Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumy grające jak Sennheiser Orpheus do trudnego pokoju

_Ged_

Rekomendowane odpowiedzi

I nie zapominaj, że opera to także sztuką wizualną gdzie kostiumy, dekoracje a nierzadko także efekty specjalne mają znaczenie.

Ja o tym doskonale pamiętam, ale my drogi Rochu rozmawiamy nie o operze na żywo tylko z 300 B i to w pieleszach domowych. Muzyka jak i wokal mają równorzędne znaczenie. To da się słuchać Wagnera z 300 B i z monitora, czy nie?

opera jest nadal przede wszystkim teatrem.

Teatrem, w którym muzyka i słowo mają równorzędne znaczenie. Umniejszanie wartości muzyki jest nieuprawnione.

To da się słuchać Wagnera z 300 B i z monitora, czy nie?

Przez kilka lat słuchałem m.in. Wagnera z 300B.

Ale miałem wtedy Goodmansy z 98dB skuteczności, w pudłach chyba 300l.

Monitora nie próbowałem.

Niemniej takie Heresy są przecież monitorem ze wściekłą wręcz skutecznością i powiewnie dałoby się posłuchać na tym nawet Wagnera.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Ale miałem wtedy Goodmansy z 98dB skuteczności, w pudłach chyba 300l.

Ale przy nich nie pozostałeś. Jakie miały wady i czym je zastąpiłeś?

Ale przy nich nie pozostałeś. Jakie miały wady i czym je zastąpiłeś?

Kupiłem coś innego, na co polowałem kilka lat.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Kupiłem coś innego, na co polowałem kilka lat.

Do wielkiej opery i symfoniki wcale nie jest łatwo dobrać sprzęt. 300 B to raczej do plumkania jest i jest wtedy rzeczywiście bosko.

• 2 tygodnie później...

Teatrem, w którym muzyka i słowo mają równorzędne znaczenie. Umniejszanie wartości muzyki jest nieuprawnione.

Nie powstało nic bardziej wyrafinowanego w zakresie sztuki scenicznej niż OPERA. Tylko ona potrafi dokonać wspaniałej syntezy słowa, śpiewu, muzyki i baletu.

Nie powstało nic bardziej wyrafinowanego w zakresie sztuki scenicznej niż OPERA. Tylko ona potrafi dokonać wspaniałej syntezy słowa, śpiewu, muzyki i baletu.

jest jeszcze modlitwa...

Jeżeli ma grać wybitnie to po pierwsze trzeba poprawnej akustyki ...bez tego nawet głośniki za 2 mln. nie zagrają .

Dlatego m.in. pisałem o tubach. One grają nawet w kiepskiej akustyce.

Panowie, z tego co usłyszałem na AudioShow wyciągnąłem następujące wnioski:

1) duże tuby grają cudownie, w sam raz dla mnie; niestety są piekielnie drogie i absolutnie za duże do mojego pokoju

2) małe tuby grają słabo; fajnie powiedział gość z Destination Audio - nie robimy małych tub bo nie grają - cała prawda;

3) małe monitory zmieszczą się w moim pokoju, grają niestety z ograniczeniami

4) do zastanowienia większe monitory

Mój plan po AS

1) najbardziej mi się spodobał TV OLED :) być może sobie taki kupię

2) turystyka audio - pojeździć po kolegach i salonach, posłuchać większych monitorów i może mniejszych tub

3) zebrać na kaucję na 3 pary kolumn na raz i wypożyczyć do domu

. . .

Najdziwniejsze co zauważyłem u siebie - wizualnie podobają mi się sprzęty retro i podobne (np. Accuphase, Harbeth) a dźwiękowo podobają mi się, uwaga zaraz mnie zamordujecie :) - Focale, Dynki, topowe Bowersy oraz YG Carmel 2. Może mi to ktoś wytłumaczyć ? :) Przecież to nie jest brzmienie starego Orfeusza. A jaka elektronika będzie grała tak otwartym, jasnym, rozdzielczym dźwiękiem ? Accustic Arts ? Audio Research ? Bo z pewnością nie mój MBL (gęste, ciemne brzmienie).

Dźwięk wystawy dla mnie to YG Carmel.

Pozdrawiam i dziękuję Wam za interesujące wpisy

W

Tylko ona potrafi dokonać wspaniałej syntezy słowa, śpiewu, muzyki i baletu.

Tylko że w moich warunkach akustycznych i kolumnach najgorzej "wypada" balet:)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Dlatego m.in. pisałem o tubach. One grają nawet w kiepskiej akustyce.

To wstaw Włodkowi do pokoju tuby z nisko schodzącym basem ..będą miały średnicę 1,5 metra ..

" Rada sąsiada" ;)

I ciekawe jak z dużych tub w małym pokoju uzyskasz poprawną scenę , bez kopania " po ryju" ;))?

