Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  173 członków

Haiku-Audio Klub
IGNORED

Klub Haiku-Audio

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, dedal75 napisał:

A to przepraszam w mk5 signature siedzą ecc81 nie wiedziałem że w mk4 też mogą 🤦 . Pzdr

Mogą, mogą, tak twierdzi sam konstruktor wzmacniaczy Haiku. Jestem bardzo ciekaw czy ktoś już stosował Ecc81 w swoim Haiku Bright mk4? Pozdrowienia Dedal75 🖐️

W dniu 2.07.2022 o 10:40, dedal75 napisał:

A to przepraszam w mk5 signature siedzą ecc81 nie wiedziałem że w mk4 też mogą 🤦 . Pzdr

Ten MK5 Signature jest w jakiś sposób do odróżnienia w stosunku do powiedzmy zwykłego MK5?

👍

Mam tez czerwoną , bo mi się lepiej podobała jak i srebrny front też wolałem choć wersja zwykła . Pzdr 

A, i mi bardziej przypasowała wersja zwykła .

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Nie miałem ich razem ale jak czekałem na swojego miałem ,w zastępstwie signature i mi coś nie pasowało w jego brzmieniu , odesłałem go wcześniej niż musiałem . Zresztą czytałem opinie gdzieś że ecc81 to gorsze lampy niż ecc83 . Naturalnie to mnie innym może pasować . Pzdr

• 4 tygodnie później...
W dniu 2.07.2022 o 19:33, urkoni napisał:

Mogą, mogą, tak twierdzi sam konstruktor wzmacniaczy Haiku. Jestem bardzo ciekaw czy ktoś już stosował Ecc81 w swoim Haiku Bright mk4? Pozdrowienia Dedal75 🖐️

W moim mk4 od jakiegoś czasu świecą ecc81 Gold Lion Genalex. 

Próbowałem też ecc81 od RFT, JJ, a także Siemens ecc801s. 

Zainspirowała mnie wersja SE mk4, w której Haiku zastosowało te lampy i gorąco polecam taki upgrade. 

Przede wszystkim poprawia się góra pasma. Na fabrycznych ecc832 jest zapiaszczona bez blasku i rozdzielczości. Tu różnica na plus jest ogromna. W średnicy pojawia się fajne zróżnicowanie barwowe. 

Dół jest bardziej konturowy i zróżnicowany. 

W mojej opinii jest zdecydowanie lepiej. 

Ja mam mk5 i golden Lion ecc83 mi nie podszedł , no nie grało mi to 😏 

A mk5se na ecc81 GL też mi nie grał jak miałem na testach.

Ja wybrałem z pewnego źródła Telefunken i Mullard które grają zupełnie różnie i raz na jakiś czas podmieniam. Pzdr 

Będę sprzedawał swojego haiku Origami EL34P+Arachne.
Jeśli ktoś jest zainteresowany,proszę pisać na priv.

IMG_20220729_193603.jpg-800x600.jpg

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Podoba mi się ten Indigo, ale wygląda mi na to, że przełączanie źródła tylko ręczne gałką. Jeśli tak to trochę lipa.

No i ciekawe czy to oznacza koniec oferty modelu Sol czy oba będą dostępne równolegle.

Leema Tucana 2 + Audiophase Flow

12 godzin temu, Silver_85 napisał:

Będą dwa nowe wzmacniacze od Haiku. Zapowiadają się ciekawie.  

294743563_6143834402313079_5795176146072512226_n.jpg

296248827_6179430265420159_1675804865744175944_n.jpg

W koncu wycieraczki schowane dyskretnie. Sol IV wyglaadał nieco karykaturalnie. Ciekawe co tam sie udało  osiągnąć brzmieniowo...

20 godzin temu, julius-6 napisał:

W koncu wycieraczki schowane dyskretnie. Sol IV wyglaadał nieco karykaturalnie. Ciekawe co tam sie udało  osiągnąć brzmieniowo...

A ja tam lubię duże wycieraczki,jak w Luxmanie.
To MAGIAimage.thumb.png.9ec4051c7c7ac1dbf50fabc2e737793b.png

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Jest zagadnienie...😊

Klipsch Forte IV i Haiku. Ktoś słuchał? Ma?

Mnie udało się odsłuchać Bright Mk5 i Selene 6550. Ten pierwszy to porażka (najgorzej oceniony i przeze mnie i przez naprawdę osłuchanego kolegę, wzmacniacz spośród 4 słuchanych), ten drugi.....nas uwiódł. Było prawie wszystko co potrzeba (krótki, zwarty, odrywający się od kolumn bas, przyzwoita seperacja na średnich, fajne, lekkie, muzykalne, przyjazne dla ucha i "podążające na motywem nagrania" wysokie). Brakło jedynie detaliczności i pełnej separacji instrumentów w utworach o szerokim ich spektrum (np. jazzie, czy rocku). Utwory typu Dire Straits "you nad your friend" to była pełna magia, koloryt, atmosfera, muzykalność - tego się chciało słuchać i słuchać.😇

Niestety brakło na składzie SEnsei 211 i pytanie: ktoś Klipschami (Cornwallami) słuchał SEnseia? Uwagi? Spostrzeżenia?

