Skocz do zawartości
IGNORED

AUDIO SHOW 2004 - najlepszy dźwięk

maka

Rekomendowane odpowiedzi

Kto wie, jaki to model gramofonu (ten z przezroczystą podstawą)? I jaka jest jego cena?

Niestety, na zdjęciu tylko tyle było go widać...

[obrazekLUKASZ-205847_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Janusz z Torunia

a ja w 2 zdaniach

Mac+thiele - wypas na maxa

zestwa nr2 jak dla mnie to Sound Art z Totemami

UWAGA!!!

PILNIE POSZUKIWANE!!!

foto systemu maca z thielami, najlepiej podczas grania......................

Mac z Thielami - duża sala, duże kolumny, duży dźwięk. Kameralistyka wszelkiej maści wypada na czymś takim nieco monstrualnie, ale to chyba przypadłość wszystkich systemów w których dwumetrowe głośniki stoją na pieciometrowej bazie. Średniej wielkości orkiestra wypadła już dużo lepiej. Niestety zabrakło czasu abym mógł posłuchać mojego testowego utworu z Turandota.

kapelli: a możesz sobie skleić? ;)

[obrazekLUKASZ-205855_1.JPG] [obrazekLUKASZ-205855_2.JPG]

Ukryta Zawartość

post-252-100001865 1170261265_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do Totemów Model One - słuchałem ich w dwóch systemach. Z Rockiem dźwięk był imponujący ale jednak trochę niespójny. Z elektroniką Sonneteer (tak się to pisze?) było bardziej muzykalnie ale mniej efektownie. Chyba jednak Totem is not my cup of tea.

Uff.Sporo tego, ale poczytałem sobie dla porównania z własnymi wrażeniami.

A oto moich kilka refleksji po tegorocznej wystawie:

NASTAWIENIE:

W pierwszych edycjach AS nastawiałem się na odsłuchy i zawsze wychodziłem rozczarowany. Kłopoty z akustyką, za duży poziom głośności, brak spokoju, trudności w odsłuchiwaniu własnego materiału, itp, itd... W zeszłym roku po raz pierwszy poszedłem bardziej na wystawę, czyli popatrzeć i "rzucić uchem" i byłem bardzo zadowolony. (Co nie znaczy, że nie słuchałem. W FotoPubie spędziłem łącznie około dwóch godzin skuiony na muzyce.) Elementy, które bardziej mnie zainteresowały odsłuchałem... z czasem, w salonie. W tym roku zrobiłem podobnie. Popatrzyłem, "rzuciłem uchem" i też jestem zadowolony.

SUBIEKTYWIZM:

Z niektórych pokoi wychodziłem prawie od razu, ledwie się po nich rozglądając, do innych wracałem wiele razy i wiecie co? Kiedy kolejny raz wchodziłem do tego samego pokoju, bardzo często było inaczej niż poprzednio. Jestem przekonany, że mając określić w ślepym teście jakość dźwięku i nie wiedząc, gdzie się znajduję, kilka systemów oceniłbym raz jako dobre a innym razem jako złe. Nawet nie zamierzam porównywać systemów, które słuchałem jednym uchem przes trzydzieści sekund na nieznanym materiałe z tymi, którym poświęciłem nieco więcej czasu.

NAJMILEJ MI SIĘ SŁUCHAŁO:

(we wszystkich wymienionych miejscach, także własnych płyt)

1.- Sonus Faber + Gryphon

(Bardzo realistyczne było oddanie barw instrumentów, jeszcze ładniej by brzmiało, gdyby można było nieco ściszyć)

2.- Audio Phisic Virgo + Vincent

(Cała elektronika Vincenta na lampach - cd, pre i monobloki. Bardzo kulturalne, zrównoważone, muzykalne brzmienie.)

3.- WLM (dziwny to wynalazek), zasilane z lamp, zdaje się Antique Sound Lab, kiedy ja byłem chyba w biampingu.

(Kiedy na moją prośbę panowie przyciszyli, od razu i tu można było posłuchać kulturalnego brzmienia. To było ciepłe, muzykalne brzmienie, choć jak dla mnie średnica mogłaby być nieco bardziej konturowa i wysunięta do przodu.)

4.- Amplifon WT40 + JMLab 936 Gold (Mogło się podobać, lub nie, ale WT40 wysterował i kontrolował JMLaby bez problemów, choć pokój był trochę za mały. Dużo dynamiki i precyzji. Niestety przegapiłem niedzielne przedpołudnie, kiedy grał WT30II, bo wolę jego czar nad energię "40tki" i chciałem na nim usłyszeć prototyp nowego odtwarzacza).

CZEGO SŁUCHAŁO SIĘ NAJGORZEJ:

Nie umiem się podzielić niczym konstruktywnym ;-)

PS.

Żałuję, że nie mogłem się spotkać z forumowiczami o wyznaczonej godzinie.