Tylko że w moich warunkach akustycznych i kolumnach najgorzej "wypada" balet:)

Balet dobra rzecz ...;) to jakaś nowa marka audio?

To wstaw Włodkowi do pokoju tuby z nisko schodzącym basem ..będą miały średnicę 1,5 metra ..

" Rada sąsiada" ;)

I ciekawe jak z dużych tub w małym pokoju uzyskasz poprawną scenę , bez kopania " po ryju" ;))?

Avantgardy Uno i Zero nie są wcale takie wielkie.

Bas aktywny, więc łatwo można wyciąć mody Bas nie dudni w trudnym pomieszczeniu.

Źródła pozorne są duże. Głębia jest mniejsza niż z klasycznych kolumn. Dla mnie to właśnie granie "słuchawkowe", a o takie było pytanie w tym wątku.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Avantgardy Uno i Zero nie są wcale takie wielkie.

Bas aktywny, więc łatwo można wyciąć mody Bas nie dudni w trudnym pomieszczeniu.

Źródła pozorne są duże. Głębia jest mniejsza niż z klasycznych kolumn. Dla mnie to właśnie granie "słuchawkowe", a o takie było pytanie w tym wątku.

Tylko Avangardy są mocno podbarwione ..więc z Orpheuszem mają mało wspólnego ..

Zero nie są. Mają aktywne zwrotki, więc filtr gornoprzepustowy wycina te podbarwienia. Poza tym tylko jeden z wielu aspektów brzmienia.

Dla mnie dobre tuby mają więcej plusów niż minusów. Szczególnie w kiepskich, niezaadoptowanych pomieszczeniach.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Zero nie są. Mają aktywne zwrotki, więc filtr gornoprzepustowy wycina te podbarwienia. Poza tym tylko jeden z wielu aspektów brzmienia.

Dla mnie dobre tuby mają więcej plusów niż minusów. Szczególnie w kiepskich, niezaadoptowanych pomieszczeniach.

Zero nie słuchałem , duże AA są takie jak napisałem .

Masz jednak rację , że w marnej akustyce tuby sprawdzają się znacznie lepiej od klasycznych głośników ze względu na zawężone promieniowanie , a co za tym idzie mniejszą ilość odbić o " kiepskich ścian" .

Fajnie , że chłopaki z działu DIY piszą w tym dziale , można w końcu pogadać z kimś kto ma podstawy merytoryczne :)))

Panowie, z tego co usłyszałem na AudioShow wyciągnąłem następujące wnioski:

1) duże tuby grają cudownie, w sam raz dla mnie; niestety są piekielnie drogie i absolutnie za duże do mojego pokoju

2) małe tuby grają słabo; fajnie powiedział gość z Destination Audio - nie robimy małych tub bo nie grają - cała prawda;

3) małe monitory zmieszczą się w moim pokoju, grają niestety z ograniczeniami

4) do zastanowienia większe monitory

Mój plan po AS

1) najbardziej mi się spodobał TV OLED :) być może sobie taki kupię

2) turystyka audio - pojeździć po kolegach i salonach, posłuchać większych monitorów i może mniejszych tub

3) zebrać na kaucję na 3 pary kolumn na raz i wypożyczyć do domu

. . .

Najdziwniejsze co zauważyłem u siebie - wizualnie podobają mi się sprzęty retro i podobne (np. Accuphase, Harbeth) a dźwiękowo podobają mi się, uwaga zaraz mnie zamordujecie :) - Focale, Dynki, topowe Bowersy oraz YG Carmel 2. Może mi to ktoś wytłumaczyć ? :) Przecież to nie jest brzmienie starego Orfeusza. A jaka elektronika będzie grała tak otwartym, jasnym, rozdzielczym dźwiękiem ? Accustic Arts ? Audio Research ? Bo z pewnością nie mój MBL (gęste, ciemne brzmienie).

Dźwięk wystawy dla mnie to YG Carmel.

Pozdrawiam i dziękuję Wam za interesujące wpisy

W

jak mogles nie zauwazyc najlepiej grajacych malych... kolumn na AVS w Warszawie,przeciez to ideal, mysle dla ciebie bylyby wyjatkowe,

moje Goodmansy graja wspaniale,ale kiedy bym ich nie mial to kupilbym odrazu te kolumny nie zastanawiajac sie sekundy,to wspaniale

wyjatkowe kolumny,zadziwiajace skutecznie i pieknie otwarcie grajace,jestem zachwycony nimi i sa specjalnie wykonane aby mogly tez grac wyjatkowo z wzm lampowymi :BLUMENHOFER GENUIN FS-3-MK2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fakamada

Oczywiście Avantgarde Zero zapisałem, kosztują chyba 50 tysi, posłucham.

Słuchałem tez najmniejszych Hornów w pokoju Yayuma, ale bez tego procesora za 100 tysi grały tak słabo, że nie wiem co o nich sądzić.

