Skocz do zawartości
IGNORED

Chcę więcej basu!

zaqer

Rekomendowane odpowiedzi

I kto to mowi, jesli juz sie do czegos odnosisz to chociaz sprecyzuj

Jeszcze raz powtarzam, wszystko zalezy od oczekiwan, jesli ktos slucha muzyki nie wymagajacej solidnej podstawy basowej to zadowoli sie malymi monitorami.

W przypadku autora watku za niedostatki basu odpowiada rowniez wzmacniacz i zapewne po czesci akustyka, ale niezaprzeczalnym faktem jest, ze z 16cm basu nie ma i zrozumie to kazdy kto mial okazje porownywac pelnoprawne duze kolumny podlogowe z monitorami

Akurat dysponuje kilkoma parami kolumn głośnikowych 2way z głośnikiem nisko/średnio tonowym 10, 12, 15 i 18cm oraz 3way z 20 i 22 cm. Nie wydaje mi się aby tym z najmniejszym brakowało basu, a także nie wydaje mi się aby te z największym miały go najwięcej.

Byc moze nie sluchasz muzyki ktora pozoli tym wiekszym rozwinac skrzydla

Ewentualnie monitory masz w BR a 3way w OZ stad moze nie byc roznicy.

Na malych monitorach nie ejstes w stanie uslyszec niskiego basu

glosnik predzej skonczy sie mechanicznie niz odtworzy niski bas z odpowiednim poziomem SPL

Byc moze nie sluchasz muzyki ktora pozoli tym wiekszym rozwinac skrzydla

słucham dawnej, jazz'u akustycznego i elektrycznego, pop'u, elektroniki, rocka, blues'a, ekstremalnych odmian metalu,

nie słucham disco, discopolo, deutshe schlagern (chyba tak to się pisze) i country - może to własnie tam jest bas który pozwoliłby rozwinąć skrzydła moim kolumnom.

Popieram opcję że przede wszystkim wydajniejszy wzmacniacz więcej wyciągnie z tych kolumienek Nad jak najbardziej ale przynajmniej C350...

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

I kto to mowi, jesli juz sie do czegos odnosisz to chociaz sprecyzuj

Ale co to znaczy "I kto to mówi"? A co mam tutaj sprecyzować? Przecież zacytowałem posta. Post raczej z tych pod tytułem mowa trawa. Nie można tak uogólniać. Jak już nabijasz sobie posty to rób to z głową. Bo ktoś pomyśli że nie masz pojęcia o czym piszesz :)

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

W tej cenie i przy twoich potrzebach, to może podejść Usher v601 lub jego wersja podłogowa. Jedne z nielicznych w tym zakresie cenowym, potrafiących "grać nisko".

I co, naprawdę uważasz, że napędzi je swoim Onkyo?

To są kolumny wymagające wzmacniacza, który nie eksponuje góry pasma i ma bardzo kontrolowany zakres niskich częstotliwości. Jak nie spełni tych warunków będzie klucha na niskich i żyleta na wysokich.

ale niezaprzeczalnym faktem jest, ze z 16cm basu nie ma i zrozumie to kazdy kto mial okazje porownywac pelnoprawne duze kolumny podlogowe z monitorami

Wszystko zależy od tego, o jakim basie mówimy, jego ilości i w jakim pomieszczeniu.

Jeśli głośnik jest dobry sam w sobie na basie, no dajmy na to Usher 8945, 8948a, to wystarczy odpowiednio zaprojektować zwrotnicę aby monitor 16L grał basem tak że większość ludzi była by zdumiona.

Głośnik 6,5" w 16mk* spokojnie zagra nawet niskim basem, kwestia obudowy, zwrotnicy oraz wzmacniacza.

Nie wiem czy byłeś na zeszłorocznym AS i słyszałeś TL-ki Hermesa, one pokazały co taki mały głośnik potrafi na basie jeśli się wie co robi (projekt całej kolumny).

Nie słyszałem tych Pylonów, ale podejrzewam że to nic specjalnego (1tyś. zł. za parę kolumn) i pewnie mają kartonowy basik, ale nie wrzucajmy wszystkich głosników do jednego worka.

Wzmacniacz i akustyka pokoju to już inna sprawa.

Wymieni wzmacniacz na lepszy, oczywiście zagra lepiej, ale cudów bym się nie spodziewał.

W tej cenie i przy twoich potrzebach, to może podejść Usher v601 lub jego wersja podłogowa.

