Skocz do zawartości
IGNORED

WILE (Sound Art) Klub Miłośników.

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli uznacie to za dobry punkt odniesienia, ja mogę przynieść Krell s550.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Gdyby ktoś coś przyniósł to byłoby zdecydowanie najlepiej - mniej noszenia :)

(zaproponowałem tego Maca MA8000, ale potem przyszła refleksja związana z wagą ...)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Bedzie Jazz a reszta według uznania gospodarza. Nie wiem co zorganizujesz ,kogo ewentualnie z czyms zaprosisz. Wszystko w Twoich rękach. Na tym poziomie cenowym lekko raczej nie bedzie ,chyba ze cos w klasie D :-)

MA8000 to wzorzec integry, więc jak najbardziej byłoby warto.

Co kto lubi:))

W mój gust lepiej trafia najtańszy Lavardin,który po prostu wzmacnia sygnał,sterydy zostawiając konkurencji :)

Kibicuję w tym pojedynku Wile,to w końcu polski produkt i w Polsce a nie np Chinach powstaje,ale nie wiem czy da radę takim tuzom. Nawet jeśli nie da a wstydu nie będzie,to już to będzie sukces.

Piekna postawa. Jak widac bardziej powszechna jest dokladnie odwrotna. Przykre

Z Ma8000 moim zdaniem powinien sobie poradzic. Z Diablo ......w kilku aspektach rowniez no ale moze sie myle,zobaczymy. Zapowiada sie niezwykle ciekawe doswiadczenie.

Zaletą Jazza jest to ,ze nie ma slabych stron i wszystko w jego brzmieniu jest na wysokim poziomie,wszystko dobrane w odpowiednich proporcjach,ze smakiem i umiarem . W niczym nie przesadza i w niczym nie ma brakow czy chocby niedociagniec. Dla mnie wzmacniacz skonczony ,sprzet na dlugie lata,moze juz na zawsze?

A czy ten wzmacniacz Wile ma wejścia XLR ?

Bo Momentum ma tylko wejścia XLR (a ja tylko kable XLR).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ja od lat innych gniazd nie uzywam. Juz Rock mimo tego ,ze w nie w pelni symetryczny ,takowe posiada. Jazz i Louis to juz w pelni urzadzenia zbalansowane tak wiec spokojnie. Sa XLR

Łukasz a jakich polaczen uzywales podlaczajac u siebie Jazza? ;)

:)

Tak kolego ,nie ma co sie usmiechac. Zwazywszy na caloksztalt brzmienia to jak napisalem wyzej ,wydaje sie ,ze wszystko w tym graniu trzyma odpowiedni poziom. Nic nie odstaje od reszty a to akurat trudno osiagnac . Jest cala masa urzadzen ktore maja kilka cech ,lub prawie wszystkie ,mocno wysrubowane ,dopieszczone ale maja jedną lub kilka rzeczy ,ktore reszcie ustepuja ,psujac w mniejszym lub wiekszym stopniu efekt koncowy. Tu tego nie zaobserwowalem. Edytowane przez dyzman69

Ja od lat innych gniazd nie uzywam. Juz Rock mimo tego ,ze w nie w pelni symetryczny ,takowe posiada. Jazz i Louis to juz w pelni urzadzenia zbalansowane tak wiec spokojnie. Sa XLR

Łukasz a jakich polaczen uzywales podlaczajac u siebie Jazza? ;)

Połączeń werbalnych raczej nie...Poświęciłem dwie minuty i sprawdziłem co biorę do domu! Przepraszam więcej się nie wtrącam, może fora tak rozleniwiają ludzi, że nie chce się już czytać... Byle kolejne pytanie nie było czy Jazz działa na 220V... ale bardzo jestem ciekawy tej Integry...

Bez wzgledu na wynik relacja oczywiscie bedzie. Nie czesto zdarza sie oficjalne porownanie rodzimej konstrukcji z topowymi urzadzeniami prawdziwych merek -legend ,do tego przeprowadzone w tak dobrych warunkach sprzetowo lokalowych jak te u kolegi Elberotha.

