Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, msankowski napisał:

Nie o to chodzi. Grający Ethernet to jest margines wypowiedzi nawet na naszym forum. W artykule pojawia się to jako problem główny. A nie jest.

Nie grają mi ani switche, ani kable, ani podstawki. Ale od ludzi tutaj dużo się dowiedziałem. A artykuł bije we wszystkich "audiofilów"...

Racja. Właśnie dlatego ja spośród auduofilów wyróżniam kablofilów.

Godzinę temu, msankowski napisał:

Odkąd poczytałem co różni pismacy piszą o tym, czym się zajmuję zawodowo, nie przywiązuję wagi do tego co "w sensie ogólnym" piszą osoby, które się na opisywanym temacie nie znają.

Ogólnie masz rację, w tym przypadku raczej wątpliwe, aby nawet podrzedny pismak z chipa nie miał pojecia o  technologii cyfrowej.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Ogólnie masz rację, w tym przypadku raczej wątpliwe, aby nawet podrzedny pismak z chipa nie miał pojecia o  technologii cyfrowej.

O technologii cyfrowej oczywiście tak. O tym co pasjonuje "audiofilów", pojęcie miał chyba umiarkowane.
16 minut temu, msankowski napisał:

O technologii cyfrowej oczywiście tak. O tym co pasjonuje "audiofilów", pojęcie miał chyba umiarkowane.

Powiedziałbym raczej, że sposród audiofilów wybrał śmieszna grupkę, zwaną kablofilami.

-----

47 minut temu, szpakowski napisał:

Kto nie zajmujący się danym hobby w takim stopniu jak niektórzy audiofile kupi sobie wędkę za 10tys czy rower za 100tys? 

Tak drogie zabawki czesto kupowane są ze zwykłego snobizmu, jest natomiast pewna zasadnicza różnica:  pomiędzy wędka za 1000 a 10000 jest wymierna różnica, pomiedzy rowrem za 10000 a 100000 także - pomiędzy kablem za 1 a 1000000 wymiernej różnicy nie ma.

45 minut temu, szpakowski napisał:

Audiofilem można być posiadając sprzęt za parę tysięcy, można również mieć sprzęt za milion. To tylko kwesia zasobności portfela i stopnia "zaangażowania się" w hobby. 

Jeśli ktoś własną niewiedzę ponad wiedzę naukową stawia, to już "przeangażowanie się" raczej.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, szpakowski napisał:

Kto nie zajmujący się danym hobby w takim stopniu jak niektórzy audiofile kupi sobie wędkę za 10tys czy rower za 100tys? 

Ja sobie..............nie kupię, ale mogę sobie kupić 😉. Wezmę kredyt i kupię a co mi tam 😉.

P.S. Oczywiście kredyt na preferencyjnych warunkach 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

26 minut temu, Lech36 napisał:

Wezmę kredyt i kupię a co mi tam 😉.

Lechu, Ciebie i Tobie podobnych "pseudoaudiofili" mentalnie nie stać na jakiś większy wydatek. Po prostu w głowie Ci się coś takiego nie mieści ...

Znam ludzi którzy chodzili w starych ubraniach tylko po to żeby kupić sobie ulubione płyty. Znam ludzi którzy brali sobie dodatkowe prace żeby kupić lepszy wzmacniacz ... takie poświęcenie dla swojego hobby.

Ty zaraz zaczniesz pierniczyć swoje stałe teksty o prowidłowo technicznie testach porównawczych albo przytoczysz pomiary Amira ... tylko po to żeby zdyskredytować sensowność większego wydatku. Powodzenia.

2 minuty temu, szpakowski napisał:

Lechu, Ciebie i Tobie podobnych "pseudoaudiofili" mentalnie nie stać na jakiś większy wydatek. Po prostu w głowie Ci się coś takiego nie mieści ...

Brawo, bardzo trafna opinia 🙂. Dodam tylko że większe wydatki w zakresie audio hobby to po prostu najczęściej brak wiedzy i rozsądku. Mentalnie mnie nie stać bo swoje zakupy opieram na swojej wiedzy o technice.

7 minut temu, szpakowski napisał:

Ty zaraz zaczniesz pierniczyć swoje stałe teksty o prowidłowo technicznie testach porównawczych albo przytoczysz pomiary Amira ... tylko po to żeby zdyskredytować sensowność większego wydatku.

Większy wydatek może mieć inne podstawy niż chęć poprawy jakości i często takie ma. Nie wiedziałeś o tym?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Miałem rower za 7tyś, szosówka. Ale kumpel mający sukcesy miał rower warty wtedy jakieś 50tyś. I zdecydowanie było czuć tą wyższą cenę. Oczywiście przy jakiś wysokich progach przyrost jakości nie jest wprost proporcjonalny do ceny. To samo dotyczy audio.