Ushery potrzebują więcej prądu, oraz akurat w tych wersjach jest lekko cofnięta średnica, więc do cichego słuchania się nie nadają niestety.

Dziękuję wszystkim za aktywność.

Z całym szacunkiem - "naprodukowaliście" Panowie kilkadziesiąt postów z czego niemal żaden nie odpowiada na moje pytanie.

Jak już wspomniałem póki co nie mam w planie zmieniać źródła. Nie sądzę by Onkyo nie potrafiło zagrać. Jest to naprawdę bardzo wychwalany model i ciekaw jestem ilu z Was go słuchało, a ilu sugeruje się słowem "amplituner" które z góry skreśla sprzęt grający w świecie hifi stereo?

Rozumiem, że wg. Was wszystkie testy polskie i zagraniczne są "kupione", podobnie jak i opinie wielu sprzedawców?

To ciekawe, bo na tym samym forum o tym właśnie Onkyo przeczytałem wiele dobrego.

Prosiłbym więc - schowajcie na moment swoje osobiste preferencje i pomóżcie mi znaleźć dobre kolumny do tego co już mam.

Może Klipsch lub Pylon? Te pierwsze ponoć wysteruje nawet radio na baterie (efektywność 98db). :)

Wszystko zależy od tego, o jakim basie mówimy, jego ilości i w jakim pomieszczeniu.

Jeśli głośnik jest dobry sam w sobie na basie, no dajmy na to Usher 8945, 8948a, to wystarczy odpowiednio zaprojektować zwrotnicę aby monitor 16L grał basem tak że większość ludzi była by zdumiona.

Głośnik 6,5" w 16mk* spokojnie zagra nawet niskim basem, kwestia obudowy, zwrotnicy oraz wzmacniacza.

Nie wiem czy byłeś na zeszłorocznym AS i słyszałeś TL-ki Hermesa, one pokazały co taki mały głośnik potrafi na basie jeśli się wie co robi (projekt całej kolumny).

Nie słyszałem tych Pylonów, ale podejrzewam że to nic specjalnego (1tyś. zł. za parę kolumn) i pewnie mają kartonowy basik, ale nie wrzucajmy wszystkich głosników do jednego worka.

Wzmacniacz i akustyka pokoju to już inna sprawa.

Wymieni wzmacniacz na lepszy, oczywiście zagra lepiej, ale cudów bym się nie spodziewał.

Zgoda ale to wszystko mozna zrobic rowniez z wiekszym glosnikiem i wtedy dalej wiekszy glosnik bedzie lepszym rozwiazaniem.

Cofanie srednicy na zwrotnicy czy nizsze podzialy i szersze rozsuniecie podziali dadza nam poczucie wiekszej ilsoci basu ale to moim zdaniem i tak nie zastapi fizycznie wiekszego glosnika

Generalnie nie jestem az takim przeciwnikiem malych glosnikow, ale jesli juz ma byc 6.5 cala to niech beda dwa dla podniesienia SPL, dwa glosniki oczywiscie nizej nie zagraja ale zyskamy dodatkowy SPL, a to jego brakuje

Czytając Ciebie, to bas pojawia sie przy głośnym graniu co moze sugerować akustykę. Pytanie jakiej jakości jest ten pojawiający sie bas?: buczacy, bulowaty, itd.

Wprawdzie nie znam tych kolumn i wzmacniacza ale nawet czytając rożne opinie to nie sugeruja one absolutnie tego co opisujesz.

Pomieszczenie 16 m2 sugeruje kwadrat 4x4 co moze powodować 'dziury' w paśmie. Próbowałeś innych ustawień, tzn. poszukać takiego w którym bas sie pojawia i jest lepiej?

Jeżeli problemem jest akustyka to zakup innych większych kolumn spowoduje tylko pojawienie sie kiepskiej jakości w większej ilości ciśnienia akustycznego zwanego 'basen' spowodowanej wielkością basowych driverów...

najpierw powinieneś wyeliminować/sprawdzic co jest przyczyna zanim dokonasz drastycznych zmian w postaci zakupu i kolejnego niezadowolenia.

Pozdrawiam

Dziękuję wszystkim za aktywność.

Z całym szacunkiem - "naprodukowaliście" Panowie kilkadziesiąt postów z czego niemal żaden nie odpowiada na moje pytanie.

