Skocz do zawartości
IGNORED

denon pma-2020 ae. Jakie kolumny?

nico

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o radę z jakimi kolumnami warto odsłuchać denon pma-2020 ae? Mam możliwość do nabycia w okazyjnej cenie i najpierw chcialbym posluchac, czy bedzie to dla mnie właściwa droga, czy raczej musze szukac dalej. Waxna jest dla mnie dynamika, barwa, bas no i piekne wokale. Wiec jakie kolumny sa warte doboru do tego wzmacniacza? Kwota do 12tys.

https://www.audiostereo.pl/topic/130332-denon-pma-2020-ae-jakie-kolumny/

KEF R-700. Można kupić z niezłym rabatem. Zostanie na kable. KEF-y bardzo dobrze grają z Tellurium.

Proszę o radę z jakimi kolumnami warto odsłuchać denon pma-2020 ae? Mam możliwość do nabycia w okazyjnej cenie i najpierw chcialbym posluchac, czy bedzie to dla mnie właściwa droga, czy raczej musze szukac dalej. Waxna jest dla mnie dynamika, barwa, bas no i piekne wokale. Wiec jakie kolumny sa warte doboru do tego wzmacniacza? Kwota do 12tys.

Ja mam ten wzmacniacz aktualnie z Focal Aria 948 i jest bardzo dobrze, polecam.

Poprzednio miałem Kef R700 , też było OK poza tym ,że przy głośniejszym graniu trochę "krzyczały", zmieniłem na Facale i jestem zadowolony.

Dzień dobry.

Trochę mało podałeś informacji na temat np. wielkości pomieszczenia, jednak ogólnie z PMA-2020AE dobrze zgrają się rzeczywiście kolumny Kef serii R (http://q21.pl/product/search?query=kef+r), posłuchaj także najnowszą limitowaną wersję polskiej kolumny Pylon Audio Emerald High Fidelity (http://q21.pl/pylon-audio-emerald-high-fidelity.html). Miłym zaskoczeniem może być także polska, flagowa konstrukcja Audio Academy Rhea (http://q21.pl/audio-academy-rhea.html).

Jeśli pomieszczenie nie jest ogromne, zwróć uwagę na francuską konstrukcję Apertura Armonia (http://q21.pl/apertura-armonia.html).

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Poprzednio miałem Kef R700 , też było OK poza tym ,że przy głośniejszym graniu trochę "krzyczały", zmieniłem na Facale i jestem zadowolony.

"Krzyczenie" o którym wspominasz może pojawiać się przy nieodpowiednich kablach (np Chord) . Dlatego wspomniałem o Tellurium. Pełna kultura w całym zakresie i do tego co najważniejsze, bardzo przyjemny dźwięk.

Nie słuchałem ale znajomi mówili że z Heliconami super to gra...zresztą ten neutralny wzmak z każdych kolumn wycisnie co najlepsze...kwestia gustu które kolumny dla kogo lepiej zagrają...

Ja zdecyduje w grudniu,czy kupię PMA 1520ae, czy wezmę na raty PMA 2500

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Weź 1520ae a jak dźwięk przypasuje to wtedy idź wyżej... ja sam się zastanawiam czy nie sprzedać już mojego 1520ae i zapolowac na coś z serii 20xx. Uzywke oczywiscie...

U mnie 2020 gra z MA PL200 a wczesniej gral z GX300. Duzo dynamiki bardzo fajny bass wokale bardziej wyrafinowane w serii platinum.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Tajemnicą poliszynela jest to, że ten nowy wzmak denona 2500 ma gorsze parametry tecbniczne od serii 1500ae, 1510ae i 1520ae; można sobie o tym poczytać w teście opisanym w najnowszym grudniowym audio. Co ciekawe podobny test został zrobiony i opisany w marcowym audio video, jednak tam nie podano tych parametrów, bo im wystarczy ucho eksperta ;) Konkretnie to chodzi o wskaźnik S/N wynosi zaledwie 75db, co odbija się także na dynamice, która osiąga 96db. Jak na piec o takich gabarytach, wadze i cenie 12000 tys. zł to ja dziękuję ;)

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

Tajemnicą poliszynela jest to, że ten nowy wzmak denona 2500 ma gorsze parametry tecbniczne od serii 1500ae, 1510ae i 1520ae. [...] Konkretnie to chodzi o wskaźnik S/N wynosi zaledwie 75db.[...]

Hmm... to jakiś wypadek przy pracy. Mój 10 letni dziadek ma > 98dB.

Moge jedynie potwierdzic, ze napewno nie warto wymieniac 2020 na model 2500. Zapytalem o to znajomego z branzy powiedzial zebym dobrze piescil swojego 2020 i nawet nie patrzyl w strone nowego modelu.

Nie wiem w jakiej cenie go masz ale to na prawdę dobry wzmacniacz i możesz do niego dobrać szeroki zakres kolumn.

Tannoy precision 6.4, dynaudio Focus 260, chario Pegasus, ap tempo VI, elac fs47, magnat quantum 1009s.

Dobrze by było jakbyś odsluchal któreś z wyżej wymienionych i okreslil bliżej jakiego dźwięku szukasz.

Pozdrawiam

Mrok sądzę, że kogo jak kogo ale fachmanów od denona ja bym nie posądzał o wypadek przy pracy, Według tekstu z audio jest to skutek bardzo wysokiej czułości (150mV), co jest związane z bardzo wysokim współczynnikiem wzmocnienia napięciowego (199 V/ V przy 8Ω ) i to właśnie odbija się na niskim odstępie od szumów. Sam myślę nad zmianą wzmaka z PMA 1500ae na coś szlachetniejszego. Jednak na pewno nie będzie to PMA 2500NE ;)

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

Dziś wysłałem emaila do trzech firm z zapytaniem,czy sprzedadzą Denon 1520ae za 4 tys zł lub PMA 2020 za 7 tys zł.Chodzi mi o nowe sztuki,nie ex demo. zobaczymy,czy odpiszą :)

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Mrok sądzę, że kogo jak kogo ale fachmanów od denona ja bym nie posądzał o wypadek przy pracy, Według tekstu z audio jest to skutek bardzo wysokiej czułości (150mV), co jest związane z bardzo wysokim współczynnikiem wzmocnienia napięciowego (199 V/ V przy 8Ω ) i to właśnie odbija się na niskim odstępie od szumów. Sam myślę nad zmianą wzmaka z PMA 1500ae na coś szlachetniejszego. Jednak na pewno nie będzie to PMA 2500NE ;)

Zależy jakiego grania szukasz? Spróbuj Yamahy. Np A-S2000. Zależy ile chcesz wydać. Miałem 1500AE. Jak odbierasz jego dźwięk? Zobaczymy czy się pokrywa z moimi spostrzeżeniami. A porównywałem go oczywiście u siebie.

?👈

Dziś wysłałem emaila do trzech firm z zapytaniem,czy sprzedadzą Denon 1520ae za 4 tys zł lub PMA 2020 za 7 tys zł.Chodzi mi o nowe sztuki,nie ex demo. zobaczymy,czy odpiszą :)

w rtvmax z tego co widziałem za 4200, najtaniej na Allegro..

spróbuj tam uderzać...

Zależy jakiego grania szukasz? Spróbuj Yamahy. Np A-S2000. Zależy ile chcesz wydać. Miałem 1500AE. Jak odbierasz jego dźwięk? Zobaczymy czy się pokrywa z moimi spostrzeżeniami. A porównywałem go oczywiście u siebie.

rafal735 generalnie "gra" bardzo dobrze, jednak ma dwie cechy, które w niektórych nagraniach mogą czasem trochę przeszkadzać; zawsze słychać w nagraniu swoiste "doładowanie", no i ma bardzo wyrazisty przełom wyższej średnicy i wysokich tonów. Przy dobrze zrealizowanych nagraniach jest super bo to procentuje lepszą namacalnością, przestrzenią itp., przy nagraniach słabych jak mówi młodzież masakra dla uszu ;)

Proszę o podanie,"za i przeciw" dlaczego wybrać PMA 2020,zamiast PMA 2500NE ?

Osobiscie nie sluchalem, ale tak jak pisalem wyzej... znajomy by mi kitu nie wciskal tym bardziej, ze moglbym swoj sprzedac od reki i wziasc model 2500. Inni podawali parametry to tez ma swoje znaczenie.

Jest Ci potrzebny dac w wzmacniaczu ??? mysle, ze osobny dac bedzie duzo lepszy jak w tym denku. Tak propos Vincent 237 tez ma dac i wiem, ze ten gra gorzej on rdaca.

rafal735 generalnie "gra" bardzo dobrze, jednak ma dwie cechy, które w niektórych nagraniach mogą czasem trochę przeszkadzać; zawsze słychać w nagraniu swoiste "doładowanie", no i ma bardzo wyrazisty przełom wyższej średnicy i wysokich tonów. Przy dobrze zrealizowanych nagraniach jest super bo to procentuje lepszą namacalnością, przestrzenią itp., przy nagraniach słabych jak mówi młodzież masakra dla uszu ;)

Dla mnie w dużym skrócie bas jest trochę podbity, ten wyższy i wysoka sekcja jest prosta, ofensywna.

?👈

Dla mnie w dużym skrócie bas jest trochę podbity, ten wyższy i wysoka sekcja jest prosta, ofensywna.

Właściwie to się pokrywa z tym co napisałem, tyle że użyłeś innych słów, ale na to samo wychodzi ;)

Moim skromnym zdaniem, o wiele lepsze jeśli chodzi o parametry i podejrzewam, że także dźwiękowo i cenowo w porównaniu do PMA -2500NE są wzmacniacze Yamahy A-S 1100 i A-S 2100. Trzeba zacząć gromadzić fundusz :)

Moim skromnym zdaniem, o wiele lepsze jeśli chodzi o parametry i podejrzewam, że także dźwiękowo i cenowo w porównaniu do PMA -2500NE są wzmacniacze Yamahy A-S 1100 i A-S 2100. Trzeba zacząć gromadzić fundusz :)

Tylko ten wygląd ,bardziej podoba mi sie Denon

Dostałem dziś odpowiedż z trzech firm.Zadna nie chce sprzedać wzmacniaczy w zaproponowanej przeze mnie cenach.Pisałem do firm z polskiej dystrybucji,może dlatego :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.