Skocz do zawartości
IGNORED

WILE (Sound Art) Klub Miłośników.

Rekomendowane odpowiedzi

więc przy bardzo dużej powierzchni radiatorów, te kilka dodatkowych % skuteczności, które można by zyskać na ich pionowym montażu, nie ma już żadnego znaczenia.

Raczej kilkadziesiąt procent, jednak masz rację, ja również wcześniej o tym pisałem, że duży dobrze zaprojektowany radiator zda egzamin i z poziomym ożebrowaniem a nawet bez jakichkolwiek żeber ot choćby devialet.

Swoją drogą pmcomp ma bystre oko, przyglądałem się temu wzmacniaczowi tyle razy i nie zwróciłem uwagi na te poziome ożebrowanie.

Nie on pierwszy, nie jedyny.

Swoją drogą, TEN to się dopiero grzał !

kraken_int_amp_550.jpg

Pass też mocno ograniczył efektywność chłodzenia, jak rozumiem dla 'estetyki':

pass-labs-3.jpg

2.png

Podobnych przykładów jest wiele.

Moim zdaniem czepianie się o to Wile jest ... własnie, czepianiem się.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

ledwo starczy do uzyskania wtedy 103.5dB :)

Przecieź wtedy łeb pęknie po 15 minutach ;))

200W da  marne 113dB ale wystarczy aby otworzyć poziom metalowego koncertu

Po kiego grzyba komuś taki poziom głośności w domu???

Żeby kolegom się pochwalić ?

Pass też mocno ograniczył efektywność chłodzenia, jak rozumiem dla 'estetyki':

pass-labs-3.jpg

Podobnych przykładów jest wiele.

Passa z radiatorem pod kątem 45 stopni pokazałem na samym początku. Z opisem, że takie konstrukcje też się zdarzają. Dla porządku to nie jest poziomy radiator. I tu konwekcja już działa lepiej choć w ograniczonym zakresie.

Byłem właścicielem tego wzmaka, Pass Aleph 5, z pamięci 2 x 60W ale w klasie A. Jajka mozna było na nim smażyć. Wyobraź w nim sobie poziome radiatory:

1136.jpg

I juz słynne zdjęcie: http://gallery.audioasylum.com/cgi/gi.mpl?u=64&f=passeggs.jpg

Była też wersja Aleph 4, 2 x 100W w klasie A. Większa obudowa. Widziałem go na rynku wtórnym tylko raz i do dziś żałuję, że nie kupiłem.

Jak tak wiele tych przykładów to pokaż proszę więcej, a nie tylko 3 i przy każdym podaj klasę wzmaka i jego moc. Takich konstrukcji jest może ze 3%. Nie wiem czy to wiele czy Wile.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Fakt ,ze Jazz Wile sie nie grzeje nie świadczy o tym ,ze wzmaniaczowi brakuje mocy ,jak ktoś tu wcześniej sugerował ,że te 370 Watt to niby tylko na papierze są. To raczej dowód na to ,że konstrukcja zostala pod kątem chłodzenia rozwiazana prawidłowo,że powierzchnia radiatorow jest wystarczająca. Wczoraj przy okazji odsłuchu koncertu Pink Floyd doszedłem do niezdrowego poziomu glosnosci. Wzmacniacz zrobil to ze stoickim spokojem . Ba ,zdawało mi się ,że im głośniej grał tym grał lepiej. W rezultacie kusił do ciągłego podkręcania potencjometru . Tak głośno jeszcze nigdy u siebie nie słuchałem. Jazz nawet sie nie rozgrzał a radiatory były tylko delikatnie bardziej ciepłe niż przy normalnym odsłuchu.

Najfajniejsze w tym wszystkim jest podejście tu niektórych osób a więc z góry założenie ,że Wille popełniło zasadniczy błąd konstrukcyjny świadczący o braku wiedzy konstruktorów,dyletanctwie i bóg wie jeszcze czym.

Ktoś wspominał też o trafach umieszczonych piętrowo. To kolejny przykład na szukanie dziury w całym. Konstrukcji z trafami jedno na drugim jest na rynku dość sporo a Jazz pokazuje ,że taka aplikacja tych elementów nie ma niekorzystnego wpływu na brzmienie .