Totemy świetnie radziły sobie (średnica cudoo) przy małych składzikach i raczej spokojnej muzyce a straciły kompletnie spójnośc gdy Mood(pozdrowienia) załączył do Rocka podpiętego do Totemów kawał mocnej muzyki Tool-Lateralus.....niestety rock to troszke nietrafiona nazwa gdyż przy tak energetycznej i pełnej muzyce poprostu siepogubił (może to i wina Totemów).

Przy Macu i Thielach tez opadła mi kopara ( jeszcze kepiej byłoby gdyby wino dawali przed a nie po odsłuchu :P )

Pieknie zagrały też Kolumny Heil A.M.T na stoisku RCM-u ..może dla niektórych za spokojnie lecz mnie odpowiadało (przestrzeń piękny czysty bas)

>>

-> Fr@nk

Mnie też pociąga nieziemsko CD Amplifona, zwłaszcza jak sobie wyobrażę, jak będzie wyglądał...

(Nie wiem czy pytałeś... Ja pytałem... I usłyszałem... Ciekawe kiedy będzie gotowy. Swoją drogą, szkoda, że Mikołaje nie istnieją.)

PS.

Dla tych, co nie wiedzą, dodam, że odtwarzacz, który grał, to prototyp.

a co do amplifona to śłuchałem go grającego jakiś piękny gitarowy utwór...najładniejsa gitara w Sobieskim . Bez dyzskusji . niestety krzykliwe i natarczywe wysokie (gdyby nie one bło by niemalże idealnie )

Zastanawia mnie dlaczego nikt prócz paru osób i delikatnych negatywów nie pisze słów krytyki?

Np. Zbig napisał- u amplifona grało tak sobie z JMlabem, a prawda jest: grało koszmarnie. Dowód!!! Godz. 12.10 płyta Pink Floyd :):):) Trzeba miec nie lada tupet i odwagę z tak gównianym brzmieniem wystawiać się na takiej rangi imprezie, albo w niektórych pokojach, gdzie wystawcy uznają zasadę im głosniej tym lepiej. Mierny repertuar płyt, który jeszcze bardziej dołuje tychże wystawców. MCintosh- rozczarowanie:):):) na Thielach. Moje monobloki MC75 kupiłem od goscia u którego przepięknie napędzały te kolumny, a tu 500watowe monstra tranzystorowe nie poradziły sobie. Dlaczego? Błąd wystawców?

Panowie nie oszczędzajcie słów krytyki, bo po negatywach wystawcy będą mieli powody do postarania się na przyszłość o lepszy dźwięk i konfigurację systemów, a tu prawie wszyscy tylko chwalą.

Wojtekkitek-> ogłuchłeś? Czy strugasz wariata? Osuszenie, płaski dzwiek zmulony pretendujesz do jakiej klasy? Amplifon może konkurować z klasą Girkowskiego Altusa:):):)

zydelek , serio byłem pod wrażeniem Maplifona ..średnic amoim zdaniem dyła super, ale zawsze lubiłem Amplifony.....gusta i guściki .dla mnie np . chwalone tu kolumny Qba to porażka.

Wojtek- szanuję Twoje zdanie, ale srwdnica w małym składzie to nie muzyka. Nie wyobrażam sobie (po porazce z Pink Floyd) co by sie stało z amplifonem przy duzym składzie. Ja osobiście nie miałbym odwagi wystapić mając taki zestaw. No ale cóż uff.

Zydelek - mnajwyrazniej uzurpujesz sobie prawo do jedynie slusznego pogladu - a tu jak na zlosc wiekszosci Amplifon sie mniej lub bardziej podobal, podobniez jak i kilka innych polskich konstrukcji - ciekawe :)

• Redaktorzy

przecież większość z nas piszę co się komu podobało, lub nie. Wyrażanie sądów typu "małe skłądy to nie muzyka" jest mocno krzywdzące dla miłośników właśnie takiego przekazu muzycznego.

Nieomylność pozostawmy naszym żonom ;-)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Na wstępie napiszę iż dane było mi zwiedzać wystawę tylko w sobotę i uważam że to zdecydowanie za mało czasu:( W niektórych pokojach trudno było zająć dobre miejsce, a w innych pogrywał fatalny repertuar:(( Niestety musimy się liczyć z tym że wrażenia były w dużej mierze podyktowane przypadkiem i stąd tesh pewnie tak duże rozbieżności w ocenach.

Dla mnie najciekawiej zagrały:

1. Amplifon za JMLab - na życzenie jednego gościa do dyskofonu trafiła płytka ze wspaniałą perkusyjną solówką. Dla mnie rewelka! Wrażenie studyjne. Porażający realizm. Nic dodać nic ująć. Wyszedłem z "karpiem"

2. Bardzo podobały mi się brzmienia wydobywające się z zestawienia Kory z Trianglami. Jasne ale precyzyjne i soczyste. Zupełnie inne niż to do którego jestem przyzwyczajony. Fakt jednak, że warto było tam spocząć na chwilę i posłuchać z różną muzyczką.

3... McIntosh. To była zdecydowanie najlepsza prezentacja całego AS. Pełen profesjonalizm i podejśćie do słuchaczy odpowiednie do klasy sprzętu:))) Cacy. Moim zdaniem zestaw ten zagrał bardzo "emocjonalnie". Dużą rolę odegrał dobór muzyki ale szczerze przyznaję, żę w czasię kiedy grał tzreci utwór (niestey nie wiem co to było) miałem miłe ciarki... Do tego winko:)) KLASA!!!

Jeden z kolegów włączył muzykę fortepianoą i tu pojawiły mi się pierwsze i jedyne... hmmmm... wady? Fortepian znam z występów na żywo i w tym co zaprezentował Mac brakowało nieco blasku i zwiewności. Być może jednak nie była to wina sprzętu:)

Na koniec dodam iż uważam, że wielu wystawców mogło zaprezentować swoje zabawki dużo lepiej. Wydaje mi się, że dominował jazz (często w mało atrakcyjnych odmianach jeśli chodzi o pokazanie możliwości sprzętowych"

[obrazekLUKASZ-205892_1.JPG] [obrazekLUKASZ-205892_2.JPG] [obrazekLUKASZ-205892_3.JPG]

Ukryta Zawartość

post-4079-100001862 1170261270_thumb.JPG

post-4079-100001863 1170261268_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> skali

Moim zdaniem tajemnicze kable Audionova nie przeszkadzały w świetnie brzmiącej prezentacji monitorów Eryk S. Concept Nuvo (ufff.... co za nazwa ;-) Grały one z jakimś smiesznie wyglądającym wzmacniaczem, ale nie pamiętam, co to było. Moim zdaniem jedna z najlepszych prezentacji w Sobieskim... Czyli można zaryzykować odsłuch tych kabli, tym bardziej, że nie są drogie :-)

Foto c.d.

[obrazekLUKASZ-205894_1.JPG] [obrazekLUKASZ-205894_2.JPG] [obrazekLUKASZ-205894_3.JPG]

Ukryta Zawartość

post-4079-100001859 1170261274_thumb.JPG

post-4079-100001860 1170261272_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Foto c.d.

[obrazekLUKASZ-205897_1.JPG] [obrazekLUKASZ-205897_2.JPG] [obrazekLUKASZ-205897_3.JPG]

Ukryta Zawartość

post-4079-100001856 1170261278_thumb.JPG

post-4079-100001857 1170261276_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

foto c.d.

[obrazekLUKASZ-205898_1.JPG] [obrazekLUKASZ-205898_2.JPG] [obrazekLUKASZ-205898_3.JPG]

Ukryta Zawartość

post-4079-100001853 1170261282_thumb.JPG

post-4079-100001854 1170261280_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->Teo, wiekie dzieki!

->Holik - taki fortepian co koleś w połowie przerwał?????????

to pewnie chodzi Ci o mojego Rachmaninowa hehehehee...............jak dla mnie było to jedyny system który mi sie poza Totemami z SOundArtem podobał, oczywiście na moim nagraniu :)

co do Amplifona - może i fajnie grał, ale lampa to nie dla mnie

miękkie to takie, rozmemłane, wygłaskane - ja totalnie w drugą stronę jestem :)

foto c.d.

[obrazekLUKASZ-205903_1.JPG] [obrazekLUKASZ-205903_2.JPG] [obrazekLUKASZ-205903_3.JPG]

Ukryta Zawartość

post-4079-100001850 1170261286_thumb.JPG

post-4079-100001851 1170261285_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

foto c.d.

[obrazekLUKASZ-205905_1.JPG] [obrazekLUKASZ-205905_2.JPG] [obrazekLUKASZ-205905_3.JPG]

Ukryta Zawartość

post-4079-100001847 1170261290_thumb.JPG

post-4079-100001848 1170261289_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

foto.c.d.

[obrazekLUKASZ-205906_1.JPG] [obrazekLUKASZ-205906_2.JPG] [obrazekLUKASZ-205906_3.JPG]

Ukryta Zawartość

post-4079-100001844 1170261294_thumb.JPG

post-4079-100001845 1170261293_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kapelli- to o czym piszesz ad. lampy dotyczy gównianych konstrukcji. Dobra lampa gra świetnie i w slepym teście trudno ją rozpoznać, podobnie jak dobrego tranzystora. Jaki by nie był wzmacniacz, jak jest dobry to dobry, a jak do bani to do bani. Pozdr. od Whitestoczan:):):)

Na ostatnim zdjęciu jest bardzo "transparentnie" :))

[obrazekLUKASZ-205908_1.JPG] [obrazekLUKASZ-205908_2.JPG]

Ukryta Zawartość

post-4079-100001842 1170261297_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.