Skocz do zawartości
IGNORED

Polaryzacja kabli zasilających

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę, że kady kogo ta problematyka interesuje, powinien zajrzeć tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No nareszcie jakiś sensowny wątek, z którego można się czegoś sensownego dowiedzieć. Dzięki za link. Zobaczę jak to u mnie jest z tą polaryzacją, poeksperymentuję w czasie wakacji i dam znać, czy jakiekolwiek różnice u mnie zachodzą.

Nie muszę wyrównywać poziomów... błogość, absolutna błogość. ;)

Ukryta Zawartość

Przyjrzyj się zdjęciu z linku, który podałem wcześniej

Na zdjęciu oznaczony jest wtyk żeński po prawej stronie literą L - czyli żyła gorąca, ale na wtyku męskim nie ma oznaczeń (przynajmniej na zdjęciu nie widać).

To nie tłumaczy niczego w temacie. Prawdopodobieństwo, że jest to sieciówka o zdefiniowanej polaryzacji wystąpiłoby wtedy, gdyby oznaczono również, który bolec wtyku męskiego jest gorący.

To nie kwestia "własnej zdefiniowania polaryzacji" tylko trzymania się pewnych obowiązujących standardów

Standardy o których piszesz nie wnoszą nic do zrozumienia tytułu wątku.

Gdyby przyjąć za standard żyłę gorącą po prawej stronie wtyku żeńskiego sieciówki, to co z urządzeniami, które "chcą grać" po lewej stronie? ( u mnie większość urządzeń)

Trzeba byłoby obrócić taką sieciówkę o 180 stopni w listwie zasilającej. A wtedy nici z jej domniemanej zdefiniowanej polaryzacji, bo zmierzona probówką faza będzie po lewej stronie - tam gdzie litera N.

Jakie masz napięcia w samochodzie ? odpal auto na zużytym akumulatorze z drugiego auta na cienkich kablach

Przecież logiczne jest, że przy dużym prądzie przekrój kabli musi być też stosowny, jednak wymiana tylko kilku cm takiego cienkiego kabla na gruby też skończy się kupą dymu wokoło, to taka analogia do wymiany 1m kabla sieciowego na tle całej instalacji ;)

Niektóre urządzenia (jak np. cd Audio Aero) mają zwykły przełączniik na froncie odwracający polaryzację. Tak więc producenci coś o tym wiedzą...

To nie tłumaczy niczego w temacie. Prawdopodobieństwo, że jest to sieciówka o zdefiniowanej polaryzacji wystąpiłoby wtedy, gdyby oznaczono również, który bolec wtyku męskiego jest gorący.

Jeśli na "wtyku męskim" nie ma oznaczenia N L to wg. standardu L jest po lewej stronie zakładając uziemienie na górze. Gdy taki kabel wepniemy do ganiazda z prawidłowa polaryzacją czyli L po prawej gdy uziemienie na górze to po wetknięciu probówki w "żeńsli L" będzie świecić. Jeśli nie to znaczy że kabel nie trzyma standardu.

Gdyby przyjąć za standard żyłę gorącą po prawej stronie wtyku żeńskiego sieciówki, to co z urządzeniami, które "chcą grać" po lewej stronie? ( u mnie większość urządzeń)

Zakładając że różnica występuje to wkładasz kabel do górnego gniazda z podwójnego np. takiego

Ukryta Zawartość

Nie wiem gdzie widzisz problem.

Nie ma żadnego racjonalnego uzasadnienia stosowania czy też produkowania kabli zasilających z odwróconą polaryzacji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Przemysław_51508

wg. standardu L jest po lewej stronie zakładając uziemienie na górze. Gdy taki kabel wepniemy do ganiazda z prawidłowa polaryzacją czyli L po prawej gdy uziemienie na górze to...

Lewa, prawa, prawa, lewa. Coś kolega zaplątał się chyba w kierunkach

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Lewa, prawa, prawa, lewa. Coś kolega zaplątał się chyba w kierunkach

Raczej nie. Zobacz że pisałem o wtyczce L po lewej stronie i gniazdo (w ścianie) L po prawej stronie. Odwrócenie wtyczki z pozycji z jakiej na nią patrzymy na pozycję do do wetknięcia wszystko pasuje L do L, N do N ;)

Zakładając że różnica występuje to wkładasz kabel do górnego gniazda z podwójnego np. takiego

Ukryta Zawartość

Powinno być takie gniazdo z bolcem ochronnym ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Przemysław_51508

Przecież logiczne jest, że przy dużym prądzie przekrój kabli musi być też stosowny, jednak wymiana tylko kilku cm takiego cienkiego kabla na gruby też skończy się kupą dymu wokoło, to taka analogia do wymiany 1m kabla sieciowego na tle całej instalacji ;)

Nie ma potrzeby Cie oszukiwać, przyjedz a sam sie przekonasz, nie mam pojęcia jak to się dzieje

w ścianie mam standard, do listwy specjalnie robiony, grubszy i od listwy do 4 urządzeń,

sam nie potrafię zrozumieć ze jak wpiąłem srebrne kable to mi się dźwięk zmienił, barwa barwą, zniekształcenia ale dlaczego ucięło dolne pasmo ?

oczywiście nie cale ale to najniższe

tak mniej więcej zmienia się u mnie po wpięciu srebra na końcówki

a po zastosowaniu miedzi 3x4mm wyrównuje się

nie będę wspominał o rozdzielczością przy mieszaniu takich przewodników

Tak jak Bum się śmiał ze THD sie nie może zmienić, to ja pisze ze zmieniamy dobierając sobie takie kable pod każdy element toru.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niektóre urządzenia (jak np. cd Audio Aero) mają zwykły przełączniik na froncie odwracający polaryzację. Tak więc producenci coś o tym wiedzą...

Ale również wiedzą że może się to kilku klientom snobom spodobać...

Lubię kiedy gra muzyka...

Chyba mam kiepski dzień bo dalej nic nie rozumiem.

Kabel typu komputerowego ma oznaczenia jak na foto.

Wpinamy probówkę w L i jak świeci to OK.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Nie ma potrzeby Cie oszukiwać, przyjedz a sam sie przekonasz, nie mam pojęcia jak to się dzieje

w ścianie mam standard, do listwy specjalnie robiony, grubszy i od listwy do 4 urządzeń,

sam nie potrafię zrozumieć ze jak wpiąłem srebrne kable to mi się dźwięk zmienił, barwa barwą, zniekształcenia ale dlaczego ucięło dolne pasmo ?

oczywiście nie cale ale to najniższe

tak mniej więcej zmienia się u mnie po wpięciu srebra na końcówki

a po zastosowaniu miedzi 3x4mm wyrównuje się

nie będę wspominał o rozdzielczością przy mieszaniu takich przewodników

Tak jak Bum się śmiał ze THD sie nie może zmienić, to ja pisze ze zmieniamy dobierając sobie takie kable pod każdy element toru.

-3dB na niskich i +3dB na wysokich :)

to jest nierealne

Ciekawe k... jak? :D

61805bd390ddc2a693367a65e5a28926.jpg

Najlepszy standard. Opada problem z "polaryzacją sieciówek" no i dodatkowy bezpiecznik dla hardcorowych audiofilów ;)

Chyba mam kiepski dzień bo dalej nic nie rozumiem.

Kabel typu komputerowego ma oznaczenia jak na foto.

Wpinamy probówkę w L i jak świeci to OK.

Jeśli świeci wetknięty w L to znaczy że jest tak jak powinno być w standardzie, ale zaraz ktoś ci powie że odwrotnie może być lepiej. Jak mu lepiej to niech se wepnie jak chce ;)

We wzmacniaczu słuchawkowym Schiit LYR niewłaściwa polaryzację mozna wyczuć ręka.;)

Niewłaściwie podłączony bardzo sie rozgrzewa, przy właściwym podłączeniu jest umiarkowanie ciepły...

"To co teraz, ha?"

Ale również wiedzą że może się to kilku klientom snobom spodobać...

Mylisz się. Jeden pstryk i gra inaczej. Głuchy by usłyszał.

Jest więcej sprzętów z takim przełącznikiem. Wszystkie powinny taki mieć.

W urządzeniach pro jest podane w instrukcji, jak powinien być podłaczony kabel (faza).

Tylko w sprzęcie dla środowiska audiofilskiego nie wchodzi się w technikę, bo ci i tak słyszą tylko co chcą :-)

Edytowane przez Wuelem

patrick.mc

...a to pech:)

Tym bardziej potrzebne są sieciówki "lewe" i "prawe".

Przemysław_51508

Piszesz o obowiązujących standardach .......dla elektryków.

Pisałem o tym jak odnieść polaryzację kabli sieciowych do hi-fi. Ponieważ Twój przykład sieciówki za 8zł nie spełnia standardu określonej fazowości kabla zasilającego ponawiam pytanie: czy ktoś zna firmę oprócz Sulek Audio, która produkuje sieciówki o ściśle określonej polaryzacji?