Przykladowy test w Hifi i Muzyka wzmacniacza Louis Wile nalezy traktowac raczej z przymruzeniem oka,ucha. Jaką miarą jest test urzadzenia za blisko 50 tys do ktorego podlacza sie zrodelko ktore nawet w swoim przedziale cenowym nie jest jakies wybitne a mowimy o poziomie nieco powyzej 10 tys zl? Zwlaszcza ,ze z tego co mi wiadomo Louis z latwoscia odzwierciedla jakosc podlaczonego zrodlo . W tym przypadku recenzent wiecej dowiedzial sie na temat swojego cd playera niz o testowanym Louisie .Nawet nie wspominam o wykorzystanym tam okablowaniu.

Przykladowy test w Hifi i Muzyka wzmacniacza Louis Wile nalezy traktowac raczej z przymruzeniem oka,ucha. Jaką miarą jest test urzadzenia za blisko 50 tys do ktorego podlacza sie zrodelko ktore nawet w swoim przedziale cenowym nie jest jakies wybitne a mowimy o poziomie nieco powyzej 10 tys zl? Zwlaszcza ,ze z tego co mi wiadomo Louis z latwoscia odzwierciedla jakosc podlaczonego zrodlo .

Jasna sprawa, że najlepszy jest DAC Wile - prosto z chińskiego Allegro :D

de14d6659574c74367d22f2bb4316271.jpg8f7bef78cc41986c17d5e7da2ac7db72.jpg3687c51b0ab41475aed5654044941af3.jpg

Edytowane przez patrick

Ty dalej swoje.Tak Tak ,wszyscy juz to widzieli i powtarzasz sie. Niech on sobie bedzie i z Bangladeszu. Wazne jak zostalo to zaaplikowane i jak gra. Gdybys byl troche rozgarniety ,zauwazylbys ,ze Dac to nie tylko ta mala plytka ktorej czepiles sie niczym tasiemiec swojego zywiciela. To tez cala reszta ktora widac w srodku. Slyszales choc raz ,choc przez minute jak to gra? Nie stales nawet kolo tego urzadzenia wiec nic nie masz w tej kwestii do powiedzenia. Pozdrawiam

Jesli cos jest tak zrobione i kosztuje "prawdziwe" pieniadze to juz grac nie musi, kunszt projektantow i wykonanie powala. Narazie widzialem kilka chinczykow i wykonanie cieszy (Matrix, Gustard).

Sent from my iPad using Tapatalk

Slyszales choc raz ,choc przez minute jak to gra? Nie stales nawet kolo tego urzadzenia wiec nic nie masz w tej kwestii do powiedzenia.

Gdzie w Glasgow mogę posłuchać Wile?

Pyskowki personalne w dodatku prowadzone wraz z gospodarzem watku sa niedopuszczane! Nawtykajcie sobie na PW jesli musicie.

Jesli sie powtorza zamkne watek!

Nadmienię jedynie, że ten wzmak ma powazny błąd konstrukcyjny. Co widac na tym zdjęciu:

03.jpg

Pióra radiatorów ustawione sa poziomo. Przy chłodzeniu za pomocą konwekcji powinny byc pionowo.

Dopuszcza się ustawienie poziome jeśli zapewniony jest wymuszony obieg powietrza realizowany za pomocą wiatraka, pod warunkiem że powietrze omywa pióra radiatora na zasadzie nadmuchu i powietrze rozpływa się wzdłuż piór. Tak jak w tym Chińczyku:

2u-2channe-550w-8ohm-power-amplifier-Made.jpg

Jak wiatraki zawiodą to taki wzmak się ugotuje.

