Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

No to po ptakach...

Audiofil który w takie badania wdepnie ma zapewnioną zabawę do końca życia albo nawet i trochę dłużej, ale są tacy co idą na to. Niezadowolenie wzrasta wraz z ilością godzin poświęconych na takie badania, to się chyba zlicza do kategorii "Syzyfowych prac" 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

32 minuty temu, xetras napisał:

Dopisek - przewody sygnałowe DIN/MIDI są bezproblemowe

Audio były bezproblemowe w czasach wtyczek bez bolca. Teraz bezproblemowe nie będą, a Midi nigdy bezproblemowe nie były i w standardzie mają transoptor i w kablu odciętą masę w ogóle. 

nagrywamy.com

Pamiętam strzałki na starych kablach bo inaczej nie działało video lub nie pasowało do gniazd, ale później zobaczyłem na kablu audio i się zdziwiłem. Najlepsze jest to, że jeszcze wtedy każdy mnie przekonywał, chyba nawet tu na forum, że ma to znaczenie, że coś tam się układa w jednym kierunku i później znowu musi minąć dużo czasu na ułożenie się cząstek? Wtedy nie chciało mi się w takie rzeczy wierzyć, kłóciłem się. 

Teraz od kilku ostatnich lat znowu jest to obalane... Czytam w kółko spory. 

Sprawdzałem kiedyś na kilku kablach tą kierunkowość bo w końcu dałem się w to wciągnąć i nigdy na żadnym kablu nie słyszałem ani grama różnicy w brzmieniu. 

Najlepiej jest zawsze samemu się przekonać. 

Można też się samemu przekonać w ten sposób, że wystarczy podłączyć na odwrót kabel od internetu. Komuś zwolnił transfer zaraz po takim zabiegu? 😁

Edytowane przez raiwan
39 minut temu, raiwan napisał:

Można też się samemu przekonać w ten sposób, że wystarczy podłączyć na odwrót kabel od internetu. Komuś zwolnił transfer zaraz po takim zabiegu? 😁

Komuś na 100%

Tu się raczej odbija kwestia lepszego / gorszego dnia na słuchanie. 

Po sobie wiem, że wcale nie jest tak że jak ma się gorszy dzień to nie ma on znaczenianw odbiorze muzyki 😋

To dopiero voodoo, ale co mi tam 😁

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Po sobie wiem, że wcale nie jest tak że jak ma się gorszy dzień to nie ma on znaczenianw odbiorze muzyki

+1

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

8 godzin temu, szpakowski napisał:

Złudzeniem również jest smak i zapach potraw, piękno kobiety itd ... 

Kurcze żyjemy w świecie złudzeń i iluzji ...

Ale jakże pięknych złudzeń! Wyobraź sobie jakby to nieciekawie było, gdyby nasz mózg zamiast z drgań błony bębenkowej utworzyć złudzenie zwane dźwiękiem, po prostu postrzegał muzykę jako drgania membrany głośnika i sąsiadujących z nim cząsteczek powietrza?

-----

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Jak się ma gorszy dzień na słuchanie, to zawsze można sobie ten dzień spróbować poprawić zmieniając kierunkowość np interkonektu. Jednym sprawi to przyjemność, a drudzy są świadomi, że zmiany w brzmieniu nie będzie.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 5.12.2023 o 20:09, ProjectPi napisał:

Bardziej zaimponujesz jasnogrodem, gdy przedstawisz rzeczone zdjecie, zamiast zaslaniac sie wujkiem z Ameryki.

Ty kpisz ze mnie ?  Mam poświęcać swój czas i szukać ,wstawiac  i co wtedy ? Uwierzysz 🤣

W dniu 6.12.2023 o 05:41, xetras napisał:

Hijiri nie rozbierałem ale połączenie jego  ekranu z masą w jednym punkcie jest logiczne

Takie chyba jest wskazane? 

Ja nie pisałem byś się przyglądał strzałka itd. tylko poczytał o co chodzi, i co te strzałki , znaczą ,bynajmniej nie o wskazanie gdzie ekran się łączy z masą. Tak samo w zasilających czy sieciowych.

W dniu 5.12.2023 o 20:48, szymon1977 napisał:

Czy do zbudowania statku kosmicznego niezbędna jest wiedza z dziedziny "kierunkowość kabla"?

-----

Metallica "Ride The Lighting": wcisnąłem Play i gra muzyka. Jakie to szczęście, że nie muszę tracić czasu na audiofilskie aspekty konfiguracji systemu hi-fi.

I widzisz jak poglebiles temat ? Brawo ty🤣🤣🤣 Kolego  ,trollujesz tylko , lata 70 ubiegłego wieku już w książkach o metalurgii ,procesach wyciągania drutu ,już to było opisane 🤣  odrobina chęci ,pisałem ,choć mi to zwisa czy ktoś spróbuje czy nie ,nie mam żadnego biznesu by z tego korzystać, proszę samemu sprawdzić na zwykłym drucie. Mondrych ,fachofcow ,się moment multum znajdzie ,którzy nim się zada pytanie już mają odpowiedź na tym forum 😁

6 minut temu, ProjectPi napisał:

Co tu jest do uwierzenia? To nie te bajki.

Zaprezentujesz, bedzie wiadomo o czym mowa.

Umiesz czytać ,co napisałem ? Ilu na tym forum przedstawiało pomiary , zdjęcia zadawało trud i co to dało ,? Tobie też nie da ,  bo byś odrobinę czasu poświęcił i znalazł  .

12 minut temu, ProjectPi napisał:

Jak wolisz bajki bez slajdow, twoja sprawa.

Jak czytam te bajki,to  mi się przyponmina "marketingowiec z netii"

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W dniu 5.12.2023 o 19:46, tedi02 napisał:

Zadałem pytanie ,nie odpowiedziałeś ,tylko jak zwykle ....

Sredniowiecze w twoim  wykonaniu nie dziwi 🤣 Lechu jest 2023 rok 🤣

🤣 A może trochę wiedzy z metalurgii a nie ośmieszać się takim wpisem 🤣

Poszukaj ,wujek Google.

A ty nie dość że forumowy znafca to i usiłujący być zabawnym  ,brawo ,kariera przed tobą ,a może użyj mozgu i doucz się ?

O matko , człowieku najpierw przeczytaj mój wpis a nie wyrywaj coś z kontekstu🤣 kolejny znafca .

A o kablach firmy HARMONIX HIJRII  ,żaden tutejszy mentor nie słyszał ,nie widział , ?  

Cechy Harmonixa Hijiri HCI XLR Million wyprodukowanego przez koncern Combak w Japonii:

ręcznie wykonany, aby zapewnić najwyższą jakość dźwięku

absolutnie kierunkowy (i tu nawet prosze nie polemizować!!!-absolutnie to znaczy -bez dyskusji!!!)

izolowane, niezależny ekran uodparniający przewód na zakłócenia RFI wykonany z rodowanej miedzi PCOCC

konektory z brązu pokrytego złotem

A to zmienia postac rzeczy.
ten jest "absolutnie kierunkowy"

A co to jest miedź PCOCC?

Podczas gdy my,amatorzy,siedzimy tu i niesłyszymy,gdzieś w jakpnii,w prowincji Kanagawa,w koncernie Combak-wrze produkcja.
Koncern jest niewidoczny w google maps,prawdopodobnie adres jest zastrzezony,a lokalizacja ukryta w miejscu niemozliwym do znalezienia,ze wględu na szpiegostwo przemysłowe,oraz to,że roziązania to podawane sa na tyle ważne,że nie mozna ich opatentować-aby nikt ich nie powielał.

Prawdopodobnie koncern miesci sie dla niepoznaki w garazu,a pracownicy ,dla zachowania anonimowowości sa poprzebierani za teścia,szwagra,syna i zonę,ktora pełni funkcje księgowej
image.thumb.png.1db1b17e790f93cab718bad413304bd7.png

EDIT:Znalazłem..
Ciekawe,czy dział badań,które pochłaniają setki milionów dolarów (tat,tak,dlatego takie drogie) i dekady lat znajduje się na parterze,czy na pietrze,jak myślicie?

Combak audio.png-800x600.jpg

Combak audio-2.png-800x600.jpg

Combak audio-3.png-800x600.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 6.12.2023 o 13:27, przemak napisał:

Audio były bezproblemowe w czasach wtyczek bez bolca. Teraz bezproblemowe nie będą, a Midi nigdy bezproblemowe nie były i w standardzie mają transoptor i w kablu odciętą masę w ogóle. 

Tymi wtyczkami bez bolca sprowokowałeś mnie do poszukiwań

Czy to takie jak do połączenia auta z przyczepą?

(Wtyczka naczepowa typ N)

Były podobne w audio?

1 godzinę temu, tedi02 napisał:

nie pisałem byś się przyglądał strzałka itd. tylko poczytał o co chodzi, i co te strzałki , znaczą ,bynajmniej nie o wskazanie gdzie ekran się łączy z masą

Wskazują że są wydrukowane 

Równie dobrze można to flamastrem namalować

Tyle to znaczy

To znaczy że nic nie znaczy 

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

7 minut temu, xetras napisał:

Tymi wtyczkami bez bolca sprowokowałeś mnie do poszukiwań

Czy to takie jak do połączenia auta z przyczepą?

(Wtyczka naczepowa typ N)

Były podobne w audio?

Udajesz.

nagrywamy.com

Co udaję?

Dla mnie jak bez bolca to raczej gniazdo chyba że przy przedłużaczach 

No i jeszcze niektóre komputerowe nie mają bolców 

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W dniu 4.12.2023 o 19:19, bum1234 napisał:

Jeśli kogoś interesuje dokładniejszy to zapraszam do analizy praw  Maxwella, które dla przypomnienia są układem równań różniczkowych cząstkowych.

Jakimś Maxwellem będziesz zawracać głowę audiofilom? Przecież oni słyszą i żadne równanie różniczkowe nie ma tu nic do rzeczy. Robią się diody i nic z tym nie robisz. Co prawda to diody w umyśle audiofila, ale dlatego Maxwell nie ma tu nic do gadania.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

W dniu 6.12.2023 o 20:24, szymon1977 napisał:

Jednym sprawi to przyjemność, a drudzy są świadomi, że zmiany w brzmieniu nie będzie.

Gratuluje samoświadomości...

Mam takie że słychać jak cholera różnice. 

Słyszałeś kiedyś o jednostronnym podłączeniu ekranu? Sam tez tak robię jak już coś lutuje...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Słyszałeś kiedyś o jednostronnym podłączeniu ekranu?

Słyszałem, ale dyskusja o choinkowatości druta, a nie o stronie połączenia ekranu.

Sam tez tak robię jak już coś lutuje...

Większość tego nie robi, a samo też się nie robi podczas cięcia ze szpuli na długość.

Gratuluje samoświadomości...

Nie ma za co. Kurs świadomości polecam zacząć od czytanie tego co komentujesz.

Edytowane przez szymon1977

Ps

Bez sprawdzenia pod mikroskopem kierunku choinkowatości druta, masz tylko 50% szans na podłączenie ekranu z właściwej strony.

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Bez sprawdzenia pod mikroskopem kierunku choinkowatości druta, masz tylko 50% szans na podłączenie ekranu z właściwej strony.

Audiofilowi niepotrzebny jest mikroskop. Uszy na pewno wykryją właściwy kierunek.

3 godziny temu, xetras napisał:

Dla mnie jak bez bolca to raczej gniazdo chyba że przy przedłużaczach 

Właśnie. Przecież wiadomo o co chodzi. 

nagrywamy.com

3 minuty temu, bum1234 napisał:

Powinieneś się cieszyć. Masz bardzo bujną wyobraźnię.

Wystarczy że nie jestem głuchy

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Just now, marcinmarcin said:

Jedno z drugim niekoniecznie ma coś wspólnego. Jeśli o kable chodzi, to nawet głuchawy audiofil je "słyszy".

Ale odwróconego kabelka głośnikowego już nie. Wtedy ma hektary przestrzeni.

14 minut temu, marcinmarcin napisał:

Mądry Hans też kiedy gra "właściwy" kabel by wskazał, mógłby przy tym być głuchy absolutnie a nie tylko w znaczeniu audiofilskim:

Ukryta Zawartość

A człowiek od konia jest znacznie mądrzejszym.

images?q=tbn:ANd9GcSxDYj5jeL5eBQABXQOZw-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Czyżby Hi-end za 20$? Oczywiście Hi-end w klasie słuchawek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

19 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Ukryta Zawartość

Cechy Harmonixa Hijiri HCI XLR Million wyprodukowanego przez koncern Combak w Japonii:

ręcznie wykonany, aby zapewnić najwyższą jakość dźwięku

absolutnie kierunkowy (i tu nawet prosze nie polemizować!!!-absolutnie to znaczy -bez dyskusji!!!)

izolowane, niezależny ekran uodparniający przewód na zakłócenia RFI wykonany z rodowanej miedzi PCOCC

konektory z brązu pokrytego złotem

A to zmienia postac rzeczy.
ten jest "absolutnie kierunkowy"

A co to jest miedź PCOCC?

Podczas gdy my,amatorzy,siedzimy tu i niesłyszymy,gdzieś w jakpnii,w prowincji Kanagawa,w koncernie Combak-wrze produkcja.
Koncern jest niewidoczny w google maps,prawdopodobnie adres jest zastrzezony,a lokalizacja ukryta w miejscu niemozliwym do znalezienia,ze wględu na szpiegostwo przemysłowe,oraz to,że roziązania to podawane sa na tyle ważne,że nie mozna ich opatentować-aby nikt ich nie powielał.

Prawdopodobnie koncern miesci sie dla niepoznaki w garazu,a pracownicy ,dla zachowania anonimowowości sa poprzebierani za teścia,szwagra,syna i zonę,ktora pełni funkcje księgowej

Ukryta Zawartość

EDIT:Znalazłem..
Ciekawe,czy dział badań,które pochłaniają setki milionów dolarów (tat,tak,dlatego takie drogie) i dekady lat znajduje się na parterze,czy na pietrze,jak myślicie?

Combak audio.png-800x600.jpg

Combak audio-2.png-800x600.jpg

Combak audio-3.png-800x600.jpg

No proszę ,a dlaczego nie dałeś opisu związanego z kierunkiem kabli 😁 żenada . HARMONIX bardzo dużo miejsca na to poświęca .

20 godzin temu, szymon1977 napisał:

Sprawdzałem: Tedi vs szymon 0:1

Tobie się wydaje że jesteś zabawny 😁 śmiejesz się z własnej niewiedzy czy głupoty 🤣  nie jest za późno na naukę nigdy.

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

Ps

No dawałeś popisy o Sabaju , teraz dajesz tu 🤣 a później obrażony ,płacze że go nie lubią .

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

Ps

W ogóle chłopie nie kumasz czaczy 🤣

20 godzin temu, ProjectPi napisał:

Co tu jest do uwierzenia? To nie te bajki.

Zaprezentujesz, bedzie wiadomo o czym mowa.

Zaczynasz być irytujący , nawet gdybym ci zaprezentował , odwrócisz kota ogonem ,i nie wyciągniesz żadnych wniosków . Ja ci mam coś udawadniac  🤣  jak jesteś zainteresowany poszukasz ,skorzystasz ,mówię ci warto .ja mam wszystkie kable wykonane przez siebie odsluchane kierunkowo ,na miedzi srebrze occ . 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi