Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, szymon1977 napisał:

O tak! Ty swoimi fantazjami nt. zależności pomiędzy budową kabla a sygnaturą brzmienia, obdarowujesz nas, jak Mojżesz wyrytym na kamiennych tablicach Dekalogiem.

W końcu jestem religijny jak to już z Jerzykiem ustaliliśmy 🙂

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie utożsamiajmy religijności z prawością, bo różnie z tym bywa.

Masz spory problem z tolerancją. Otóż przyjmij do wiadomości, że Twoje poglądy nie są jedynymi możliwymi , oprócz tego nie potrafisz nic napisać z własnego doświadczenia odnośnie kabli cyfrowych bo używasz zintegrowanego urządzenia , który nie wymaga uzycia tych przewodów dlatgo Twoje wywody są jałowe i zupełnie nie poparte własnymi próbami.

9 godzin temu, Kyle napisał:

Wystarczy test ABX - skoro "słyszą" to czemu nie słyszą jak nie widzą?

Bo żeby usłyszeć voodoo to trzeba widzieć metki ceny i rodowód kabla. Do tego przed podłączeniem taki delikwent sobie pomaca, może powącha i jak już będzie maksymalnie podjarany, to nirwana podczas odsłuchu gwarantowana. Bez wiedzy co gra nie ma różnic w kablach, więc słuch odgrywa w tym przypadku trzeciorzędną rolę 🙂 

57 minut temu, malikali napisał:

Bez wiedzy co gra nie ma różnic w kablach, więc słuch odgrywa w tym przypadku trzeciorzędną rolę 🙂 

No właśnie, na tym polega audiofilska "wiedza".

8 godzin temu, expert napisał:

Przepraszam Kolegę najmocniej ale postawy roszczeniowe na mnie zupełnie nie działają

Roszczeniowe? Toż ja czytam cierpliwie twoje sazniste wywody nie na temat i ani przy tym pisne, a tu taki zarzut. Życzyłbym sobie jedynie, by to, co hipotetyczne, traktować stosownie.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

1 godzinę temu, malikali napisał:

Bo żeby usłyszeć voodoo to trzeba widzieć metki ceny i rodowód kabla. Do tego przed podłączeniem taki delikwent sobie pomaca, może powącha i jak już będzie maksymalnie podjarany

Wyjątkowo płytki, pusty i bezwartosciowy wytfur pomiarofilski 🙃

Jak się ma takie coś do faktu że np dobry kabel drukarkowy USB daje mi lepszą jakość dźwięku niż audiofilski za prawie 2k? U znajomego w systemie już za grube pieniążki testowaliśmy 4 kable USB i jednoznacznie wygral najtańszy? (choć I tak prawie za 1k pln).

Znajomy który używa Rme Adi, uważał wejście USB za najgorzej grające, teraz po zmianie z chinskiego drucika z zestawu na trochę lepszy kabel USB, zmienił zdanie i uważa że Rme gra z USB dużo lepiej niż coax. 

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

dla przykładu

A to na co i po co?

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Wyjątkowo płytki, pusty i bezwartosciowy wytfur pomiarofilski 🙃

Jak się ma takie coś do faktu że np dobry kabel drukarkowy USB daje mi lepszą jakość dźwięku niż audiofilski za prawie 2k? U znajomego w systemie już za grube pieniążki pieniążki testowaliśmy 4 kable USB i jednoznacznie wygral najtańszy? (choć I tak prawie za 1k pln).

Znajomy który używa Rme Adi, uważał wejście USB za najgorzej grające, teraz po zmianie z chinskiego drucika Rme na trochę lepszy kabel USB, zmienił zdanie i uważa że Rme gra z USB dużo lepiej niż coax. 

Konkluzja jest prosta - lepsze kable USB niż kable udające kable USB.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

7 godzin temu, expert napisał:

Masz spory problem z tolerancją. Otóż przyjmij do wiadomości, że Twoje poglądy nie są jedynymi możliwym

Ja? To pseudo-audiofile zwykli twierdzić, że AS to ich forum i postulować o wyrzucenie stąd pasjonatów racjonalnie podchodzących do swojego hobby.

Twoje wywody są jałowe i zupełnie nie poparte własnymi próbami.