Pozdro

Tak robią to inni:

https://www.google.pl/search?q=wile+jazz&client=opera&hs=DRp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjyj6Deh6vRAhWGkywKHZVyBIIQ_AUICCgB&biw=1920&bih=1010#tbm=isch&q=mark+levinson+poweramp

https://www.google.pl/search?q=wile+jazz&client=opera&hs=DRp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjyj6Deh6vRAhWGkywKHZVyBIIQ_AUICCgB&biw=1920&bih=1010#tbm=isch&q=krell+poweramp

Mozna tez tak ale mi się nie podoba:

923562-for-sale-pass-labs-aleph-30-class-a-30-watts-power-amp.jpg

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Może i się czepiamy. Przy takim ułożeniu radiatora każde pióro podgrzewa kolejne zamiast się chłodzić.

Miałem kiedyś kupionego Passa DIY w klasie A z tak ułożonymi radiatorami. temperatura radiatora wynosiła 80 stopni C. Po zmianie obudowy z pionowymi piórami na radiatorze o bardzo podobnym kształcie i wymiarach temperatura spadła do 50 stopni C.

Tak więc to co napisałem to nie tylko teoria budowania układów elektronicznych ale także moja praktyka.

Nie wiem ile tranzystorów i jakie siedzą tam w środku ale jesli ten wzmak ma oddawać 2 x 370 W to ręczę, że przy takim obciążeniu te radiatory nie dadzą rady. Nawet w klasie AB. Oczywiście jak pociągnie się te ampery, a nie będzie go się stosować do napędzenia głośniczka 4W w kuchni.

Pozdro

Może i się czepiamy. Przy takim ułożeniu radiatora każde pióro podgrzewa kolejne zamiast się chłodzić.

Miałem kiedyś kupionego Passa DIY w klasie A z tak ułożonymi radiatorami. temperatura radiatora wynosiła 80 stopni C. Po zmianie obudowy z pionowymi piórami na radiatorze o bardzo podobnym kształcie i wymiarach temperatura spadła do 50 stopni C.

Tak więc to co napisałem to nie tylko teoria budowania układów elektronicznych ale także moja praktyka.

Nie wiem ile tranzystorów i jakie siedzą tam w środku ale jesli ten wzmak ma oddawać 2 x 370 W to ręczę, że przy takim obciążeniu te radiatory nie dadzą rady. Nawet w klasie AB. Oczywiście jak pociągnie się te ampery, a nie będzie go się stosować do napędzenia głośniczka 4W w kuchni.

Pozdro

Jeśli chodzi o teorię masz Kolego oczywiście rację. Zapewniam Cię,iż w Louisie, który ma 2 x 410W, końcówka jest w klasie AB, przedwzmacniacz w klasie A nic się nie gotuje! Temperatura radiatorów jest na tyle niska że nawet nie chciało mi się mierzyć. Sprawdziłem to, bo zwrócił mi na to uwagę już wcześniej Kolega w rozmowie prywatnej.

Jeśli chodzi o teorię masz Kolego oczywiście rację. Zapewniam Cię,iż w Louisie, który ma 2 x 410W, końcówka jest w klasie AB, przedwzmacniacz w klasie A nic się nie gotuje! Temperatura radiatorów jest na tyle niska że nawet nie chciało mi się mierzyć. Sprawdziłem to, bo zwrócił mi na to uwagę już wcześniej Kolega w rozmowie prywatnej.

Nie wiem co to jest Louis czy Louise.

Cieszę się, że przyznajesz mi rację. W teorii bo taka jest.

Jeszcze raz zasugeruję aby mierzyć temperaturę na radiatorach po mniej więcej 30-u minutach od włączenia wzmaka i pozwolenia mu aby dał z siebie te 2 x 410 W przez te 30 minut. Jesli ktoś nie ma odpowiednich kolumn aby zmusić wzmak do oddania takiej mocy albo ma kolumny ale uszy nie dadza rady to są odpowiednie obciążenia podpinane zamiast głośników, które pozwolą pociągnąć ze wzmaka jego maksymalną moc znamionową. Temperatura otoczenia pokojowa, przyjmijmy 21 stopni C.

