Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego PiS nienawidzi Romana Polańkiego?

Chicago

Rekomendowane odpowiedzi

Ale tylko wewnątrz kościoła i tylko w ramach górnolotnych haseł i to nie zawsze i nie we wszystkich kościołach

jesli nawet nie we wszystkich kosciolach to generalnie pustoszeje a ksieza nie zapisuja sie na nauki.

w Irlandyji wymiotło za sprawa molestowan i mogił tysiecy dzieci.I ludziom przeszło.Poszło piorunem tu potrwa z uwagi na polityke rzadu.

zadam pytanie; dlaczego nie domagał się tego jak sprawa Petza wyszła

Na Bocznicę wszedłem w 2006.

Zadam pytanie, dlaczego Ty nie domagasz się teraz?

oczywiscie na lamach i glosno.

w polityce niezaleznych i innych salonach.O ile mu pozwala.

ale tam nie bedzie pial ze to dranstwo i cenzura.Powie bog tak kcial.

Muls widzę, że naczytałeś się czegoś niemądrego o Irlandii.....współczuję tak jak tym porzucającym Kk z tego powodu.

Toptwenty unijkasz odpowiedzi, wijesz się, te dziwne pytania temu też służą.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Muls widzę, że naczytałeś się czegoś niemądrego o Irlandii..

Co niemądrego o Irlandii miał 'muls' na myśli ?

współczuję tak jak tym porzucającym Kk z tego powodu.

Ale czy można porzucić Kk ten od politycznego mieszania, bezpośrednio dla wiary w Boga ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Nie mnie dociekać co miał na myśli, pisząc o tych "mogiłach tysięcy dzieci".

Znam natomiast rozpowszechniane brednie które takie wpisy mogą inspirować.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Toptwenty unijkasz odpowiedzi

Odpowiedzi udzieliłem. Ponawiam pytanie - dlaczego nie domagasz się publicznie osądzenia Petza?

Nie skazania (bo moze jest niewinny), ale osądzenia (bo może jest winny).

Nie mnie dociekać co miał na myśli, pisząc o tych "mogiłach tysięcy dzieci".

Pewnie mogiły tysięcy dzieci właśnie.

Toptwenty czekam że ty to pierwszy zgłosisz gdzie trzeba, bo masz na to dowody i świadków.....mam rację?

To o mogiłach odkrywcze, mocne.

A tylko tyle a jest sto razy wiecej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak w irlandzkim Kościele działał mechanizm głodzenia dzieci na śmierć?

Zakonnice dzieliły dzieci na dwie grupy: te nadające się do adopcji i te słabsze, którym pozwalały umrzeć z głodu i chorób. 70 lat temu irlandzki Kościół katolicki dopuścił się strasznej zbrodni, której ogrom właśnie wychodzi na jaw.

W pobliżu kościelnego domu dla samotnych kobiet z dziećmi sióstr zgromadzenia Bon Secours w Tuam pogrzebanych jest najprawdopodobniej kilkaset dzieci. Na razie odnaleziono szczątki kilkudziesięciorga, trwają poszukiwania następnych. Arcybiskup Dublina Diarmuid Martin przyznał, że to, co działo się w Tuam, zdarzało się zapewne w sześciu innych podobnych ośrodkach. Zmarłe dzieci zostały w nich pochowane, jak mówił biskup, na „poletkach dla aniołków”. W masowych grobach spocząć mogły w sumie zwłoki około czterech tysięcy dzieci.

Szkielety w prześcieradłach

Zaczęło się od meczu piłki nożnej. W połowie lat 70. dwóch chłopców z Tuam kopało piłkę na murawie obok byłego ośrodka sióstr Bon Secours. Zaciekawiły ich głuche odgłosy na skrawku boiska. Leżała tam pokrywa starego, pustego szamba. Gdy odłamali kawałek betonu, zobaczyli dół wypełniony około 20 małymi szkieletami. Władze uznały, że to szczątki ofiar wielkiego głodu w Irlandii z połowy XIX wieku. Śledztwa nie podjęto. Mieszkańcy Tuam ustawili figurę

etc etc.Moze jakis idiota cos doda??

