Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz gramofonowy MC i MM - Phono stage

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo się cieszę. Mój też ma ustawiony GAIN na MC nieco inaczej niż standard, ale wolę tak bo nie posiadam MM .

kto gra na wkładce ze szlifem fine line ,może ktoś ma Ortofon 2M Bronze  ?

I jeszcze jedno - przydało by się kupic okablowanie wewnetrzne (druty, lub linkę) z miedzi mono krystalicznej

Pominelismy rowniez ekranowanie obudowy. Ktos, robil u siebie?

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Z ekranowaniem nalezy uważać. Własciwe jest zastosowanie scheldów nad układami cyfrowymi, ale z nalogowymi to bym uważał.

Ważniejsze jest zastosowanie sieci trójprzewodowej i właściwe uziemienie pre i gramofonu.

10 godzin temu, Waldi_06 napisał:

I jeszcze jedno - przydało by się kupic okablowanie wewnetrzne (druty, lub linkę) z miedzi mono krystalicznej

Podlinkuj prosze, ktora zda sienajlepiej.

W dniu 3.02.2019 o 23:22, Waldi_06 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kozystal ktos ?

Ukryta Zawartość

Witam,

Mam pytanie do wszystkich - czy ma ktoś do sprzedania komplet elementów? A może ktoś ma listę zamowieniową do jakiegoś sklepu którą mógłby się podzielić? 

Sam zacząłem zamieszanie prowokując zamówienie grupowe na PCB, a teraz nie mam czasu wziąć się za skompletowanie elementów... Będę wdzięczny jeżeli ktoś będzie w jakikolwiek sposób mógł pomóc. 

Bartek 

Ukryta Zawartość

kozystal ktos ?
A to nie są przypadkiem druty z aliexpressu?

Ukryta Zawartość

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Godzinę temu, Kopczas napisał:
W dniu 6.02.2019 o 18:49, jimmi napisał:

Ukryta Zawartość

kozystal ktos ?

A to nie są przypadkiem druty z aliexpressu?

Z allegro

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, jimmi napisał:

Z allegro

Chodzi mi o to, że ma aliexpressie na kilometry sprzedają takie druty. 

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

W dniu 5.02.2019 o 01:01, wojkubi napisał:

Czy z tego zasilacza można wycisnąć 24v bez przeróbki?Oczywiście na wejściu napięcie 28v.

Jezeli kondensatory elektrolityczne będą na napięcie wyższe niż przewidywane a przed stabilizatorem wyższe niż z transformatora to tak. Pamiętaj o mocy strat LMa (LT'ka)

Zapewne to pytanie było do innych celów.  Ale ogólnie im wyższe napięcie zasilania tym lepiej graja te układy. Nie podnosiłem do granic możliwości z uwagi na ciepło i konieczność jeszcze większej uwagi na to co się robi.

Kazde 5 volt się liczy, z tymże wówczas należ zmienić wartości kilku rezystorów.

W dniu 6.02.2019 o 18:49, jimmi napisał:

kozystal ktos ?

Oj coś nie tak. Poczytaj w necie o miedi monokrystalicznej - przez patenty zrobiła się droga. Takie coś kupię jedynie w markowym sklepie.

Po drugie preferuję drut nie linkę, ma to wpływ na brzmienie, drut nie może być zbyt cienki.

Po trzecie używajcie wyłącznie przewodów jednorodnych - czyli albo miedź, albo srebro, albo miedziany drut sprasowany ze srebrnym (dwa druty przylegające do siebie. NIE stosujcie drutów powlekanych !!!

• 1 miesiąc później...

Witam zakupiłem nowa wkładkę puki co preamp narazie ciągle na desce, za dużo roboty a za malo czasu.. jestem w trakcie budowy kolumn 3 way.....juz dwa lata chyba bedzie hehe.
No i ciągle cos nowego w głowie sie rodzi żeby preamp wykończyć , i ciężko sie zdecydować czy iść w gotowca czyli coś z modu albo DIY . Aaa jakiś czas temu kupiłam drukarkę 3D poniżej efekt jej pracy 4cb0399656b1d36d675edb8dddf4af73.jpg024c6237fe6409795454431aaacfc7e0.jpg3d5b420b524a1b166cd0cfd3821f952b.jpg

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Proponuje skonczyc jedno, chociaz jedno. Co to da?  Wartosc i uznanie w obliczu wlasnym. Moze to glupie co napisalem, ale moze i mądre..

Ja tez mam mozliwosc lapania za dupe nie jednej dzierlatki, ale tego nie robie bo jestem konsekwentny z pierwotnego zalozenia zawsze..

ladny show.

Lonevolf - zapodaj domek dla pre riaa , do tego koniecznie podłącz prawidłowo wejścia i masy pre do współnego punktu obudowy, najlpeiej jakbyś też miał instalację trójprzewodową to wykorzystaj zółtozielony z małą pcb która była do kompletu. RIAA lubia obudowy. Z modushopa wyjdzie najlepiej bo galaxy o głębokości 350 i wysokości 1U , lub 2U są dość tanie. A jak poprosisz to Ci Robert wytnie otwory w tylnym panelu. Gniazda wejściowe muszą być odizolowane od obudowy, co najlepiej osiągnąć z gniazdami profi RCA. Wówczas masę przewodu przy gnieździe dołącz do kondensatora od 100p do 1n i dalej do obudowy przy tym gnieździe. natomiast wszelkie płytki za pomocą rezystora 10om - 100om do obudowy blisko gniazda zasilania. najlepiej jednak zastosować earth loop breakera z płyteczek które były do wersji 2.0. jeden elb przypada na jedną pcb pre.

