dowolnym, bo APO leci w tle jako jako tzw. system wide EQ, czyli koryguje wszystkie dzwieki wychodzace z PC

Mikrofon? Standard: UMIK-1
4 godziny temu, Misio38 napisał:

Czy tak powinien wyglądać wzmacniacz kosztujący 20 tysięcy?

Bardzo tajemniczy 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

14 minut temu, xajas napisał:

Tak, na dowolnym, bo APO leci w tle jako jako tzw. system wide EQ, czyli koryguje wszystkie dzwieki wychodzace z PC

Nawet z WASAPI i ASIO ? Mogę puszczać z Roon po USB ? 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, barmanekm napisał:

Obecnie kolumny grają na długiej ścianie, i mam szerszą bazę stereo.

możesz poczytać ze szczególnym uwzględnieniem mikro dostrajania

https://www.hifi.pl/porady/ustawienie-audio-physic.php

9 minut temu, Ajothe napisał:

Osobiście polecam również manipulacje miejscem odsłuchu 😁

Tak, wyliczałem sobie kiedyś, gdzie będzie optymalnie, ale jak już ktoś napisał. Living Room powinien służyć głównie do życia, a w moim przypadku audio to tylko jeden z kilku przyjemnych dodatków.

6 minut temu, slawek.xm napisał:

możesz poczytać ze szczególnym uwzględnieniem mikro dostrajania

Dzięki kilka ciekawostek mi wpadło. Może je niedługo sprawdzę.

14 minut temu, Ajothe napisał:

Ja ostatnio próbuję wprowadzić fotel audio do współżycia 😁

Ja tam wolę kobiety, ale o gustach nie dyskutujemy 😁

• Pokaż nowe odpowiedzi