Skocz do zawartości
IGNORED

Zakup kolumn do 6000zł Nowe.

HipertrofiaAbsolutu

Rekomendowane odpowiedzi

Pomieszczenie 22m2

Sprzęt: AVM A1, Audiosim Moon CD 1.

Czego słucham? Rock, Jazz, Blues

Czego wymagam? Przestrzeni,mocnej stereofonii, rozdzielczości i "oddechu"

Wiem, powinienem dodać jedno zero do kwoty, ale może się coś znajdzie?

Słuchałem Indiana Line diva 665. Podobały się, ale nikt w tej cenie nie chce ich sprzedać.

Zastanawiam się nad dynaudio excite x18 ale muszę ich przesłuchać.

Najlepiej ze Śląska

https://www.audiostereo.pl/topic/131212-zakup-kolumn-do-6000z%C5%82-nowe/

Proponuje kontakt z producentami:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

i dobór oraz wypożyczenie kolumn.

To w Polsce wg mnie najlepsza relacja jakości do ceny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę konfigurację systemu, Twoje preferencje oraz założony budżet, proponowałbym polską konstrukcję Audio Academy Hyperion IV (http://q21.pl/audio-academy-hyperion-iv.html) lub model flagowy Audio Academy Rhea (http://q21.pl/audio-academy-rhea.html). To kolumny, które moim zdaniem idealnie sprawdzą się w Twoim systemie.

Z zagranicznych konstrukcji świetnie sprawdzi się najnowsza konstrukcja Audiovector QR3 (http://q21.pl/audiovector-qr3.html). To duża swoboda grania, przestrzeń i świetna dynamika. Jeśli lubisz trochę bardziej gęste granie, warto także odsłuchać brytyjskie Tannoy Revolution XT 8F (http://q21.pl/tannoy-revolution-xt-8f.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania. Poza wymienionymi powyżej konstrukcjami na miejscu możesz odsłuchać jeszcze kilka innych, równie ciekawych opcji w komfortowych warunkach, jest także możliwość wypożyczenia kolumn do testu w Twoim systemie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę konfigurację systemu, Twoje preferencje oraz założony budżet, proponowałbym polską konstrukcję Audio Academy Hyperion IV (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) lub model flagowy Audio Academy Rhea (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). To kolumny, które moim zdaniem idealnie sprawdzą się w Twoim systemie.

Z zagranicznych konstrukcji świetnie sprawdzi się najnowsza konstrukcja Audiovector QR3 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). To duża swoboda grania, przestrzeń i świetna dynamika. Jeśli lubisz trochę bardziej gęste granie, warto także odsłuchać brytyjskie Tannoy Revolution XT 8F (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Rozumiem że Q21 wszystkie proponowane wyżej przez siebie głośniki sprzeda w cenie do 6.000 zł (bo takich autor tego wątku szuka). Pytam dlatego że na stronie Q21 AA Rhea i QR3 wycenione są na 8.500 i 8.000 zł odpowiednio.

Przy okazji zadam może głupie pytanie, ale na które nie umiem znaleźć sensownej odpowiedzi: jaki jest sens podawania ceny za 1 głośnik? Przecież nawet gdyby ktoś zechciał kupić jeden głośnik, to nie będzie mógł kupić. Czasami to jest irytujące bo w niektórych sklepach nawet nie ma informacji że cena jest za jeden głośnik. A w sklepie Q21, jest nazwa kolumn i zdjęcia, potem jest napisane 2 szt., potem cena, a pod po dodaniu kolumn do kosza zobaczymy że cena jest x2.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bluesound Node2;  Audiolab 8200CD; Musical Fidelity M5si; Triangle Esprit Gaia EZ.

Odpowiem za q21

Cena pewnie po rabacie a z tymi kolumnami za sztukę to pewnie dla tego aby wyszukiwrka znalazła ofertę q21 i innych sprzedawców jako najtańszą.Marketing

Myślisz że z 8.500 zrobi się 6.000 po rabacie?

Może i marketing, ale na mnie taki marketing działa odpychająco, nie wiem jak na innych potencjalnych klientów.

