Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

to przeciez my testujemy a Wy te testy kwestionujecie - masz schizofrenie? :)

Ja to widzę tak, że wy sobie w spokoju odsłuchujecie i porównujecie w warunkach kompletnego chaosu i później każdemu gra inaczej - absurdalny wniosek relacji z odsłuchu, goni jeszcze bardziej absurdalny wniosek.

My wskazujemy na aspekty jak psychoakustyka, efekt placebo towarzyszące waszym odsłuchom - które całkowicie burzą miarodajność takiego odsłuchu.

To wtedy wy się obrażacie, zaczynają się pyskówki i argumenty typu "jeszcze długa droga przed Tobą, mało słuchałeś", zakładacie salonik gdzie można w spokoju pisać o swoich niemiarodajnych odsłuchach, żeby nikt nie podważał nonsensu tych relacji.

Jak tylko złotouchy napotka na techniczny argument z którym sobie nie radzi, to zawsze obraza majestatu, foch, stwierdzenia typu "szkoda czasu na dyskusję. eot z mojej strony" i opuszczenie wątku.

To jest postawa obronna biniek, choćbyś nie wiem jak bardzo się upierał przy swoim :)

Są oczywiście nieliczne wyjątki, ale to naprawdę na palcach jednej ręki można policzyć tych ze szlachetnym słuchem i zdrowym rozsądkiem.

Co ciekawe, są złotousi którzy piszą że na swoich budżetowych systemach wyraźnie słyszy wpływ kabelków na dźwięk - a z drugiej strony "elder" złotousi tonem mędrca stwierdzają, że budżetówka jest zbyt mało rozdzielcza do wyłapania tych różnic, i trzeba mieć odpowiednio przejżysty - i drogi ma się rozumieć - sprzęt, na którym te różnice idzie bez problemu usłyszeć.

Prośba o przeprowadzenie i wklejenie wyników testu online ze strony tonometric.com na możliwości słuchu jest całkowicie ignorowana przez złotouchych.

Tak samo jak prośba o wklejenie zdjęcia przedstawiającego pomieszczenie odsłuchowe i rozstaw kolumn, w którym to systemie idzie tak łatwo rozróżnić te kabelki.

Audiofile są jacyś nieśmiali poza sferą tekstu zawartego w postach na forum :)

W dyskusjach gdzie padają techniczne argumenty - to albo nie chcecie się do nich odwołać, albo jawnie piszecie że nauka was nie interesuje, że w zasadzie ucho audiofila jest bardziej precyzyjnym miernikiem dźwięku niż wyspecjalizowane analizatory audio.

Znasz grono hobbystów zrzeszających entuzjastów tej samej zajawki, gdzie panuje większy wtf?

Edytowane przez BeatX

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Dlatego żądanie dowodu na to że urządzenie działa nie powinno być traktowane jako zamach na tych co je kupili tylko jako wyraz dezaprobaty na nieczyste zagrywki branży.

Nie wiem jak inni ale je lubię mieć pewność że moje działania w kierunku dobrego dźwięku nie są jedynie ruchami pozornymi, które mają mi dać złudzenie poprawy a nie realną poprawę.

Są tez tacy, co pewnie po aferze VW nie kupią do końca życia żadnego samochodu, żeby ich przypadkiem nikt nie oszukał.

Znasz grono hobbystów zrzeszających entuzjastów tej samej zajawki, gdzie panuje większy wtf?

Ale Ty się do naszego grona nie zaliczasz, samo pisanie na forum nic nie znaczy. Przychodzisz z zewnątrz i uprawiasz misję, która nikogo nie obchodzi. Po co ktoś maiłby akurat na Twoje życzenie robić jakieś testy, albo wklejać prywatne zdjęcia? Ludzie się znają, odwiedzają i nie muszą nic nikomu udowadniać.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Gość LTD12

(Konto usunięte)

Innymi slowy dowód Wielkiego Twierdzenia Fermata przeprowadzony przez Andrew Wilesa jest błędny bo z logiki wynika, że go nie ma i być nie może?

O to jest ciekawe. Możesz to rozwinąć.

Są tez tacy, co pewnie po aferze VW nie kupią do końca życia żadnego samochodu, żeby ich przypadkiem nikt nie oszukał.

A z drugiej są tacy, który twierdzą że nic się nie stało bo wszyscy oszukują.

Ja ze swojej strony jestem za bojkotem firm, które umoczyły oszukując klienta.

Ja to widzę tak, że wy sobie w spokoju odsłuchujecie i porównujecie w warunkach kompletnego chaosu i później każdemu gra inaczej - absurdalny wniosek relacji z odsłuchu, goni jeszcze bardziej absurdalny wniosek.

