Skocz do zawartości
IGNORED

Wrażenia z odsłuchu wzmaków do Dali Ikon

Gość numik

Rekomendowane odpowiedzi

Gość numik

(Konto usunięte)

Mam 5 mkII. Długo szukałem pieców, które wydobędą ich potencjał.

Nie Audiolab, nie MF, nie Roksan, nie Naim, Nie Rega.

Są wg mnie lepsze i do tego lepiej wycenione oferty. 5. Baltlab Epoca 3 - nieźle, świetny dół, dobra scena, natomiast - o dziwo - trochę siało górą. Szukałem dalej. 4.Xindak PA-M. Wygląd :). Świetne zagęszczenie, dociążenie. Świetna para. Góra lepsza niż w Baltku, choć też jej nie szczędzi. Mocny kandydat. 3. Atoll in 80 se - świetny drive, beat, tempo, ciekawa barwa i świetne złgodzona / skontrolowana góra. Granie trochę mniej neutralne i ciut mniej naturalne, ale wielka przyjemność słuchania, stawiam Atolla minimalnie nad Xindakiem - kwestia gustu.

2. Vincent sv-227. Nooooo, miód na uszy - świetne połączenie masy dźwięku, wybrzmień i...dynamiki. Tak, jest wielki, ciężki i trochę się rozgrzewa, ale warto. Udało mi się stwierdzić, że troszkę tłumi detale, jak pomlask paszczą w Babe I`m Gonna Leave You Led Zeppelin. Ale ogólnie znakomicie, 237 lub wymiana lampek i pewnie sukces murowany, byłem gotów kupić.

AND THE WINNER IS....dzięki Panowie z Q21 za Dayens Menuetto :). Jechałęm między innymi dla niego, ale po Vicku nie spodziewałem się przebitki. A to są jakieś czary. On po prostu czaruje barwą, muzykalnością, emocjami, średnicę ma....bajkową, w pewnym sensie lampową. Dół bardzo dobry, czysty, ładnie sklejony, nie za długi co odbieram jako zaletę. Góra świetnie wklejona w cały przekaz, detaliczna...ale nie rażąca. Do tego cena i rozmiary!

Przywiozłem go od razu z salonu, co nie włączę - czysta przyjemność. Nie wiem jak oni go zrobili, nie wnikam....słucham. I robię wow.

Podsumowjąc - jeśli szukacie wzmaka do swoich Ikonek, posłuchajcie Dayens, Vincenta i Atolla - moim zdaniem debeściaki i to wyraźnie. Ja swojego wybrałem i zapowiada się znakomicie.

Fajnie, że słuchasz... Dobrze, że znalazłeś coś dla siebie ( ciekawe na ile :P ).. Mimo wszystko kolejnym krokiem będzie pozbycie się Dali i ta zmiana zobaczysz, że wniesie bardzo dużo ( szczególnie jeśli powalczysz z akustyką - jak już Ci kiedyś pisałem ).

Z DAC już nie walczysz ?

Gość numik

(Konto usunięte)

Fajnie, że słuchasz... Dobrze, że znalazłeś coś dla siebie ( ciekawe na ile :P ).. Mimo wszystko kolejnym krokiem będzie pozbycie się Dali i ta zmiana zobaczysz, że wniesie bardzo dużo ( szczególnie jeśli powalczysz z akustyką - jak już Ci kiedyś pisałem ).

Z DAC już nie walczysz ?

z DAC nie walczę od dawna, Aune s16 jest wg mnie bardzo dobry. Oczywiście, rozważam zmianę kolumn dalej. Ale Dayens daje mi przyjemność z odsłuchów na razie i czas na wybór czegoś bardziej dostojnego. Muszę posłuchać Vandersteen i jeszcze raz, z nim Vienna Acoustics, a łatwo z nim podróżować ;). Na dziś faworytem są Eposy, ale to już na spokojnie, nie czuję już "braków"

i pamiętajmy o jednym, ja szukam bardzo dobrego czystego brzmienia do 19m2 pokoju w bloku ;). Już jest bardzo dobrze.

Wiadomo, że jest wiele półek wyżej, ale poza kolumnami i akustyką ewentualne zmiany rozważam tylko jeśli życie zaprowadzi mnie w inne miejsce. W obecnym nie zamierzam przesadzać, bo para pójdzie w gwizdek ;)

Ja gram w podobnym metrażu i wiem co można uzyskać...a i tak znam słabości swojego systemu/pokoju.. Mam punkt odniesienia - do czego zawsze wracam. Nie da się uzyskać dobrego grania bez dobrej akustyki - to od niej wszystko się zaczyna..