Jak chcesz to zadam sobie trud i zmierze w obu konstrukcjach i napiszę Ci dokładnie .

Zmierzyłeś dokładnie ?

Ktoś wspominał też o trafach umieszczonych piętrowo. To kolejny przykład na szukanie dziury w całym. Konstrukcji z trafami jedno na drugim jest na rynku dość sporo a Jazz pokazuje ,że taka aplikacja tych elementów nie ma niekorzystnego wpływu na brzmienie .

Czy możesz pokazać albo podlinkować takie konstrukcje? Tylko "sporo" poproszę. Dziękuję.

BTW czy poziome radiatory i rozmieszczenie traf ma niekorzystny wpływ na brzmienie czy go nie ma nikt poza tobą na tym portalu na razie nie stwierdził. Więc proszę nie foruj wyroków. A Twoje zaangażowanie w temat jest znane od momentu założenia wątku.

Ja dyskutuję nt. poprawności konstrukcji i jej zgodności z przyjętymi zasadami konstrukcyjnymi dla tego rodzaju produktów, a nie na temat jakości dźwięku.

Od wzmacniacza za kilkadziesiąt tysięcy złotych należy wymagać. Wymagać konstrukcji na światowym poziomie.

Edytowane przez pmcomp

Gość aqs

(Konto usunięte)

Ja tam wierzę w umiejętności polskich inżynierów, porównanie zapewne pokarze że to bardzo dobrze grające wzmacniacze. Zastrzeżenia mam do ceny 48tyś za Louis, przesada, to moje zdanie.

Postronnie się wypowiem, natknął mnie do tego link na końcu postu

Jak widać reklama i PR to trudna działka i łatwiej zrobić Marce krzywdę niż pomóc, nawet pisząc elaboraty jaki to sprzęt jest ok.

Wile jak widać samo chyba się podłożyło, bo wybrało nieodpowiednią osobę to tego zadania, a i same produkty "z wyglądu" nie przejawiają 100% profesjonalizmu.

Wspomniany link do wzmacniacza innej polskiej marki. Na moje oko laika różnica znacząca. Tylna ścianka wygląda jak powinna. Inne elemety wydaje się również.

http://planetadzwieku.com/haiku-audio-iovita.html

Nie ,nie zmierzylem . A co do traf to jak Cie to tak interesuje ,poszukaj sobie w prasie ,necie bo mi szkoda czasu na to. Jeśli już zaczynasz cos negować czy wręcz krytykować,warto mieć konkretne argumenty w ręku za tym przemawiające. Sięgnij do ostatnich nr polskiej prasy audio. Byl tam testowany wzmacniacz za duże pieniądze z tak właśnie piętrowo zamocowanymi trafami. Konstrukcja droga i renomowanej firmy a to tylko jeden z wielu przykładów takiego montażu.

Postronnie się wypowiem, natknął mnie do tego link na końcu postu

Jak widać reklama i PR to trudna działka i łatwiej zrobić Marce krzywdę niż pomóc, nawet pisząc elaboraty jaki to sprzęt jest ok.

Wile jak widać samo chyba się podłożyło, bo wybrało nieodpowiednią osobę to tego zadania, a i same produkty "z wyglądu" nie przejawiają 100% profesjonalizmu.

Wspomniany link do wzmacniacza innej polskiej marki. Na moje oko laika różnica znacząca. Tylna ścianka wygląda jak powinna. Inne elemety wydaje się również.

http://planetadzwieku.com/haiku-audio-iovita.html

Dzięki za link. Bardzo ciekawa konstrukcja. Początek w klasie A. W środku wzorowy porządek. Widać, że przemyślana konstrukcja. Trafa nie "na barana". Radiatory tez jak być powinno. Ciekawe jak gra?

Popatrzyłem na inne konstrukcje tej firmy. Wykonanie wzorowe.

Oto przykłady trzech urządzeń, które znalazłem w sieci. Wile może się uczyć.