• 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

Właśnie uruchomiłem kolejny pre dla naszego forumowego kolegi. Jak zawsze trochę to trwało.

Samo uruchamianie przebiegło standardowo, czyli wstawiłem forumowe 2sk389 i okazało się to co i innym forumowiczom. Te trany są kiepskie. Wstawiłem moje 2sk170 ze starych zapasów i to załatwiło problem. Pre reguluje się płynnie. Offset w jednym kanale wynosi 0.02v a w drugim nieco pływa w okolicach 0.15 volt. Czyli wymienię też 3381 i wstawię tak jak i kolega Czekin fety czyli 2sk170.

Jutro fotki.

Po drodze zaliczyłem wtopę, bo sprzedałem drugi raz płytki zostawione u mnie w depozycie. Co prawda kolega poprosił o zwrot kasy (nie było miło) ale jest to jeden z pretekstów do jesiennej reedycji. Ale o tym po urlopie.

Wymieniłem 3381 na 2sk170 oraz wszystkie 2sa970 z zamówienia na moje prywatne napewno oryginalne i offsety wskoczyły na swoje miejsce 0.02v i 0.04v. Oba stopnie sa na kondensatorach do eliminacji składowej stałej, w ostatnim stopniu nie podłączyłem DCServo, chociaż elementy lutowałem, ot tak na wszelki wypadek.

Poprzedni składałem na swoich i od razu działało jak potrzeba.

• 1 miesiąc później...

Trochę temacik odkopie musze jeszcze pogłębić trochę na dole i jakieś otwory wentylacyjne porobić. A potem juz tylko Bejca i wosk, no i ewentualnie jakiś grawer laserem 9a5612398b2948d534256159afaeebb3.jpgdc2c76540c5a6484f6838286044b38c5.jpg3c10a7acface5ccabadaa7e87cd12e03.jpg

W dniu 8.09.2019 o 20:38, burz napisał:

Fajnie ?
Dałbym ekran pomiędzy płytkami zasilacza a resztą.

Przedwzmacniacze MM i MC generalnie zawsze powinny być w całości ekranowane (metalowa obudowa lub ekrany obejmujące tylko elektronikę), inaczej bardzo prawdopodobne są problemy z różnego rodzaju zakłóceniami.W przypadku obudowy drewnianej powinno się wewnątrz zrobić pudełko z blachy, najlepiej stalowej.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Dzięki za radę jutro wolne to muszę troszke podfrezowac. Myślałem żeby z miedzianej blachy zrobic ekran na zasilacze ?

Odnośnie ekranowania
Ja swoja drewniana obudowę pre mm wykleiłem miedziana taśmą której to klej jest dość dobrym przewodnikiem.
Spisuje się to rewelacyjnie, aluminiowe panele dolny i górny dopełniają całość.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

Dzień dobry,

w końcu będę kupował gramofon i przyszedł czas na uruchomienie tego pre.

Mam pytanie, czy ktoś pomógłby mi go odpalić ?

Po pierwszym podłączeniu do zasilania jeden kanał przeżył drugi od spodu się zadymił (R49 się zdematerializował).

Ewentualnie mogę wysłać. Bilety NBP są przygotowane jakby co ?

Kenwood 5090,Rapsberry + Konwerter USB-I2S-SPDIF (JarekC)

Lampucera + bufor GIC (praca własna), Creek Evo2, Epos M22i

W dniu 19.02.2020 o 19:04, Macios napisał:

Dzień dobry,

w końcu będę kupował gramofon i przyszedł czas na uruchomienie tego pre.

Mam pytanie, czy ktoś pomógłby mi go odpalić ?

Po pierwszym podłączeniu do zasilania jeden kanał przeżył drugi od spodu się zadymił (R49 się zdematerializował).

Ewentualnie mogę wysłać. Bilety NBP są przygotowane jakby co ?

Przeczytałem jeszcze raz cały wątek.

Już wiem gdzie robiłem błędy. Jeden kanał uruchomiony, drugi jutro.

Bez problemu ustawiłem napięcie na R53/R73 na 0,43V - prąd ok 13mA.

O ile dobrze zrozumiałem ideę ustawiania prądu ?

Mam trochę za duże (napięciowo) transformatory, na wejściu do zasilacza zmienne napięcie to 28V, trochę grzeją się pierwsze stabilizatory.

• 3 tygodnie później...
21 godzin temu, Waldi_06 napisał:

>Macios

Jak postępy?

Drugi kanał odpalony (były zimne luty)

Wstępnie zrobiona "deska" do testowania. Nie mam gramofonu, czekam na kumpla z Niemiec( ma dla mnie Technicsa 1610 MK II), ale obecnie to się przeciągnie, niestety.

Jakie polecasz okablowanie "wewnątrz" ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Macios

• Pokaż nowe odpowiedzi