Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, xetras napisał:

Oczywiście że kody przesyła się. Wtedy można to nazwać przesyłem cyfrowym

Tylko, że przy przesyle cyfrowym, te "cyfry" są zakodowane w analogowych zmianach prądu, a nie przesyłane bezpośrednio. A ze zrobiono to sprytnie, to zakłócenia analogowych zmian prądu nie skutkują przekłamaniem "cyfr".

-----

8 godzin temu, xetras napisał:

Zdefiniuj rzeczywistość

Całkiem trafne spostrzeżenie! Bo to, co z ograniczeniami ludzkich zmysłów wydaje się być dwoma przeciwnymi stanami, dla urządzeń elektronicznych jest płynną i łagodną zmianą "analogową" z najróżniejszy i stanami przejściowymi. Wystarczy zerknąć w gniazdko optyka: naszym okiem światło jest albo go nie ma. Ale w uproszczeniu światło miga kilkadziesiąt a może kilkaset tysięcy razy na sekundę, a w rzeczywistości są to płynne i łagodne zmiany, ale zbyt szybkie abyśmy mogli je dostrzec.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

No i jeszcze tym samym przewodem bez zakłóceń można jednocześnie przesyłać wiele sygnałów równolegle. 

Tylko nie wiem czemu jeden cedek daje ostry sygnał a inny nieostry.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Powtórzę:

Nie są wysyłane zera i jedynki, a są zakodowane w "analogowych" zmianach prądu - przykład opisałem.

Po optyku i w eterze 😂

3 minuty temu, xetras napisał:

No i jeszcze tym samym przewodem bez zakłóceń można jednocześnie przesyłać wiele sygnałów równolegle. 

Ba!

2 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Można rozprowadzić internet instalacją elektryczną, gniazdami do których podłączamy lampkę nocną czy żelazko.

To chyba oczywiste, że w takim przypadku zera i jedynki nie mogą być przesyłane bezpośrednio, a muszą być dokodowane do zwykłego 230V/50Hz?

Ps.

To fajne gdy oponenci dostarczają dowodów własnego błędu i mojej racji - dziękuję 🙂

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ba!

To chyba oczywiste, że w takim przypadku zera i jedynki nie mogą być przesyłane bezpośrednio, a muszą być dokodowane do zwykłego 230V/50Hz?

Ps.

To fajne gdy oponenci dostarczają dowodów własnego błędu i mojej racji - dziękuję 🙂

I w jaki sposób są "dokodowane"?

42 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ale w uproszczeniu światło miga kilkadziesiąt a może kilkaset tysięcy razy na sekundę

Nie wiesz o czym piszesz 😉 . 

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Całkiem trafne spostrzeżenie! Bo to, co z ograniczeniami ludzkich zmysłów wydaje się być dwoma przeciwnymi stanami, dla urządzeń elektronicznych jest płynną i łagodną zmianą "analogową" z najróżniejszy i stanami przejściowymi. Wystarczy zerknąć w gniazdko optyka: naszym okiem światło jest albo go nie ma. Ale w uproszczeniu światło miga kilkadziesiąt a może kilkaset tysięcy razy na sekundę, a w rzeczywistości są to płynne i łagodne zmiany, ale zbyt szybkie abyśmy mogli je dostrzec.

Wiesz jak zbudowany jest DAC? 

1 godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Nie wiesz o czym piszesz 😉 . 

Miłego przekonania o posiadaniu racji życzę.

47 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Wiesz jak zbudowany jest DAC? 

Nie wiem i szczerze mówiąc nie bardzo interesują mnie sprawy dla zwykłego konsumenta nieistotne.

1 godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

w jaki sposób są "dokodowane"?

Wybacz, ale nie wiem wszystkiego. Ale to nie powód bym przestał wiedzieć cokolwiek, dlatego, że Ty nie wiesz nic.

Godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

W postaci zer i jedynek 😉

Sory, ale zer i jedynek w kablu nie ma. Taka ciekawostka: gdy przez optyk wysyłane są same zera, to w gniazdku nadal świeci 🙂

Już samo napisanie jakie częstotliwości śmigają po światłowodach...

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Ale w uproszczeniu światło miga kilkadziesiąt a może kilkaset tysięcy razy na sekundę

... mówi wiele o Twojej świadomości. No sory. 

13 minut temu, szymon1977 napisał:

Sory, ale zer i jedynek w kablu nie ma.

Pewnie, że nie. W powietrzu też nie. 
Nie filozofuj. 

52 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Już samo napisanie jakie częstotliwości śmigają po światłowodach...

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

... mówi wiele o Twojej świadomości. No sory. 

Nie sorruj mi tylko samemu sobie, bo Takie liczby wychodzą z Twojej teorii, że 1 to światełko a O brak światełka.

-----

46 minut temu, hz_lab napisał:

mnie najbardziej zaintrygowało określenie "analogowy prąd", ktoś może wytłumaczyć to hasło?

To tylko konsekwencja teorii, że prąd może być "cyfrowy" - nie może być i dlatego nie mówi się, że jest "analogowy", choć idąc w to nazewnictwo, faktycznie taki jest.

5 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Kablem TV kablowej leci i sygnał cyfrowy i analogowy. To jaki tam w końcu płynie prąd, cyfrowy czy analogowy?

Nie odrozniasz pradu od sygnalu najwyrazniej. Pomoge. Prad (elektryczny) zawsze analogowy. Sygnal moze byc analogowy badz cyfrowy.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

1 godzinę temu, rafa napisał:

Nie odrozniasz pradu od sygnalu najwyrazniej. Pomoge. Prad (elektryczny) zawsze analogowy. Sygnal moze byc analogowy badz cyfrowy.

Ok, cyfrowy prąd analogowy wpada do przetwornika cyfrowo-analogowego i od tej pory jest już tylko analogowy... Ale jeszcze wcześniej przeleci w powietrzu od routera do laptopa.

Nie ma prądu analogowego.

Mam regulator LED PWM i liniowy w którym jest prąd "cyfrowy" a w którym "analogowy" 😁.

@szymon1977 Tu coś dla Ciebie:
"Komunikacja optyczna za pomocą włókien odbywa się w zakresie częstotliwości od 1 THz do 1000 THz (od mikrofal do ultrafioletu). Włókno optyczne może oferować pasmo transmisji przekraczające 100 GHz".

Setki kHz które se wymyśliłeś to są fale długie na których mogłeś sobie słuchać programu pierwszego Polskiego Radia.

Wybacz, ale nie wiem wszystkiego.

Co nie przeszkadza Ci się wypowiadać i obrażać innych. Ale Ty już taki jesteś, przyzwyczaiłem się.

Sory, ale zer i jedynek w kablu nie ma. Taka ciekawostka: gdy przez optyk wysyłane są same zera, to w gniazdku nadal świeci 🙂

"W przypadku światłowodów ze szklanymi włóknami używamy światła w zakresie podczerwieni, które ma dłuższe długości fal niż światło widzialne, zwykle około 850, 1300 i 1550 nm . Dlaczego używamy podczerwieni? Ponieważ tłumienie włókna jest znacznie mniejsze przy tych długościach fal."

9 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Tu coś dla Ciebie:

Liczby nie są mi potrzebne do zrozumienia jak to działa - Ty jesteś przykładem, że można znać liczby a nie rozumieć

Ok, cyfrowy prąd analogowy wpada do przetwornika cyfrowo-analogowego i od tej pory jest już tylko analogowy...

Hahaha, skomentuję to minutą ciszy.

Ale jeszcze wcześniej przeleci w powietrzu od routera do laptopa.

W powietrzu też zera i jedynki latają?

Co nie przeszkadza Ci się wypowiadać i obrażać innych. Ale Ty już taki jesteś, przyzwyczaiłem się.

To teraz naucz się pokory, bo gdy tonem specjalisty piszesz zwykłe bzdury wchodzisz na lamera, to gorzej niż laik.

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Liczby nie są mi potrzebne do zrozumienia jak to działa - Ty jesteś przykładem, że można znać liczby a nie rozumieć

Hahaha, skomentuję to minutą ciszy.

W powietrzu też zera i jedynki latają?

To teraz naucz się pokory, bo gdy tonem specjalisty piszesz zwykłe bzdury wchodzisz na lamera, to gorzej niż laik.

I jedyne co potrafisz to dalej obrażać...

A jeszcze donosić zawodowo 😂.

Częstotliwość pracy ma zasadniczy wpływ na szybkość transmisji. To jeden z podstawowych parametrów.

4 minuty temu, przemak napisał:

Mój syn robi magisterkę z filozofii - podesłać mu temat? 😉

Lepiej nie, bo jeszcze kierunek zmieni😁.

7 minut temu, przemak napisał:

Mój syn robi magisterkę z filozofii - podesłać mu temat? 😉

Nie,bo nie zrobi tej magisterki.🙂
To dopiero początek.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

4 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Nie,bo nie zrobi tej magisterki.🙂
To dopiero początek.

Rzuci wszystko i wyjedzie w Bieszczady 😁.

15 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Rzuci wszystko i wyjedzie w Bieszczady 😁.

czytając to nie można już pojechać w Bieszczady.🙂

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

41 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Częstotliwość pracy ma zasadniczy wpływ na szybkość transmisji. To jeden z podstawowych parametrów.

Szukaj dalej prądu cyfrowego.

22 godziny temu, szymon1977 napisał:

Bo zniekształcenia sygnału oczywiście są zawsze, ale dopóki nie poskutkują przekłamaniem np 0 na 1, to nie powodują ABSOLUTNIE ŻADNEJ utraty jakości.

Sprawa jest trochę bardziej skomplikowana. Jeśli np. kostka DAC jest karmiona "rozjeżdżającym" się i "kurczącym" w czasie (jak harmonijka), ciągiem tych zer i jedynek (stanów "niskich i wysokich"), to możemy na wyjściu analogowym tej kostki dostać jak najbardziej analogowe zniekształcenia. Oczywiście są techniki eliminacji jittera ("retaktowanie" czy inne patenty typu "jetPLL"), ale nie można zapominać o istnieniu tego problemu w którejś części toru.

Edytowane przez Kyle
2 minuty temu, Kyle napisał:

Sprawa jest trochę bardziej skomplikowana. Jeśli np. kostka DAC jest karmiona "rozjeżdżającym" się w czasie (jak harmonijka), ciągiem tych zer i jedynek (stanów "niskich i wysokich"), to możemy na wyjściu analogowym tej kostki dostać jak najbardziej analogowe zniekształcenia. Oczywiście są techniki eliminacji jittera ("retaktowanie" czy inne patenty typu "jetPLL", ale nie można zapominać o istnieniu tego problemu w którejś części toru.

Tylko, że od błędów w transmisji cyfrowej wykorzystującej prąd elektryczny są algorytmy korygujące. Szukanie zniekształceń dźwięku należy prowadzić w domenie elektrycznej ale nie tam gdzie wszyscy patrzą tzn. na zera i jedynki. 

Ja mam swoja teorię do której obalenia, wyjaśnienia czy rozwinięcia zachęcam. Wystarczy skojarzyć, że sygnał cyfrowy w domenie elektrycznej bez względu na strukturę ma jak każdy sygnał audio widmo częstotliwościowe. Jeżeli dojdzie do błędów konstrukcyjnych urządzenia cyfrowo analogowego np. wspólna masa obwodu cyfrowego i analogowego lub jakieś pętle masy przez które nastąpią "przecieki" sygnału cyfrowego poprzez zasilanie, sprzężenia elektromagnetyczne czy pojemnościowe z częścią analogową pre, wzmacniacza czy innego bloku i dojdzie do intermodulacji lub demodulacji to sygnał audio (analogowy) zostanie zakłócony sygnałem cyfrowym. Niektóre "cyfrowe" urządzenia mogą wnosić mniej lub więcej zakłóceń do sygnału audio zniekształcając go. 

Później pojawiają się debaty o różnie grających transportach czy streamerach ale wg mnie nie jest to wynikiem błędnie odczytywanych zer i jedynek tylko "mieszania" się widm częstotliwościowych sygnałów 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

10 minut temu, MariuszZ. napisał:

Tylko, że od błędów w transmisji cyfrowej wykorzystującej prąd elektryczny są algorytmy korygujące. Szukanie zniekształceń dźwięku należy prowadzić w domenie elektrycznej ale nie tam gdzie wszyscy patrzą tzn. na zera i jedynki. 

Ja mam swoja teorię do której obalenia, wyjaśnienia czy rozwinięcia zachęcam. Wystarczy skojarzyć, że sygnał cyfrowy w domenie elektrycznej bez względu na strukturę ma jak każdy sygnał audio widmo częstotliwościowe. Jeżeli dojdzie do błędów konstrukcyjnych urządzenia cyfrowo analogowego np. wspólna masa obwodu cyfrowego i analogowego lub jakieś pętle masy przez które nastąpią "przecieki" sygnału cyfrowego poprzez zasilanie, sprzężenia elektromagnetyczne czy pojemnościowe z częścią analogową pre, wzmacniacza czy innego bloku i dojdzie do intermodulacji lub demodulacji to sygnał audio (analogowy) zostanie zakłócony sygnałem cyfrowym. Niektóre "cyfrowe" urządzenia mogą wnosić mniej lub więcej zakłóceń do sygnału audio zniekształcając go. 

Później pojawiają się debaty o różnie grających transportach czy streamerach ale wg mnie nie jest to wynikiem błędnie odczytywanych zer i jedynek tylko "mieszania" się widm częstotliwościowych sygnałów 😉 

Ukryta Zawartość

Ja rozumiem zakłócenia sygnału, jakiś trzaski, artefakty, szumy, piski i wszystko inne niepożądane.
Ale skąd różnica w wokalach, przestrzenności ( cokolwiek ktoś miał na myśli ), selektywności, szybkości basu i takich tam "szczegółach"?  

Ukryta Zawartość

57 minut temu, Kyle napisał:

ciągiem tych zer i jedynek (stanów "niskich i wysokich"),

Zera i jedynki to raczej nie są stany niskie i wysokie. Sposoby kodowania są różne, a ten sam prąd poza zerami i jedynkami przekazuje też taktowania zegara.

Jeśli np. kostka DAC jest karmiona "rozjeżdżającym" się i "kurczącym" w czasie (jak harmonijka), ciągiem tych zer i jedynek (stanów "niskich i wysokich"), to możemy na wyjściu analogowym tej kostki dostać jak najbardziej analogowe zniekształcenia.

Zasadniczo się to nie zdarza.

Oczywiście są techniki eliminacji jittera ("retaktowanie" czy inne patenty typu "jetPLL"), ale nie można zapominać o istnieniu tego problemu w którejś części toru.

Zasadniczo to o jitter chyba* można zapomnieć. Był filmik na YT: sztucznie spreparowany jitter poskutkował przekłamaniem danych dopiero, gdy był o kilka rzędów wielkości większy od tego występującego w praktyce.

* - piszę "chyba", bo tu już moje zrozumienie tematu się kończy i powtarzam to, co czytałem i widziałem.

-----

11 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ja rozumiem zakłócenia sygnału, jakiś trzaski, artefakty, szumy, piski i wszystko inne niepożądane.

Czyli rozumiesz nie do końca.

11 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ale skąd różnica w wokalach, przestrzenności ( cokolwiek ktoś miał na myśli ), selektywności, szybkości basu i takich tam "szczegółach"?  

Nie szukaj przyczyn w technice.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Szukaj dalej prądu cyfrowego.

Nie szukam prądu cyfrowego. Nie dopisuj mi czegoś czego nie napisałem.
Nie istnieje prąd ani cyfrowy ani analogowy, to taki sam wymysł jak "woda smakowa".

52 minuty temu, szymon1977 napisał:

Zera i jedynki to raczej nie są stany niskie i wysokie. Sposoby kodowania są różne, a ten sam prąd poza zerami i jedynkami przekazuje też taktowania zegara.

I to wszystko analogowym prądem 😁.

To proszę opisać jak to jest z płytą CD?

54 minuty temu, szymon1977 napisał:

Czyli rozumiesz nie do końca.

To proszę wykaż się i wytłumacz do końca.

54 minuty temu, szymon1977 napisał:

Nie szukaj przyczyn w technice.

Skąd ten wniosek? Znów sobie coś dopisujesz.

Godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Tam gdzie duże zniekształcenia intermodulacyjne np. w lampiakach SET bez USZ tam wszystkie sygnały podlegające wzmocnieniu obcują każdy z każdym, że aż wióry lecą. Te wióry lecą na podłogę gdzie leży szum, a poziom tego szumu się od tych wiór z tego grzmocenia podnosi, a jak się podnosi to dynamika S/N siada czy kuca bo sufit coraz niżej i stad może być mniejsza selektywność, przestrzenność czy szczegółowość, bo te deskryptory jakości dźwięku są jakąś funkcją powiązane z poziomem szumu.  

21 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

I to wszystko analogowym prądem 😁.

Tak.

To proszę opisać jak to jest z płytą CD?

A co ma piernik do wiatraka? Dyskusja o przesyle danych cyfrowym kablem.

To proszę wykaż się i wytłumacz do końca.

Sory, ale nie mam czasu.

Skąd ten wniosek?

Wiedza i doświadczenie.

-----

19 minut temu, MariuszZ. napisał:

Tam gdzie duże zniekształcenia intermodulacyjne np. w lampiakach SET bez USZ

Tak, ale dyskusja o przesyle danych cyfrowych kablem.

------

Godzinę temu, przmor napisał:

Powiem jedno, od czytania tego wątku można zgłupieć.

Można też zmądrzeć, tylko trzeba chcieć.

Takie tam:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi