Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego wszystkie współczesne kolumny są do dupy?

Misio38

Rekomendowane odpowiedzi

Świat nie jest monochromatyczny. Są wspaniałe nowe konstrukcje, na które mnie nie stać. Są też wapaniałe stare konstrukcje, na które mnie stać. Ot. Cała tajemnica. Imho cud techniki dokonał się jeśli chodzi o źródła. Nowe konstrukcje kolumn hifi są jeszcze precyzyjniejsze od starych, co nie oznacza że są przez to istotnie lepsze. Zawsze trzeba porównywać konkretne konstrukcje. Nie ma mowy o jakichś prawdach uniwersalnych i odpowiedzi na pytanie które lepsze : nowe czy stare? Jest stary szmelc, i jest nOwy szmelc. Są też zestawy wybitne, tak jak i były w przeszłości.

Pzdr. Daniel(Audiopasja).

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Broszury dają radę :)

Wg broszury schodzą nieco niżej niż wg broszury schodziły Mercury m1. Zapewne na żywo też schodzą nieco niżej niż Mercury m1 schodzą na żywo. Czyli grają normalnie.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

"dobre zejście" z 15cm woofera? hm, śmiała teza:)

Zawsze można znieść takie kolumny piętro niżej, będzie nisko grało? Będzie :-)))

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Zawsze można znieść takie kolumny piętro niżej, będzie nisko grało? Będzie :-)))

Albo do piwnicy i to najlepiej na Żuławach:)))

Można też tak zaprojektować bass reflex aby mieć dobre zejście, ale i nie stracić na szybkości.

"Tannoy claims a sensitivity of 89dB, which if anything seems a tad conservative: we’d happily award 90dB here, which is a very healthy figure, especially since the bass extension is an exceptional -3dB at 20Hz under in-room far-field conditions, helped by very low (sub-30Hz) port tuning.

Some compromise is, perhaps, inevitably involved here and is seen in the load presented to the amplifier which is rather demanding at low frequencies.

An important element in the bass reproduction is that it seems to be unusually free from the mid-bass boom or thickening that is so widespread amongst inexpensive commercial speakers."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

d56e7ef9fae27bf444984d53d346667e.jpg

-3db przy 20hz to jakaś marketingowa bzdura, nawet naciągając mocno z tym "in room", czyli ze wspomaganiem akustyki pokoju. Wrażenia odsłuchowe są odwrotne - DC6T grają bardzo zwartym i raczej wyraźnie utwardzonym, wyższym basem, zejście poniżej 30hz jest prawie niesłyszalne. Chyba że się pomylili i miało być, że przenoszą 20hz przy spadku -30db :)

Ukryta Zawartość

-3db przy 20hz to jakaś marketingowa bzdura, nawet naciągając mocno z tym "in room", czyli ze wspomaganiem akustyki pokoju. Wrażenia odsłuchowe są odwrotne - DC6T grają bardzo zwartym i raczej wyraźnie utwardzonym, wyższym basem, zejście poniżej 30hz jest prawie niesłyszalne. Chyba że się pomylili i miało być, że przenoszą 20hz przy spadku -30db :)

Gdyby polska prasa audio testowała kolumny Tannoya, to nie musielibyśmy zdawać się na testy HiFi Choice.

A niski bas (gitara basowa i kontrabas) jest i żadnego podbicia na wyższym basie u mnie nie słychać.

Ale jak to się mówi, gra całość - z pomieszczeniem włącznie.

Dane techniczne kolumny to nie dane techniczne pokoju. Podawanie pasma przenoszenia KOLUMNY głośnikowej wraz z modami pomieszczenia to zwyczajne jaja do kwadratu. W taki sposób można można też udowodnić kwadraturę koła. Taki rzekomy pomiar nie mówi kompletnie nic o sprzęcie, no może poza faktem, że wstyd się producentowi przyznać do rzeczywistych parametrów kolumn?

No nie wiem czy chociaż 35Hz tam pracuje jak należy. Można sobie pobrać prosty program na PC i się bawić suwakiem. Od 20 do 22tys Hz.

?👈

Taa... 15cm i 35Hz "jak należy" to jest koncert - ale życzeń.

Dasz głośniej jakiś kawałek z instrumentami żywymi i fortissimo na kotłach spowodują rany postrzałowe u słuchającego przez wyprute cewki głośnikowe :-)))

No nie wiem czy chociaż 35Hz tam pracuje jak należy. Można sobie pobrać prosty program na PC i się bawić suwakiem. Od 20 do 22tys Hz.

To specyfikacja moich kolumn wg. producenta.

Ukryta Zawartość

Nie bawiłem się programem z suwakami, ale ściągnąłem próbki dźwięku. 40Hz ledwie słychać, 50Hz to taki dyskretny bączek :) Dobrze że nie działa na zmysł powonienia :) Mam też próbki wiolonczeli, gitary basowej, stopy i nie ma problemu z ich (wydaje mi się) odtwarzeniem. Marzą mi się lepsze (droższe), tylko czy właśnie te droższe nie byłyby gorsze, bo te grają dość przyzwoicie. Może są z tych tańszych udanych konstrukcji?

Ukryta Zawartość

Dane techniczne kolumny to nie dane techniczne pokoju. Podawanie pasma przenoszenia KOLUMNY głośnikowej wraz z modami pomieszczenia to zwyczajne jaja do kwadratu.

Raczej wyższa szkoła jazdy, niedostępna garażowym firemkom.

I efekty są takie, że robi się rynek na ustroje akustyczne :)

de80215b81be33854528ec459780161d.jpg11db3fa3e1f3b45536130ec687f7961f.jpg

Ukryta Zawartość

Nie bawiłem się programem z suwakami, ale ściągnąłem próbki dźwięku. 40Hz ledwie słychać, 50Hz to taki dyskretny bączek :) Dobrze że nie działa na zmysł powonienia :) Mam też próbki wiolonczeli, gitary basowej, stopy i nie ma problemu z ich (wydaje mi się) odtwarzaniem. Marzą mi się lepsze (droższe), tylko czy właśnie te droższe nie byłyby gorsze, bo te grają dość przyzwoicie. Może są z tych tańszych udanych konstrukcji?

Próbki tłumione ok 16dB. Potencjometr na godzinie dziewiątej 75W (8Ω).

Ukryta Zawartość

Próbki tłumione ok 16dB. Potencjometr na godzinie dziewiątej 75W (8Ω).

Ta storna czasami kuleje. Nie mogłem edytować, uzupełniając post o te informacje. 60Hz słychać już bobrze. Przy tym wzmocnieniu, które podałem i próbkach ze spadkiem 3dB, tak jak z definicji określa się pasmo przenoszenia, to i te 40Hz byłoby z pewnością lepiej słyszalne, więc tak jak napisał >rafal735r najlepiej sprawdzić jakimś testerem na własne ucho, bo producent zawsze napisze wszystko w superlatywach. Taka kiełbasa przedwyborcza. Żaden polityk przed wyborami też nie powie, że obiecuje tyko po to, żeby uzyskać poparcie :-)

Ukryta Zawartość

Nie bawiłem się programem z suwakami, ale ściągnąłem próbki dźwięku. 40Hz ledwie słychać, 50Hz to taki dyskretny bączek :) Dobrze że nie działa na zmysł powonienia :) Mam też próbki wiolonczeli, gitary basowej, stopy i nie ma problemu z ich (wydaje mi się) odtwarzeniem. Marzą mi się lepsze (droższe), tylko czy właśnie te droższe nie byłyby gorsze, bo te grają dość przyzwoicie. Może są z tych tańszych udanych konstrukcji?

Z tego co ja pamiętam to u mnie jakoś od 36Hz słychać już dość sporo basu, ale to i tak jeszcze nie to. Musiałbym sprawdzić jeszcze raz. Mam też gdzieś jakiś sampler na CD z jakiej gazety. Też są tam różne próbki.

Ukryta Zawartość

?👈

Raczej wyższa szkoła jazdy, niedostępna garażowym firemkom.

No no ciekawie się robi, wrócimy do tego...

I efekty są takie, że robi się rynek na ustroje akustyczne :)

Pomiar kolumn w przypadkowym pomieszczeniu taki daje obraz ich możliwości jak pomiar przyspieszenia auta podczas jazdy z górki.

Pomiar kolumn w pomieszczeniu taki daje obraz ich możliwości jak pomiar przyspieszenia auta podczas jazdy z górki...

Bo najlepiej zmierzy jednoosobowa "firma" w garażu :P

Przynajmniej w sieci dostępna jest pełna specyfikacja głośników jakie do konstrukcji zostały użyte. Nic nie jest zatajane i jasne jak słońce. Włącznie z tym z czego są zrobione. A nie uzylismy czegoś tam, gdzieś tam. No name z nalepka firmy producenta kolumn. Pfff.

?👈

Bo najlepiej zmierzy jednoosobowa "firma" w garażu :P

Tannoy najwidoczniej ostatnio wychodzi właśnie z takiego założenia... :)

Gość

(Konto usunięte)

Taa... 15cm i 35Hz "jak należy" to jest koncert - ale życzeń.

Dasz głośniej jakiś kawałek z instrumentami żywymi i fortissimo na kotłach spowodują rany postrzałowe u słuchającego przez wyprute cewki głośnikowe :-)))

A 2*16 da radę czy nie...?

Przynajmniej w sieci dostępna jest pełna specyfikacja głośników jakie do konstrukcji zostały użyte. Nic nie jest zatajane i jasne jak słońce. Włącznie z tym z czego są zrobione. A nie uzylismy czegoś tam, gdzieś tam. No name z nalepka firmy producenta kolumn. Pfff.

Następnym razem kup samochód od garażowego składacza - bo co oni w tym BMW wiedzą :D

A 2*16 da radę czy nie...?

W sumie jakbym miał przy 2x 12", -3 dB na 29 Hz, to zapewne też bym reagował nerwowo ;)

9f1a3db6bc16cbae3ba3b1dca5a967ed.jpg

Analogia bez sensu. A mało to jest garażowych firm konkurujacych z Ferrari czy Lamborghini? Chociażby Koenigzegg.

Zaraz się okaże ze jeden 5" lepiej chodzi na basie od 2x12". To już komedia się robi.

?👈

Zaraz się okaże ze jeden 5" lepiej chodzi na basie od 2x12". To już komedia się robi.

Jak na razie, to ja mam 2x6", a Ty 1x7" - oblicz sobie powierzchnię głośników i zobaczymy kto się będzie śmiał :D

A mało to jest garażowych firm konkurujacych z Ferrari czy Lamborghini? Chociażby Koenigzegg.

Koenigsegg! Wspaniała maszyna. Koleś podobno wymarzył sobie supersamochód, przeczesał internet w celu skompletowania bandy mechaników, i gdzieś na miejscu zamkniętej jednostki wojskowej stworzył to cacko. Teraz takie Ferrari może mu tylko spaliny wąchać. W branży audio, jak i innych, też zapewne były takie przypadki, stąd te nazwy od imion wizjonerów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A te brazowe rury to po co? Zeby bas z rogow odbijal sie we wszystkie kierunki?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Skad sciagacie probki dzwieku do testow?

No to też jest pytanie. Ostatnio chciałem zobaczyć jak ustawiać jakieś tam filtry w dacu, ściągnąłem sobie silence.wav i się zdziwiłem, bo okazało się że dac szumi okrutnie. No to stwierdziłem trzeba się pochylić, ściągnąłem audacity, zrobiłem sobie puste pliki sam i okazało się że szum realnie jest wielokrotnie mniejszy. Po prostu spieprzony sampel mi się trafił. Więc trzeba z tym ostrożnie. Chyba lepiej generatorem działać.

bo co oni w tym BMW wiedzą :D

Wiedzą, wiedzą. Tylko już przeszli na drugą stronę i teraz inżynierii używają nie w celu osiągnięcia technicznej jakości tylko maksymalizacji zysku. Tym się różni koncern od garażowca. Zresztą niejeden koncern chwali się knowhow, a realnie z biur projektowych pozwalniali tych drogich pozostawiając młodych wilczków z ułamkiem wiedzy tych drogich inżynierów.

Zresztą niejeden koncern chwali się knowhow, a realnie z biur projektowych pozwalniali tych drogich pozostawiając młodych wilczków z ułamkiem wiedzy tych drogich inżynierów.

To ci drodzy pewnie teraz w polskich garażach zasuwają za wikt i opierunek :)

Dla nich wys

Jak na razie, to ja mam 2x6", a Ty 1x7" - oblicz sobie powierzchnię głośników i zobaczymy kto się będzie śmiał :D

Miałem 2 x 6'5 i nie grały nawet w połowie tak nisko jak obecnny jeden 7", wielkość głośnika to nie wszystko. Wole jeden lepszy, jak dwa badziewne. Ty wolisz dwa badziewne, nic nie poradzę.

?👈

Właśnie tu się rodzi pewien spór. Kiedyś już dyskutowaliśmy na ten temat z >patrick. Pamiętasz? Ja trzymam się zasad fizyki. Dwa głośniki o mniejszej średnicy zwiększą odczuwalną głośność, ale nie przeniosą niższych częstotliwości bez zniekształceń. Może być ich w kolumnie i dwadzieścia. Żeby głośnik mógł bez zniekształceń wypierdzielić niskie częstotliwości, potrzeba głośnika o większej średnicy. Chyba, że się mylę.

A te brazowe rury to po co? Zeby bas z rogow odbijal sie we wszystkie kierunki?

Tu o tym poczytasz.

Ukryta Zawartość

Byłem u kolegi Imacmana i aktualnie są obite korkiem dla lepszego wyglądu.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.