Irlandzkie zakonnice pogrzebały w szambie 800 dzieci. Kościół: nie wiedzieliśmy

Ukryta Zawartość

powołana przez irlandzki rząd komisja śledcza do zbadania katolickich domów dla niezamężnych matek i losu ich potomstwa potwierdziła w piątek istnienie masowego grobu dzieci koło domu prowadzonego w latach 1925-61 przez zakonnice w Tuam na zachodzie Irlandii.

i potem poszlo.Wierni powiedzieli dosc, wykopali kieckowych, koscioly zamienili na magazzzzzzyn i...odetchneli swiezym powietrzem.

Hańba i przemilczenia

Choć problem był nagłaśniany już od kilkunastu lat, dopiero w lutym 2013 roku premier Irlandii, Enda Kenny - w imieniu państwa, rządu i obywateli - publicznie przeprosił wszystkie kobiety zamknięte w azylach magdalenek. Instytucje te nazwał "hańbą narodową". Przeprosił kobiety za ból, cierpienie i stygmatyzację. Wyraził również chęć udzielenia rekompensaty finansowej, organizacji pomocy medycznej i wsparcia psychologicznego.

Tak mogłbym do rana zeby walnac w te zas...ne zaklamane pryszczate łby. O sprawie, trawiącej irlandzkie społeczeństwo do środka, nie dało się już dłużej milczeć. Po wielu latach obywatelskich inicjatyw oraz zakończeniu prac i przedstawieniu raportu przez komisję rządową, jasne stało się, że rząd Irlandii przez lata współpracował z pralniami, w których kobiety były zmuszane do ciężkiej pracy, znęcano się nad nimi psychicznie, nierzadko uciekano się także do przemocy fizycznej. Komisja rządowa w swoim raporcie oszacowała, że 10 tys. kobiet i dziewcząt przez lata żyło w straszliwych warunkach, nie otrzymując za swoją ciężką pracę żadnej zapłaty. Część z nich w pralniach spędziła całe swoje życie. Chowano je na terenach zakonów, w nieoznakowanych grobach.

Wydaje się zatem, że wszystko powinno zmierzać już ku wyjaśnieniu wszystkich kwestii oraz zwróceniu spokoju ofiarom i ich rodzinom. Czy faktycznie tak się dzieje? Niestety nie. W rządowym oświadczeniu nie wspomniano o ofiarach, które trafiały do prowadzonych przez zakony Domów Matek i Dziecka. One również najczęściej pracowały w pralniach, nierzadko doświadczały tego, co dziewczyny trafiające do azyli. Jednak w ich historię zawsze był zaangażowany ktoś jeszcze. Dziecko.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Toptwenty czekam

Tatka lata. Wyszło szydło z @majowego wora. Nie skrytykował, nie upublicznił, wręcz bronił koscielnego plugawca.

Umrzesz w samotności.

To o mogiłach odkrywcze, mocne.

Nagrobek będziesz miał mocny, z piachu.

Najlepiej będzie jak polański przyjedzie do polski i zaopiekuje się małoletnimi córkami osób zażarcie jego broniącymi ale i tak pewnie ojcowie będą w niebo wzięci że ich córki robią karierę tylko szkoda że nie w filmie tym co można do kin puścić.

Masakra nic mi w życiu nie wychodzi a dlaczego ??? Bo prezes ma kota.

Już was na ulicy prawie nie widać to za czeliście forum okupować.

Kółeczko wzajemnej adoracji w bocznicowym saloniku tfu.

Najlepiej będzie jak polański przyjedzie do polski i zaopiekuje się małoletnimi córkami osób zażarcie jego broniącymi ale i tak pewnie ojcowie będą w niebo wzięci że ich córki robią karierę tylko szkoda że nie w filmie tym co można do kin puścić.

Masakra nic mi w życiu nie wychodzi a dlaczego ??? Bo prezes ma kota.

Kółeczko wzajemnej adoracji w bocznicowym saloniku tfu.

Wróć dziecko do początku podstawówki i spróbuj nauczyć się pisać. Po polsku.

Myślenia niestety już cię raczej nie nauczą.

zrozumiale jest <Nic mu w zyciu nie wychodzi.Taki glosuje tylko na PIC.Masakra.Nazywa sie to wymyk piotrowicza.

zaczelismy okupowac zebyscie mieli ..trudnosc w okupacji totalnej.Choć kawalek wolnosci od idiotow.

i od kota

.Choć kawalek wolnosci od idiotow.