PS. Nie pytajcie o resztę toru (odsłuch w Q21), CD to Atoll, DAC Cambridge, lampy standardowe, kable nie wiem - wszystkie wzmacniacze słuchane na tym samym torze.

Edytowane przez Rokownik
gramatyka

Yamaha R N803D, CD J&M CDD 201V, Hyperion IV

20 godzin temu, Rokownik napisał:

Jest zagadnienie...😊

Mnie udało się odsłuchać Bright Mk5 i Selene 6550. Ten pierwszy to porażka (najgorzej oceniony i przeze mnie i przez naprawdę osłuchanego kolegę, wzmacniacz spośród 4 słuchanych), ten drugi.....nas uwiódł. Było prawie wszystko co potrzeba (krótki, zwarty, odrywający się od kolumn bas, przyzwoita seperacja na średnich, fajne, lekkie, muzykalne, przyjazne dla ucha i "podążające na motywem nagrania" wysokie). Brakło jedynie detaliczności i pełnej separacji instrumentów w utworach o szerokim ich spektrum (np. jazzie, czy rocku). Utwory typu Dire Straits "you nad your friend" to była pełna magia, koloryt, atmosfera, muzykalność - tego się chciało słuchać i słuchać.😇

Niestety brakło na składzie SEnsei 211 i pytanie: ktoś Klipschami (Cornwallami) słuchał SEnseia? Uwagi? Spostrzeżenia?

PS. Nie pytajcie o resztę toru (odsłuch w Q21), CD to Atoll, DAC Cambridge, lampy standardowe, kable nie wiem - wszystkie wzmacniacze słuchane na tym samym torze.

Ja jestem ciekaw,czy ktoś ma/słuchał zestaw Haiku Origami na EL34+ Klipsh Heresy?
Podobno to dobrze gra...
Ktoś ma jakieś doświadczenia?

23 godziny temu, Rokownik napisał:

Jest zagadnienie...😊była pełna magia, koloryt, atmosfera, muzykalność - tego się chciało słuchać i słuchać.

Szanowny Kolego  taki set Sensei 211 i kolumny Klipsch Cornwall to tak wysoka półka że nie warto kogoś pytać ? Jedyna słuszna droga posłuchać  ! I to tylko u siebie źeby sprawdzić czy to moje granie !

Tu niczyje podpowiedzi nic sensownego nie powiedzą ?

Co nam się podoba .

Musisz to Ty sam sobie odpowiedzieć na taki pytanie , to Twoje pieniądze  i dobrze je wydaj .

Nie słuchaj cudzych  rad ( moich też ) .

Edytowane przez bogus18
12 godzin temu, bogus18 napisał:

Jedyna słuszna droga posłuchać  ! I

A co ja robię? 🤷‍♂️

to tylko u siebie źeby sprawdzić czy to moje granie !

Na razie szukam własnej drogi, idea "starej" szkoły kolumn wysokoskutecznych to jedna z opcji. Nie wyobrażam sobie na tym etapie, wypożyczania (tudzież kupowania) takich kolumbryn i kolejnego wypożyczania niezliczonej ilości wzmacniaczy.

Tu niczyje podpowiedzi nic sensownego nie powiedzą ?

Zamykamy forum? 🤣

Myślę, że ta powyższa teza jest błędna. To właśnie dobre oceny i uwagi o Haiku skłoniły mnie do odsłuchów. Być może ktoś słuchał Selene 6550 i SEnsei211 na tych kolumnach (lub o podobnej charakterystyce) i podzieli się swoimi uwagami. Te zaś mogą być jednak przydatne.

pzdr

Yamaha R N803D, CD J&M CDD 201V, Hyperion IV

41 minut temu, Rokownik napisał:

. Nie wyobrażam  wypożyczania ... takich kolumbryn i kolejnego wypożyczania niezliczonej ilości wzmacniaczy.

Myślę, że ta powyższa teza jest błędna. 

Każdy z nas szuka czegoś co jemu będzie się podobać i czyjeś opowieści nie powiedzą tego co mam się podoba bo to wiemy tylko my .

Ja i wielu audiofili tak robi czyli( od dawna niczego nie kupiłem przed wypożyczeniem ) przerzuca wiele sprzętów u siebie i czasami uda się trafić na ten który z nami zostaje i to jest na ten czas nasze granie .

Można czytać recenzje ,szukać podpowiedzi na forum ale to zawsze są cudze opowieści. 

Tak też ludzie kupują?

Napisałem W  poprzednim poście: 

Nie słuchaj nikogo i mnie też. Słuchaj i wybierz to co Tobie się spodoba. 

Pozdrawiam 

On 8/12/2022 at 10:39 PM, Rokownik said:

Jest zagadnienie...😊

Swego czasu jeden z forumowiczów testował Haiku SEnsei 211 i 300B z różnymi kolumnami (m.in Tannoy, Klipsch, Audio Phase,..) - wpisy z lutego 2021, str 30/31 w tym klubie.

Z Klipsch'ami (chyba HeresyIII) lepiej wypadł SEnsei 300B, łagodził ich "narwisty" charakter, jak się wyraził testujący. Trzeba pamiętać, ze SEnsei211 to bardzo liniowa lampa, gra bardziej jak tranzystor, nie brzmi miękko/ ciepło, brzmienie ma bardzo wiele faktur, odcieni, barw, ale jest, że tak powiem bardziej "surowe" w sensie pozytywnym, ale nie każdemy może się to podobać. Kolumny wysokoskuteczne jakimi są Klipsche, mogą z powodzeniem być łączone ze wzmacniaczami niższej mocy, np 300B, czy 2A3. Ja zacząłbym od sprawdzenia z SEnsei 300B. Z 211ką może być nieco za jaskrawo, ale oczywiście nalepiej sprawdzić samemu.

Pozdrawiam

Edytowane przez Sebian

Hej,

Takie pytanie do osłuchanych w SET'ach Haiku Audio.

Który z nich sprawdzi się zjawiskowo do napędzenia Tannoy turnberry gr przy jazzie, bluesie, poezji i spokojnym klasycznym roku?

Z góry dziękuję za informacje.

Godzinę temu, GB napisał:

Hej,

Takie pytanie do osłuchanych w SET'ach Haiku Audio.

Który z nich sprawdzi się zjawiskowo do napędzenia Tannoy turnberry gr przy jazzie, bluesie, poezji i spokojnym klasycznym roku?

Z góry dziękuję za informacje.

Nie słyszałem połączenia tych kolumn ze wzmacniczami Haiku Audio  .Ale produkty Haiku Audio  znam i jesli masz te kolumny to proponuje z aktualnie dostępnych modeli wypożyczyć  SEnsei  211 to do muzyki jaka lubisz może  super  pasować. 

Pewnie tu jest  jak to w audio wiele niewiadomych ? 

Jak akustyka, źródło, jakie granie lubisz i wiele innych. 

Co do innej kwestii kolumn jeszcze nie masz?  Jest salon który ma w ofercie Tannoye i Haiku Audio  spróbuj tam zamówić odsłuch ? A może z innymi Haiku. 

Salon Q21 Pabianice .

Jeśli chodzi o wypożyczenie pomogę. 

Pozdrawiam 

Nie słyszałem połączenia tych kolumn ze wzmacniczami Haiku Audio  .Ale produkty Haiku Audio  znam i jesli masz te kolumny to proponuje z aktualnie dostępnych modeli wypożyczyć  SEnsei  211 to do muzyki jaka lubisz może  super  pasować. 
Pewnie tu jest  jak to w audio wiele niewiadomych ? 
Jak akustyka, źródło, jakie granie lubisz i wiele innych. 
Co do innej kwestii kolumn jeszcze nie masz?  Jest salon który ma w ofercie Tannoye i Haiku Audio  spróbuj tam zamówić odsłuch ? A może z innymi Haiku. 
Salon Q21 Pabianice .
Jeśli chodzi o wypożyczenie pomogę. 
Pozdrawiam 
Właśnie taszczyć te kolumny, ze sobą to raczej problem.

Tak, jak piszesz musi być, ktoś, kto ma i to i to w ofercie.

Będę się rozglądał.

A jaka będzie różnica pomiędzy 300B a 211?

300ka, jakaś nagradzana była.

11 minut temu, GB napisał:

Właśnie taszczyć te kolumny, ze sobą to raczej problem.

Tak, jak piszesz musi być, ktoś, kto ma i to i to w ofercie.

Będę się rozglądał.

A jaka będzie różnica pomiędzy 300B a 211?

300ka, jakaś nagradzana była.

Tylko  odsłuch u siebie w swoim systemie, akustyce powie prawdę  .

Ale zawsze w salonie dowiesz się czy to w ogóle pasuje i czy tak Ci się podoba .

Roznice między 300b A 211 są tak po pierwsze moc 300b max 9 wat a 211 to potega w porownaniu do ww. Ten wzmacniacz nie boi się trudnych kolumn .

Po drugie czar legendy 300b jest nie do podrobienia!  Jesli kolumny są na tyle wydajne i muzyka której słuchamy nie wymaga super mocnego wzmacniacza ? A takie granie nam pasuje to 300b i koniec poszukiwań!

Jeśli mamy inne wymagania szukamy mocy i to zacznij od 211.

Chcesz najpierw posłuchać o co chodzi umów się w salonie na choć by dowolnych kolumnach. 

Ale bez wypożyczenia i sprawdzenia na własnym gruncie nie podejmuje decyzji. 

Jest możliwe sprawdzenie u siebie .

Pozdrawiam 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.