Skocz do zawartości
IGNORED

Ostre brzmienia

Rekomendowane odpowiedzi

Sęk w tym, że te jazzowe realizacje, nawet gęste, mają pięknie bębny nagrane...a w metalu sobie realizatorzy qrwa nie radzą i później taki Slayer Live Intrusion wydany pierwotnie na VHS gra lepiej na bębnach niż nie wiadomo jaki "nowoczesny" bluray...

To nie jest kwestia realizacji i budżetu. Przynajmniej nie w dzisiejszych czasach i nie dla kapeli z pozycją na rynku.

Realizacja płyty jazzowej gdzie masz tylko 3 instrumenty w mixie jest troche......w pewnym sensie łatwiejsza, inna.

Wyzwaniem dla realizatora przy metalu jest "upchanie" takiej ilości instrumentów w mixie.

Przy jazzie nie nastręcza to trudności i mozna pozwolić sobie np. na długie wybrzmienia instrumentu.

Natomist przy takiej kapeli jak np Slipkont, masz bardzo ruzbudowana perkusje (poza duża ilością "beczek", jest duża różnorodność talerzy: crashe, china splashe - które często są akcentowane), Gęste gitary z solówkami, różne przestery, potężny bas, D-J, no i oczywiście sam vocal który nie śpiewa w sposób jednorodny.

Realizator musi zadbac o to by instrumenty i ich brzmienia w penych zakresach sie nie nakładały.Jeśli realizator podoła- a uważam że dzisiejsze realizacje metalu są całkiem dobre, zresztą bywały też w latach 90 - jak np. płyta Carcass "Heartwork" czy Fear Faktory "Demanufacture" (Obie też świetne też muzycznie).

Teraz : kluczem do poprawnego odtworzenia takiego materiału to szybkie i "nie zamulające" kolumny.

Kolumny takie nie powinny przesadzać z dokładnością ale tez nie moga być mało wyraziste.

Od razu powiem że w segmencie Hi-FI ja jeszcze takich kolumn(pełnowymiarowych) nie znalazłem (bo poza tzw. Hi-fi lub monitory i owszem):) natomiast na przestrzeni czasu użytkowałem wiele kolumn i mogę powiedzieć że np. kolumny Dynaudio X16 (moim zdaniem -sorry koledzy jesli kogos uraże ).....są to kolumny które dodają od siebie zagęszczenie przekazu co hu...wo się przekłada na tak gęstą muzykę którą opisałem w przykładzie.

Aby tego było mało sa to kolumny które nie maja tempa.

Porównywałem wiele razy z innymi kolumnami i jak właczysz szybki kawałek jak np. Iron Maiden "Quick or be death" to nie masz wrażenia że coś leci szybko. Nadal jest spokojnie...... jak w romuńskim muzeum. Czytałem cały wątek z Dynaudio klub, podłaczałem mocne końcówki mocy Rotela - za cholere...te kolumny tak mają!.:)

O wiele tańszy zestaw jak np pianocraft jest pod tym katem lepszy - wymiata, gra wszystko, jesli mam polecić komus kto słucha metalu - brac z czystym sumieniem, przynajmniej nie ma co sie chrzanic z konfiguracja klocków.

Tak czy siak, do takiej muzy kolumny powinny być rzeźkie, świeże, które grają ochoczo i w tempie!. Żadnych cięzkich i kanapkowych membran.

Ooooo! ......Slayer-.Live Intrusion!

Świetny koncert. Paul Bostaph w szczytowej formie!

Wejście perkusji do kawałka "Killig Fields" to mistrzostwo świata - i na żywo ina albumie! Troche mi brakuje takiego grania na Repentless....ale album jako całość brzmi dobrze!

Edytowane przez Scaramanga

Szybko :)

Szybko, szybciej, najszybciej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Słuchałem różnych systemów i pomimo tego, że perkusja przez wyeksponowanie dołu kopała była nudna, monotonna a system grał zwartą masą dźwięku, która owszem była przyjemna...tylko, że ja tak nie postrzegam prawdziwej perkusji...wolę nawet mniej dociążoną ale każdy szczegół...

Mam podobne zdanie - co innego perkusja z dociążoną stopą w AC/DC (np kawałek who made who -tu sie sprawdza super stopa wciska w fotel ale też dlatego, że pasuje do treści, gdyby grali szybciej wszystko by sie zlało)

Ustawianie tak stopy w szybszych kapelach to porażka. Zresztą z gitarami jest podobnie.

dla mnie dociążenie musi być, bo tak grają żywe bębny i nie mówię tu o dźwięku koncertowym tylko o brzmieniu garów w studio tj w dobrze wytłumionym pomieszczeniu. Akurat miałem okazję nie raz posłuchać rzeczywistego ich brzmienia w takich warunkach. Pukanie w bębenki mnie nie interesuje nawet kosztem detalu, trudno ale masa musi być inaczej ten instrument traci swój podstawowy walor czyli moc co w metalu jest fundamentem. Co innego w jazzie tam liczą się przede wszystkim niuanse, czad może tam nie istnieć. Idealnie jesli możemy mieć i power i detal ale z to rzadkość na rynku kolumn.

Fakt ale niestety sytem nagraniowy ma swoje ograniczenia. Przy szybszych i ciężko brzmiących kapelach - trzeba cos robić z masą np. stopy perkusyjnej bo sie nie pomieści w miksie z innymi instrumentami i bedziesz miał wrażenie chaosu.

Kapele death metalowe na stopach stosuja triggery które punktują sam atak, a brzmienie stopy często idzie z sampla. Mankamentem jest to że taka stopa brzmi trochę sztucznie i trochę wyręcza perkusitę. Ale w mocniejszych klimatach (death metal) czasami nie ma wyjścia....

Gość

(Konto usunięte)

https://youtu.be/eyDPBzPxVkA

https://youtu.be/jmQMQbHdlzM

Mam podobne zdanie - co innego perkusja z dociążoną stopą w AC/DC (np kawałek who made who -tu sie sprawdza super stopa wciska w fotel ale też dlatego, że pasuje do treści, gdyby grali szybciej wszystko by sie zlało)

Ustawianie tak stopy w szybszych kapelach to porażka. Zresztą z gitarami jest podobnie.

Fakt ale niestety sytem nagraniowy ma swoje ograniczenia. Przy szybszych i ciężko brzmiących kapelach - trzeba cos robić z masą np. stopy perkusyjnej bo sie nie pomieści w miksie z innymi instrumentami i bedziesz miał wrażenie chaosu.

Kapele death metalowe na stopach stosuja triggery które punktują sam atak, a brzmienie stopy często idzie z sampla. Mankamentem jest to że taka stopa brzmi trochę sztucznie i trochę wyręcza perkusitę. Ale w mocniejszych klimatach (death metal) czasami nie ma wyjścia....

Wreszcie ktoś mnie rozumie :-)

Fajnie to napisał kiedyś Audiograde...

"...nie chodzi o epatowanie skrajami pasma...chodzi o wrażenie prawdy o zdarzeniu..."

Reszta tekstu po najechaniu na mój Avatar...

Edytowane przez Gość

Tim Yeung...hmm....ok:) , choć to przykład bębniarza który wypracował swoją technikę pod triggery.

Jak zauważycie na drugim filmiku nogi ustawia na samym końcu stopy perkusyjnej co minimalizuje ruch i nie meczy sie podczas koncertu.....jest szybko ale jakby przeleciał komar pomiędzy bijakiem a membraną to nie doznałby większych obrażeń:).

Do wytworzenia dzwięku przez trigger wystarczy słaby impuls który pózniej jest zamieniany na pełne brzmienie z sampla.

Jakbyś posłuchał go na żywo z kapelą ale bez triggerów - nie usłyszałbyś dźwieku central(nie udeża mocno w membranę) a bez kapeli ich dźwięk byłby przytłumiony.

Jak ogladam Dereka Rhodiego to mam wrażenie że na stopach gra baletnica:) ale to tylko moje takie tam....summa summarum na płycie tego nie widać.

Ja tam lubię bębniarzy którzy się nie pier**lą (z deathmetalu Gene Hoglan, Mario Duplantier, Trash -Dave Lombardo,Paul Bostaph, Charlie Benante). Jak lubicie popatrzeć na grę i posłuchać to też polecam tego Pana:):

Gość

(Konto usunięte)

I tu są już konkrety...kawał fajnej wiedzy...dzięki :-)

Pozdrawiam serdecznie

Posłuchajcie poniższego...róznica między stopą a resztą...strojenie?

A7X...Scream...słychać wyraźnie kiedy bas wspomaga stopę...

bardzo niskie zejście...ciekawe u kogo to ma full controll?

Edytowane przez Gość

Ukryta Zawartość

tu jest szybko i mocno :)

Po dzisiejszej zabawie z kocami na środku między kolumnami postanowiłem, że zrobię jeszcze jeden panel z wełny. Skrócił się czas pogłosu w pomieszczeniu i zmniejszył się taki brudny rezonans zarówno na basie jak i wokalu. Spora frajda, znowu gra inaczej. Idealnie byłoby na całości pomieszczenia wrzucić wykładzinę a przed kolumnami dodatkowo dywan, taki 2x2m gruby z frędzlami.

Harpia Acoustic Marcus New są w ogłoszeniach, podobno dobre granie ale mam za mały pokój zdecydowanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Sonic990

obiektywnie o audio

ziko369

NIe wiem o co pytasz w spr. strojenia stopy?;)

Drugi filmik. Fajne granie, fajnie brzmi. Ten subsoniczny bas - jesli o to chodzi- to nie gitara basowa. to jakis efekt wyzwalany z pada....

Sonic990

Gojira - ta kapela powala: pomysłami, brzmieniem umiejętnościami technicznymi, zwłaszcza perkusja:)

Jakiś czas temu kupiłem ich koncert na Bluray ("The Flesh Alive"). Z czystym sumieniem polecam. Świetna realizacja.

Oczywiście jak wszystkie koncerty na Bluray najlepiej brzmi na PCM Stereo:)

Harpia Acoustic Marcus New są w ogłoszeniach, podobno dobre granie ale mam za mały pokój zdecydowanie.

Z tymi harpiami sprawdz gdzies w saolonie. Kiedys przyjechał facet na prezentacje do kumpla z modelem Harpia Acoustic 300B Mini. Właczyłem rocka i kategorycznie mi nie podeszły...ale te to trochę inna konstrukcja.

Jak jesteś przed remontem to zastanów się nad rozproszeniem w postaci np płytek z cegły ciętej na ścianie- bardzo dobrze eliminuje pogłos i ładnie wygląda. Możesz pomalować na kolor ściany.

Gość

(Konto usunięte)

ziko369

...o wysokość strojenia stopy w stosunku do reszty bębnów...

Ten subsoniczny bas - jesli o to chodzi- to nie gitara basowa. to jakis efekt wyzwalany z pada....

Myślisz, że to będzie efekt?...możliwe...obejrzę koncert to się przyglądne...

Gojira - ta kapela powala: pomysłami, brzmieniem umiejętnościami technicznymi, zwłaszcza perkusja:)

Jakiś czas temu kupiłem ich koncert na Bluray ("The Flesh Alive"). Z czystym sumieniem polecam. Świetna realizacja.

Moje odkrycie 2014 roku...coś wspaniałego...nawet kumpla zaraziłem mimo, że to nie jego klimaty :-)

Edytowane przez Gość

ziko369

Drugi filmik. Fajne granie, fajnie brzmi. Ten subsoniczny bas - jesli o to chodzi- to nie gitara basowa. to jakis efekt wyzwalany z pada....

Sonic990

Oczywiście jak wszystkie koncerty na Bluray najlepiej brzmi na PCM Stereo:)

Z tymi harpiami sprawdz gdzies w saolonie. Kiedys przyjechał facet na prezentacje do kumpla z modelem Harpia Acoustic 300B Mini. Właczyłem rocka i kategorycznie mi nie podeszły...ale te to trochę inna konstrukcja.

Jak jesteś przed remontem to zastanów się nad rozproszeniem w postaci np płytek z cegły ciętej na ścianie- bardzo dobrze eliminuje pogłos i ładnie wygląda. Możesz pomalować na kolor ściany.

Nie jestem przed remontem ale ten jeden panel na środku na pewno poprawie brzmienie. Nie tylko w metalu. Mi się podobają takie pomieszczenia z krótkim czasem pogłosu.

Fajnie jest we Wrocławiu w fusic. Pewnie za pare lat powiem, że lepiej rozpraszać ale na dzień dzisiejszy tak jest ;)

obiektywnie o audio

Sonic...wszystko jest fajnie z tym skracaniem czasu pogłosu jak nie słuchasz klasyki i nnych gatunków oprócz metalu...

Pogłos jest w nagraniu, nie trzeba go sztucznie dodawać z pomieszczenia. Może takie pomieszczenie z dużym pogłosem się komuś podobać ale prawdy z nagrania nie ma szans w nim usłyszeć.

Nie jestem przed remontem ale ten jeden panel na środku na pewno poprawie brzmienie. Nie tylko w metalu. Mi się podobają takie pomieszczenia z krótkim czasem pogłosu.

Fajnie jest we Wrocławiu w fusic. Pewnie za pare lat powiem, że lepiej rozpraszać ale na dzień dzisiejszy tak jest ;)

Rozpraszanie daje dobre efekty gdy jest dobrze zaplanowane, no i trzeba mięć na to miejsce bo rozpraszanie działa w założonej z góry odległości. W małych pomieszczeniach znacznie lepiej sprawdza się pochłanianie.
Gość

(Konto usunięte)

Pogłos jest w nagraniu, nie trzeba go sztucznie dodawać z pomieszczenia. Może takie pomieszczenie z dużym pogłosem się komuś podobać ale prawdy z nagrania nie ma szans w nim usłyszeć.

Przemo...mowa oczywiście o pogłosie w granicach normy...w pewnym salonie audio tak skrócili czas pogłosu, że dźwięk wogóle nie wybrzmiewał...

Rozpraszanie daje dobre efekty gdy jest dobrze zaplanowane, no i trzeba mięć na to miejsce bo rozpraszanie działa w założonej z góry odległości. W małych pomieszczeniach znacznie lepiej sprawdza się pochłanianie.

To ładnie :)

Pomyślę jeszcze nad dużym dywanem bo mam taki 1,5x2. Idealnie byłoby 3x3,5 frędzlowy.

obiektywnie o audio

Przemo...mowa oczywiście o pogłosie w granicach normy...w pewnym salonie audio tak skrócili czas pogłosu, że dźwięk wogóle nie wybrzmiewał...

Pogłos w granicach normy to znaczy jaki?

w pewnym salonie audio tak skrócili czas pogłosu, że dźwięk wogóle nie wybrzmiewał...

To znaczy może tylko to że w nagraniu nie było słyszalnych wybrzmień. Ja upieram się jednak przy tym że to co zostało nagrane wystarczy i dodatkowy pogłos nie jest potrzebny.
Gość

(Konto usunięte)

Pogłos w granicach normy to znaczy jaki?

Odpowiedni czyli taki, który nie powoduje za szybkiego zaniku dźwięku w pomieszczeniu...przecież chata to nie komora bezechowa...

I gdzie ja mówię o dodatkowym...?

O prawidłowym owszem...

Definicja pogłosu jest jaka jest i nie zamierzam jej rozkładać na części pierwsze, od tego są akustycy...

Edytowane przez Gość

Odpowiedni czyli taki, który nie powoduje za szybkiego zaniku dźwięku w pomieszczeniu...przecież chata to nie komora bezechowa...

Tylko że z takim pogłosem "słyszalnym" raczej nie ma szans usłyszeć prawidłowego czyli zapisanego pogłosu. Pamiętajmy że nasz system audio razem z pomieszczeniem służy do odtwarzania a nie tworzenia nowych dźwięków. Oczywiście że salon to nie komora bezechowa ale dobrze przygotowane pomieszczenie z krótkim pogłosem to zaleta a nie wada. Chociaż do tego trzeba się przyzwyczaić podobnie jak do słuchania prawidłowego balansu tonalnego po tym jak wcześniej słuchaliśmy systemu z przewalonymi skrajnymi pasmami.

Definicja pogłosu jest jaka jest i nie zamierzam jej rozkładać na części pierwsze, od tego są akustycy...

A jak wypada u Ciebie "test klaskania" w pomieszczeniu?
Gość

(Konto usunięte)

Oczywiście że salon to nie komora bezechowa ale dobrze przygotowane pomieszczenie z krótkim pogłosem to zaleta a nie wada.

Przemek, qrwa mać ty jak smerf maruda...musisz się spierać dla zasady ;-)

Pozdrawiam serdecznie :-)

A dobra co mi tam...

Oczywiście cytuję bo nie wymyślę koła:

"Długość pogłosu decyduje o możliwości zastosowania pomieszczenia do różnych celów, nie daje jednak wiedzy o jakości dźwięku. Preferowane długości czasu pogłosu dla wybranych miejsc, to:

sala koncertowa – 1,7–2,1 s (większe dla zespołów większych, mniejsze – dla mniejszych);

opera – 1,3–1,6 s (ze względu na zrozumiałość mowy);;

studio nagraniowe – 0,5–1 s;

studio do nagrań lektorskich – 0,3–0,5 s;

reżyserka studia nagrań – 0,2–0,4 s"

I jak tu dopasować chatę do wszystkiego...?

Edytowane przez Gość

A dobra co mi tam...

Oczywiście cytuję bo nie wymyślę koła:

"Długość pogłosu decyduje o możliwości zastosowania pomieszczenia do różnych celów, nie daje jednak wiedzy o jakości dźwięku. Preferowane długości czasu pogłosu dla wybranych miejsc, to:

sala koncertowa – 1,7–2,1 s (większe dla zespołów większych, mniejsze – dla mniejszych);

opera – 1,3–1,6 s (ze względu na zrozumiałość mowy);;

studio nagraniowe – 0,5–1 s;

studio do nagrań lektorskich – 0,3–0,5 s;

I jak tu dopasować chatę do wszystkiego...?

Byłem w takim 0,3 :) Zacnie przez duże "Z"

obiektywnie o audio

A co to test "klaskania"?

Klaszczesz i słuchasz ;]

Ja bym się skłaniał do miejsca gdzie nie tworzymy dźwięku jako tqkiego ale go odsłuchujemy.

Spieram się gdy mam inne zdanie na dany temat. Po to między innymi jest forum. Jeszcze nikomu nie zaszkodziła dyskusja ;]
Gość

(Konto usunięte)

Ja lubię się z Tobą spierać...zawsze czerpię z tego wiedzę...większą niż od "cyrkowej żonglerki" ;-)

Ja bym się skłaniał do miejsca gdzie nie tworzymy dźwięku jako tqkiego ale go odsłuchujemy.

Nie robiłem pomiarów ale klasyka, opery kocham u siebie słuchać...do ciężkich brzmień zazwyczaj stosuję dodatkowe rozpraszacze, pochłaniacze w postaci "gaci", itp. gadżetów domowego użytku...pomaga przy głośnym słuchaniu...

...o wysokość strojenia stopy w stosunku do reszty bębnów...

Dzieje się tak dlatego że dość mocno zaznaczony jest sam atak. niskie wybrzmienie też jest ale w tym przypadku jest słabiej słyszalne powodów może być kilka:

- użycie drewnianych bijaków lub plastikowych zamiast filcowych + białe łatki z elastycznego tworzywa na membranie podkreślają atak i dodają "tik"

- można tez użyć triggerów do samej fazy ataku i dodać wybrzmienie z mikrofonu

- podkreślenie wysokich tonów na konsolecie dla kanału stopy

przy gęstym graniu kombinacji stopy-ręce, dzięki którymś z tych ustawień wydaje się to czytelniejsze:)

Normalnie, na żywo bez mikrofonów centrala brzmi pełniej niż na tym filmiku.

A dlaczego na najnowszej Metallice stopa brzmi tak jak brzmi? Czyzby zastosowano wszystkie z opisanych przez Ciebie trikow?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Pokaż nowe odpowiedzi