Jak już wspomniałem póki co nie mam w planie zmieniać źródła. Nie sądzę by Onkyo nie potrafiło zagrać. Jest to naprawdę bardzo wychwalany model i ciekaw jestem ilu z Was go słuchało, a ilu sugeruje się słowem "amplituner" które z góry skreśla sprzęt grający w świecie hifi stereo?

Rozumiem, że wg. Was wszystkie testy polskie i zagraniczne są "kupione", podobnie jak i opinie wielu sprzedawców?

To ciekawe, bo na tym samym forum o tym właśnie Onkyo przeczytałem wiele dobrego.

Prosiłbym więc - schowajcie na moment swoje osobiste preferencje i pomóżcie mi znaleźć dobre kolumny do tego co już mam.

Może Klipsch lub Pylon? Te pierwsze ponoć wysteruje nawet radio na baterie (efektywność 98db). :)

Wychwalany czy nie wypożycz wzmacniacz stereo w okolicy 2 tys i porównaj go z twoim amplitunerem. Nic to nie będzie kosztowało a zyskasz pewność, iż ze strony wzmocnienia masz wszystko ok. W przeciwnym przypadku możesz co rusz zmieniać kolumny i nic to może nie dać. Nie słuchałem tego amplitunera ale sam miałem kilka i zawsze brakowało mi basu. Wszystko zmieniło się bo zmianie ampka na wzmacniacz. Nie twierdzę, że tak będzie w Twoim przypadku ale nawet z małych kolumienek można uzyskać satysfakcjonujący bas. Z doświadczenia mogę stwierdzić, iż zwykle kolumny nie są przyczyną słabego basu. Bas może mieć różną charakterystykę, barwę ale jego niedobór to zwykle wina wzmocnienia a nie kolumn. Jak zawsze od każdej reguły są wyjątki ale warto to sprawdzić niż później żałować choćby straconej monety.

JBL PolkAudio Magnaty, jedź i słuchaj.

Klipshe robią hałas ale moim zdaniem graja sucho/kartonowo, Pylony raczej będą półśrodkiem.

Do Onkyo potrzeba grubo grających kolumn, swego czasu polecił bym monitor focala bodajże 706s z basowym 18 cm.

Moja propozycja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Jakie zakupić głośniki do Onkyo TX-8150, by poczuć przyjemność obcowania z niskimi tonami w pokoju 16 mkw.

Obecnie mam kolumny Pylon Audio Pearl 20 i non stop bas podkręcony na korektorze Onkyo na pozycję +6 a czasem +8.

Przy cichych odsłuchach jazzu, kontrabas nie istnieje, a w rocku nie ma stopy, ani gitary basowej nawet przy j.w. podkręconych parametrach.

A wcześniej na czymkolwiek u siebie ten bas przy cichym odsłuchu w ogóle słyszałeś? Pytanie może Ci się wydać dziwne, ale ciche słuchanie jest dużo większym wyzwaniem, niż te na poziomie średnim. U mnie wyłożyło się na cichym słuchaniu kilka, całkiem zacnych kolumn.

Zataszcz te kolumny z amplitunerem do jakiegoś znajomego i sprawdź jak gra Twój zestaw innym pokoju. Potem te Twoje kolumny podłącz do wydajnego wzmacniacza stereo kolegi. To powinno Ci dać do myślenia. Wszelkie zakupy do tego momentu bym sobie odpuścił, bo póki gdybamy.

Może się np. okazać, że z Twoim gustem do tego cichego słuchania potrzebujesz suba. Nigdy tego nie polecam, ale każdy ma inny gust i może tak być że Ty takiego zaganiacza potrzebujesz.

Boldem ma zaznaczone 3 istotne punkty. Jeśli jest to pierwszy zestaw z prawdziwego zdarzenia, lepiej nic na razie nie kupuj.

ale nawet z małych kolumienek można uzyskać satysfakcjonujący bas. Z doświadczenia mogę stwierdzić, iż zwykle kolumny nie są przyczyną słabego basu. Bas może mieć różną charakterystykę, barwę ale jego niedobór to zwykle wina wzmocnienia a nie kolumn. Jak zawsze od każdej reguły są wyjątki ale warto to sprawdzic

tak + z mojego doświadczenia akustyka pomieszczenia; kubatura, kształt - otwarte czy zamknięte, poszatkowane pasmo, szczególnie niski zakres

Jakie zakupić głośniki do Onkyo TX-8150, by poczuć przyjemność obcowania z niskimi tonami w pokoju 16 mkw.

Obecnie mam kolumny Pylon Audio Pearl 20 i non stop bas podkręcony na korektorze Onkyo na pozycję +6 a czasem +8.

Przy cichych odsłuchach jazzu, kontrabas nie istnieje, a w rocku nie ma stopy, ani gitary basowej nawet przy j.w. podkręconych parametrach.

Przy naprawdę głośnych odsłuchach ten bas się oczywiście pojawia, ale przecież nie chodzi o to żeby cały czas katować uszy wysokim natężeniem decybeli by móc cieszyć się pełną dynamiką.

Podbijając kompensujesz trochę niedostatki basu na charakterystyce tych kolumn, bas się pojawia przy wyższych poziomach głośności, bo mały głośnik musi mieć większe wychylenia żeby wytworzyć sensowne ciśnienie na niskich rejestrach, a które to zacznie dopiero cieszyć ucho :) Masz dwie opcje albo dokupienie do tego co masz subwoofera (jest stosowne wyjście w tym amp), albo wymiana kolumn, możesz też bez sensu pompować moc do tych przetworników i ucieszyć się, że coś tam zagra na pograniczu ich Xmax, ale nie tędy droga.

Kup dobry wzmacniacz i podłącz go wtedy będziesz kombinował jak zmnejszyc bas !innej rady nie widze , możesz pokombinować z akustyka ale tutaj nie zmieni to za duzo

Tak nowy wzmacniacz i jeszcze nowe kolumny, potem nowe zródło......potem kable które poprawia zakres poniżej 200hz.....

No comments

Zgoda ale to wszystko mozna zrobic rowniez z wiekszym glosnikiem i wtedy dalej wiekszy glosnik bedzie lepszym rozwiazaniem.

Cofanie srednicy na zwrotnicy czy nizsze podzialy i szersze rozsuniecie podziali dadza nam poczucie wiekszej ilsoci basu ale to moim zdaniem i tak nie zastapi fizycznie wiekszego glosnika

Ty piszesz o jakości, ja piszę o ilości.

Wiadomo, im większy głosnik tym bas jest lepszy, bliżej mu do rzeczywistości.

Jeszcze raz przeczytaj pierwszy post, autorowi tematu brakuje basu, ilości a nie jakości.

Generalnie nie jestem az takim przeciwnikiem malych glosnikow, ale jesli juz ma byc 6.5 cala to niech beda dwa dla podniesienia SPL, dwa glosniki oczywiscie nizej nie zagraja ale zyskamy dodatkowy SPL, a to jego brakuje

No i tu się zgodzę.

Ale to samo można osiągnąć zwrotnicą przy jednym midbasie, o czym już wspomniałem... jedynie SPL całej kolumny będzie niższy.

Se chyba te Forum zmjenje w pierony, bo tusie pszyzwoite żro z przyzwoitymi.

Autora wątku proszę o wybaczenie Im wszystkim.

To fajne chłopaki so, ino już nie bardzo wjedzo, o czym wontecki nowe zakładać.

No to sie podpjeli tu i se tutej do zembuf skaco.

Odpuść!:-)

Fajny wątek. Każdy pisze co innego. ;-)

A problemem jest z pewnością zła współpraca elementów toru.

Jak najbardziej, dlatego napisałem żeby póki co nic nie kupował. To co doradza mu część z Was, to gra w totolotka. Jemu samemu podoba się amplituner, wypatrzył więc sobie dwie kolumny i oczekuje że po wymianie stanie się cud. Może tak być, ale równie dobrze efekt może być żaden.

Napisałeś w dziale hifi, więc większość kolegów pisze - wymień ampli na wzmacniacz i chyba słusznie.

Twój sprzęt "podobno bardzo dobry w swojej klasie" możliwe że taki jest ale to tylko sieciowe ampli więc do wysokiej półki daleko.

Jeśli nie to podłącz jakiś subwoofer aktywny to basu przybędzie i ocenisz czy o to chodziło. Pokombinuj z ustawieniem kolumn jak ci radzą wcześniej.

Wymiana samych kolumn może być dużą szansą straty $, a nie uzyskania żądanego efektu.

Jeżeli jesteś zdecydowany na wymianę kolumn, zastanów się nad Indiana Line Tesi 560. Plasują się w połowie Twojego budżetu. Zarówno ich posiadacze, jak i recenzenci zwracają uwagę na potężny, niski bas, który spokojnie można już nazywać audiofilskim.

http://sklep.rms.pl/indiana-line-tesi-560-c-tesi560c-kolumny-podlogowe-wisnia-2szt

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.