Skocz do zawartości
IGNORED

Projekty kolumn na glosnikach SB ACOUSTICS MW16P SATORI

Rekomendowane odpowiedzi

Zapewniam, że swoje w życiu słyszałem i wiem co to jest dynamika. Oczywiście - dobry bas przy cichym graniu to podstawa i u mnie z w/w wzmacniaczami właśnie tak jest. Oprócz tego jest jeszcze znakomita średnica - naturalna , wypełniona i barwna. Namacalna - tak jakbym siedział 3 metry od wokalisty. Żywego.

Napisałem to co miałem do napisania nt. moich kolumn i moich odczuć dotyczących SS Illumnator. Ten głośnik i jego OŚMIOOMOWA wersja była moim świadomym wyborem. Nie czuję potrzeby aby komukolwiek coś udowadniać - jestem na to za stary. Jeżeli napisałem że Cayin KT88dawał radę, to znaczy ze dawał - wysterowywał je prawidłowo. Oprócz tego Swietnie grały z Cayinem Ci220 za niecałe 3000 zł. (nie 30000).

Nie bardzo wiem jak potraktować argument z 1000 - watowymi końcówkami mocy, jak wcześniej pisałem jest tu potrzebna wydajność prądowa a nie waty.

18 revelator bardzo dobry bas , sucha średnica ale łatwy do napędzenia

No właśnie - to jedynie świadczy to o czym pisze wcześniej - lutowaczo-dłubacz w połączeniu z drucikami z lampki nocnej z cherlawą lampka najlepiej także DIY - potem suchy Revelator - co za brednie

Miałem cayina a88t mimo ze jest to wydajny wzmacniacz uważam ze jest za słaby do tego scana

Śmiech na sali - Cayin to jest na pewno odpowiedni wzmak do Scanów - he he he .

To się nie zmieni niestety - Scany są po prostu za tanie i "wybitni" DIYowcy będą po nie sięgać a potem pisać bzdury.

Wzmacniacz który nie potrafi "wysterować" 18cm głośnika celulozowego o skuteczności 87dB i impedancji 4ohmów jest do dupy

A co do tub - to po 15 minutach ich słuchania popełnił bym seppuku.

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

No właśnie - to jedynie świadczy to o czym pisze wcześniej - lutowaczo-dłubacz w połączeniu z drucikami z lampki nocnej z cherlawą lampka najlepiej także DIY - potem suchy Revelator - co za brednie

Nie brednie każdy kogo znam ma podobne zdanie o tym głośniku poza Tobą - widocznie inaczej słyszysz.

Śmiech na sali - Cayin to jest na pewno odpowiedni wzmak do Scanów - he he he .

To się nie zmieni niestety - Scany są po prostu za tanie i "wybitni" DIYowcy będą po nie sięgać a potem pisać bzdury.

Co do pierwszego zdania się zupełnie zgadzam.

co do drugiego zdania powtórzę - drogi głośnik absolutnie nie warty swojej ceny dla bogatych frajerów ze spawarką w domu.

Wzmacniacz który nie potrafi "wysterować" 18cm głośnika celulozowego o skuteczności 87dB i impedancji 4ohmów jest do dupy

Słuchałem kilku "spawarek" i jakoś wolę swoje "cherlawe" lampki.

Zresztą nawróciłem kilku takich niedowiarków jak Ty.

A co do tub - to po 15 minutach ich słuchania popełnił bym seppuku.

I Vice versa

Chcesz usłyszeć co to dynamika i jak gra prawidłowo wysterowany głośnik to zapraszam do siebie mam 15 calowy woofer 99db z tubą.

napisz proszę jakie to dokładnie głośniki..

Nie bardzo wiem jak potraktować argument z 1000 - watowymi końcówkami mocy, jak wcześniej pisałem jest tu potrzebna wydajność prądowa a nie waty.

że co?

Prąd=pierwiastek kwadratowy z ułamka P/R

Prąd jest pierwszą pochodną mocy.