Jesli jesteś w stanie przeprowadzić taki test, nakręcić z niego film z pokazaniem jak zmienia sie temperatura na radiatorze z jednoczesnym pokazaniem wartości pobieranego prądu to proszę zamieść go na Youtube, chętnie popatrzę.

Bo ja twierdzę, że TE radiatory nie oddadzą 2 x 370 W mocy oddawanej przez tranzystory w pracy ciągłej i wzmak się zjara. Chyba, że ma (a powinien mieć) jakies zabezpieczenia i wzmak sie wyłączy. Kosztuje przecież audiofilsko i by było szkoda.

EDIT:

poszukałem, juz wiem co to jest Louis:

louis_front.jpg

Podobny błąd konstrukcyjny.

Skoro w twoim przypadku radiatory miały niska temperaturę, czyli zakładam 30-40 stopni C, tzn. że wzmak oddawał kilkanaście, maximum kilkadziesiąt watów, a nie 800.

BTW najlepszy sposób na wyłączenie koncertu to oprócz całkowitego odcięcia zasilania wyłączenie wiatraków w końcówkach mocy :).

Przykładowa koncówka mocy Nakamichi PA-7 (ew. PA-7 II), która wyszła spod ręki Nelsona Passa, dająca 2 x 200 W w klasie AB przy obciążeniu 8 ohm daje z siebie prąd ciagły 18A na kanał. A wyda i wytrzyma w peaku 50A.

http://www.tonepublications.com/old-school/nakamichi-pa-7-amplifier/

Popatrz jakie ma radiatory:

1c486e53184163c75bd510e018665e5d.jpg

Dla pokazania skali szerokość to ok. 43 cm.

A tu mówimy o wzmaku mającym dwa razy większa moc czyli powinien oddać i wytrzymać w przybliżeniu 35 A. Życzę mu powodzenia.

Edytowane przez pmcomp

Poziomy układ piór radiatora nie jest tutaj żadnym błędem konstrukcyjnym.

Istnieje szereg wzmacniaczy z takim właśnie rozwiązaniem np. Sugden A21a.

W Luisie zastosowano typowy profil radiatora A6023 o rezystancji termicznej 0,4K/W.

Osoby pragnące znać maksymalną moc rozpraszaną za pomocą takiego radiatora mogą to sobie same obliczyć wiedząc, że długość profilu wynosi 50 cm. W związku z tym, myślę że niektóre spostrzeżenia moich przedmówców nie będą już tak oczywiste.

Jeszcze raz zasugeruję aby mierzyć temperaturę na radiatorach po mniej więcej 30-u minutach od włączenia wzmaka i pozwolenia mu aby dał z siebie te 2 x 410 W przez te 30 minut. Jesli ktoś nie ma odpowiednich kolumn aby zmusić wzmak do oddania takiej mocy albo ma kolumny ale uszy nie dadza rady to są odpowiednie obciążenia podpinane zamiast głośników, które pozwolą pociągnąć ze wzmaka jego maksymalną moc znamionową. Temperatura otoczenia pokojowa, przyjmijmy 21 stopni C.

Jesli jesteś w stanie przeprowadzić taki test, nakręcić z niego film z pokazaniem jak zmienia sie temperatura na radiatorze z jednoczesnym pokazaniem wartości pobieranego prądu to proszę zamieść go na Youtube, chętnie popatrzę.

Jeszcze raz mówię Ci że nic się nie gotuje, a nawet nie grzeje bardziej niż we wzmacniaczach z tradycyjnym układem radiatorów.

Wzmacniacz jest aktualnie wygrzewany wiec gra jak tylko jest możliwość po kilka godzin dziennie i nic się nie grzeje... dodam że mam również ogrzewanie... Nie jestem w stanie przeprowadzić dla szanownego Kolegi takich testów bo są one dla mnie bezcelowe. Masz swoje zdanie ok. W moim przekonaniu jeśli chodzi o ten wzmacniacz to się mylisz.

Edytowane przez doludzi
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.