Skocz do zawartości
IGNORED

Program Trzeci Polskiego Radia - Trójka

qot

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy ten temat był już poruszany. Ale mnie porusza codziennie...

Jestem bardzo długoletnim słuchaczem Trójki. Z wielu powodów wybierałem ta stację, ale zawsze najbardziej ceniłem muzykę jaka stacja prezentuje. Nie chcę tu politykować - bo to odrębny temat.

Chciałbym podzielić się spostrzeżeniem natury czysto muzycznej:

- jest mniej gatunkowej-dobrej muzyki

- mniej ciekawych nowości ze świata muzycznego (nie komercyjnego!)

- jest więcej polskiej i to też raczej przeciętnej muzyki

- pojawiają się pojedyncze utwory, których raczej nie spodziewałem się w tej rozgłośni (katolickie? uzdrowiskowe? na poziomie festiwalu opolskiego z przed lat?)

Czy ja mam tylko takie wrażenia?

dobra zmiana,

tylko niedźwiedź ze swoimi mdłymi utworami się nie zmienił.... a szkoda, bo czasem to ziewam jak słucham jego repertuaru

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

Gość rydz

(Konto usunięte)

Jestem bardzo długoletnim słuchaczem Trójki.

Też jestem jej słuchaczem od wielu lat .

Nie zauważyłem większych zmian na minus jeżeli chodzi o jakość nadawania jak i zmian dotyczących audycji które słucham .

Np godzinne audycje muzyczne bez zbędnej gadki , takie jak Blues trzy razy w tygodniu , Jazz prowadzony przez Wróblewskiego , jest też muzyka Electro , czy dwie godziny raz w tygodniu muzyki świata / Kydryńskiego .

Dla mnie jeśli nic nie zniknie , repertuar / ilość muzyki jaka mnie interesuje jest wystarczający .

"(katolickie? uzdrowiskowe? na poziomie festiwalu opolskiego z przed lat?)"

Mógłbyś podać przykład, bo chyba różnych trójek słuchamy.

Podobnie jak Rydz również nie zauważyłem istotnych zmian w repertuarze, twoje przeświadczenie wynika predzej z tego, że teraz jest modnie dopatrywać się róznych różności oczywiście w sensie, ze jest gorzej :)

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Ja? Vlado?

Znowu foxiu nadużywasz :)

-----------

"czyli przdetem było bardzo dobrze.

Ale teraz będzie jeszcze gorzej. "

Na pewno to chciałeś napisać? Trochę się to kupy nie trzyma.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Panowie Trójka już lepsza nie będzie.

Przecież Gierek i Jaruzelski wzięli i zeszli już.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Powiem tak. Dla mnie Trójka najlepsza była do 1989 roku. Potem jej poziom zaczął się systematycznie obniżać. Rządy w stylu Magdaleny Jethon, ani tzw. dobra zmiana nie wpływały i nie wpłyną na nią dobrze. W czasach PRL radiowa trójka była legalną rozgłośnią drugiego obiegu. Potem się już nie odnalazła i była tylko jedną z wielu. Po drodze zatraciła swój niepowtarzalny charakter.

Przecież to m.in.. Miecugow przyczynił się do złych zmian w Trójce, całkowicie spieprzył to radio w latach 1990-2001, upolitycznił je, później nigdy się nie już podniosło.

Chociaż trzeba przyznać, że powstały takie rodzynki jak choćby "Studio im. Agnieszki Osieckiej" ale to chyba mało.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Dwa dni temu posłuchałem kawałka Yes z płyty "Fragile". Prezentował kto? - Piotr Kaczkowski. Czas cofnął się dla mnie o jakieś 40 lat, choć płyta jest trochę starsza - z 1972 roku.

I w tym sensie Trójka ma sentymentalny charakter dla wielu z mojego pokolenia. Repertuar z tamtych lat, prezenter-autorytet też. Mimo tego rzadko słucham.

Muzyka muzyką, ale słowo - programy informacyjne, rozmowy itp - stały się nachalnie pis-ie.