A kolega co podłączył 1kW wzmacniacz klasy D pokazał, że prawdziwe wzmacniacze prądowe mają wielką przewagę nad wzmacniaczami z dopasowaniem mocowym.

Dla mnie to czysta schizofrenia stosowanie wzmacniaczy lampowych z transformatorowymi wyjściami a w zwrotnicy jakieś drogie kondensatory cewki taśmowe itd. by usłyszeć niuansy muzyki ich przestrzeń w kosmicznie drogich głośnikach.

To lepiej kupić Indonezyjskie głośniki i tani ale dobrze zaprojektowany wzmacniacz klasy D i to wszystko za 1/3 ceny.

Teraz już wiem, że wypowiedzi w tym forum bazują na technicznie kiepskim sprzęcie za chore pieniądze.

Pisząc że potrzebna jest wydajność prądowa a nie waty użyłem pewnego skrótu myślowego, to chyba oczywiste.

Wszyscy wiemy, że są wzmacniacze które w opisie mają np. 100W, a wykładaja się na relatywnie nietrudnych kolumnach i odwrotnie.

napisz proszę jakie to dokładnie głośniki..

Poszło na Pw.

że co?

Prąd=pierwiastek kwadratowy z ułamka P/R

Prąd jest pierwszą pochodną mocy.

A kolega co podłączył 1kW wzmacniacz klasy D pokazał, że prawdziwe wzmacniacze prądowe mają wielką przewagę nad wzmacniaczami z dopasowaniem mocowym.

Dla mnie to czysta schizofrenia stosowanie wzmacniaczy lampowych z transformatorowymi wyjściami a w zwrotnicy jakieś drogie kondensatory cewki taśmowe itd. by usłyszeć niuansy muzyki ich przestrzeń w kosmicznie drogich głośnikach.

To lepiej kupić Indonezyjskie głośniki i tani ale dobrze zaprojektowany wzmacniacz klasy D i to wszystko za 1/3 ceny.

Teraz już wiem, że wypowiedzi w tym forum bazują na technicznie kiepskim sprzęcie za chore pieniądze.

D klasa daje kapitalną kontrolę basu , lekkość grania , dynamikę i na tym kończą się zalety.

Dla mnie ideałem by była lampa Se z basem d klasy:)

Kolumna 2 way oparta na illuminatorze (87db) będzie miała w rzeczywistości 81 db efektywności napięciowej!!! Traci 6 dB na baffle step (przejście z półprzestrzeni pomiarowej na pełną przestrzeń po zastosowaniu wąskiej obudowy)

Budowa (wygląd) illuminatra wskazuje na to że jest to głośnik który ma duże wychylenie a do tego potrzeba dużo prądu.

Równie dobrze można napisać że głośnik którego nie jest w stanie wysterować większość wzmacniaczy na ryku jest do dupy.

Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia.

Ja swoje zdanie napisałem - inteligentni czytający wyciągną właściwe wnioski.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dlaczego Duńczycy stosują jako średniotonowego, głośnik z Indonezji w kolumnie za 60.000zł. Napewno nie ze względu na cenę.

Davone_Grande-front.1024.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dlaczego Duńczycy stosują jako średniotonowego, głośnik z Indonezji w kolumnie za 60.000zł. Napewno nie ze względu na cenę.

Ukryta Zawartość

Wilson audio stosuje w droższych kolumnach.

Trochę przesiedziałem na zagranicznych forach. Wiele osób przesiada się ze scanów na Sb .

Jak znajdę chwilę czasu to wkleję linki bo gdzieś je sobie zapisywałem.

W mojej opini sb wypada lepiej w stosunku jakość/cena.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego co kojarzę wilson audio stosuje w "swoim" głośniku magnes ferrytowy zamiast neodymowego.

Edytowane przez nautilus81

W tak dużym litrażu Satori 16 cm bardzo szybko kończą się mechanicznie. Mają bardzo miękkie zawieszenia i to niestety wychodzi. Widziałem już 16 cm Satori, w którym górny resor odkleił się, a w zasadzie rozwarstwił się papier przy miejscu klejenia resoru, po całym obwodzie.

Możesz coś więcej o tym napisać (szczerze mówiąc odbieram jutro kolumny gdzie na średnicy jest właśnie MW16P i trochę mnie to zaniepokoiło) chodzi mi o to jak były one traktowane ? w jakiej aplikacji pracowały ? z iloma takimi przypadkami się spotkałeś itd....

Każdy głośnik o podobnej konstrukcji można w podobny sposób "zajechać" pytanie na ile to świadczy o jakości głośnika a na ile sposobu obchodzenia się z nim....

Jak masz 16 stkę na średniaku to nie masz się czym przejmować :) Na pewno jest dobrze odfiltrowana.

Odnosiłem się do kolumny dwudrożnej, w podanym we wcześniejszym poście dużym litrażu :)

Asustor AS-5002T z MPD + Amanero + AD1865 .3lite DAC + Autorskie PRE + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Z tego co kojarzę wilson audio stosuje w "swoim" głośniku magnes ferrytowy zamiast neodymowego.

Wilson ma tylko membrane z satori, reszta glosnika jest z tańszej serii. Swoją drogą też dobrej.

Mr13 i mr16 są już na magazynie polinku, ceny to 600zl i 650zl za sztukę.

O wo24p i berylu info o dostępności i cenie ma się pojawić we wrześniu.

Będzie Pan zadowolony;)

Ciekawe kiedy obudzi się scan speak i zrobi dedykowany midrange z serii illuminator - 15MU. Zawieszenie na piance jak w 12MU i podobnie ładna charakterystykę poproszę;)

Cewka też z 12Mu i będzie ok.

Edytowane przez EMiL

Ukryta Zawartość

Miałem nic nie pisać :P

U góry to chyba beryll Illumiantor.

Kiedyś słuchałem jak @raven1985 na "szybko" zrobił zwrotnice co by połączyć go z MW16P w monitorach.

Potencjał zarąbisty. Szkoda tylko, że taka droga ta wysokotonówka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez wieniu26

Kiedyś słuchałem jak @raven1985 na "szybko" zrobił zwrotnice co by połączyć go z MW16P w monitorach.

Mi też podobała się ta konfiguracja.

Faktycznie, to nie jest beryl, brakuje tej siateczki ochronnej.

Aczkolwiek ten D2904/7100 tez całkiem fajnie może brzmieć, tyle że nie o tym temat :)

• 3 tygodnie później...

Temat wątku dotyczy MW16P. Ty się nie sprecyzowałeś, a bezpodstawne nazwanie "kogoś" trolem to trochę nie ładne tym bardziej w wątku gdzie ludzie wymieniają się kulturalnie swoimi spostrzeżeniami co do pewnych przetworników.

Zakładka DIY zawsze kojarzyła mi się z wymienianiem doświadczeń i wspólnym rozwiązywaniu problemów ...

Mnie się odechciało ... :(

Temat tak ale ja wyraznie zapytałem o nowa 19 Satori. Wyrwałeś sie z takim tekstem w tym samym momencie kiedy skończyłem czytac wątek o niegrajacych Fx-300. Założny chyba tylko w DIY celem potrolowania na temat jakie te stx jest do kitu. Dlatego takie "oskarżenie" Zirytowany byłem, przepraszam.

ktos ma .. buduje na tych glosnikach cos ??

ja wlasnie testuje w tymczasowej obudowie , pomiary w warukach domowo piwnicznych wygladaja obiecujaco

ktos ma .. buduje na tych glosnikach cos ??

ja wlasnie testuje w tymczasowej obudowie , pomiary w warukach domowo piwnicznych wygladaja obiecujaco

ja użytkuję nie satori i dla mnie grają rewelacja. Pewnie satori gra jeszcze lepiej.

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

Mam u siebie obie wersję gwizdkow.satori i zwykle.Uwazam obie wersję za bardzo udane.

warto robić podmianę? zastanawiam się nad przejściem na satori

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

• Pokaż nowe odpowiedzi