Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, to Ty nie rozumiesz mojego podejścia.

Masz chory sposób rozumowania i próbujesz go narzucać innym.

Wyśpij się, ale i tak nie soundzę, abyś przejrzał rano na oczy.

Pa. ;-)

To nie jest mój sposób rozumowania. To efekt doplera zachodzący w głośniku. Skoro sądzisz, że twój pojedynczy głośnik dynamiczny przy odtwarzaniu jednocześnie 50Hz i 1 kHz jest poza naszą fizyką, to nie mam pojęcia, jaki jest cel twojego przekomarzania się na tym forum.

Z furkotem basrefleksu bez problemu ;)

Oj, furkot jest niepożadany w żadnej sytuacji. W moim superniskotonowcu dołożyłem jeszcze otwór z tyłu (wydłużając odpowiednio tunele) bo powietrze świszczało. Także tego....

Puszczam sygnał 40Hz -30dB...słychać czy nie słychać z głośników?

To pytasz się innych czy słyszysz? Czy może czy -30dB słychać. No jak dziecko.

Puszczam sygnał 40Hz -30dB...słychać czy nie słychać z głośników?

Jakie to decybele i minus w stosunku do czego, jakie kolumny?

Dlaczego z furkotem...?

Bo basreflex furkocze (sprawdzić, czy nie Event Opal).

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)

To pytasz się innych czy słyszysz? Czy może czy -30dB słychać. No jak dziecko.

Dziecko powiadasz...zadam to pytanie jeszcze raz...

Czy słyszysz u siebie z głosników 40Hz(-30dB) przy minimalnym bądź "normalnym" poziomie głosności? Z ciekawości, nie złośliwie...

Przypominam...nie znam się i słucham na 2×pierdziawka na kolumienkę...

Edytowane przez Gość

Takimi mostkowanymi, jak dla wolnego wejścia we wzmacniaczu?

Można wykorzystać zworki z pre-out/main-in.

;-)

Ile sobie za takowe zaślepki śpiewają?

W sklepie z artykułami dzieciecymi, zaślepki przeciw wkladaniu czegoś do gniazda widziałem po 2zł/szt.

Edytowane przez porlick

W sklepie z artykułami dzieciecymi, zaślepki przeciw wkladaniu czegoś do gniazda widziałem po 2zł/szt.

Jak wrazenia z odsluchow? Koc, plankton i scena?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Bo basreflex furkocze

Ty jak coś napiszesz to nie wiadomo czy na poważnie, czy jaja sobie robisz. ;-)

W moim superniskotonowcu dołożyłem jeszcze otwór z tyłu (wydłużając odpowiednio tunele) bo powietrze świszczało.

W głośniku Ci świszczy? Nadaje się do utylizacji. ;-)

Takimi mostkowanymi, jak dla wolnego wejścia we wzmacniaczu?

Można wykorzystać zworki z pre-out/main-in.

;-)

Ile sobie za takowe zaślepki śpiewają?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Moi Drodzy,

kto nie uwierzy niech se trwa w niewiedzy, a kto uwierzy niech wpływ zaślepek wypróbuje, bo może okazać się tenże całkiem zbawienny. A jeśli nie zbawienny to przynajmniej spory i na pewno nie na granicy percepcji. Jestem po serii testów. .."

Pomiar opóźnienia grupowego należy traktować orientacyjnie, ponieważ poniżej 40Hz większość sprzętu w tym i mojego użytego do pomiarów zaczyna kaszanić pasmo i fazę. Z drugiej strony niby pasmo OK, więc... I tak nawet po podzieleniu tego na pół jest jak jest.

Ponad 90% kolumn na rynku to BR, coś w tym musi być że producenci i użytkownicy wolą ten system który w wykonaniu jest trudniejszy od OZ. Dlaczego rynek i producenci nie wybierają OZ ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Cena. Juz samo przejscie z 2 na 3 drogi to podwojny wydatek. Przyczyna popularnosci malych monitorow BR jest oczywista.

Edytowane przez szymon1977

Z furkotem basrefleksu bez problemu

Przy dobrym profilowaniu otworu furkot można zmniejszyć do bardzo małych wartości. Oczywiście nie wyeliminuje się go w 100%-ach. W OZ pozostaje problem silnej kompresji, który można łagodzić tylko przez stosowanie bardzo dużych głośników i to najlepiej nie jednego w jednej obudowie. Nie zawsze takie ogromne konstrukcje się dobrze wpisują w nasze pomieszczenia i na pewno zaburzają swoją wielkością lokalizację pozornych źródeł którą musi wytworzyć układ dwóch kolumn.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

W głośniku Ci świszczy? Nadaje się do utylizacji. ;-)

Widzisz, dostrajanie i osiągnięcie zamierzonego efektu to również pratkyczne próby i modyfikacja do momentu osiągnięcia celu. W skrócie ci powiem, że nie tylko objętość powietrza zawartego w tunelach stroi obudowę ale również ilość i sposób rozmieszczenia materiału tłumiącego. Też wymaga to dośwadczeń. Każdy, kto przejdzie przez takie praktyczne doświadczenie, musi mieć odpowiednie zdanie na temat wymiany bezpiecznika.

Ponad 90% kolumn na rynku to BR, coś w tym musi być że producenci i użytkownicy wolą ten system który w wykonaniu jest trudniejszy od OZ. Dlaczego rynek i producenci nie wybierają OZ ?

Kilka ładnych lat temu kupowałem telewizor. Proporcja stojących na półkach TV LCD i plazmowych wynosiła wtedy jakieś 50 na 50.

Kupiłem plazmę bo miała zdecydowanie lepszy obraz od LCD. Porównywalny LCD wtedy był 3x droższy. Reszty tańszych LCD nie dało się oglądać.

Natomiast kilka miesięcy temu kupowałem nowy telewizor. Nie tak na "odwal się", że wydam 3 koła, postawie na komodzie i włączę Polsat i niech gra. Szukałem modelu z możliwie dobrym obrazem.

I co się okazuje?

99,9% sklepowego zatowarowania telewizorami to LCD, LED, OLED z czego 90% z tych ogólnych 99,9 to mówiąc w skrócie dziadostwo pierwszej wody.

10% prezentuje przyzwoity poziom obrazu, oczywiście w cenie 5x wyższej od pozostałych.

Plazma ostała się 1 szt. Nie są produkowane.

Zaciekawiło mnie to i poszperałem co nieco wiedzy. Okazuje się że wytworzenie panela LED jet o wiele prostsze, wiele tańsze i mniej problematyczne od np. plazmy.

Technologia jest jaka jest, trochę marketingu i będzie się sprzedawać.

A że liczy się zysk to jest jak jest.

To nie klienci "wolą" takiego typu TV tylko innych po prostu nie ma.

W kolumnach na szczęście jest jeszcze wybór.

Uważasz, że wykonanie skrzynki BR jest trudniejsze od OZ? Zawsze uważałem, że budowa solidnej, sztywnej, a przede wszystkim szczelnej obudowy zamkniętej generuje więcej kosztów, czasu i zachodu, ale mogę się mylić.

Edytowane przez konradskala

Przy dobrym profilowaniu otworu furkot można zmniejszyć do bardzo małych wartości. Oczywiście nie wyeliminuje się go w 100%-ach. W OZ pozostaje problem silnej kompresji, który można łagodzić tylko przez stosowanie bardzo dużych głośników i to najlepiej nie jednego w jednej obudowie. Nie zawsze takie ogromne konstrukcje się dobrze wpisują w nasze pomieszczenia i na pewno zaburzają swoją wielkością lokalizację pozornych źródeł którą musi wytworzyć układ dwóch kolumn.

Otwory muszą mieć odpowiedni przekrój po prostu, tak się to eliminuje. Oczywiście w małych kolumienkach może zabraknąć długości przy powiększaniu przekroju poprzecznego konieczne jest wydłużenie tunelu.

A może inaczej- współczesne głośniki (piszę o porządnych wyrobach) do bassreflexu są a tyle dopracowane, że kolumny na nich wykonane jakością dźwięku nie odbiegają zbytnio od tych w obudowach zamkniętych? Znaczy- nie na tyle, by producent chciał puszczać na rynek takie kolumny, które musiałyby być wyposażone w większe niskotonowce, konkurowałyby z mniejszymi i bardziej ustawnymi w obud. b-r?

Uważasz, że wykonanie skrzynki BR jest trudniejsze od OZ? Zawsze uważałem, że budowa solidnej, sztywnej, a przede wszystkim szczelnej obudowy zamkniętej generuje więcej kosztów, czasu i zachodu, ale mogę się mylić.

Oczywiście, że OZ posiada tę niezaprzeczalną zaletę w postaci czasu na odpowiedź impulsową. Jednakże, mogę się mylić,, takie kolumny, schodzące nisko, powiedzmy do 30-35Hz to chyba już nie 100L tylko dużo większe.

Bunk- kanał b-r nie musi być prosty, sam widziałem dwa razy zgiety kolankiem, a nawet z giętkiej rury, upakowanej w obudowie (i jakoś mocowanej, by nie drgała).

Zaciekawiło mnie to i poszperałem co nieco wiedzy. Okazuje się że wytworzenie panela LED jet o wiele prostsze, wiele tańsze i mniej problematyczne od np. plazmy.

To kiepskie porównanie w stosunku do tematu związanego z systemem obudowy. Dobry LCD to też problemy technologiczne bo przeważnie ma tylne podświetlenie ze strefowym przygasaniem a to nie jest takie proste jak się wielu wydaje.

Uważasz, że wykonanie skrzynki BR jest trudniejsze od OZ? Zawsze uważałem, że budowa solidnej, sztywnej, a przede wszystkim szczelnej obudowy zamkniętej generuje więcej kosztów, czasu i zachodu ale mogę się mylić.

Oczywiście że jest trudniejsze, więcej operacji technologicznych wymagających sporej precyzji. Sądzisz że obudowa BR nie musi być sztywna? To dlaczego firma BW w starej serii swoich kolumn stosowała ten wrednie rudny do wykonania system Matrix ?

Bunk- kanał b-r nie musi być prosty, sam widziałem dwa razy zgiety kolankiem, a nawet z giętkiej rury, upakowanej w obudowie (i jakoś mocowanej, by nie drgała).

No tak, można i tak, rozmowa była o eliminacji furczenia i tak, jak napisałeś tez można. Wypadło mi to z głowy.

Otwory muszą mieć odpowiedni przekrój po prostu, tak się to eliminuje.

Przekrój to nie wszystko, sądzę że ważniejsza jest aerodynamika takiego otworu, która ma zapewnić jak najbardziej laminarny przepływ powietrza przez otwór. Temat znany z zagadnień związanych z przepływem wody w turbinach elektrowni wodnych. Zauważyłam też że to furkotanie można mocno ograniczyć wykładając ścianki otworu BR cienkim filcem.

Edytowane przez Lech36

A może inaczej- współczesne głośniki (piszę o porządnych wyrobach) do bassreflexu są a tyle dopracowane, że kolumny na nich wykonane jakością dźwięku nie odbiegają zbytnio od tych w obudowach zamkniętych? Znaczy- nie na tyle, by producent chciał puszczać na rynek takie kolumny, które musiałyby być wyposażone w większe niskotonowce, konkurowałyby z mniejszymi i bardziej ustawnymi w obud. b-r?

Właśnie jest jeszcze aspekt "ustawności" oraz znany chyba wszystkim współczynnik akceptacji żony :)

Ktoś kiedyś wpadł na pomysł, żeby budować bloki i małe mieszkania, to i kolumny zmieniły proporcje. Łatwiej wstawić wąskie, wysokie słupy na małych głośnikach aniżeli szerokie na dużych. A jak to gra można się przekonać samemu.

Przekrój to nie wszystko, sądzę że ważniejsza jest aerodynamika takiego otworu która ma zapewnić jak najbardziej laminarny przepływ powietrza przez otwór. Temat znany z zagadnień związanych z przepływem wody w turbinach elektrowni wodnych. Zauważyłam też że to furkotanie można mocno ograniczyć wykładając ścianki otworu BR cienkim filcem.

O filcu nie słyszałem, natomiast laminarność to oczywiście prawda, u mnie w środku są takie zaokrąglenia jak na zewnątrz, kupiłem po prostu dwa razy więcej tub.

• Pokaż nowe odpowiedzi