Równie jałowe, jak twórców technologii cyfrowej.

nie potrafisz nic napisać z własnego doświadczenia odnośnie kabli cyfrowych bo używasz zintegrowanego urządzenia

Znów fantazjujesz i znów się mylisz.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

57 minut temu, marcinmarcin napisał:

Jak się ma takie coś do faktu że np dobry kabel drukarkowy USB daje mi lepszą jakość dźwięku niż audiofilski za prawie 2k? U znajomego w systemie już za grube pieniążki testowaliśmy 4 kable USB i jednoznacznie wygral najtańszy? (choć I tak prawie za 1k pln).

W zasadzie wpis ten potwierdza to że opinie nie są w oparciu o jakieś zmiany w dźwięku tylko przekonania w danych kręgach. Nie brakuje też takich, że taki od drukarki po prostu nie może dobrze "grać".

19 minut temu, malikali napisał:

W zasadzie wpis ten potwierdza to że opinie nie są w oparciu o jakieś zmiany w dźwięku tylko przekonania w danych kręgach.

Czyli z faktu że zarówno u mnie jak i u kolegi wybraliśmy kable dajace najlepszy dzwiek systemu,  wyciągnąłeś wniosek że wybór nastąpił na podstawie przekonań, a nie jakości... 😆

Argument że durny audiofil wybiera najdroższy odpadł, więc trzeba było się złapać czegokolwiek...

Dla tych mniej ograniczonych - sam byłem zaskoczony jak duże zmiany wprowadzały kable USB. Najbardziej prawdopodobne wytłumaczenie to po prostu jakieś przesłuchy pomiędzy liniami zasilania a danych lub ogólna podatność na zbieranie zakłóceń.

Przy okazji- nawet nie znałem wcześniej cen tych kabli u kolegi więc nie mogłem po prostu wybrać najtanszego...

30 minut temu, marcinmarcin napisał:

Czyli z faktu że zarówno u mnie jak i u kolegi wybraliśmy kable dajace najlepszy dzwiek systemu,  wyciągnąłeś wniosek że wybór nastąpił na podstawie przekonań, a nie jakości... 😆

Możesz jeszcze dorzucić na podstawie opowiastek z mchu i paproci, że takowe "grają"🙂 

31 minut temu, marcinmarcin napisał:

Dla tych mniej ograniczonych - sam byłem zaskoczony jak duże zmiany wprowadzały kable USB. Najbardziej prawdopodobne wytłumaczenie to po prostu jakieś przesłuchy pomiędzy liniami zasilania a danych lub ogólna podatność na zbieranie zakłóceń.

Oczywiście wcześniej się poczytało tu i tam więc grunt już był. Twoje wpisy dla niedoświadczonego entuzjasty już stanowią pewną sugestię - tak to działa 🙂

2 godziny temu, iro III napisał:

No właśnie, na tym polega audiofilska "wiedza".

Trzeba wiedzieć co gra, inaczej nie słychać sygnatury kabla. To oczywiste😎.

22 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Trzeba wiedzieć co gra, inaczej nie słychać sygnatury kabla. To oczywiste😎.

Trzeba też wiedzieć jaka jest orientacja przewodu sieciowego w gniazdku typu schuko 🫣

27 minut temu, ludzik napisał:

Trzeba też wiedzieć jaka jest orientacja przewodu sieciowego w gniazdku typu schuko 🫣

To prawda. Jeśli żona odłączy by podłączyć odkurzacz i nie opacznie podłączając z powrotem obróci wtyczkę 😬.

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Czyli z faktu że zarówno u mnie jak i u kolegi

Opowiem Ci inną historię: pewien znajomy, pasjonat hifi z systemem o rząd wielkości droższym od mojego, lubił opowiadać mi o tym, jak poprawia brzmienie kablami i innymi gadżetami. Chciał mi zaimponować, a ja nie chciałem psuć mu dobrego humoru. Ale los sprawił, że wpadł do mnie. Opowiedziałem mu kilka rzeczy, puściłem z DSP i bez, z subem i bez... już nie poprawia sceny czy jakości basu voodoo gadżetami. Kierując się moimi subtelnymi sugestiami, zmienił system i słucha z zadowoleniem. Ale takie rzeczy dzieją się poza efektownymi bajkami opowiadanymi na Forum.