Bluesound Node2;  Audiolab 8200CD; Musical Fidelity M5si; Triangle Esprit Gaia EZ.

Prędzej Excite X34. Pylony Diamond 25 też mogą się nadać do przesłuchania.

Warto zwrócić uwagę na używane Minas Anor III czy nowe Tannoy Revolution XT 6F lub większe 8F.

W przypadku kolumn z 15-16 cm głośnikiem niskotonowym x2 wypełnienie na basie będzie lepsze niż w X18. Ale 18 może dawać bardziej jakby otwarty dźwięk ze względu na większy głośnik.

Może i marketing, ale na mnie taki marketing działa odpychająco, nie wiem jak na innych potencjalnych klientów.

Prawie każdy sklep w ten sposób podaje ceny kolumn. Dlaczego? Większość ludzi kupuje towar w sieci. Przeszukiwarki internetowe - reszta chyba jasna.

Gość

(Konto usunięte)

Buty, narty czy rekawice tez ludzie kupuja w necie a nigdy nie widzialem ceny za sztuke

Biniek...nie doczytałeś ;-)...kolega wyżej pisał, że w wyszukiwarce będzie w większości produkt z najniższą ceną na pierwszym miejscu...dlatego podają za sztukę...

Odpowiem za q21

...za sztukę to pewnie dla tego aby wyszukiwrka znalazła ofertę q21 i innych sprzedawców jako najtańszą.Marketing

tak wiem o co chodzi ale jest to wyjatek i to tlumaczenie do mnie nie trafia

przeciez jak chce kupic najtansze narty na ceneo to nie jest to cena za sztuke

a co do kolumn mam podobny budzet i zdecyduje sie na DIY przy tej cenie cena samych glosnikow moze wynosic ok 3 tys

w firmowkach zwykle duzo mniej

Buty, narty czy rekawice tez ludzie kupuja w necie a nigdy nie widzialem ceny za sztuke

Otóż to!

Przy okazji zadam może głupie pytanie, ale na które nie umiem znaleźć sensownej odpowiedzi: jaki jest sens podawania ceny za 1 głośnik?

>azimut, z choinki się urwałeś :) Widzisz niską cenę i się napalasz. Decydujesz się, zamawiasz, a jak się okaże, że to za sztukę, to dopłacasz, bo już się napaliłeś na ich kupno. Może nie każdy tak postąpi, ale wielu się złapie na taki chwyt. Takie psychologiczne przynęty w handlu, tak jak wszystko typu "już od", "za jedyne" to norma. Na tym polega biznes. W pewnym sklepie z kosmetykami stał szampon za 20zł, + odżywka gratis. Z drugiej strony lady, stał ten sam szampon za 8zł i odżywka za 8zł. Szybciej schodziły szampony z odżywką gratis. Ludzie niemal wyrywali sobie to z rąk. Cóż za okazja, odżywka GRATIS! :) Na pułapki psychologiczne trzeba uważać. Coś słabo schodzi, to podnosi się cenę, przekreśla i podaje nową (zwykle tę samą a nawet wyższą). Gawiedź rzuca się wtedy na to, żeby nie przegapić takiej okazji :)

mnie sie wydaje ze powod jest bardziej prozaiczny niz ukryty marketing

pracownicy e handlu czesto stosuja rozne opisy towaru i bywa tak ze jedna osoba wpadnie na pomysl jak sprzedac wiecej i konkurencja po czasie robi to samo

moja zona pracuje w jednej z takich firm i co chwila skrazy sie ze jak ona wpadnie na jakis pomysl to zaraz reszta kopiuje :)

obstawiam ze ktorys pomyslowy dobromir ze sklepu audio zrobil taką ofertę i reszta podłapała - gdyby to była reguła to inne branze tez by tak sprzedawały przedmioty które są w parach (a nie sprzedają)

Cena za pojedynczą kolumnę jest niepoważna. Niestety porównywarki cenowe nie walczą z tym.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Cena za pojedynczą kolumnę jest niepoważna. Niestety porównywarki cenowe nie walczą z tym.

