Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Velodyne to jakiś sen, koszmarek poparty silnym marketingiem i to dopiero jest mit dobrego grania LOL; polecam posłuchać. Osoby najpierw je do bardzo dobrych systemów kupują a później z radością dalej podrzucają takie kukułcze jajo. Już jakiś "expert" wymyślił że wystarczy jeden Velodyne bo i tak głucholce nie usłysza w stereo a to tak do końca nie jest mz.

Już napisałem wyraźnie - jeden sub to może do kina domowego młodzieży wystarczać, byle był mocny żeby go w brzuszkach czuli.

Myślałem że piszemy o implementacji suba do monitorów OZ bliskiego pola. Podałem VELODYNE nie bez powodu i w zgodzie z własnymi doświadczeniami.

A Ty robiłeś próby z tymi subami, czy jak zwykle piszesz aby dobić licznik wpisów??? Te opinie o ludziach którzy nabyli a potem wyrzucali, to gdzie wyczytałeś? :-)

Bo jeśli nabył je ktoś, kto nawet instrukcji użytkowania dołączanych do nich nie był w stanie ogarnąć, to się nie dziwię.

Włodek.

Może przesadziłem z tymi trzema metrami 2-2,5m

To robi sporą różnicę. Wg. moich doświadczeń każde tego typu monitory są wrażliwe na pewną odległość powyżej której drastycznie spada jakość brzmienia w sensie właśnie przestrzeni i basu. Do tej odległości wszystko jest OK, ale jak ją przekroczysz, to słychać wyraźnie stagnację.

Oczywiście jeżdżąc nimi tak mniej więcej między 1,5 m, a 2,5 m też słychać zmiany i dlatego trzeba sobie znaleźć optymalną odległość dla własnych preferencji i względem zastanej akustyki.

Edytowane przez soundchaser

To się tyczy wszystkich kolumn. Jest optymalna odległość odsłuchu, którą trzeba sobie znaleźć.

Na Twoich monitorach różnice w odległości od słuchacza są z pewnością wybitnie namacalne i na pewno bardzo wyraźnie słyszysz.

Kurde, ciekawe jak by u mnie zagrały kolosy 500tki od STXa?

Pewnie przy moim 2.85 od nich flaki by mi wywiało...

Sekcja wysoko i średniotonowa odseparowana. To dobrze.

Niskie pracują w swojej komorze ze wzmocnieniami. Tez dobrze.

Tylko te dziury na przedzie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na Twoich monitorach różnice w odległości od słuchacza są z pewnością wybitnie namacalne i na pewno bardzo wyraźnie słyszysz.

Zgadza się. Trochę czasu mi zajęło, żeby znaleźć swój sweet point. To ciągłe przemieszczanie ciężkich monitorów, statywów 20 kg każdy + jeszcze ciężkich ozdobnych kamieni, które leżą na dolnym blacie standów zaowocowało kontuzją kręgosłupa w odcinku krzyżowo-lędźwiowym. ;-)

The Best Of Illusion... i jaja gitarą basową pierdziawki urywają...

Spróbuj w wersji aktywnej z więcej niż jednym głośnikiem 8 cali na niskich. Możesz się zdziwić co taki układ może w warunkach mieszkalnych czyli do 30 m2. Oczywiście mowa o dobrych głośnikach 8 calowych a nie produktach firmy Tonsil.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Zgadza się. Trochę czasu mi zajęło, żeby znaleźć swój sweet point. To ciągłe przemieszczanie ciężkich monitorów, statywów 20 kg każdy + jeszcze ciężkich ozdobnych kamieni, które leżą na dolnym blacie standów zaowocowało kontuzją kręgosłupa w odcinku krzyżowo-lędźwiowym. ;-)

Mam to samo :)

Ja do wzmacniaczy zrobiłem sobie wózek na kółkach. Przenoszenie ciężkich gratów z półek, stawianie obok siebie, potem znowu na półkę... To jest czasem wręcz irytujące.

Gość

(Konto usunięte)

Spróbuj w wersji aktywnej z więcej niż jednym głośnikiem 8 cali na niskich. Możesz się zdziwić co taki układ może w warunkach mieszkalnych czyli do 30 m2. Oczywiście mowa o dobrych głośnikach 8 calowych a nie produktach firmy Tonsil.

Leszku, czytam i wyciągam wnioski...

Leszku, czytam i wyciągam wnioski...

Tu masz porównanie aktywnego z niemal identycznym pasywnym na małych "pierdziawkach", ale kilku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

No ok, ale ilość pierdxiawek przekłada się "podobno" tylko na efektywność i głośność...???

Już była w jednym wątku dyskusja na ten temat. Powtórzę pomiary fabryczne firmy Focal dla kilku głośników z klasy 8 cali i 12 cali hi-end. Warto też rzucić okiem na tabelki określające możliwości wszystkich w zakresie najniższych częstotliwości. Jeden z tych głośników siedzi prawdopodobnie w Grande Utopiach.

Ukryta Zawartość

post-31316-0-25823200-1521470191_thumb.jpg

post-31316-0-43225500-1521470206_thumb.jpg

post-31316-0-09278000-1521470231_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lech36

Witam

Aż się musiałem zarejestrować.

Tak z ciekawości to ile-drożnych słuchawek szanowni forumowicze używają? Z subwooferem na kręgosłupie? Czy tutaj efekt Dopplera i odtwarzanie przez jeden przetwornik 50Hz i 5000Hz już nie przeszkadza?

Może czegoś ciekawego się dowiem (bez złośliwości :) )

Gość

(Konto usunięte)

Leszku, ja się znam na tym jak świnia na gwiazdach...napisałem co wyczytałem, i ja nie twierdzę, że pierdziwaki w tandemie nie mogą dobrze grać...sam mam maluszki... ;-)

Dla pełności sytuacji...

http://site.diy-loudspeakers.com/datasheets/43-focal-datasheets/161-very-old-focal-driver-datasheets

Leszku, ja się znam na tym jak świnia na gwiazdach...napisałem co wyczytałem, i ja nie twierdzę, że pierdziwaki w tandemie nie mogą dobrze grać...sam mam maluszki... ;-)

Dla pełności sytuacji...

Ukryta Zawartość

Dzięki za tą stronę, mam też podobną, ale na tej w/w jest więcej z Focala.

Chciałem tylko pokazać że duży wcale nie musi umieć więcej niż ekwiwalent powierzchniowy w małych. O głośniki oczywiście chodzi ;-).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lech36

Gość

(Konto usunięte)

No widzisz...problem w tym, że opinie są podzielone na forach wśród fachowców...mój kumpel, swego czasu jeden z współpracowników Qba, też twierdzi, że nisko nie da się zejść na małych głośnikach...efektywność i głośność tak...

Chociaż sam słucha na 2×18cm d'Appolito bo uważa, że większe mają problem z szybkością...a ja kocham szybkość i dynamikę, niekoniecznie potrzebuję całe pasmo do szczęścia...

Nie wiem czy to coś zmienia i ma wpływ na jakość basu, ale Opale mają bassreflexy nie w postaci okrągłych dziur, tylko długich, wąskich szczelin umieszczonych pionowo przy krawędziach obudowy, która jest zbudowana z aluminium.

Obudowy bassreflex czyli obudowy z otworem, są rezonatorami strojonymi w okolicach częstotliwości rezonansowej zaimplementowanego głośnika. Stroi się ja właśnie regulując masę akustyczna w otworze. W obudowie BR bez tunelu, czyli z samym otworem rezonansowym wylicza się powierzchnię czynna otworu, czyli własnie masę akustyczna jaka głośnik przez ten otwór będzie przepompowywał. Sam kształt otworu ma małe znaczenie. Może być geometrycznie dowolna dziurą - byle o całkowitej powierzchni zgodnej z obliczonym rezonansem obudowy. Zatem czy to szczelina odpowiedniej szerokości i długości, czy kilka szczelin, czy dowolnie inna dziura, ma znaczenie wyłącznie dla projektanta. Jedynie szczelina zbyt długa i wąska może być niebezpieczna z powodu możliwości generowania świstu przepompowanego powietrza.

To w jak największym uproszczeniu odpowiedź na Twoje zapytanie.

Włodek.

Kilka głośników w układzie d'Appolito zagra tak samo nisko jak jeden większy... pod warunkiem że będą to głośniki dobrej jakości .. czytaj trzymające parametry. W innym wypadku lepiej zastosować 1 duży głośnik.. lepszy.

Ciekawa dyskusja na temat synchronizacji małych monitorów z aktywnym subwooferem... moim zdaniem musi być zachowana zasada jak wyżej.. i głośniki i subwoofer muszą być dobrej jakości... czytaj odpowiedniej cenie. Artykuł o kolumnach Pana Lipińskiego to potwierdza.

Ciekawe że odrzucacie apriori połączenie podstawek i suba .... a okazuje się że jest sporo hiendowych kolumn, które takie właśnie są.. czy to moduł basowy jest oddzoelnie czy w tej samej paczce.

Kształt otworów nie zmienia zasady działania, która powoduje, że z bliska nie da się tego słuchać normalnie.

Ale była mowa (we wpisie, na który odpowiadałeś) o linii transmisyjnej nie o BR. To dwa bardzo różne jednak rozwiązania. Tzw. Real TL ma tunel długości nie krótszej niż 2,5 m.

Edytowane przez iro III

Skoro w topowym systemie nie gra to tym bardziej w słabszym co najwyżej nadrabia niedomagania tego słabszego...

No ale wlasnie od tego jest sub w stereo, zeby nadrobic niedostatki basu modnych monitorow 2way, a nie dublowac bas porzadnych 3way.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Widzisz słuchałem takiego podrzuconego kukułczego jaja i po prostu to nie grało mimo "cudownej" regulacji właśnie u drugiego właściciela, pierwszy miał je wpięte w topowym sprzęcie z 16" Focala na dole ale się na nich poznał.

Skoro w topowym systemie nie gra to tym bardziej w słabszym co najwyżej nadrabia niedomagania tego słabszego i tu jest jakaś metoda leczenia dżumy cholerą.

Cóz - nie mam do Ciebie siły.

Zapytam po raz ostatni - czytałeś w ogóle moje wpisy???

Nic a nic mnie nie obchodzi,. czy słuchałeś subwoofera wymienionej przeze mnie firmy. Ja nie pisze o zastosowaniu tego suba w systemie choćby za pierdyloin funtów u jakiegokolwiek hiendowego boss'a! Ja pisałem o zgraniu pary tych subwooferów z parą monitorów aktywnych z regulowana aktywną zwrotnicą, w celu wypełnienia pasma w dół bez jego degradacji.

Wpierw za pomocą pokładowych procesorów tych głośników dostraja się suby do odpowiedzi akustyki studio, a następnie za pomocą zwrotnic zszywa się je z monitorami.

Jednak wątpię abyś zrozumiał o czym piszę.

Ty słuchałeś jakiegoś z nich podpiętego do przypadkowego zestawu w przypadkowo aranżowanym pomieszczeniu odsłuchowym, a może nawet wcale nie opracowanego akustycznie i dalej będziesz jak mantrę odpisywał mi swymi "doświadczeniami" i bzdurami wyczytanymi z internetu, nie mającymi z tematem o którym pisze NIC wspólnego.

EOT.

...słucha na 2×18cm d'Appolito bo uważa, że większe mają problem z szybkością...a ja kocham szybkość i dynamikę, niekoniecznie potrzebuję całe pasmo do szczęścia...

No ale "cale pasmo" to juz 1x16,5cm chyba wystarczy?

w mniejszych pokojach jest więcej problemów z akustyką aniżeli w tych większych, bez względu czy trafią tam duże czy małe kolumny.

A z taka tezą to ja się piramidalnie nie zgadzam.

Z jednego głównie powodu - aby podobnie nagłośnić małe pomieszczenie w stosunku do dużego (np. dwa razy większego) potrzeba przecież fal dźwiękowych o sporo mniejszej energii, co za tym idzie wszelkie odbicia mają jeszcze mniejszą energię i łatwiej jest z nimi sobie radzić.

Duże kolumny w małym - pod warunkiem, ze nie jest to pokój do "życia codziennego" - bas odtwarzany jest pneumatycznie, jak w słuchawkach.

Mam na myśli również w przypadku małych pomieszczeń (15-20m2) to, że nie są broń-bosze kwadratem lub tzw. "tramwajem" i posiadają wystrój choćby średnio przyjazny akustyce.

Ciekawe że odrzucacie apriori połączenie podstawek i suba .... a okazuje się że jest sporo hiendowych kolumn, które takie właśnie są.. czy to moduł basowy jest oddzoelnie czy w tej samej paczce.

Nawet moje mr4 to w zasadzie monitorki na subach pasywnych.

Ale była mowa (we wpisie, na który odpowiadałeś) o linii transmisyjnej nie o BR. To dwa bardzo różne jednak rozwiązania. Tzw. Real TL ma tunel długości nie krótszej niż 2,5 m.

Możliwe, uznałem, że we wpisie była mowa o płaskich otworach br, które ewentualnie mogą udawać coś innego, ale są br.

"w całym bassreflexie wg mnie najlepsze rozwiązanie"

Opale mają zwykły bassreflex.

nagrywamy.com

No ale "cale pasmo" to juz 1x16,5cm chyba wystarczy?

Nie. Za pomocą jednego przetwornika niskotonowego o powierzchni czynnej membrany, głośnik 16,5cm nie jest w stanie stworzyć wyrównanego pasma w zakresie basu poniżej 70Hz. To łatwo policzyć.

Jest to możliwe w przypadku dzisiejszych głośników niskotonowych o średnicach od 22cm wzwyż w przypadku zastosowania jednego głośnika.

Dwa przetworniki 16,5cm są w stanie zapewnić przetwarzanie niskich częstotliwości ( realnie, nie na papierze czyli +/- 3dB ) do ok 50Hz. Zatem jeśli za pełne pasmo uznajemy 30Hz - 20kHz to na basie niezbędne będą 4 x 16,5 cm w jednej kolumnie. A dalej 2 x 20/22cm lub 1x 25/30cm.

Zgodnie z prawami fizyki, bez uciekania się do korekcji elektrycznej w niskich częstotliwościach i specjalnych obudów rezonansowych, które zawsze graja same z siebie jak każdy instrument będący rezonatorem.

Włodek.

Za pomocą jednego przetwornika niskotonowego o powierzchni czynnej membrany, głośnik 16,5cm nie jest w stanie stworzyć wyrównanego pasma w zakresie basu poniżej 70Hz.

Będą góry i doliny, czy po prostu poniżej 70Hz poleci w dół?

Zatem jeśli za pełne pasmo uznajemy 30Hz - 20kHz to na basie niezbędne będą 4 x 16,5 cm w jednej kolumnie. A dalej 2 x 20/22cm lub 1x 25/30cm.

I wszystko jasne!

To już wiadomo dlaczego wszystkie "małe" kolumny (nie dotyczy Opali) mają górkę na 100Hz: bo inaczej miałby -3dB już na 70Hz. A tak to im większa górka na 100Hz, tym niżej -3dB. Wielkie dzięki Vlado za tak rzeczowy post.

• Pokaż nowe odpowiedzi