A jeśli chodzi o kurozalny apel, pod którym kliknąłeś lajka, to wypada zacząć tolerować, że inni mają odmienne poglądy a także racjonalne powody by się z Tobą nie zgodzić. Cieszmy się wszyscy, że agresywnych troli, którzy jawnie z Was drwili wyrzucono, a Ty się ciesz, że pozostali tylko mili i cierpliwi, którzy merytorycznie wykazują błędy Waszych teorii. 

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

17 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

To prawda. Jeśli żona odłączy by podłączyć odkurzacz i nie opacznie podłączając z powrotem obróci wtyczkę 😬.

No to trzeba żonę miernikiem sprawdzać (to znaczy gdzie jest faza po drugiej stronie kabla). 😁

1 godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Im grubszy kabel tym trudniej obrócić takie sztywne, że ledwo w gniazdku siedzi 😃

DSC_6773-1-300x276.jpg

10 minut temu, malikali napisał:

Im grubszy kabel tym trudniej obrócić takie sztywne, że ledwo w gniazdku siedzi 😃

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bo gniazdka w ścianie też wypada zmienić bo w innym przypadku efekt może być do bani ;- 

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Cieszmy się wszyscy, że agresywnych troli, którzy jawnie z Was drwili wyrzucono, a Ty się ciesz, że pozostali tylko mili i cierpliwi, którzy merytorycznie wykazują błędy Waszych teorii. 

Poziom pewności siebie widzę dorównał ignorancji w temacie 😉

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Opowiedziałem mu kilka rzeczy, puściłem z DSP i bez, z subem i bez... już nie poprawia sceny czy jakości basu voodoo gadżetami

O jejciu nauczyłeś chłopine DPS... ☺️

Problem jest taki że pewnych rzeczy choćbyś sie skichal nie poprawisz DSP. Podobnie jak pewne rzeczy możesz poprawić bez wiekszych kosztow czy wyrzeczeń właściwie wyłącznie w DSP. Ale poziom spłycenia tematu osiągnąłeś mistrzowski 🙂

Godzinę temu, malikali napisał:

Ukryta Zawartość

Tragikomiczna fotka 😁

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, ProjectPi napisał:

Czasem do pewnych spraw dorasta się później niż wcześniej.

A do niektórych nigdy:

48 minut temu, expert napisał:

Debilny System Psucia dźwięku

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

48 minut temu, expert napisał:

Debilny System Psucia dźwięku

Tak jak wszystko z czym się stykasz na co dzień, czego nie potrafisz używać lub po prostu jest kiepskiej jakości.

4 minuty temu, Kyle napisał:

Tak jak wszystko z czym się stykasz na co dzień, czego nie potrafisz używać lub po prostu jest kiepskiej jakości.

Hmm,jestem zdania,że jeżeli ktoś nie umie używać czegoś,o czym nie ma pojęcia,nie powinien się wypowiadać.
Podobnie jak osoby powyżej 50-55 lat nie powinny się wypowiadać -co i jak ma brzmieć.
Podzielam w tym temacie zdanie @przemak

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

15 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Podobnie jak osoby powyżej 50-55 lat nie powinny się wypowiadać -co i jak ma brzmieć.
Podzielam w tym temacie zdanie @przemak

Niektórzy poniżej tego wieku tymbardziej! 

3 godziny temu, Lech36 napisał:

Bo gniazdka w ścianie też wypada zmienić bo w innym przypadku efekt może być do bani ;-

A po co zaraz gniazdko 😀

image;s=1000x700

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Niektórzy poniżej tego wieku tymbardziej! 

Warto sprawdzić.
@przemak może zrobić test słuchu-jesteś chętny?
To dobry pomysł,rozwiałoby to wszelkie wątpliwości ,co do Twojego-no,może nie tyle-"autorytetu",ale co do Twoich wypowiedzi,jako osoby wiedzącej,o czym mówi.

To dobry pomysł,taki test-zamknałbyś usta wszelkim antagonistom na zawsze!

• Pokaż nowe odpowiedzi