Gość numik

(Konto usunięte)

zgoda 100%, ja chyba próbuję połączyć dobry dźwięk z zachowaniem "zwykłości" pokoju, już wystarczy że biorę urlop na igrzyska ;). Nie do końca mam ochotę stać się "dziwakiem" dla kobiet. Też znam spore wady mojego pomieszczenia i próbuję je maksymalnie...zminimalizować ;). Planuję pułapki w rogach i dyfuzory na bocznych ścianach. Może przemycę coś, co w Audio-Forte nazwali "dzwonami" ;). Takie mosiężne talerze na nóżkach, mam wrażenie że istotne, oczywiście skorzystam z fachowej pomocy. To plan na 2017.

Druga połowa 2016 to temat "kolumny". Aby do Igrzysk ;)

numik, fajnie to napisałeś - miło poczytać ;)

Mnie też czeka przeprawa z wzmacniaczami do moich niedawnych nabytków: Canton Ergo 690, ale to rozpocznę na jesieni... Na razie grają na tym co jest, już się nawet wygrzały :)

Gość numik

(Konto usunięte)

Numik, a słuchałeś może Dayens Ampino?

nope, mieli tylko Menuetto, mówili że Ampino gra ciut bardziej analitycznie (tzn. bardziej się skupia na szczegółach niż całości), ale to tylko ich opinia

No ciekawy wzmacniacz kupiles. Z wygladu przypomina mi heeda obeliska heh, oby nie gral tak jak on, bo dla mnie obelisk to wielkie rozczarowanie biorac pod uwage jego niebotyczna cene do oferowanego brzmienia. Mozesz podac jakies inne wzmaki, ktore sa podobne brzmieniowo do Twojego Menuetto?

-Salva Mea-

Gość numik

(Konto usunięte)

właśnie on raczej zbiera cechy innych, nie znam dosłownie podobnego, jest czystszy niż Atoll (on jest jednak ciuuut dopalony) i baardziej czarujący niż Xindak PA-M, to takie połączenie dynamiki, nasycenia i czystości, lubię takie granie. Gdybym miał strzelać najbliżej mu do Xindaka chyba.

Cena w tym przypadku nie jest wymierna

W prawdzie mam mentory ale powiem Wam ,że po tych trzech latach gonienia za króliczkiem jak teraz siadam i się zasłucham to często po prostu odlatuje.Tak po ludzku..Polecam lampę do dali bo się naprawdę dobrze to zgrywa.Pzdr.

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Kamil79 a przy jakiej lampie takie odloty?

Numik podaj adres gdzie mieszkasz to gromadnie na odsluchy do Ciebie wlecimy. Kazdy wezmie lampke (czegos) i wspolny odlot murowany ;)

5. Baltlab Epoca 3 - nieźle, świetny dół, dobra scena, natomiast - o dziwo - trochę siało górą.

2. Vincent sv-227. Nooooo, miód na uszy - świetne połączenie masy dźwięku, wybrzmień i...dynamiki.

Bardzo ciekawy opis. Jeszcze raz pokazuje jednak jak ważne są indywidualne upodobania. Kilka miesięcy temu jeden z forumowiczów zachwalał wzmacniacz Baltlab Epoca 3. Wg niego był wyraźnie lepszy niż Vincent sv-237. A tu proszę zupełnie inny wynik.
Gość numik

(Konto usunięte)

Numik powiedz jakiego MF brales pod uwage i dlaczego przegral? Zastanawia mnie ten Dayens :)

trochę zbyt ciepły, wolny w jakimś sensie? Mnie Roksan Kandy, Naim 5, MF m3i (ten był słuchany) trochę "nudzą", nie mój styl

Bardzo ciekawy opis. Jeszcze raz pokazuje jednak jak ważne są indywidualne upodobania. Kilka miesięcy temu jeden z forumowiczów zachwalał wzmacniacz Baltlab Epoca 3. Wg niego był wyraźnie lepszy niż Vincent sv-237. A tu proszę zupełnie inny wynik.

Jakby podłączyć baltlaba do toru naturalnego i zarazem neutralnego to nie będzie nic na górze ostro. Będzie zdecydowanie równiej niż z Vincentem , z większą kultura , lepsza scena.

trochę zbyt ciepły, wolny w jakimś sensie? Mnie Roksan Kandy, Naim 5, MF m3i (ten był słuchany) trochę "nudzą", nie mój styl

Jak masz okazje posłuchaj Musicala M3si w porównaniu do Roksana bardziej energetyczny

Gość numik

(Konto usunięte)

Jak masz okazje posłuchaj Musicala M3si w porównaniu do Roksana bardziej energetyczny

a to z pewnością, ogólnie zaliczyłem je do kategorii "ciepłych / spokojnych", ale MF znacznie lepszy. Kandy K3 to nie jest jakoś specjalnie udany piec, a kosztuje niebotycznie. Wg mnie ciekawszym od najtańszego Naima jest Atoll in 80 lub 100 se, duuużo tańsze ;).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.