Forum się pieprzy - nie mogę poprawić literówki we wpisie powyżej...

Dobra zmiana ;-).

Faktem jest, że poranne programy "gadane" są mocno PiSowskie, przymulanie Wildsztajna to też przegięcie. Ale pamiętam okres pierwszych rządów PiS i to, co się działo w Trójce tak ok. 14-16, to była dopiero chamska propaganda.

Jestem Europejczykiem.

Wiesz każdy chce na tą michę zarobić...

A u nas raz się zeszmacisz, potem drugi i trzeci i znów....

A kasa leci.....

W normalnym państwie - raz i won....

Może tu jest pies pogrzeban....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Dwa dni temu posłuchałem kawałka Yes z płyty "Fragile". Prezentował kto? - Piotr Kaczkowski. Czas cofnął się dla mnie o jakieś 40 lat, choć płyta jest trochę starsza - z 1972 roku.

I w tym sensie Trójka ma sentymentalny charakter dla wielu z mojego pokolenia. Repertuar z tamtych lat, prezenter-autorytet też. Mimo tego rzadko słucham.

No właśnie, ile lat można wałkować te same stare knoty ?

To tak, jak z Pink Floydami - największymi fanami są ci, którzy słuchali ich za młodu i ta muzyka kojarzy im się z dawno utraconą młodością.

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

To tak, jak z Pink Floydami - największymi fanami są ci, którzy słuchali ich za młodu i ta muzyka kojarzy im się z dawno utraconą młodością.

Upraszczasz - muzyka PinkFloyd była czymś innym niż wszystko co było. Wielu zafascynowała, wielu ją odkrywa dopiero teraz, mając lat naście - to o jakiej młodości piszesz ? Przedszkolnej ???

Każde pokolenie ma swoją muzykę - jakbym oceniał swoje gusta - to spokojnie łapię się na 4 pokolenia... LOL

A że teraz muzyka - np. kobieca polega na pokazywaniu biustu i kręceniu pupą - cóż, jako facet z sypialni bym danej wokalistki nie wyrzucił, ale płyty już niekoniecznie kupił...

Ale jak mówię każde pokolenie chce mieć swoją muzykę, modę, język - jednym słowem pod żadnym pozorem nie chce być jak rodzice...

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Upraszczasz - muzyka PinkFloyd była czymś innym niż wszystko co było. Wielu zafascynowała, wielu ją odkrywa dopiero teraz, mając lat naście - to o jakiej młodości piszesz ? Przedszkolnej ???

Każde pokolenie ma swoją muzykę - jakbym oceniał swoje gusta - to spokojnie łapię się na 4 pokolenia... LOL

A że teraz muzyka - np. kobieca polega na pokazywaniu biustu i kręceniu pupą - cóż, jako facet z sypialni bym danej wokalistki nie wyrzucił, ale płyty już niekoniecznie kupił...

Ale jak mówię każde pokolenie chce mieć swoją muzykę, modę, język - jednym słowem pod żadnym pozorem nie chce być jak rodzice...

Zgodzę się z Tobą, ale nie do końca. Mnie muzycznie (oprócz Trójki ) edukowały także nie tylko zespoły, ale i polskie wokalistki i wokaliści - https://www.youtube.com/watch?v=Cn3F-HCz4r4 . W latach 1960 było nie tylko co słuchać, ale i ogladąć, gdyż zanim jeszcze ktoś pomyślał o stworzeniu MTV PRL-owska TV emitowała świetne teledyski od Wojnickiego - https://www.youtube.com/watch?v=v7RqNeoXKRs , przez Filipinki - https://www.youtube.com/watch?v=Pxj3WiR7Pvg , na Skaldach kończąc - https://www.youtube.com/watch?v=rYKdA8Y3X0Q . To tylko wybrane przykłady.

I powód niezgody. Takiej Helenki...