My wskazujemy na aspekty jak psychoakustyka, efekt placebo towarzyszące waszym odsłuchom - które całkowicie burzą miarodajność takiego odsłuchu.

wystarczjącym dowodem na sens takich testów jest powtarzalność opinii na temat danego sprzętu - przejrzyj opinie na forum o jakimś konkretnym kabli IC - 99% potwierdza że gra np ciepło/chłodno/szczupłym lub rozlazłym basem

jezeli odbiór jakiejś cechy dzwieku przez kilka/kilkanascie osob się powtarza to warunki i sposób testowania jest w tym przypadku nie istotny bo rezultat jest ten sam (choas jak nazywasz prowadzi do tych samych wniosków)

To powinieneś przestać jeść* bo cała żywność jest NA PEWNO oszukiwana

*może to by było jakieś rozwiązanie :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Ale Ty się do naszego grona nie zaliczasz, samo pisanie na forum nic nie znaczy. Przychodzisz z zewnątrz i uprawiasz misję, która nikogo nie obchodzi. Po co ktoś maiłby akurat na Twoje życzenie robić jakieś testy, albo wklejać prywatne zdjęcia? Ludzie się znają, odwiedzają i nie muszą nic nikomu udowadniać.

Jasne, bo kierują się logiką. I lubią wprowadzać w błąd innych ;)

Brak argumentów powoduje generację kolejnej bzdury.

wystarczjącym dowodem na sens takich testów jest powtarzalność opinii na temat danego sprzętu - przejrzyj opinie na forum o jakimś konkretnym kabli IC - 99% potwierdza że gra np ciepło/chłodno/szczupłym lub rozlazłym basem

jezeli odbiór jakiejś cechy dzwieku przez kilka/kilkanascie osob się powtarza to warunki i sposób testowania jest w tym przypadku nie istotny bo rezultat jest ten sam (choas jak nazywasz prowadzi do tych samych wniosków)

Jeszcze kilkanaście/kilkadziesiąt stron temu co innego było pisane.

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Nie podzielam twojej wiary w różne teorie spiskowe.

Ale dobry żart szczególnie dopisek z gwiazdką.

Taki na poziomie ;)

Przy takim nastawieniu do tematu większej liczby klientów tylko patrzeć jak branża zacznie sprzedawać powietrze w spraju do zastosowań audio.

..takich rzeczy nie można udowodnić więc branża ściemnia ile się da by wymyślać "nowinki" i wmawiać "wierzącym" że to działa..

..a wiadomo jak to się kończy..

Jedynym sposobem prawidłowej oceny zmian wprowadzonych przez różne ustrojstwa (na słuch) są ślepe testy.. ale je ciężko wykonać..

.. więc walka będzie pewnie trwać jeszcze przez 1000 stron.. a może i dłużej.. ;)

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

przejrzyj opinie na forum o jakimś konkretnym kabli IC - 99% potwierdza że gra np ciepło/chłodno/szczupłym lub rozlazłym basem

Nie mogę się doszukać.

Mógłbyś podać jakieś linki do kilku modeli tych samych IC i relacji z wrażeń odsłuchowych, opisujących te same cechy dźwiękowe - wprowadzane przez dany interkonekt?

Nie podzielam twojej wiary w różne teorie spiskowe.

Ale dobry żart szczególnie dopisek z gwiazdką.

Taki na poziomie ;)

Żart jak żart :-)

Ale fakty są faktami niestety - a nie teorią spiskową. Musiałbyś porównać receptury i technologie spożywcze sprzed wojny np - i obecne. Byłoby jasne dlaczego teraz wszystko smakuje praktycznie tak samo - bo to samo jest w środku*

* tak apropo porównań.

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Tu akurat masz rację.

Tzn, może nie tyle oszukana co tak niezdrowa że głowa boli.

Szczególnie produkty pochodzenia mięsnego, nafaszerowane antybiotykami i innymi gównami :)

Co nie zmienia faktu, że nie napisałeś w zasadzie nic konstruktywnego w odpowiedzi na post kolegi Przemysław_51508 odnośnie wciskania klientom kitu, przez firmy sprzedające sprzęt audio - szczególnie z segmentu audio-voodoo :)

Swoją drogą osobiście uważam, że rozwinięciem paranoi i absurdu audio-voodoo, jest PC-voodoo.

Tutaj to już jest jazda bez trzymanki.

Sky is the limit :D

Edytowane przez BeatX

Popieram.. gdyby tak większość myślała i robiła to żyło by się wszystkim lepiej na świecie..