Mimo to RMS potrafi, i niech inni biorą przykład, poza tym RMS w specyfikacji kolumn podaje wielkość głośników, a dla niektórych to ważna informacja.

Co niektórzy biorą sobie zbyt mocno do serca, że trzeba być jak RMS i kopiują opisy i specyfikacje jeden do jednego.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

>azimut, z choinki się urwałeś :) Widzisz niską cenę i się napalasz. Decydujesz się, zamawiasz, a jak się okaże, że to za sztukę, to dopłacasz, bo już się napaliłeś na ich kupno. Może nie każdy tak postąpi, ale wielu się złapie na taki chwyt. Takie psychologiczne przynęty w handlu, tak jak wszystko typu "już od", "za jedyne" to norma. Na tym polega biznes. W pewnym sklepie z kosmetykami stał szampon za 20zł, + odżywka gratis. Z drugiej strony lady, stał ten sam szampon za 8zł i odżywka za 8zł. Szybciej schodziły szampony z odżywką gratis. Ludzie niemal wyrywali sobie to z rąk. Cóż za okazja, odżywka GRATIS! :) Na pułapki psychologiczne trzeba uważać. Coś słabo schodzi, to podnosi się cenę, przekreśla i podaje nową (zwykle tę samą a nawet wyższą). Gawiedź rzuca się wtedy na to, żeby nie przegapić takiej okazji :)

Wtrące swoje trzy grosze. Kiedyś tata kumpla chciał kupić opla astre (pierwszy model), reklamowali w tv już od 40tysi czy coś tam ale kiedy pojechał do salonu to okazało się że tyle kosztuje podstawowa wersja nawet bez wspomagania tylko taka nie jest w ogóle produkowana :-) No ale jak już pojechał to kupił 5 tysi droższą.

A co do kolum to ja zadowolony jestem z MA gs20 tylko że trzeba by szukać używek. Jak kolega ze Śląska i chce posłuchać to zapraszam.

W przypadku drobnych rzeczy to działa bardzo często bo ludziom nie chce się dla kilku złotych zawracać sobie głowę. Ale w przypadku drogich rzeczy moim zdaniem zachowanie ludzi jest zupełnie inne. Wpisuję do google kolumny X i wyskakuje mi kilka sklepów w których te kolumny są. Wchodzę do sklepu w którym jest podana cena załóżmy 4.000 zł, ok uważam że cena jest super więc wrzucam je do koszyka. A co w koszyku już widzę 8.000 zł. Ilu ludzi zdecyduje się na realizację transakcji? Mogę się założyć że 99% zrezygnuje, bo to nie jest dołożenie 5-10% do tych 4.000 zł (którą zaakceptowałem). tylko 4.000 zł X 2. Gdybym miał budżet 8.000 zł na kolumny, to bym nie wrzucał do koszyka tych za 4.000, tylko te za 8.000 (które za parę jednak 16.000). Więc zaczynam szukać gdzie indziej czy nie da się znaleźć taniej, a więc opuszczam stronę sklepu który mnie tam ściągnął podając cenę za 1 szt. Czy wrócę do niego nawet jeżeli nie znajdę nigdzie taniej? Wątpię, no bo po co, tym bardzie że już podświadomości ten sklep źle mi się kojarzy.

W przypadku drobnych rzeczy to działa bardzo często bo ludziom nie chce się dla kilku złotych zawracać sobie głowę. Ale w przypadku drogich rzeczy moim zdaniem zachowanie ludzi jest zupełnie inne. Wpisuję do google kolumny X i wyskakuje mi kilka sklepów w których te kolumny są. Wchodzę do sklepu w którym jest podana cena załóżmy 4.000 zł, ok uważam że cena jest super więc wrzucam je do koszyka. A co w koszyku już widzę 8.000 zł. Ilu ludzi zdecyduje się na realizację transakcji? Mogę się założyć że 99% zrezygnuje, bo to nie jest dołożenie 5-10% do tych 4.000 zł (którą zaakceptowałem). tylko 4.000 zł X 2. Gdybym miał budżet 8.000 zł na kolumny, to bym nie wrzucał do koszyka tych za 4.000, tylko te za 8.000 (które za parę jednak 16.000). Więc zaczynam szukać gdzie indziej czy nie da się znaleźć taniej, a więc opuszczam stronę sklepu który mnie tam ściągnął podając cenę za 1 szt. Czy wrócę do niego nawet jeżeli nie znajdę nigdzie taniej? Wątpię, no bo po co, tym bardzie że już podświadomości ten sklep źle mi się kojarzy.