Mirek - ten model Blumenhoferów jest dla mnie za duży :(

...jak autor wątku nie ogarnie akustyki to pozostaje propozycja Moreno podróż dookoła świata ;-)

szkoda wydawać kasę na jakiekolwiek kolumny....

jeżeli pokój będzie ogarnięty akustycznie dopiero wtedy można coś sprawdzać, słuchać...

• 1 miesiąc później...

Z moich doświadczenień - wydaje mi się że Orpheusom najbliższej do elektrostatów. Nie wiem jednak jak tak duże zestawy odnajdą się w Twoim pomieszczeniu. Z basem "gołych" elektrostatach raczej słabo bez dodatkowego wspomagania klasycznym przetwornikim, więc może akurat u CIebie z basem wyjść OK :)

Angielska szkoła brzmienia to przede wszystkim barwa i jeszcze raz barwa, szczegółowość i spektakularna stereofonia 3D to raczej nie ich bajka. Duży znak zapytania jak się zgrają z MBL-em, kombinacja dzielonych MBL-i z ATC gra nieszczególnie, mimo bardzo dużej wydajności prądowej końcówek.

Avantgarde moim zdaniem bardzo daleko do neutralności, dla mnie wszystko w nich jest zbyt powiększone i za bliskie. Czym dłużej się ich słucha tym początkowy zachwyt przeradza się w zmęczenie ich bezpośredniością.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Klipsch Acu Horn jakieś 15000-25000zł zależności od wieku prawie absolutna tolerancja na akustykę

nie ma czegoś takiego jak "prawie absolutna tolerancja na akustykę"

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Klipsch Acu Horn jakieś 15000-25000zł zależności od wieku prawie absolutna tolerancja na akustykę

Jak sobie na głowę założysz ;)

Tuby faktycznie ze względu na zawężone promieniowanie są mniej wymagające akustycznie , ale żeby całkowicie to raczej nie...

nie ma czegoś takiego jak "prawie absolutna tolerancja na akustykę"

Ale jest coś takiego jak totalna indolencja akustyczna :)

Wystarczy poczytać posty Pana lukag72. Absolutna nietolerancja na zasady poprawnej pisowni.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Przecież nie da się przenieść dźwięku ze słuchawek na duży sprzęt :-)

Bardzo dobre stwierdzenie ...

Tanim kosztem to niemożliwe .

Niemniej w wysokiej klasy systemie słuchawki pozostają bardzo ułomne .

Nie ma sceny , budowania planów i fizycznego połączenia z muzyką .

Jeżeli nie ma fizycznych warunków postawienia pełnopasmowgo systemu w adaptowanym pomieszczeniu to słuchawki są fantastyczne ...

Sam ich używam jak dzieci robią rumor ;)

Dystans przestrzenny między nami a dochodzącym do nas dźwiękiem musi być spory byśmy uzyskali namiastkę dźwięku na żywo. Clou jest w tej właśnie odpowiednio zorganizowanej przestrzeni. Ze słuchawek tego się nie da uzyskać wg. mnie.

Bardzo dobre stwierdzenie ...

Tanim kosztem to niemożliwe .

Niemniej w wysokiej klasy systemie słuchawki pozostają bardzo ułomne .

Nie ma sceny , budowania planów i fizycznego połączenia z muzyką .

Jeżeli nie ma fizycznych warunków postawienia pełnopasmowgo systemu w adaptowanym pomieszczeniu to słuchawki są fantastyczne ...

Sam ich używam jak dzieci robią rumor ;)

No właśnie, słuchawki nie są w stanie oddać sceny, budują jej środek w środku głowy. Coś z tym stara się zrobić laboratorium Dirac, ale na razie jedynie dobre stereo + adaptacja wnętrza potrafi zbudować scenę. Można jednak lubić muzykę w słuchawkach, to jednak innego rodzaju doznanie i nie starałbym się go przenosić na stereo bo się nie da i stereo jednak ostatecznie ma znacznie większy potencjał oddania realistycznego przekazu.

Ja kolega ma budżet do 40k to polecam posłuchać zestaw Dynaudio S25 + TacT Millenium (używkę) + VdH Revelation. Tylko S25 są potężne w basie, jeśli ma Pan z tym problemy to lepiej szukać dalej (może C1, może SF Olympia I) albo solidna adaptacja akustyczna (ostrzegam że dla 35-45hz bardzo trudna i zajmująca dużo miejsca). Albo pogodzić się z kilerskim basem i cieszyć się bajecznymi wokalami :) Ostatecznie przy długim słuchaniu najważniejsza jest barwa i niemęczący dźwięk, stara angielska szkoła w tym zakresie jest dobrym kierunkiem.

Porównywać wszystko tylko u siebie, odsłuch w salonach nie ma większego sensu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.