Haiku-iovita-3.jpg

Haiku.jpg

3.jpg

Widać, że bazują albo na gotowych, chińskich obudowach albo na customizowanych pod siebie. Dokładnośc montażu i dbałość o szczegóły. Brawo. Mi się podoba. Mam nadzieję, że gra równie dobrze jak wygląda. Bo kosztuje bardzo przyzwoicie jak na audio w dzisiejszych czasach.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Fajnie ,że Ci się podoba. Może to wystarczy by go kupić choc dla mnie najważniejszym kryterium jest brzmienie.

Jeszcze raz powtórzę,trafa umieszczane jedno na drugim to nie żaden błąd tak jak montaż przestrzenny i na pierwszy rzut oka plątanina okablowania wew. Jeśli tylko na tej podstawie oceniacie jakość danej konstrukcji ,to gratuluje wiedzy.

Firma Wile nie ma związku z tym wątkiem poza tym ,że jej urządzenie jest jogo tematem. Bardzo prawdopodobne ,że panowie z Wile nie wiedzą o jego istnieniu tak wiec twierdzenie ,że ktoś kogoś sobie wybrał do czegoś jest tak samo absurdalne jak cała reszta zarzutów. Sam fakt ,że znam osobiście ludzi ,którzy od wielu lat bez najdrobniejszych problemow użytkują Jazza i inne urządzenia tej marki ,jest dla mnie wystarczajacym dowodem na to ,że sprzęt ten jest wart zainteresowania ,zwłaszcza teraz ,gdy mogłem go posłuchać i na wystawie AS jak i przez dłuższy czas u siebie w domu ,bo to brzmienie właśnie sprawiło ,że podjalem decyzję o jego zakupie. Przyzwyczaiłem sie juz do tego ,że na forach pełno jest osób które wypowiadaja sie na dany temat ,nie majac z tematem żadnego kontaktu ;) To juz staje się nagminnym problemem forów internetowych. Mnie szkoda czasu na słowne przepychanki i udowadnianie czegos czego udowadniać nikomu nie muszę. Wolę w tym czasie posłuchać wspaniałej muzyki którą akurat Jazz Wile potrafi zaprezentować przepieknie a o to przecież tu chodzi.

Spokojnie poczekam sobie do konfrontacji Jazza z dużo droższa konkurencją jaką dzieki uprzejmości Kolegi Elberotha niebawem wykonamy.

A co do ceny Louisa ,to cena jak na polskie realia bardzo wysoka ale sprzet z bliska wygląda wspaniale i tak też gra a użyte do jego budowy elementy w pełni ją uzasadniają. Myślę ,że juz wspomniane porownanie Jazza jakie jest przed nami potwierdzi wszystko to co tu napisalem i dla wielu z Was będzie odpowiedzią na szereg pytań.

Co Ty teraz komentujesz ???

Przeciez kilka razy WYRAŹNIE napisałem, że oceniam konstrukcję, a nie dźwięk czy cenę !!! Swoje zdanie wyraziłem, mam do tego prawo. Nie podoba się, nie musisz komentować, ja zdania nie zmienię. Moja odpowiedź miesci się w temacie wątku. Rozmawiamy o wzmaku, a nie o tym jak i czy dobrze gra. Daj mi bana w tym watku i będzie po temacie.

Policzyłeś powierzchnie obu radiatorów? Nie, zamiotłes pod dywan.

O tych użytych do budowy elementach Ty nie masz niestety zielonego pojęcia. Sorry. Cytujesz tylko ogólniki i przymiotniki z netu i z audiomowy. Ale dam szansę ... napisz proszę jakie to elementy sa użyte do budowy tego wzmaka? Takie znakomite czy takie drogie? Dostanę konkrety? Bo wygląd tylnego panela bez opisów tylko zaprzecza temu twierdzeniu.

Pa.

Edytowane przez pmcomp

że oceniam konstrukcję

Czy kolega posiada jakąkolwiek wiedzę techniczną, projektową? Wykształcenie?

Życie musi być bardzo ciężkie, jak nie docierają do kolegi wyjaśnienia poparte technicznymi argumentami czy danymi, choćby @raven1985. Pewnie dostanę wpier.... jak to napiszę. @raven1985 jest właśnie konstruktorem.

Ja z kolei specjalnie dla Ciebie, jutro przeprowadzę test na Aleph 2. Jaki ma wpływ na tranzystory (zmiana temperatury) ma wertykalne i horyzontalne ułożenie obudowy.

Mam nadzieję, że Ty również zrewanżujesz się kilkoma technicznymi wyjaśnieniami, które potwierdzą Twoje wątpliwości.

Pisałem juz to kilka razy, to nie tajemnica.

Mgr inż. Elektrońik. Taki jest chyba tytuł w Dyplomie Wydziału Elektroniki Politechniki Warszawskiej z wynikiem bardzo dobrym. Zakład Technologii Elektronowej.

Kolegą raben1985 się juz podparłeś. Czy mozesz jednak przybliżyć nam w rewanżu swoje wykształcenie, skoro poprosileś o moje? Bede zobowiązany.

Bo gadać kazdy potrafi. Albo przepisywac internet.

Dziekuję. Do tego czasu dyskusja z Panem wykracza poza moje zainteresowania.

PS. moje doswiadczenie z Passem juz opisałem, widocznie nie doczytałeś.

Edytowane przez pmcomp

Jakiej uczelni i który rocznik? Pytam bo w ostatnich czasach uczelni się trochę namnożylo.

Upppps ... ja nie podałem ... 1990. Jeszcze za czasów gdy Politechnika Warszawska liczyla się w Europie i na swiecie. A wiem, ze teraz się już nie liczy z pierwszej reki, moja lepsza połowa na PW wyklada.

Jakież to Twoje techniczne watpliwosci mam wyjaśniać?

Edytowane przez pmcomp

PG. Reszta danych jest drażliwa, nadal związane z zastrzeżonymi znakami towarowymi.

Jaki wpływ mają umieszczone jeden na drugim transformatory? Jaki ma to wpływ na pracę wzmacniacza? Jaki mają wpływ na nasycenie rdzeni? No wiesz.

Ile ciepła mogą maksymalnie rozproszyć ciepła, radiatory Wile Jazz, przy amb. temp. 20stC.

Edytowane przez hi_aro

Wymien chociaż 3-4

Czy zaczniesz pisać coś konkretnego? Proszę, nie szargaj imienia PW.

Drażliwa?

Ja nie funkcjonuje w przestrzeni jaką jest net, tak beztrosko jak Ty.

Edytowane przez hi_aro

Jeszcze raz powtórzę,trafa umieszczane jedno na drugim to nie żaden błąd tak jak montaż przestrzenny i na pierwszy rzut oka plątanina okablowania wew.

Kolega na fizyce chyba spal, trafo jest niczym innym jak cewka, która swym polem oddzialywuje na inne elementy a już najbardziej na elementy czule jak zrodla sygnalu czy wlasnie inne takie "cewki" trafa z tego samego względu nie umieszcza się w zwrotnicy cewek jedna na drugiej lub blisko siebie, taki montaż jedno na drugim jest przejawem braku znajomości podstaw fizyki. Montaz przestrzenny jest ok dopóki jest wykonywany starannie. Plontanina kabli nie jest starannym wykonaniem

Jaki ma wpływ na tranzystory (zmiana temperatury) ma wertykalne i horyzontalne ułożenie obudowy.

Czekamy, wpływ jest oczywisty, kwestia w jak dużym stopniu

Czy zaczniesz pisać coś konkretnego? Proszę, nie szargaj imienia PW.

Ja nie funkcjonuje w przestrzeni jaką jest net, tak beztrosko jak Ty.

No to pa. W takim razie nie będę z Tobą w tej przestrzeni tak beztrosko funkcjonował. Zawsze mozesz mnie odwiedzić, zapraszam. Ale na PW mozesz mi w wolnej chwili wyslać schemat tega wzmaka, W wolnym czasie popatrzę.

A jak zrobisz to doswiadczenie z Passem to napisz prosze co z tego wyszlo, z ciekawościa przeczytam czy Ci się nie ugotował czasem.

Pozdro

A jak zrobisz to doswiadczenie z Passem to napisz prosze co z tego wyszlo, z ciekawościa przeczytam czy Ci się nie ugotował czasem.

Już robiłem wcześniej. Nic się nie ugotuje. Ale ty tego nie wiesz dlaczego. Skoro 120W w klasie A się nie gotuje dlaczego miał by Will.

Nadmienię jedynie, że ten wzmak ma powazny błąd konstrukcyjny. Co widac na tym zdjęciu:

Dołączona grafika

Robi się coraz goręcej więc studząc emocje chciałem delikatnie zauważyć, że zdjęcie na podstawie którego Kolega buduje Swoje teorie... to nie wzmacniacz Wile Jazz!!! a o nim jest wątek.

Warto by było wiedzieć o czy się pisze...

Jazz wygląda tak:

post-8400-0-79228200-1481051213_thumb.jpg

Teraz już całkiem się skomplikowało... ale wiadomo zapewne pali się zaraz po włączeniu:)

Kolejny raz chciałem podkreślić, iż mając u siebie w domu na odsłuchach wzmacniacz o którym jest watek, nie stwierdziłem by były jakiekolwiek problemy z grzaniem się tego urządzenia, Żadnych problemów nie ma również w przypadku wspominanego wzmacniacza Louis tej firmy.

Ooooooo .... wreszcie kolega to zauważył. Az dziwne, że nie zauwazyltego autor watku, posiadacz wzmaka, nieprawdaż?

To jest chyba Rock czy jakoś tak.

Nic się ni skomplikowało, ten też ma poziome pióra. Niestety w necie włącznie ze stroną producenta jest tyle wersji, ze można sie pogubić. Co mnie spotkało. Przepraszam za zamieszczenie złego zdjęcia.

Firmie Wile trzeba pogratulowac jednego ... ma zarąbistych obrońców :). Lepszych niz obrońcy ... cnoty ;).

Edytowane przez pmcomp

Nigdy na forum nie przeczytałem ani jednego wpisu jakiegoś przedstawiciela Wile. Czy chwalą, czy "walą" Wile milczy. Jest dyzman, który oczywiście z Wile nie ma nic wspólnego, ale każdy ich produkt swą piersią dzielnie broni. Od wielu lat. Oczywiście charytatywnie...

Nikt z Wile nie zna się na Internetach, żeby laika dyzmana wesprzeć w tej batalii techniczną wiedzą, choćby tutaj?

Jakoś ten słynny moduł daca do swojego daca musieli zamówić, więc coś tam kliknąć w komputerze potrafią.

W obecnych czasach sprzedawać audio bez wsparcia Internetu?

Wsparciem jest dyzman. Ale co to za wsparcie...

Rzekłbym 5 kolumna:(

Też miałem się odnieść do wpisu, że właściciele marki pewnie nawet nie wiedzą o prowadzonej tu dyskusji. Rym gorzej dla Wile.

Smutne to bo polska firma, trzeba takim kibicować, na AVS bylem i w tym i w zeszłym roku w pokoju i grało ciekawie, a tu takie turbulencje

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez maciek36

Nigdy na forum nie przeczytałem ani jednego wpisu jakiegoś przedstawiciela Wile. Czy chwalą, czy "walą" Wile milczy. Jest dyzman, który oczywiście z Wile nie ma nic wspólnego, ale każdy ich produkt swą piersią dzielnie broni. Od wielu lat. Oczywiście charytatywnie...

Nikt z Wile nie zna się na Internetach, żeby laika dyzmana wesprzeć w tej batalii techniczną wiedzą, choćby tutaj?

Jakoś ten słynny moduł daca do swojego daca musieli zamówić, więc coś tam kliknąć w komputerze potrafią.

W obecnych czasach sprzedawać audio bez wsparcia Internetu?

Wsparciem jest dyzman. Ale co to za wsparcie...

Nie wiem dlaczego produkty Wile uwierają co poniektórych userów. Świetny wzmacniacz grający ciekawym dźwiękiem - myślę że warto przynajmniej posłuchać jak gra zanim powiemy coś na jego temat.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.