Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Rowniez wpis Sly mnie zaskoczyl...no posze...:-)

A ja nie wiem co was tak zaskakuje :-) dla mnie to wciąż oczywiste

Wiele razy pisze się, że pieniądze nie grają. Nie bezpośrednio :-)

Zobaczcie test MSB za 300 tys na high fidelity - to ważny opis ze względu na porównanie do chińczyka :-)

Dodam też, że niezależnie od wartości - nie zawsze ten sam sprzęt w tym samym pomieszczeniu, konfigu itd - gra tak samo. Wciąż nie zawsze...

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Lutek, a masz jakiś hajendowy DAC do zestawienia z moją budżetową kartą muzyczną?

Przyjadę do Ciebie na pewno, ale fajnie jakby się jeszcze znalazło kilku chętnych, żeby spotkanie miało również charakter towarzystki - poza oczywiście najistotniejszym - czyli odsłuchem sprzętu z różnych klas cenowych i próbą usłyszenia tych różnic w ślepym teście ABX :)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Przecież opisałem wyżej, że idea jest bardzo dobra i w wykonaniu TADa jest super. Ale do tego potrzebna jest technologia i dobra konstrukcja. Tannoy tego nie ma.

Nie wiem z kim rozmawiałeś o technologii, bo dla mnie są to jakieś niezbyt godne zaufania wypowiedzi.

Gusta są różne i każdy ma prawo mieć swoje zdanie. Jeśli komuś podoba się takie granie to ok. Zapewne wielu się podoba bo firma ciągle sprzedaje te kolumny, czyli klientela musi być

To jest też różnica punktów odniesienia, doświadczeń, przyzwyczajeń itd.

Jak ktoś np nie kupi nigdy TADa ze względów finansowych - to raczej nie będzie nawet go analizował i słuchał jako teoretyczny punkt odniesienia.

Punkt odniesienia (dla siebie) to trzeba mieć całościowo u siebie i wypróbowując droższe / tańsze klocki - można się na ich temat wypowiadać. Inaczej - szczególnie przy wysokiej jakości sprzętu - wnioski z zewnątrz są niemiarodajne często, nie wiadomo do czego konkretnie się odnoszą, co na nie wpływa...

Nie wiem z kim rozmawiałeś o technologii, bo dla mnie są to jakieś niezbyt godne zaufania wypowiedzi.

Ale różnice technologiczne są bezdyskusyjnie. Komuś może coś bardziej pasować bo tak lubi, co nie znaczy, że jest to ewidentnie lepsze / bardziej uniwersalne w większości aspektów brzmienie.

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Ale różnice technologiczne są bezdyskusyjnie. Komuś może coś bardziej pasować bo tak lubi, co nie znaczy, że jest to ewidentnie lepsze / bardziej uniwersalne w większości aspektów brzmienie.

To widać gołym okiem. Ale niezależnie od tego uważam, że przedstawiona opinia jest dla Tannoya krzywdząca i prawdopodobnie tendencyjna. Coś co błyszczy wysokim połyskiem forniru wcale nie musi być lepsze od, moim zdaniem łagodnej i nie kłującej w oczy matowości.

a przecież sposób wykończenia niekoniecznie przekłada się na brzmienie ;)

Hehehe....ty sobie jaja robisz? Poważnie piszesz? Sadzisz, że pisząc o matowości pisałem o fornirze?....hehe....szkoda słów.

Edytowane przez sly30

Nie chodzi o wygląd. Jeśli Tannoye byłyby świetne same w sobie, to zmiana całej zwroty na duele o wartości przekraczającej ich wartość - nic wielkiego by nie dała :-) . W sieci jest reportaż.

Hehehe....ty sobie jaja robisz? Poważnie piszesz? Sadzisz, że pisząc o matowości pisałem o fornirze?....hehe....szkoda słów.

Nie zrozumiałeś przenośni? Przykro mi.

To już nie moja wina.

Nie chodzi o wygląd. Jeśli Tannoye byłyby świetne same w sobie, to zmiana całej zwroty na duele o wartości przekraczającej ich wartość - nic wielkiego by nie dała :-) . W sieci jest reportaż.

Sieć jest świetnym źródłem informacji. Wszystkiego można sobie posłuchać na youtube, prawda? ;D

Sieć jest świetnym źródłem informacji. Wszystkiego można sobie posłuchać na youtube, prawda? ;D

Nieprawda. Chociaż wiele by ci to uprościło :-)

Bum, pomiary w Audio Tannoy'ów TD10 - z koncentrycznym przetwornikiem uzupełnionym o supertweeter - nie wyszły najlepiej...