Rzeczywiście,tylko tyle ci zostało.Obrzucanie błotem,wyzwiskami,upokarzanie i znieważanie.Miotasz się w bezsilnej złości,toczysz pianę bo nie możesz pogodzić się z rzeczywistością.Trudno ci będzie-zanosi się że ten stan potrwa dłużej niż zakładasz.Bo ten kraj idzie do przodu-co byś nie zrobił i nie napisał.

no fakt.To jest niezbite po prostu ..zapier..la.tyle ze jeszcze zakretu nie widac....Katastrofki to to co lubiem.I wysyp trzodki z wagoniku.

Tyle ze to zapi..nie to nie wasza zasluga.Swiat teraz tak ma a jutro zmieni zdanie i wtedy ...piekne te wagoniki z trzodka w przepasc.Coz za pienkny widok to bedzie.

endriu.....jak koza na czterech w przepasc z okrzykiem bog honor ojczyzna..

tyle ze zeby to ogarnac to trzeba cos wiecej niz rozroznienie plyty wiorowej od blachy falistej,,,jak w twoim przypadku.Ale nie martw sie... kaczynski tez tak ma.I reszta.

Kibicuję temu rządowi ,bo robi parę fajnych rzeczy.Wzrost gospodarczy jest faktem ,tak jak i poziom inwestycji.to przyniesie efekty.

tak samo kibicowałbym każdemu rządowi który dobrze służyłby mojemu krajowi.Lepiej żeby te wagoniki jechały dalej bo katastrofa nikomu na dobre nie wyjdzie.

A tylko tyle a jest sto razy wiecej

Muls te wierutne kłamstwa o tym co miało miejsce w tym miejscu prostowała na łamach tamtejszej prasy historyczka Catherine Corless, ta sama która nagłośniła tą sprawę.....sęk w tym że to co prasa opisała miało się nijak do faktów jakie podawała.....kilka razy w temacie o Kk o tym pisałem i podawałem linki do jej wypowiedzi na temat krypt z których zrobiono szambo w mediach, krypt gdzie chowano dzieci zmarłe w tych ośrodkach już niemal sto lat temu, zmarłych na skutek chorób....przykład żenującej nagonki naszych mediów których nie stać było po tych sprostowaniach podać tego również u nas!!

"Nigdy nie użyłam słowa wyrzucone – tłumaczy Corless odnosząc się do doniesień, według których ciała były wyrzucane do szamba. – Nigdy nie mówiłam, że 800 ciał zostało wrzuconych do szamba. To nie są moje słowa, one nie pochodzą ode mnie – podkreśliła w rozmowie z „The Irish Times”.

Ukryta Zawartość

Mogę podać link do źródła jak ten nie pasuje.

Ukryta Zawartość

Widzę też odgrzewany kotlet "Pralni Magdalenek" podany przez załgany Onet....daruj tych łgarstw nie da się komentować;

"Brendan O'Neill, publicysta „The Telegraph” zauważył, że ponad tysiącstronicowy dokument przeczy czarnej legendzie, jaka powstała wokół prowadzonych przez siostry ośrodków. Za szczególnie kłamliwy uznał obraz przedstawiony w filmie „Siostry Magdalenki”, który ukazywał pralnie niemal jako miejsca kaźni. Raport McAleese nie wskazał nawet na pojedynczy incydent seksualnego wykorzystania pensjonariuszki przez zakonnicę. Co więcej, kobiety, które zdecydowały się opowiedzieć o swoim pobycie w placówkach magdalenek, mówiły, że nigdy nie otrzymywały kar cielesnych."

"....Siostra Margaret, która kierowała instytucją podczas mojego pobytu, była najlepszym doświadczeniem jakie do tej pory mnie w życiu spotkało. Traktowała mnie jak własną córkę. Pokochała właśnie mnie, ponieważ byłam buntownikiem. Wiedziała, że mam dobre serce...."

Sinead O’Connor

Napisz o tym w temacie o Kk tam tego nie sprostuję... :)))

Maju dnia 24.11.2017 - 18:30 napisał

"Toptwenty czekam"

Tatka lata. Wyszło szydło z @majowego wora. Nie skrytykował, nie upublicznił, wręcz bronił koscielnego plugawca.

Umrzesz w samotności.

Nagrobek będziesz miał mocny, z piachu.

Pisz kłamstwa o mnie, twoje sumienie w końcu się odezwie.....wcale ci źle (i innym) nie życzę choć tak podle się zachowujecie w stosunku do mnie, jak widzę po kolejnych wpisach nie tylko do mnie. ;(

Może panowie tak coś na temat?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.wcale ci źle (i innym) nie życzę choć tak podle się zachowujecie

U mnie też worek z "uprzejmościami" powoli się zapełnia.Powszechnie używane określenie "mowa nienawiści"-kogo to dotyczyło,bo już zapomniałem?

i. Raport McAleese nie wskazał nawet na pojedynczy incydent seksualnego wykorzystania pensjonariuszki przez zakonnicę. Co więcej, kobiety, które zdecydowały się opowiedzieć o swoim pobycie w placówkach magdalenek, mówiły, że nigdy nie otrzymywały kar cielesnych."

to prawie jak u nasz z molestowaniami, jak w USA gdzie kosciol placi 2mln odszkodowan molestowanym.No rozbawiles mnie ale zawsze na to licze.A te ciała dzieci to ...umarly ..mowisz biedaczki... bez nazwisk z dzumy??

a biskup nie wiedzial.No jak zeby inaczej.A ze jedna pani była szczesliwa.Moze to lesba był majowa?

Setki dzieci zostało pochowanych w masowym grobie przy szkockim sierocińcu

Czytaj więcej na

Ukryta Zawartość

no walnji cos o milosci majowa.

Fim został zrobiony ktory widzialem na podstawie tych morderstw gdzie były siostry ,dzieci, sierociniec, biskup i szambo..

Ukryta Zawartość

endriu

Tam gdzie chcesz słyszeć mowę nienawiści to ją słyszysz a tam gdzie ona występuje to nie .Mam na myśli wypowiedzi przedstawicieli rządu i PiSu.Gdzie widzisz te inwestycje rządowe?Piszesz,że wagoniki jadą dalej.Tak,jadą siłą rozpędu i chwilowym napływem gotówki na rynek.Ale rozdawnictwo niedługo się skończy i trzeba będzie podnosić podatki.Wystarczy trochę wydłużyć perspektywę oglądu.To się musi źle skończyć.

a moze cos majowa z polski z zabrza?

torturowała małe dzieci, którymi miała się opiekować. Kazała zboczeńcom gwałcić te maluchy "za karę". Ten horror malutkich dzieci ciągnął się latami. Zakonnica, siostra Bernadetta, nie siedzi jednak w więzieniu. Mimo, że sąd udowodnił, że jest winna, to... do tej pory sadystyczna zakonnica, mieniąca się "sługą bożym", jest na wolności. Teraz ma się wreszcie stawić w więzieniu. Czy to zrobi?

w.fakt.pl/wydarzenia/polska/zakonnica-torturowala-dzieci-gwalty-w-sierocincu/rdy67kn

a w takiej irlandii okres szczesliwosci koscielnej był.Jak pisal telegraf

ja bedziesz dalej piep..rzył bez skladu i ladu to cie pokryje doniesieniami z calego swiata gdzie irlandia to maly pryszcz.Tyle ze tam ludzie powiedzieli w koncu dosc i zamkneli to przybytki milosci..

wraz z miejscami schadzek.

Bolka, Komoruska i dziadka z Wehrmachtu.

Trzy ciemne postacie,można by założyć trzy osobne wątki.To nie ten temat-tu się chyba pisze o Polańskim i molestowaniu.Gospodarkę i politykę zostawmy.
Gość Krzysztoff

(Konto usunięte)

tu sie pisze o nienawisci do Polanskiego.

Giertych o Polańskim: "Nie może być tak, że jak ktoś JEST BOGATY, TO MOŻE GWAŁCIĆ"

https://www.pudelek.pl/artykul/72688/giertych_o_polanskim_nie_moze_byc_tak_ze_jak_ktos_jest_bogaty_to_moze_gwalcic/

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.