Też kręciła pupą, ale to był inny poziom oddziaływania seksem, kwintesencja kobiecości. Mimika rewelacja - nie do podrobienia. Dla mnie cudowna kobieta, cudowna interpretacja i jedna z najpiękniejszych piosenek, nie tylko Polskich - https://www.youtube.com/watch?v=kPt1tKL933Q . Radzę odsłuchać inne, np. "Alibabę".

Wzruszyłem się strasznie idę po 45,8.

Jezz napisał:

"Mi się wszystko miesza od słuchania Yesów .A nawet mi się coś przewraca :)"

nie rozumiem takich ludzi.

Nie Twoja muzyka nie słuchaj,ale jaim prawem mieszasz z błotem?

Czasy jedynie słusznych poglądów już się chyba skończyły

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

No niestety strona mi się zbuntowała, filmików nie odtworzę, ale jak sobie przypomnę panią z 2 + 1 to sobie przypominam iż patrzyłem na nią jak Reksio na szynkę i to tą szynkę co z 2 kg. mięsa kilogram szynki....

Nie mówię że kiedyś kocmołuchy występowały antykobiece - nasza Kora, Urszula, Sośnicka, ciut dalej Sandra...

Tylko kiedyś piękna pu.... pardon kobieta była pięknym dodatkiem do pięknej muzyki....

A teraz piękna pupa ma zastąpić muzykę i tekst.... mała różnica, ale znacząca...

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

No niestety strona mi się zbuntowała, filmików nie odtworzę, ale jak sobie przypomnę panią z 2 + 1 to sobie przypominam iż patrzyłem na nią jak Reksio na szynkę i to tą szynkę co z 2 kg. mięsa kilogram szynki....

(...)

No własnie, kto wówczas nagłaśniał idologię gender?

Ps. U mnie te linki otwierają się nadal.

Jezz napisał:

"Mi się wszystko miesza od słuchania Yesów .A nawet mi się coś przewraca :)"

nie rozumiem takich ludzi.

Nie Twoja muzyka nie słuchaj,ale jaim prawem mieszasz z błotem?

Czasy jedynie słusznych poglądów już się chyba skończyły

No właśnie skończyły i dlatego mogę mieć własne zdanie. A gdzie tu widzisz mieszanie z błotem ?

"(katolickie? uzdrowiskowe? na poziomie festiwalu opolskiego z przed lat?)"

Mógłbyś podać przykład, bo chyba różnych trójek słuchamy.

Podobnie jak Rydz również nie zauważyłem istotnych zmian w repertuarze, twoje przeświadczenie wynika predzej z tego, że teraz jest modnie dopatrywać się róznych różności oczywiście w sensie, ze jest gorzej :)

nie umiem nawet tego sklasyfikować

Szanuje raz dwa trzy za ich pierwsze płyty - ale coś takiego?

Kozidrak bez Bajmu jest festiwalową gwiazdką dla emerytów...

pioseneczka z Eskarock lub RMFmaxxxx...

Sorry - przejrzałem tylko propozycje do najnowszej LP3 do literki D... bałem się szukać dalej...

A to są TYLKO propozycje do listy...

Nie czepiam się bloków muzycznych, które od lat są autorskie i wiemy czego się w nich spodziewać...

Ale w pracy przy biurku staramy się wypełnić przestrzeń czymś co sprawia przyjemność - dla mnie Trójka to wciąż najlepsza stacja radiowa - ale odczuwam dyskomfort gdy pojawiają się takie rzeczy...

Stacje radiowe powinny kształtować i rozwijać nasze gusta muzyczne. Poznawać nowe. Stare, znane i dobre utwory mamy przecież w swoich kolekcjach płyt. standardy jazzu, bluesa, rocka - to wszystko już znamy.

Jestem wdzięczny trójce, że dzięki niej odkryłem Nephew, Alt-J, John Butler Trio i wiele wiele innych...

Z drugiej strony:

A jak ktoś lubi Skaldów, Filipinki ect. - OK - niech się sięgnie do swych zbiorów - nie muszą wszyscy tego słuchać :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.