Jaki bum?! O co tu chodzi? To taki przedrostek?

Bum, przecież pomiary nie grają! ;)

Nieprawda. Chociaż wiele by ci to uprościło :-)

Mnie nie bardzo, ale tobie już uprościło, czego dowiodłeś w poprzednim wpisie.

Czasami prawda:-)

to jako przykład użytego materiału

Edytowane przez Zwykły Drut

Mnie nie bardzo, ale tobie już uprościło, czego dowiodłeś w poprzednim wpisie.

Gdybyś interesował się audio a w szczególności Tannoyami - wiedziałbyś o jakim przypadku piszę. A tak to tylko możesz sobie pomruczeć Teddy.

No pewnie, przecież to podstawa ;-). Oczywiście chodzi o to, która jest wyżej a która niżej w gitarze ;-).

Gdy jest leworęczny to struna E1 jest na górze :)

3- tweeter jest za nisko ustawiony i często poniżej wysokości uszu. Nie powinno tak być. To zaburza oddawanie aury sali z muzykami i zaburza budowanie przestrzen

A na jakiej wysokości jest wysokotonowy w Grande Utopia?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

A na jakiej wysokości jest wysokotonowy w Grande Utopia?

To zależy jak wysoko postawi się kolumny. Jest możliwość wyżej i niżej. U mnie jest ok 140cm.

Czyli jak jest znacznie powyżej uszu siedzącego słuchacza to wszystko jest ok?

Te fokale nają ponad dwa metry wysokości i na oko wydaje się, że driver wysokotonowy jest na 1,6m-1,7m

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Mają 2m. Od góry jest moduł midbasowy mający ponad 30cm wysokości, a poniżej jeszcze średniotonowy, więc jak zwykle źle się tobie wydaje. Tweeter na pewno nie powinien być poniżej linii uszu. Są różne opinie, jedni uważają, że powinien być na wysokości ucha, inni że powyżej. Zależy to też od rodzaju tweetera. Inaczej pracuje kopułka, inaczej kompresyjna tubka, jeszcze inaczej wstęga lub AMT.

Z moich prób lepiej gdy tweeter jest nico powyżej linii uszu, 20-30cm wyżej jest ok.

Edytowane przez sly30

Specyfikacja podaje 2012mm moduł basowy to 27cm plus średniotonowy 16,5 co daje razem z ich obudową jakieś no max 50cm, czyli bliżej 160 jak 140cm :)

Siedząc na sofie uszy mamy nieco poniżej 1m czyli bliżej do twitera z Tannoy'ów jak z Focali...

Edytowane przez fox733

Skoro wiesz lepiej... :-) Zwijana miarka pokazuje mi 140cm ale może to miarka z Marsa i nie obowiązują jej ziemskie normy... :-) Nawet niedowidzący zobaczy z proporcji na zdjęciu, że tweeter nie jest na wysokości 3/4 całej kolumny. U mnie i tak kolumny stoją ok 8-9cm wyżej, więc normalnie tweeter jest na wysokości 130cm.

Edytowane przez sly30

No okey skoro zmierzyłeś:)

Czyli ok 40-50cm powyżej uszu.

Ale do czego zmierzam. Zastanawiam się ze względów funkcjonalnych nad przejściem na dwa suby(np Velodyne eq max 15) do tego jakieś duże monitory zawieszone/umocowane na wysięgnikach na wysokości między 140 a 200cm pochylone pod kątem w kierunku słuchacza.

Edytowane przez fox733

Jeśli tweetery będą pochylone to mogą być wyżej. 200cm to chyba jednak trochę za wysoko, ale 140-150cm i pochylenie to powinno być dobrze. U mnie tweetery są na 140cm a ucho na 130cm. Ale tweeter bez pochylenia. W Avalon Isis był na ok 140cm lekko pochylony, czyli do ucha na wysokości 90-130cm.

Edytowane przez sly30
Gość

(Konto usunięte)

Tweeter na pewno nie powinien być poniżej linii uszu. Są różne opinie, jedni uważają, że powinien być na wysokości ucha, inni że powyżej. Zależy to też od rodzaju tweetera. Inaczej pracuje kopułka, inaczej kompresyjna tubka, jeszcze inaczej wstęga lub AMT.

nie jest to do końca prawda. rozmieszczenie głosników ma bezposredni wpływ na zastosowane filtrowanie.

producent ustala dla danego modelu najlepszą i jedna os odsłuchu i tylko na tej jednej osi kolumny śa zgrane fazowo i graja tak jak chciał tego konstruktor. oczywiscie można ustalic os odsłuchu pomiedzy głośnikiem wysokotonowym i średniotonowym i dla takiej osi zrobic zwrotnicę. Utopie sa pod tym względem spiepszone dokładnie, bo w układzie symetrycznym gdzie głosnik wysokotonowy znajduje sie pomiędzy dwoma głośnikami średniotonowymi oś odsłuchu powinna byc ustalona dokładnie na wysokości tweetera czyli ok 50cm niżej niz jest teraz. niestety konstrukcja utopi na to nie pozwala .