No raczej. Na dołożenie drugie tyle chyba rzadko kto by się zdecydował, dysponując gotówką 4000 +/- 500zł, ale jak już wlezie do tego sklepu, to trochę tam pogrzebie, i może chociaż na jakieś kable się skusi, bo będzie napisane super promocja :)

Co niektórzy biorą sobie zbyt mocno do serca, że trzeba być jak RMS i kopiują opisy i specyfikacje jeden do jednego.

Dziwię się Wam. Wchodzę do porównywarki cen. Widzę kolumny X za 4000 zł, a na końcu listy najdroższy RMS, bo za te same kolumny krzyczy 8000 zł. Ktoś niezorientowany w ogóle tam nie zajrzy. Gracie Fair Play, kosztem utraty potencjalnego klienta, ale to się chwali.

Pomieszczenie 22m2

Słuchałem Indiana Line diva 665. Podobały się, ale nikt w tej cenie nie chce ich sprzedać.

Najlepiej ze Śląska

Wypożycz Polskie BMN. Możesz to zrobić za free, nie ma w ofercie kolumn za 6tys, jedynie za 4100, model S3, ale ten produkt jest dobrze wyceniony. U konkurencji zapłacił być pewnie ponad 6tys za tak wykonane kolumny, na takich podzespołach. Do tego możliwośc upgrade, np lepszych wysokotonowych. Zmiany są ciągle testowane i może być za jakiś czas aktualizacja modeli z serii S.

?👈

Wypożycz Polskie BMN. Możesz to zrobić za free, nie ma w ofercie kolumn za 6tys, jedynie za 4100, model S3, ale ten produkt jest dobrze wyceniony. U konkurencji zapłacił być pewnie ponad 6tys za tak wykonane kolumny, na takich podzespołach. Do tego możliwośc upgrade, np lepszych wysokotonowych. Zmiany są ciągle testowane i może być za jakiś czas aktualizacja modeli z serii S.

Dobrze kolega prawi Polska manufaktura zabrzmi lepiej w mniejszej cenie

Potwierdzam, że najkorzystniej będzie dobrać sobie coś z polskich konstrukcji. Zdecydowanie najlepszy stosunek jakości do ceny, konkurencja zagraniczna z tego samego pułapu cenowego pozostaje zdecydowanie bez szans.

Również słucham często tych gatunków muzycznych (rock, jazz i blues) i proponowane wyżej kolumny 16 Hertz mi akurat nie podeszły (choć braku rozdzielczości nie można im zarzucić), ale za to znakomicie się u mnie sprawdziły Harpia Acoustics Fresco oraz wspomniane przez Q21 kolumny Audio Academy Hyperion IV. Jeśli będzie możliwość polecam dołożyć do modelu Rhea (istotnie wyższy poziom jakości brzmienia).

Pomieszczenie 22m2

Najlepiej ze Śląska

I jak udało się coś jeszcze odsłuchać?

Jeszcze jedna sprawa. Diva 665 w detalu kosztują 6395zł. Nikt nie chce opuścić 400zł? Chyba, że coś źle patrze na ceny.

Udało mi się wynegocjować 5500zł

Myślę, że to dobra cena.

Słuchałem tych kolum, grają naprawdę nieźle. Może minimalnie za mało szerokiej sceny, ale ja na tym punkcie jestem zboczony.

Zastanawiam się jeszcze nad tymi monitorami z studio 16 - Aurum, ale mało o nich informacji.

Muszę pojechać i posłuchać

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.