-3dB na niskich i +3dB na wysokich :)

to jest nierealne

Czy dokładnie -3, +3 to nie wiem,

zauważ, nie pisze ze jest lepiej tylko jest gorzej i to sporo gorzej

zastosowanie kabli standardowych zagra dobrze i tylko dobrze

kable z tego samego materiału o podobnym przekroju tylko w innym opakowaniu zmiany nie wniosą, wiem bo się bawiłem

współpraca urządzeń w warunkach domowych to co innego jak dane techniczne podane przez producenta

dlatego np. takim czy sygnałowym okablowaniem można trochę dostroić nas system, jak pisałem można tez łatwo zepsuć, jak już mamy kable które coś zmieniają to trzeba je dopasować

dopasować tak żeby system grał dynamicznie zarazem był rozdzielczy

Chcesz, mogę załatwić Ci wypożyczenie takiego kabla żebyś sam się przekonał,

@jafi, miałem swego czasu kilka sieciówek jednego producenta i jak się okazało były różnie polutowane.

Mogę więc przyjąć, że wszystkie firmy mają sieciówki "prawe" i "lewe" - zależy na jaką partię i z jakiego okresu produkcji się trafi :-)

Mam wtyczki typu F ale bez uziemienia, pracuje w 2 klasie ochronnosci, tak naprawde to wiekszosc sprzetu audio to 2 klasa wiec uziemienie jest zbedne

Ale jak nie wiesz lewy czy prawy, to tym bardziej jest temat do sprawdzenia.

Raczej nie o uziemienie tu chodzi, więc się nie pocieszaj :-)

ponawiam pytanie: czy ktoś zna firmę oprócz Sulek Audio, która produkuje sieciówki o ściśle określonej polaryzacji?

No toż mówię, że u nas w każdym sklepie takie są - jest norma BS1363 i nie ma zmiłuj.

patrick.mc

...a to pech:)

Tym bardziej potrzebne są sieciówki "lewe" i "prawe".

Przemysław_51508

Piszesz o obowiązujących standardach .......dla elektryków.

Pisałem o tym jak odnieść polaryzację kabli sieciowych do hi-fi. Ponieważ Twój przykład sieciówki za 8zł nie spełnia standardu określonej fazowości kabla zasilającego ponawiam pytanie: czy ktoś zna firmę oprócz Sulek Audio, która produkuje sieciówki o ściśle określonej polaryzacji?

Czlowieku skończ z tym Sulkiem. Polaryzacje na kablu okreslasz probowka za 2 zł. Jak z jakichkolwiek względów nie pasuje Ci polaryzacja kabla to zmieniasz ja w banalnie prosty sposób, wtykajac w górne lub dolne gniazdo (w podwojnym lustrzanym). To że ktoś robi kable niezgodne niezgodne z normą a wy je sprzedajecie nie oznacza że ma to jakikolwiek sens. Przynajmniej w europie kontynentalnej.

Probowka za 2zl i gniazdo podwójne zalatwia temat bezinwazyjnie.

To że ktoś robi kable niezgodne niezgodne z normą

Jak to niezgodne z normą ? To powinno się ich zabronić sprzedawać bo to niebezpieczne dla człeka jest. Taki wielki inżynier a sprzedaje bazarowe kable.

Czlowieku skończ z tym Sulkiem. Polaryzacje na kablu okreslasz probowka za 2 zł. Jak z jakichkolwiek względów nie pasuje Ci polaryzacja kabla to zmieniasz ja w banalnie prosty sposób, wtykajac w górne lub dolne gniazdo (w podwojnym lustrzanym). To że ktoś robi kable niezgodne niezgodne z normą a wy je sprzedajecie nie oznacza że ma to jakikolwiek sens. Przynajmniej w europie kontynentalnej.

Probowka za 2zl i gniazdo podwójne zalatwia temat bezinwazyjnie.

Jesli ktoś nie wie, to takie podwójne gniazdo wygląda tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

skończ z tym Sulkiem

Tematem wątku jest polaryzacja kabli zasilających. Tak dla przypomnienia.

Takie zjawisko występuje i o tym piszę. Tak jak występuje zjawisko polaryzacji urządzeń, tak kable sieciowe mają swoją polaryzację. Tylko, że Ty tego jeszcze nie wiesz i nie rozumiesz.

Zagadka:

Ile jest możliwości znalezienia właściwej polaryzacji kabla dwużyłowego na tzw."ósemkę"?

Pytanie do wszystkich.

• Pokaż nowe odpowiedzi