Mają 2m. Od góry jest moduł midbasowy mający ponad 30cm wysokości, a poniżej jeszcze średniotonowy, więc jak zwykle źle się tobie wydaje. Tweeter na pewno nie powinien być poniżej linii uszu. Są różne opinie, jedni uważają, że powinien być na wysokości ucha, inni że powyżej. Zależy to też od rodzaju tweetera. Inaczej pracuje kopułka, inaczej kompresyjna tubka, jeszcze inaczej wstęga lub AMT.

Z moich prób lepiej gdy tweeter jest nico powyżej linii uszu, 20-30cm wyżej jest ok.

Generalnie koncepcja jest taka, że jak to opisujesz lepszy dla ludzkiego ucha jest wysokotonowy powyżej linii ucha. Nawet lepiej jak jest ciut wyżej, niż niżej. Jednak to wszystko z biegiem lat ulega zmianie i dochodzi się często do punktu zwrotnego w konstruowaniu kolumn i głośników (KEF dla przykładu i powrót do klasycznych skrzynek).

Ale na dziś chyba większość osób przyznaje, że subiektywnie jest lepszy odbiór wysokich w przypadku umieszczenia tweetera powyżej linii ucha.

Co do konstrukcji Tannoy'a to już kwestia gustu. Sporo osób kocha takie delikatnie wycofane (zaburzone) brzmienie. Są tacy, co nawet mówią, że takie brzmienie dla nich jest bliższe lampowemu (dla mnie dziwny sposób przyjmowania/nazywania takiego brzmienia).

Kwestia chyba oczekiwań.

Edytowane przez MrArkowski

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

nie jest to do końca prawda. rozmieszczenie głosników ma bezposredni wpływ na zastosowane filtrowanie.

producent ustala dla danego modelu najlepszą i jedna os odsłuchu i tylko na tej jednej osi kolumny śa zgrane fazowo i graja tak jak chciał tego konstruktor. oczywiscie można ustalic os odsłuchu pomiedzy głośnikiem wysokotonowym i średniotonowym i dla takiej osi zrobic zwrotnicę. Utopie sa pod tym względem spiepszone dokładnie, bo w układzie symetrycznym gdzie głosnik wysokotonowy znajduje sie pomiędzy dwoma głośnikami średniotonowymi oś odsłuchu powinna byc ustalona dokładnie na wysokości tweetera czyli ok 50cm niżej niz jest teraz. niestety konstrukcja utopi na to nie pozwala .

Ale górne moduły można pochylać na słuchacza.

Przestrzeń...

Z przestrzenią to jest tak panowie: w realnym świecie zależy od sceny, pomieszczenia klubu... Jak jest mało miejsca i ciasno jak np. w Smalls w NYC, to się gra po prostu ciszej. W świecie realizacynjym zależy od miksu - w 100% - to jest to, co słyszycie w nagraniach - niestety, nie ma zmiłuj. W świecie audio zależy znów od pomieszczenia - nie ma siły, że kolumny głośnikowe w 12 metrach kwadratowych i wciśnięte pod ścianę w kątach pokoju, ukażą jakąkolwiek scenę, bo jeśli ktoś tak uważa, to jest to niezły żart. To samo z dużymi głośnikami w małych pomieszczeniach, pomieszczeniach bez powietrza - nie będzie żadnej audiofilskiej sceny i raczej nie ściemniałbym i nie sugerował, że jest inaczej. Nawet w sumie niewielkie monitory potrzebują powietrza i przestrzeni - bez tego, co to będzie za przestrzeń? Powiedziałbym, że tak co najmniej z dwa metry do tyłu i co najmniej 1.5 - 2 metry po bokach. Za plecami też powinno być ze dwa, trzy metry - wtedy jest scena. W innym wypadku jest jej ściemnianie.

Parker's Mood

Gdy jest leworęczny to struna E1 jest na górze :)

Paul McCartney jest leworęczny. Trzeba sprawdzić czy to słychać i jak słychać to na jakim systemie, tzn. jak czułym ;-).

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Pokaż nowe odpowiedzi