Skocz do zawartości
IGNORED

copyright trolling nowa metoda wyłudzenia kasy od państwa

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio głośno o sprawie z zabieraniem PC ow przez biznes copyright trolling. Na ww akcji straty z budżetu państwa będą liczone w milionach jeśli sprawa zostanie doprowadzona do końca.

Moje zalecenia - zmiana prawa tylko czerpanie korzyści majątkowych powinno podlegać sprawie karnej reszta tylko cywilnie. A druga sprawa obciążenie producenta kosztami za błędne wskazanie.

PiS do dzieła zwalczać nie tworzyć patologie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

chwilowy brak działalności w audio.

Chyba nie przeczytałeś podlinkowanego artykułu, bo jest raczej w sprzeczności z tym, co piszesz.

Chociażby śródtytuł:

"Ochrony własności intelektualnej nie można zawsze zbyć copyright trollingiem"

I ten akapit:

'Internauci mają świadomość nielegalnego charakteru torrentów. Jednakże w większości wypadków godzą się z tym ryzykiem przedkładając możliwość obejrzenia nowego filmu lub odcinka serialu nad ewentualne, odległe i nierealne konsekwencje prawne. A jednak, dystrybutor filmu „Wkręceni” powiedział „sprawdzam” i obecnie jest obiektem kpin ze strony internatów. Ci szydzą między innymi z jakości filmu i jego średniej ocen na Filmwebie, chociaż wielu z szydzących nie przeszkodziło to, by przed kilkoma miesiącami pobrać go na swój dysk."

Jestem Europejczykiem.

Twórcy tego gniota od początku założyli że zarobią na piratach, nie na widzach.

Taka możliwość też istnieje, ale wadług mnie to wątpliwe. Chyba bardziej prawdpodobny jest scenariusz, że w obliczu kiepskich zysków i konieczności oddania kasy inwestorom ktoś wpadł na genialny pomysł.

Jestem Europejczykiem.

Tak czy siak kolejne cwaniactwo za które my musimy płacić z naszych podatków.

Tak czy siak kolejne cwaniactwo za które my musimy płacić z naszych podatków.

tia.. a korzystanie z torencika to niby co to jest ? Nikt Cie do tego nie zmusza, mało tego wszyscy doskonale wiedzą że jest to nielegalne.

Takie akcje to nie nowina, pamiętam kiedyś policja ponoć sprawdzała legalność nawigacji samochodowych.

Czy była realnie, czy to był tylko fakt medialny - nie wiem.

P.S. Są kancelarie które żyją z kamienic, było kilka takich które chciały żyć z torrentów.....

Takie akcje to nie nowina, pamiętam kiedyś policja ponoć sprawdzała legalność nawigacji samochodowych.

Czy była realnie, czy to był tylko fakt medialny - nie wiem.

P.S. Są kancelarie które żyją z kamienic, było kilka takich które chciały żyć z torrentów.....

To niech żyją. Tym bardziej że zyja i chomiki i inne rapidshare (chociaż co do tego nie wiem czy jeszcze działa) i chetnie pomagaja walczyć z torrentem bo klientela torrentowa wpada do nich. Również poprzez propagandę w sieci np wymyślone akcje policyjne.

Problem jest tylko jeden. Wykorzystanie całej machiny państwowej za free do tych celów przez cwaniaków. A to ogromen koszta które płacą obywatele uczciwi.

tia.. a korzystanie z torencika to niby co to jest ? Nikt Cie do tego nie zmusza, mało tego wszyscy doskonale wiedzą że jest to nielegalne.

A ja wiem czy nielegalne. Zależy co tam ściągacz a jeśli jest to zwykły film to zależy czy udostepniasz coś. To bardziej skomplikowane bo np.

Jaka roznica między legalnym pobraniem filmu z serwera a pobraniem go od 3 seedow przez torrenta będąc jedynym pobierajacym? Nikt nie pobral odemnie wiec nie udostepnilem. Albo jak ktoś moda do klienta wgral ktory umożliwia wylwczenie udostepniania.

Na pewno należy ścigać tych którzy zarabiają na rozpowszechnianiu tego co do nich nie należy. W przypadku niemoralnych firm prawniczych, zależy im tylko na jak największej liczbie ściągających bo na tym jest pieniądz, a w głębi duszy ten który udostępnił jest dla nich bardzo pożytecznym naganiaczem i co jak co ale takich ludzi to oni bardzo potrzebują bo to in generuje zyski.

Na pewno należy ścigać tych którzy zarabiają na rozpowszechnianiu tego co do nich nie należy.

Tak i tylko tych karnie. Resztę cywilnie. W końcu nie mamy nieograniczonych zasobow budzetowych i kadrowych do takich blachych spraw które sa bardzo kosztowne. Do jednej mp3 trzeba całą machinę ruszych wydac sporo jak ktoś sie nie przyzna to w idealnej sytuacji kiedy machina zadziała to sad pare zlotych przyzna kary.

Tylko czy zadanie kary w postaci zabrania komputera, przez który nieświadomy tego użytkownik przesyłał kopie dalszej publice nie jest nadużyciem ?

Nie ma kary bez winy a ta jest zawsze świadoma.

Nie ma takiej opcji, żeby uznać nieświadome korzystanie za czyn przestępczy.

Czyn, zaniechanie czynu, nie przezorność też mogą podlegać karze.

Podstawowy warunek to świadomy i poczytalny sposób korzystania z narzędzia. Tylko wtedy to pod paserstwo da się nagiąć.

Tylko co to za paserstwo bez korzyści.

Nie pasuje mi to, że zaledwie zarzut do tego wystarczy.

Ale poniekąd kara służy też do odstraszenia

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

A tak poza tym, to bardzo chętnie bym chciał zobaczyć badanie na wariografie pod kątem motywacji ścigania ściągających przez właścicieli tych firm prawniczych. A jednym z najważniejszych pytań by było czy twoją główną i jedyną motywacją ścigania pobierających jest tylko i wyłącznie zysk a tych którzy wrzucają takie pliki dla ściągających uważasz po prostu za ludzi bardzo pożytecznych dla swojego indywidualnego zysku. Jeszcze by można spytać czy z tego powodu czują do nich sympatię. Na koniec warto przypomnieć że wariograf nie potrzebuje fizycznych odpowiedzi, wystarczy zadanie pytania i patrzenie jakie są odczyty.

A ja wiem czy nielegalne. Zależy co tam ściągacz a jeśli jest to zwykły film to zależy czy udostepniasz coś. To bardziej skomplikowane bo np.

Jaka roznica między legalnym pobraniem filmu z serwera a pobraniem go od 3 seedow przez torrenta będąc jedynym pobierajacym? Nikt nie pobral odemnie wiec nie udostepnilem. Albo jak ktoś moda do klienta wgral ktory umożliwia wylwczenie udostepniania.

nie chodzi o to, ktoś złamał lub zamierza złamać prawo, złapali go a on ma pretensje ? nie pochwalam sposobu, to też nie jest dobre...jeden warty drugiego ?

Tak i tylko tych karnie. Resztę cywilnie. W końcu nie mamy nieograniczonych zasobow budzetowych i kadrowych do takich blachych spraw które sa bardzo kosztowne. Do jednej mp3 trzeba całą machinę ruszych wydac sporo jak ktoś sie nie przyzna to w idealnej sytuacji kiedy machina zadziała to sad pare zlotych przyzna kary.

dokładnie, prokuratura na dzień dobry uwala.. jak dojdzie do rozprawy to "niska szkodliwość społeczna". Na studiach złapali dwuch kolesi, mieli bardzo dużo mp3.. skończyło się na grzywnie o wartości dobrego PC'ta

Tylko czy zadanie kary w postaci zabrania komputera, przez który nieświadomy tego użytkownik przesyłał kopie dalszej publice nie jest nadużyciem ?

to nie jest kara tylko zabezpieczanie materiału dowodowego, co nie zmienia faktu że jeśli mają taką możliwość to mają zabierać tylko dyski nie całe jednostki. Jedziesz 90kmh/ było organicznie do 50 którego nie widziałeś.. złamałeś przepisy ? nieświadomie ale tak...

Ja PC'ta straciłem dwa razy, podejrzenie o hakerstwo i rzekoma utrata powierzonych danych. Zawsze wpadali rano, byli grzeczni ale zabierali nawet puste obudowy (oddawali tego samego dnia), po konfiskacie byłem przesłuchiwany i na tym koniec. Nie miałem bladego pojęcia co się dzieje ze sprzętem, nie miałem możliwości odzyskania danych, nie wiedziałem jak się toczy sprawa. Sprzęt raz odzyskałem po roku, drugi raz po 15 miesiącach bez HDD ? odesłali mi go po 2 latach. Tyle w temacie...

O ile nielegalne oprogramowanie wystarczy usunąć / odinstalować to w innych przypadkach dowodem ponoć mogą być dane odzyskane.

Nie ma takiej opcji, żeby uznać nieświadome korzystanie za czyn przestępczy.

Czyn, zaniechanie czynu, nie przezorność też mogą podlegać karze.

Podstawowy warunek to świadomy i poczytalny sposób korzystania z narzędzia. Tylko wtedy to pod paserstwo da się nagiąć.

niewiedza i nieznajomość ZAWSZE działa na Twoją niekorzyść.

A tak poza tym, to bardzo chętnie bym chciał zobaczyć badanie na wariografie

a ja bym chciał zobaczyć audyt instytucji publicznych, szkół, szpitali a przede wszystkim placówek policji, funkcjonariuszy i ich domowych zabawek. Chciałbym wiedzieć jak tam ustawa o ochronie danych osobowych i pokrewne.. przecież codziennością jest wysyłanie "pism służbowych" z prywatnych skrzynek..

podstawowy problem szeryfów jest zupełnie inny.

metoda zbierania ip nie jest znana. policja/prokuratury tej metody nie weryfikuje.

i teraz przeprowadźmy eksperyment myślowy.

k**wy składają do prokuratury zawiadomienie z numerami z dupy.

na kwadrat wbijają się polucjanci. zabierają sprzęt.

od kurw dostajesz pismo, że jak zapłacisz im 500 zł to oni wystąpią

do prokuratora o umorzenie.

odwróćmy całkowicie sytuację i przyjmijmy, że numer ip jest całkowicie

z dupy. i teraz obywatel ma do wyboru: płacić albo nie płacić.

jak nie zapłaci to nie ma sprzętu 2 LATA. ale jak zapłaci to też nie znaczy, że

będzie łatwo bo zawarcie ugody oznacza, że jednak się przyznaje.

no sory ale kogoś tu popierdoliło przy wyważeniu interesu.

moim zdaniem jak trafi to na jakiegoś prawnika z zaszyfrowanym

dyskiem lub numerem ip z dupy to skończy się na procesie

w Strasburgu i odszkodowanie zapłaci skarb państwa. po takiej wygranej

do sądów ruszą pozwy innych, którzy zostali pozbawieni narzędzi pracy.

koszt komputera to chyba min. 2 tys. zł. proszę sobie to przemnożyć.

poza tym zabrać 40.000 komputerów i zapłacić biegłym 400 zł (nie wiem

ile to kosztuje, ja bym za mniej tego nie robił) za opinię dot.

zawartości każdego z nich to wydatek dla organów ścigania rzędu 16 mln złotych.

tych co będą pier**lić, że każde przestępstwo trzeba ścigać proszę aby się zastanowili

dlatego jednak w polskim prawie karnym kradzież jako przestępstwo zaczyna od ponad 400 zł

(1/4 minimalnej płacy). jeśli tak się już jarać, że piractwo to kradzież to może robić to konsekwentnie, prawda?

nie wszyscy tu również ogarniają jakie hity są w polskim prawie karnym. o ile wiem była kiedyś taka

sprawa, że dwóch kolesi jechało samochodem i zabili pieszego. świadkowie nie byli zgodni, który

z nich siedział za kierownicą. facetów uniewinniono bo można skazać w tym przypadku za kierowanie

pojazdem a nie bycie pasażerem. ten sam problem będzie dotyczyć tych spośród 40.000 osób

które nie żyją samotnie. jeśli ktoś uważa to za fajną, zaoczną karę to wyjaśniam, że postępowanie

karne, które nie kończy się skazaniem a jest jednocześnie uciążliwe dla oskarżonego powoduje, że

karzemy bez orzeczenia winy. proszę się zastanowić jak to się ma do Konstytucji RP.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

proszę się zastanowić jak to się ma do Konstytucji RP

A kto w tym dzikim kraju przejmuje się konstytucją? Nawet rząd wziął się za cenzurowanie orzeczeń Trybunału Konstytucyjnego i jedne orzeczenia po uważaniu publikuje, innych nie.

Politycy patrzą, jak państwo wykorzystać dla własnych celów przy pomocy prawa, prawnicy za nimi --a styk pomiędzy nimi nazwano kiedyś falandyzacją prawa.

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

teraz mi przyszło do głowy.

to, że trzeba spłacać swoje długi to normalne,

to, że wierzyciel może dochodzić spłaty wierzytelności -- oczywiste,

to, że państwo zapewnia aparat przymusu do wykonania wyroków sądów, które zasądzają wierzytelności na rzecz wierzyciel, no jasne jak bez tego funkcjonować

i terz piiiiisdu, mam kobietę, która nazywa się jak dłużnik i nagle komornik zarąbał jej 20 tys. z konta,

bo śmiała się nazywać jak dłużniczka. i teraz pytanie: czy to jest ok. no raczej nie, po przecież osoba

całkowicie postronna wyskoczyła z 20 tys. zł.

i właśnie z czymś takim mamy tu do czynienia.

pojawia się pytanie, czy np, prokuratura zweryfikowała metodę uzyskiwania ip?

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Twórcy tego gniota od początku założyli że zarobią na piratach, nie na widzach.

Noooo...., Tęper - o taki bystry 'ogląd' tom Cię (masz - z wielkiej!!!) - nawet nie podejrzewał!!!!:-))

A co zrobią - to do Was wszystkich, Koledzy - z takimi, którzy takie gówno obejrzeli, mieszkając na Wyspach Hula- Gula ?

Swego czasu sporo klientów orange dostało wezwania do złapany bo coś tam ściągali... dziwne że tylko ograne i każdy na ulicy...

Adres IP to.. tylko adres IP i to modemu... ile było komputerów? kto przy nich siedział ? może wi fi i jest otwarte.. może był kolega... dlatego zabierają blaszaki by na nich coś znaleźć, jak nie znajdą to dupa, kto zapłacił ten frajer.

i terz piiiiisdu, mam kobietę, która nazywa się jak dłużnik i nagle komornik zarąbał jej 20 tys. z konta,

bo śmiała się nazywać jak dłużniczka. i teraz pytanie: czy to jest ok. no raczej nie, po przecież osoba

całkowicie postronna wyskoczyła z 20 tys. zł.

i właśnie z czymś takim mamy tu do czynienia.

pojawia się pytanie, czy np, prokuratura zweryfikowała metodę uzyskiwania ip?

w wielu sprawach nawet sąd nie weryfikuje czy oskarżony to naprawdę oskarżony. Ludzie dowiadują się o wyroku jak im zrobią wjazd na chatę, potem się okazuje że pesel i adres się nie zgadza... no ale sąd jest nieomylny, zwłaszcza ten polski.

A kto w tym dzikim kraju przejmuje się konstytucją? Nawet rząd wziął się za cenzurowanie orzeczeń Trybunału Konstytucyjnego i jedne orzeczenia po uważaniu publikuje, innych nie.

Politycy patrzą, jak państwo wykorzystać dla własnych celów przy pomocy prawa, prawnicy za nimi --a styk pomiędzy nimi nazwano kiedyś falandyzacją prawa.

nawet TK nie działa zgodnie z konstytucją.

ale jaro zawsze dziewica zawsze działa zgodnie z Konstytucją RP

i dlatego nie potrzeba TK bo jaro zawsze dziewica powie co jest a co

nie jest zgodne z Konstytucją RP. ale nie musimy czekać aż przemówi

na temat konstytucyjności bo wszystko co on robi i mówi

jest zgodne z Konstytucją RP.

Ogólnie angażowanie instytucji państwa do ścigania obywateli w interesie biznesu uważam za jedno wielkie nadużycie....

Chcą kasy od obywatela niech zakładają sprawy cywilne....Państwu nic do tego..

Ale co jakiś czas się słyszy o kontrolach drogówki czy masz legalną "Automapę" etc.....

Włos by wam się na głowie zjeżył jakbyście wiedzieli czym się zajmuje "policja gospodarcza w naszym kraju"

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Wina moze byc umyslna lub nieumyslna. W przypadku torrentów jest nieumyslna. Ale istotne jest to co napisał antymalkontent. Z jakiej racji karać kryminalnie za udostepnianie? To tak ze jak ja pozyczam od kogos to legalnie a jak ktos ode mnie tojuz nielegalnie - tę sama kopię? przeczież to logiczna bzdura. Wiadomo ze torrenciarze nie sprzedaja sobie tyhc kopii, ni ema tam przysporzeni amajatkowoego a jeszcze koszt za czas pracy komputera. Oszustwo "Wkręceni" jest tak naprawdę nadużyciem prawa, jak zreszta każde sensownie zorganizowane oszustwo.

Wyślą Czarka P. vel killera ?

W postaci pliku do ściągnięcia torrentem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.