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Nawet nie masz pojęcia jak bardzo mnie postępowanie firm oburza. Ale jakbym chciał postępować tak, jak proponujesz to musiałbym w pierwszej kolejności zamknąć wszystkie konta bankowe, następnie usunąć Windows, kolejno nie kupować AGD no i może nie będę dalej wyliczał.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Nie mogę się doszukać.

Mógłbyś podać jakieś linki do kilku modeli tych samych IC i relacji z wrażeń odsłuchowych, opisujących te same cechy dźwiękowe - wprowadzane przez dany interkonekt?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

np tutaj wrażenia odsłuchowe zbliżone a opinii jest kilkanaście

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

np tutaj wrażenia odsłuchowe zbliżone a opinii jest kilkanaście

Dziękuję za link :)

Świetny przykład, bo akurat tak się szczęśliwie składa, że mam u siebie Nameless Black Silver RCA-RCA :D

Chciałbyś poznać moją opinię na temat wpływu tego interkonektu na dźwięk? :)))

Ukryta Zawartość

Leszku Twoje założenie dotyczy tylko sytuacji jesli głośniej grający odbieramy jako lepiej grający tak?

Czy Ty rozumiesz co kryje się za słowem test ? To co robicie zupełnie nie pasuje do tego słowa. To co robicie przy porównaniach to tylko zabawa o podłożu marketingowym. Z testem nie ma nic wspólnego.

Moim zdaniem porównania trzeba robić według poprawnej metodologii. Ale Twoja jest całkowicie błędna (moim zdaniem oczywiście). Nie możesz zresztą być pewnym, że jest poprawna, bo niby skąd miałaby się wziąść ta pewność?

Stosuj swoją metodę. Dalej będziesz wykrywał głównie różnice w głośności różnych elementów toru audio. O jakości się niczego z takich "testów" nie dowiesz.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

A Ty kiedy zrozumiesz, że czynisz to nie wyrównując? To tak jakbyś chciał porównać kolory przy różnych poziomach natężenia światła np. zjawisko Purkiniego.

Na ślepą wiarę nie ma lekarstwa.

Gość LTD12

(Konto usunięte)

Ale to pytanie zadane dd6.

Dla mnie dowód Wiles'a jest prawdziwy, więc co tu komentować?

Proszę oczywiście , w tej chwili już tylko, o komentarz do twojego stwierdzenia:

"Innymi slowy dowód Wielkiego Twierdzenia Fermata przeprowadzony przez Andrew Wilesa jest błędny bo z logiki wynika, że go nie ma i być nie może?"

Szczególnie istotna jest część "bo z logiki wynika ..."

Edytowane przez LTD12

Dziękuję za link :)

Świetny przykład, bo akurat tak się szczęśliwie składa, że mam u siebie Nameless Black Silver RCA-RCA :D

Chciałbyś poznać moją opinię na temat wpływu tego interkonektu na dźwięk? :)))

moze jestes czarną owcą i to hobby nie dla Ciebie ;)

może słuch jest np dobry ale subiektywne odczucia zupełnie zaburzone :D nie sprawdzimy tego ale mogę jedynie wyciągnać wniosek ze nie przystajesz do audiofilskiej braci swoimi opiniami :D

na pocieszenie powiem ze moj kolega uwaza ze wszystkie kolumny do 5 tyś zł brzmia tak samo

Edytowane przez biniek

Stosuj swoją metodę. Dalej będziesz wykrywał głównie różnice w głośności różnych elementów toru audio. O jakości się niczego z takich "testów" nie dowiesz.

Jak na chwilę odłożysz na bok sztywne ustalenia, których się trzymasz i spróbujesz zrobić to co Ci zasugerowałem, to ta nielogiczna z pozoru próba da Ci do myślenia. Dopóki tego nie zrobisz będziesz dalej święcie wierzył w poprawność tego testu.

W testach nie chodzi o samą moc, ale mnóstwo innych rzeczy jak np. plany, głębia itd. Wyrównanie poziomów działa na Twój mózg jak walec drogowy. To jest moja opinia, której nie zamierzam Ci narzucać. Dzięki niej nie wydałem przez ostatnich 5 lat zbędnej złotówki na audio.

Na ślepą wiarę nie ma lekarstwa

To nie kwestia wiary tylko logiki i zdaniu sobie sprawy z ułomności własnej percepcji. Jeśli ktoś twierdzi, że nie musi nic wyrównywać bo słyszy i widzi tak samo w każdych warunkach jest dla mnie ignorantem.

• Pokaż nowe odpowiedzi