3 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Miałem rower za 7tyś, szosówka. Ale kumpel mający sukcesy miał rower warty wtedy jakieś 50tyś. I zdecydowanie było czuć tą wyższą cenę.

Rower to dziedzina mechaniki a audio to dziedzina elektroniki. Zdecydowanie inne środowisko testowe/porównawcze. 

28 minut temu, Lech36 napisał:

Brawo, bardzo trafna opinia 🙂

Oczywiście są przypadki kiedy można mieć inne ważniejsze wydatki lub poprostu ograniczony budżet, tylko wtedy po co wrzucać ciągle teksty typu: 

30 minut temu, Lech36 napisał:

Dodam tylko że większe wydatki w zakresie audio hobby to po prostu najczęściej brak wiedzy i rozsądku.

Czy po to żebuly następnie usprawiedliwiać się przed samym sobą? W taki sposób: 

31 minut temu, Lech36 napisał:

Mentalnie mnie nie stać bo swoje zakupy opieram na swojej wiedzy o technice.

Prawdziwi zapaleńcy i hobbyści często podejmują z pozoru irtacjonalne decyzje. 

33 minuty temu, Lech36 napisał:

Większy wydatek może mieć inne podstawy niż chęć poprawy jakości i często takie ma. Nie wiedziałeś o tym?

Wiem o tym doskonale, nawet na podstawie swoich własnych decyzji ... czy też decyzji moich znajomych ... 

29 minut temu, Lech36 napisał:

Rower to dziedzina mechaniki a audio to dziedzina elektroniki.

A decyzje podejmowane w zakresie własnego hobby to często dziedzina psychologii ...

37 minut temu, Lech36 napisał:

Rower to dziedzina mechaniki a audio to dziedzina elektroniki. Zdecydowanie inne środowisko testowe/porównawcze. 

Nie.

Audio to architektura.

(Może zbyt osobliwy skrót i tylko mój, ale dla mnie akuratny)

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

3 godziny temu, msankowski napisał:
3 godziny temu, Tadeiro napisał:
Jaki wpływ na dźwięk ma ułożenie przewodów na "estakadzie" -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pomiar tanim multimetrem takiego poziomu zmian w mikroomach, pikohenrach i pikofaradach? Przewody pomiarowe i ich podłączenie mogą robić tę różnicę.

Miernik jest bardzo dobry i jest skalibrowany. Kalibrującemu jest wszystko jedno czy kalibrowany "pacjent" kosztuje 100pln czy 100000pln. Jeśli spełnia normy, jest jak najbardziej wiarygodnym przyrządem.
Stąd np. możesz kupić SONELa za 3tyś i takiego za 20tyś albo droższe, oboma miernikami pomiary będą honorawane. 

A teraz zmierz indukcyjność i pojemności w swoim sprzęcie audio i spróbuj sobie wyobrazić jaki wpływ może mieć pojemność i indukcyjność kabli np. do ZG.

Ukryta Zawartość

OK, czytam.

Resistance Range: 400Ω, 4, 40, 400kΩ, 4, 40MΩ Accuracy: 400Ω: ±(1.2% rdg. + 4 dgt.) 4kΩ: ±(1.0% rdg. + 2 dgt.) 40, 400kΩ, 4MΩ: ±(1.2% rdg. + 2 dgt.) 40MΩ: ±(2.0% rdg. + 3 dgt.) Resolution: 0.1Ω, 1, 10, 100kΩ, 1, 10MΩ Capacitance Range: 4, 40, 400nF, 4, 40, 200µF Accuracy: 4nF: ±(5.0% rdg. + 50 dgt.) 40nF: ±(5.0% rdg. + 7 dgt.) 400nF/4, 40uF: ±(3% rdg. + 5 dgt.) 200µF: ±(5% rdg. + 5 dgt.) Resolution: 1, 10pF, 0.1, 1, 10nF, 0.1µF

O inductivity w specyfikacji nie znalazłem.

Na zakresie 400ohm (najmniejszy) błąd 1,2% wartości odczytanej, rozdzielczość 0.1ohm

Na zakresie 4nF (najmniejszy) błąd 5% odczytu, rozdzielczość 1pf.

Nie jestem pomiarowcem, mogę się mylić.

Na telefonie się słabo czyta i pisze, model Reed 5001

Inductance (F=1kHz) Range:2000.0µH 20.000/200.0/2000.0mH 20.000/200.00/2000.0H Resolution:0.1/1µH 0.01/0.1/1mH 0.01/1H Accuracy: ±(1.5% +15 dgt.)

Capacitance (F=1kHz) Range:2000.0pF 20.000/200.00/2000.0nF 20.00/200.00/2000µF Resolution:0.01/0.1/1pF 0.01/0.1/1nF 0.1µF Accuracy: ±(1.0% +10 dgt.)

Resistance (F=1kHz) Range:20.000/200.00Ω 2.0000/20.000/200.00kΩ 2.0000/20.000/200.0MΩ Resolution:0.01/0.1/1Ω 0.01/0.1/1kΩ 0.1MΩ Accuracy: ±(1.5% +5 dgt.)

Co Ci mówią te dane?
Że zakres pomierzonych w artykule zmian jest na poziomie błędu pomiarowego użytego miernika. Z wnioskami Autora oczywiście się zgadzam, że podstawki nie powinny mieć żadnego wpływu na odbiór.
1 minutę temu, msankowski napisał:
8 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:
Co Ci mówią te dane?

Że zakres pomierzonych w artykule zmian jest na poziomie błędu pomiarowego użytego miernika. Z wnioskami Autora oczywiście się zgadzam, że podstawki nie powinny mieć żadnego wpływu na odbiór.

Pytam o pomiary elektryczne. Jaki mogą mieć wpływ na ZG?

13 minut temu, msankowski napisał:
16 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:
Pytam o pomiary elektryczne. Jaki mogą mieć wpływ na ZG?

Nie rozumiem, pomiary na ZG? Na rysunku z multimetrem drugi koniec kabla nie jest dołączony do ZG.

Zostały zmierzone parametry kabli. Jaki mogą mieć wpływ na ZG jeśli podłączymy je tymi kablami do wzmacniacza?

Zostały zmierzone parametry kabli. Jaki mogą mieć wpływ na ZG jeśli podłączymy je tymi kablami do wzmacniacza?

A nie będzie to zależało od danego wzmacniacza i danych ZG ... ?

Opór 0,5 miliohma mierzonego kabla na ZG charakteryzowany w wartościach kilku pełnych ohmów?
6 godzin temu, Krzychu72 napisał:

Ciekawy artykuł

Ukryta Zawartość

Ten typ obraża ludzi a prawdopodobnie nie widział w realu tego co opisuje i na pewno sam nie robił testu, to zwykly d*bil jak większość pismaków na onet itp., Z tego ma kasę  

Ukryta Zawartość

10 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Opór 0,5 miliohma mierzonego kabla na ZG charakteryzowany w wartościach kilku pełnych ohmów?

To też 😉 .
Chodzi mi o podane indukcyjności i pojemności.

2 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Ten typ obraża ludzi a prawdopodobnie nie widział w realu tego co opisuje i na pewno sam nie robił testu, to zwykly d*bil jak większość pismaków na onet itp., Z tego ma kasę  

A sprzedawcy sprzętu/gadgetów to zapewne instytucje harytatywne 😉

1 godzinę temu, szpakowski napisał:

Czy po to żebuly następnie usprawiedliwiać się przed samym sobą? W taki sposób: 

To nie jest usprawiedliwienie, to jest oparcie swoich decyzji zakupowych na wiedzy technicznej, ale jak może zauważyłeś dopuszczam inne podstawy podejmowania decyzji zakupowych.

Prawdziwi zapaleńcy i hobbyści często podejmują z pozoru irrtacjonalne decyzje. 

A co tak nie jest?

Wiem o tym doskonale, nawet na podstawie swoich własnych decyzji ... czy też decyzji moich znajomych ... 

Nikt chyba z tym nie zamierza dyskutować. Dyskutujemy tyko o wpływie techniki na odbieraną organoleptycznie jakość w audio. 

To też

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Zaryzykuję stwierdzenie, że pomijalny.

Zobacz jak są skonstruowane zwrotnice głośnikowe i jakie mają parametry elementów.
Znajdziesz odpowiedź 😉 .

Ukryta Zawartość

6 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

A sprzedawcy sprzętu/gadgetów to zapewne instytucje harytatywne 😉

Ale oni "reklamują", najczęściej po przetestowaniu
Coca-cola zero tez sie reklamuje, czy jest zdrowa ?

Teraz, .:Gerard:. napisał:

Ale oni "reklamują", najczęściej po przetestowaniu
Coca-cola zero tez sie reklamuje, czy jest zdrowa ?

W punkt.

Dlaczego reklama coli mija się z prawdą, delikatnie pisząc, a już reklama switcha nie mija się z prawdą?

16 minut temu, msankowski napisał:
18 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:
To też

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Zaryzykuję stwierdzenie, że pomijalny.

To jest jeszcze nic 😉 .

Teraz weź zmierz "zwykły" kabel głośnikowy. Wyniki porównaj z tymi pomiarami kabli HiEnd i dopiero tą różnicę skonfrontuj z parametrami elementów w zwrotnicach. Bo jeśli mamy usłyszeć różnicę w kablach to tylko i wyłącznie ta różnica w przewodach może mieć wpływ na różne "brzmienie" kabli 🙂 .

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi