Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

To po co ironizujesz(...)?

A po co ironizują sceptycy-technicy?

Nie odpowiada się pytaniem na pytanie.

;)

Już odpowiadam: bo tak.

Poważnie natomiast to wydaje mi się, że to ma to wiele wspólnego, konotacyjnie, z takim czymś opisywanym jako 'facepalm'.

Przyznaję - trochę się pogubiłem w tym braku logiki. To po co ironizujesz, a wytykając błahe błędy - czepiasz się... tym bardziej, że sam sadzisz interpunkcyjne byki jeden za drugim? ;)

Fantastycznie. Wzruszyłem się

Edyta gepard

Jednak te personalne zaczepki są obecne od początku tego wątku,

głównie ze strony sceptyków.

Nie sądzę sound. Jeśli tak to tylko dla tego że kablo entuzjaści itp nie biorą w nim tak czynnego udziału. Wieczna woda na młyn. Niebawem 1500 stron :))

Edytowane przez Фома

Już odpowiadam: bo tak.

Tyle, że to nie było pytanie do mnie.

Nie zwykłem odpowiadać za Kolegę.

Twoja odpowiedź była jednak do przewidzenia.

dla tego

nie szukaj źdźbła w cudzym oku , mając belke w swoim :]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Ty dobrze wiesz o co mi chodziło.

To jest zwykła złośliwość . Jeśli czujesz się urażony tym co napisałem oczywiście przepraszam Cię

Czytam sobie o tym szumie i pomiarach

i tak sie zastanawiam

otóż !

Dlaczego user S wziął do reki miernik :! Taki "techniczyny bełkot" ?

Zupełnie - no absolutnie zupełni - nie potrafi zrozumieć , dlaczego ktoś o tak doskonałym słuchu nie potrafił ocenić szumu tła , tym właśnie doskonałym "narzędziem" - czyli uchem

no cholerka , no nie rozumiem

Ciekawe czy zagrzmiało , jak wziął do ręki "pomiot szatana" , zwany miernikiem :>

Edytowane przez Фома

Otóż mylisz się kolego. Stawianie spacji przed znakiem interpunkcyjnym ma swoje odstępstwa. To właśnie znak zapytania i wykrzyknik.

Pytanie ze znakiem zapytania poprzedzonym spacją inaczej się intonuje. To dotyczy też wykrzyknika.

Stosowane powszechnie w aktorstwie.

Ostatnie zdanie ze słowem "powszechnie" sugeruje, że będzie to znane przynajmniej niektórym aktorom. Sprawdziłem, nie jest znane, przynajmniej w Poznaniu. Masz na to jakiegoś linka albo co? Jestem ciekaw. O typografii nawet nie wspominam, bo to oczywiste. Ale co robić, ludzie nie czytają książek, to i nie mają zakodowanych pewnych oczywistości.

nagrywamy.com

Nie sądzę sound. Jeśli tak to tylko dla tego że kablo entuzjaści itp nie biorą w nim tak czynnego udziału. Wieczna woda na młyn.

Tak, wiem...wymiękli jak poczytali co tu się dzieje.

Ostatnie zdanie ze słowem "powszechnie" sugeruje, że będzie to znane przynajmniej niektórym aktorom. Sprawdziłem, nie jest znane, przynajmniej w Poznaniu. Masz na to jakiegoś linka albo co? Jestem ciekaw. O typografii nawet nie wspominam, bo to oczywiste. Ale co robić, ludzie nie czytają książek, to i nie mają zakodowanych pewnych oczywistości.

Nie mam. Gdzieś kiedyś o tym czytałem. Może. Na pewno nie w książce. Są tacy co je czytają a nie mają zakodowanych oczywistości. Dla mnie nie ma to większego znaczenia. Intencje są istotniejsze, cel i motyw

Edytowane przez Фома

Ostatnie zdanie ze słowem "powszechnie" sugeruje, że będzie to znane przynajmniej niektórym aktorom. Sprawdziłem, nie jest znane, przynajmniej w Poznaniu.

Miałeś czas? Znasz tam aktorów?

Jasne. ;-))

A ja sprawdziłem wśród aktorów w Łodzi i mam odmienne zdanie.

Może miał czas, i może zna? Nie możesz tego wiedzieć.. Uciekam spać.

papapanowie audiosceptoholikovoodoom..

Edytowane przez Фома

Byłem u kolegi. Ma on wzmacniacz Matsersound Dueventi i kolumny ESA Neo 3SE, już kiedyś pisałem. Przy okazji pomiarów pomieszczenia pod adaptację podłączyłem się aligancko pod ten wzmacniacz celem pomiarów a jakże ;)

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz tani nie jest, producent deklaruje brak sprzężenia zwrotnego i niewielką w sumie moc (20W w trybie pentodowym z dwóch EL34).

Ukryta Zawartość

Jeden z krajowych dystrybutorów podaje też chyba z własnej inicjatywy pasmo przenoszenia 15 Hz - 30 kHz przy tolerancji 0 dB co jest oczywiście absurdem.

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz z tymi krajowymi kolumnami gra bardzo dobrze, zwłaszcza, że pomieszczenie jeszcze jest surowe. no, ale muzyka była najlepsza i z winyla, więc nie ma innej opcji. Podobają mi się kolumny, nie buczą. A wzmacniacz elektrycznie? Poniżej pomiar:

post-64427-0-96676200-1516919547_thumb.jpg

Legenda:

- czerwony - pomiar sprzętu, czyli interfejs-dibox. Nie jest dobrze, stary tani interfejs USB i dibox pasywny transformatorowy, więc pasmo jest jakie jest. Spadki trzeba uwzględnić "mentalnie", można to skalibrować, ale to jednostkowy pomiar najtańszym interfejsem za stówę z allegro, nie chciałem brać stacjonarnego a w laptopie nie mam firewire.

- zielony - pomiar poziomu sygnału na wyjściu wzmacniacza w trybie pentodowym na obciążeniu rezystancyjnym z użyciem opisanego powyżej toru. Niezłe pasmo przenoszenia.

- fioletowy - pomiar poziomu sygnału na rzeczywistym obciążeniu kolumną ESA Neo 3SE w trybie triodowym

- turkusowy (?) - pomiar poziomu sygnału na rzeczywistym obciążeniu kolumną ESA Neo 3SE w trybie pentodowym

Wszystkie pomiary znormalizowane dla 1kHz, w trybie triodowym wzmocnienie tego wzmacniacza jest dużo mniejsze

Jak widać, "dzięki" brakowi sprzężenia zwrotnego pasmo a raczej jego równomierność na obciążeniu rzeczywistym zwłaszcza w trybie pentodowym jest marna, nierówności wynoszą 6dB w małym zakresie częstotliwości (70 - 180Hz). Warto zauważyć, że dla 70Hz "układ pomiarowy" zaczyna już obcinać pasmo, można więc mówić o całych 6dB.

Nie wiem, jak działają inne wzmacniacze lampowe. To, co zmierzyłem i pokazuję mniej więcej zbieżne jest z danymi publikowanymi w sieci dotyczącymi tych wzmacniaczy.

Nierównomierność przekracza wprawdzie 6dB, ale w "dobry sposób" - osłabia "muł" w dolnej średnicy i podbija niski bas. Niestety, okolice podbicia (70Hz) niebezpiecznie zbiegają się z najgorszym, bo praktycznie nieusuwalnym i wspólnym dla większości pomieszczeń modem wynikającym z wysokości pomieszczenia, tak więc wzmacniacz ten (albo inny lampowy) z tymi kolumnami będzie fajnie grał w bardzo niskim albo wysokim pomieszczeniu, ale w standardowej wysokości może być "za fajnie".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Wzmacniacz z tymi krajowymi kolumnami gra bardzo dobrze, zwłaszcza, że pomieszczenie jeszcze jest surowe. no, ale muzyka była najlepsza i z winyla, więc nie ma innej opcji.

To najważniejsze. Dorwij kiedyś Coplanda 405A na pomiar. ;)

Ten wzmacniacz z kolumnami z linearyzowaną impedancją oczywiście będzie miał bardziej wyrównaną charakterystykę. Problem w tym, że takich kolumn nie ma, a jak są, to linearyzacja impedancji jest przybliżona i raczej nie udaje się uzyskać idealnej poziomej kreski. Wzmacniacz natomiast w trybie pentodowym ma bardzo dużą impedancję wyjściową i napięcie na wyjściu "podąża" za impedancją praktycznie tak, jak we wzmacniaczach gitarowych, tak więc każda nierównomierność impedancji obciążenia zostanie "zauważona", co pokazuje "ząbek" na 3kHz, czyli prawdopodobnie na częstotliwości podziału. Taka uroda, można sobie włączyć triodę, będzie równiej ;)

nagrywamy.com

• Moderatorzy

Nie wiem, jak działają inne wzmacniacze lampowe.

Pasmo mojego wzmacniacza SE w trybie triodowym bez sprzężenia zwrotnego to 20 Hz - 19 kHz dla 0 dB i 5 Hz - 55 kHz dla - 3dB. Na innych transformatorach wyjściowych pasmo miałem przesunięte do do góry. Co do zmiany trybów pracy lampy to instalowanie ich uważam za bezzasadne, gdyż zmieniają parametry pracy lampy więc należało by wymienić też transformatory głośnikowe na dostosowane do danego trybu.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Opisy przewodów nie raz zapierają dech w piersiach. Poniżej jest fragment opisu przewodu ethernet o długości 1m w cenie 21 tysięcy złotych polskich. Sprzedawca nawet nie miał tyle chęci aby napisać coś nowego od siebie, lub chociaż zweryfikować co przekleił. Zatem do kabli ethernet zostawił tekst z jakichś przewodów RCA.... to już jest przykre...

"....Druciki przewodnika są polerowane przed procesem posrebrzania, a izolacja wykonywana jest ze spienianego teflonu PTFE. Zastosowaliśmy także osłonki teflonowe dla wtyków RCA posiadające lepsze właściwości niż stosowane wcześniej akrylowe....."

<p>

Byłem u kolegi. Ma on wzmacniacz Matsersound Dueventi i kolumny ESA Neo 3SE, już kiedyś pisałem. Przy okazji pomiarów pomieszczenia pod adaptację podłączyłem się aligancko pod ten wzmacniacz celem pomiarów a jakże ;)

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz tani nie jest, producent deklaruje brak sprzężenia zwrotnego i niewielką w sumie moc (20W w trybie pentodowym z dwóch EL34).

Ukryta Zawartość

Jeden z krajowych dystrybutorów podaje też chyba z własnej inicjatywy pasmo przenoszenia 15 Hz - 30 kHz przy tolerancji 0 dB co jest oczywiście absurdem.

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz z tymi krajowymi kolumnami gra bardzo dobrze, zwłaszcza, że pomieszczenie jeszcze jest surowe. no, ale muzyka była najlepsza i z winyla, więc nie ma innej opcji. Podobają mi się kolumny, nie buczą. A wzmacniacz elektrycznie? Poniżej pomiar:

post-64427-0-96676200-1516919547_thumb.jpg

Legenda:

- czerwony - pomiar sprzętu, czyli interfejs-dibox. Nie jest dobrze, stary tani interfejs USB i dibox pasywny transformatorowy, więc pasmo jest jakie jest. Spadki trzeba uwzględnić "mentalnie", można to skalibrować, ale to jednostkowy pomiar najtańszym interfejsem za stówę z allegro, nie chciałem brać stacjonarnego a w laptopie nie mam firewire.

- zielony - pomiar poziomu sygnału na wyjściu wzmacniacza w trybie pentodowym na obciążeniu rezystancyjnym z użyciem opisanego powyżej toru. Niezłe pasmo przenoszenia.

- fioletowy - pomiar poziomu sygnału na rzeczywistym obciążeniu kolumną ESA Neo 3SE w trybie triodowym

- turkusowy (?) - pomiar poziomu sygnału na rzeczywistym obciążeniu kolumną ESA Neo 3SE w trybie pentodowym

Wszystkie pomiary znormalizowane dla 1kHz, w trybie triodowym wzmocnienie tego wzmacniacza jest dużo mniejsze

Jak widać, "dzięki" brakowi sprzężenia zwrotnego pasmo a raczej jego równomierność na obciążeniu rzeczywistym zwłaszcza w trybie pentodowym jest marna, nierówności wynoszą 6dB w małym zakresie częstotliwości (70 - 180Hz). Warto zauważyć, że dla 70Hz "układ pomiarowy" zaczyna już obcinać pasmo, można więc mówić o całych 6dB.

Nie wiem, jak działają inne wzmacniacze lampowe. To, co zmierzyłem i pokazuję mniej więcej zbieżne jest z danymi publikowanymi w sieci dotyczącymi tych wzmacniaczy.

Nierównomierność przekracza wprawdzie 6dB, ale w "dobry sposób" - osłabia "muł" w dolnej średnicy i podbija niski bas. Niestety, okolice podbicia (70Hz) niebezpiecznie zbiegają się z najgorszym, bo praktycznie nieusuwalnym i wspólnym dla większości pomieszczeń modem wynikającym z wysokości pomieszczenia, tak więc wzmacniacz ten (albo inny lampowy) z tymi kolumnami będzie fajnie grał w bardzo niskim albo wysokim pomieszczeniu, ale w standardowej wysokości może być "za fajnie".

Albo Twój sprzęt jest do niczego albo ten wzmacniacz. Na obciązeniu rezystancyjnym nawet bez sprzężenia musi być płaski do min. 50k. Czy kolumny mają linearyzację impedancji ? Z pomiarów wynika, że nie. Niestety tak to własnie wygląda i pózniej tworzą się lampowe mity.

Nic z tego nie wynika, pokazałeś słaby technicznie wzmacniacz z niedobranymi właściwie kolumnami lub uszkodzony sprzęt pomiarowy .....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Na obciązeniu rezystancyjnym nawet bez sprzężenia musi być płaski do min. 50k.

Wzmacniacz SE (bo ten co mierzył przemak to konstrukcja równoległa nie PP - stąd nie za duża moc) płaski do 50 kHz? To chyba gdy dolna granica zaczynać się płasko będzie od 200 Hz.

Pasmo mojego wzmacniacza SE w trybie triodowym bez sprzężenia zwrotnego to 20 Hz - 19 kHz dla 0 dB i 5 Hz - 55 kHz dla - 3dB. Na innych transformatorach wyjściowych pasmo miałem przesunięte do do góry. Co do zmiany trybów pracy lampy to instalowanie ich uważam za bezzasadne, gdyż zmieniają parametry pracy lampy więc należało by wymienić też transformatory głośnikowe na dostosowane do danego trybu.

Podawanie jakichkolwiek parametrów bez żadnej tolerancji to absurd. Zrób z tego 0dB chociaż +/-0,1dB i można gadać.

Ten wzmacniacz jest uznaną konstrukcją, niezbyt tanią. Nie ja wymyśliłem w nim tryb triodowy, jest pstryczek to pstrykłem ;)

nagrywamy.com

• Moderatorzy

Ok - 20 Hz - 19 kHz +/- 0,1 dB w rzeczywistości było by odrobinę więcej ale... ;)

Tryb pentodowy jest zapewne dodany w celach marketingowych bo 10W na dwóch lampach nie brzmi dla wielu osób przekonująco.

Ok - 20 Hz - 19 kHz +/- 0,1 dB w rzeczywistości było by odrobinę więcej ale... ;)

Tryb pentodowy jest zapewne dodany w celach marketingowych bo 10W na dwóch lampach nie brzmi dla wielu osób przekonująco.

Wszystko jedno. Mają wzmacniacz 2x10 na pojedynczych lampach tylko pentodowy, bez triodowego.

Faktycznie w tym wzmacniaczu zniekształcenia to przede wszystkim druga harmoniczna, trochę trzecie i wszystko.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

• Moderatorzy

Jaki tryb mierzysz? Triodowy?

Edytowane przez Seyv

Jaki tryb mierzysz? Triodowy?

Te znieksztalcenia to pentoda. Orientacyjnie, bo poziom był spory i niemierzony, to był taki przelot przez pasmo. Zniekształcenia ze względu na pasmo interfejsu w górze i jego ogólną badziewnosc bardzo orientacyjne.

nagrywamy.com

Wzmacniacz SE (bo ten co mierzył przemak to konstrukcja równoległa nie PP - stąd nie za duża moc) płaski do 50 kHz? To chyba gdy dolna granica zaczynać się płasko będzie od 200 Hz.

Na obciążeniu rezystancyjnym ?

Sprzedam konto za 0 zł..

???

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Sprzedam konto za 0 zł..

login Krzysztoff

hasło karolinka[+123+]

Dzięki, nic nie kupuję nawet za 0 zł :-).

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Pokaż nowe odpowiedzi