Skocz do zawartości
IGNORED

Zawartość basu w basie :-)

sylwon38

Rekomendowane odpowiedzi

Dopiero od ~> 5 i pół metra od bazy go słychać

W słuchawkach też

Firma ATC stosuje mniejsze średnice membran.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Tu 'komora basowa' do hmm.. masażu.. czy raczej tortur..?;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Masakra !!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Czy w malym pomieszczeniu bas nie moze zabrzmiec dobrze?

Oczywiście że może.

A moze nie brzmi dobrze tylko ten na sile wyciagniety z za malych glosnikow?

Nic podobnego.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Kilka metrów od głośników mi brzmi lepiej. Jest więcej swobody i powietrza.

A co do małych rozmiarów:

Taki gadżet jak soundbar Martin Logan Motion Vision ma już nienormalnie małe głośniczki. Cena też abstrakcyjna, a jak słychać - nie mam pojęcia.

Ja mam z kolei inne pytanie. Jakość vs bas. Lepszej jakości monitory, które spadek -3dB będą zaliczały już przy 45Hz, czy niższa półka podłogówki ze spadkiem -3dB przy 40Hz. Wyższa klasa, to i lepszy dźwięk się domyślam, ale brak niższego basu to trochę wykastrowany dźwięk.

Zawsze podłogówka.

Bo zawsze dobra podłogówka ma przewagę nad równoważnie dobrym monitorem.

Chyba, że jesteś ornitologiem i potrzebujesz sprzęt do odsłuchu nagrania odgłosów po wycieczce do lasu.

Chociaż, jak nagrasz powalenie drzewa przez wichurę, to znowu dylemat wróci.

Ale na szczęście, i na taką okoliczność, znasz już odpowiedź.

Ja mam z kolei inne pytanie. Jakość vs bas. Lepszej jakości monitory, które spadek -3dB będą zaliczały już przy 45Hz, czy niższa półka podłogówki ze spadkiem -3dB przy 40Hz. Wyższa klasa, to i lepszy dźwięk się domyślam, ale brak niższego basu to trochę wykastrowany dźwięk.

Ani na jednym ani na drugim zestawie nie posłuchasz dwóch pierwszych oktaw (w normalnej muzyce wiele tam niema) więc skup się spokojnie na reszcie, jeżeli reszta jest lepszej jakości z monitora to wybór jest prosty - przynajmniej dla mnie.

W tej samej linii produktów danej firmy monitor zawsze będzie mniej uniwersalny od podłogówki.

Pozostaje jedynie problem finansowy - podłogówka jest zawsze droższa od monitora.

Ewentualnie do indywidualnego rozważenia jest relacja jakość/cena, czyli o ile podłogówka gra lepiej i za jaki wzrost ceny.

Monitor, to gdy ma trafić na półkę lub finanse zmuszają do tańszego zakupu.

Przypomnę, że piszemy o zawartości basu w basie, więc argument tzw. reszty pasma traci na wadze.

A nawet... Jak jest lepszej jakości bas, to góra pasma też jest dużo lepsza. Dziwne, ale głęboki bas wspomaga jakość wysokich tonów.

To może teraz posłużę się przykładem.

Podstawkowe Dali Epicon 2. Wg pomiarów spadek -6dB względem poziomu średniego ok. 43Hz. Cena ok. 20K.

Podłogowe Dali Opticon 6. Wg pomiarów -6dB przy ok. 35Hz. Cena ok. 7,5K.

Tu sprawa nie jest chyba taka prosta, bo przy tych monitorach za 20K stosunek ceny do jakości, to chyba w większym stopniu stosunek ceny do jakości wykonania (marża za połysk), a nie do jakości dźwięku, choć ten może być oczywiście lepszy, ale już pozbawiony równie niskiego zejścia jak przy podłogówkach.

Odejmując 5K, może 7K za wykonanie to cena ok 14 tys. 6,5 tys drożej za lepszą jakość dźwięku vs zejście z basem. Nic nie kupuje, tyko zapytuje :-)

W tej samej linii produktów danej firmy

Podajesz przykład cen dla 2 różnych serii: EPICON i OPTICON.

W kolumnach jest czasem tak, że cała wartościowa "kuchnia" kryje się w środku. Na oko to widzę, że jedna seria ma obudowę zaokrągloną, a druga - prostopadłe skrzynki. To nie musi niczego oznaczać niczego rewolucyjnego i w ogóle może nie przekładać się na lepsze brzmienie. Przejrzyj na e-stronie AUDIO testy i może zagadka pozycjonowania cenowego się rozwiąże.

Albo napisz maila do producenta i zapytaj, dlaczego ten konkretny monitor jest droższy od konkretnej podłogówki. Działy obsługi klienta takich firm są bardzo sprawne i na pewno udzielą wyjaśnień. Ewentualnie możesz napisać do dystrybutora - po to oni są, żeby pomagać w wyborze. Tyle tylko, że jak nie chcesz kupić, to szkoda zawracać ludziom głowę.

Tyle tylko, że jak nie chcesz kupić, to szkoda zawracać ludziom głowę.

Byłem tylko ciekawy, ponieważ mieliście odmienne zdania na ten temat z kolegą opteron.

Bo zawsze dobra podłogówka ma przewagę nad równoważnie dobrym monitorem.

Ani na jednym ani na drugim zestawie nie posłuchasz dwóch pierwszych oktaw (w normalnej muzyce wiele tam niema) więc skup się spokojnie na reszcie, jeżeli reszta jest lepszej jakości z monitora to wybór jest prosty - przynajmniej dla mnie.

Po za tym napisałeś:

Chyba, że jesteś ornitologiem i potrzebujesz sprzęt do odsłuchu nagrania odgłosów po wycieczce do lasu.

Chociaż, jak nagrasz powalenie drzewa przez wichurę, to znowu dylemat wróci.

Ja mam podobne podejście. Niezbyt nisko schodzący monitor- do sypialni posłuchać kołysanek przed snem. Do odsłuchu pełnowartościowego dźwięku- podłogówka z dość niskim zejściem, nawet kosztem utraty jakości.

Jeszcze jedno. Nie prosiłem o poradę w sprawie zakupu, tylko pytanie o bas, bo o tym traktuje wątek.

Jeszcze jedno. Nie prosiłem o poradę w sprawie zakupu, tylko pytanie o bas, bo o tym traktuje wątek.

No to monitor niejednokrotnie może zejść tak samo nisko jak podłogówka.

Najwyżej wykrzaczy się już przy mniejszej głośności.

Nie ma prostych i jedynie słusznych reguł. Niemniej jakieś prawdopodobieństwo można szacować. A najlepiej posłuchać.

A nawet... Jak jest lepszej jakości bas, to góra pasma też jest dużo lepsza. Dziwne, ale głęboki bas wspomaga jakość wysokich tonów.

Czego to się człowiek tutaj dowie...

Odejmij ten najniższy bas i posłuchaj ponownie. Dowiesz się jeszcze więcej i dobitniej :-)

Z tego wynika, że najniższy bas przeszkadza w odbiorze muzyki ... ;-)

Ja mam podobne podejście. Niezbyt nisko schodzący monitor- do sypialni posłuchać kołysanek przed snem. Do odsłuchu pełnowartościowego dźwięku- podłogówka z dość niskim zejściem, nawet kosztem utraty jakości.

Sylwek a jaki to jest wg Ciebie dobry bas?

Oczywiście pytam bez złośliwości czy słuchałeś kiedyś jakiś na prawdę drogich kolumn? Powiedzmy za 50-100tys?

Widzisz ja wolałbym dobrej klasy monitor ponieważ będzie on miał lepszej jakości bas od zwykłej podłogówki. Czasami dobry monitor zejdzie nawet niżej (zachowując dobrą jakość basu) niż budżetowa podłogówka. Zasadniczo w dobrym monitorze na basie będzie się więcej działo w niskim zakresie pasma pomimo, iż pozornie będziesz miał wrażenie, że jest go mniej.

Ależ chyba odwrotnie. Jeśli ktoś miałby możliwość pozostawienie tylko grającej wysokotonówki, to szybko się zorientuje, że sama nie ma sensu. Musi być podparta środkiem i wtedy wszystko zaczyna schodzić się do kupy - jest lepiej. No to na tej samej zasadzie, gdy dopełnimy pasmo również basem (szczególnie tym najniższym), to wysokie zaprezentują się jeszcze ciekawiej.

Brak niskiego basu przeszkadza muzyce. Dlatego tak trudno znaleźć przyzwoite zespoły głośnikowe. Przecież do górnej granicy pasma prawie każde dochodzą, a z najniższym basem już tak prosto nie jest.

Może dlatego dźwięk w słuchawkach jest tak szczegółowy - zwyczajowo mniej kastrują bas. Polecam tę refleksję.

Oczywiście wolałbym być piękny, młody i bogaty oraz posiadać pełnopasmowe kolumny wysokiej klasy ale ... w niewielkim metrażu mając do wyboru budżetowe podlłogówki z zejściem do 20 oraz świetne monitory schodzące tylko do 40-50 to zdecydowanie wolałbym monitory.

Przecież w tej samej linii masz podobne wykorzystane przetworniki. Podłogówka jest 30-40% droższa od monitora.

A rozwiązaniem dylematu "mieć podłogowe i dobre" jest rynek z drugiej ręki.

Monitor w niczym nie jest lepszy, nawet w oderwaniu dźwięku od kolumn. To po prostu mniejsze źródła pozorne dają takie wrażenie. Polecam tę refleksję :-)

Tu moim zdaniem najwięcej zależy od ustawienia kolumn w pomieszczeniu, miejsca wokół nich i dalej elektroniki napędzającej.

Co do basu to miałem możliwość posłuchania u siebie Dynaudio A52 i niestety przy cichym słuchaniu nie grały dołem trzeba było odkręcać wzmacniacz, natomiast przy aktualnych podłogowych Tannoy nawet na najniższych poziomach słychać te "tąpnięcia" i jestem zadowolony mimo, że to tylko 7" basowe.

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

Jak byś nie ustawił i ile miejsca nie dał (akurat odsunięcie od ścian osłabia bas), to z jednych wiele nie uzyskasz, a jak doświadczyłeś drugie zaspokoiły oczekiwania bez problemu.

Przy małych skrzynkach można ewentualnie poszukać miejsca w pokoju z kumulacją niskich częstotliwości, ale nie o to raczej chodzi. Chociaż, dla sprawdzenia jaka równowaga tonalna nam pasuje, wskazane jest pochodzić. Nie raz miałem ochotę usiąść w rogu, bo inaczej głowa bolała.

No to chyba tyle. Najważniejsze, że można i podłogowe Tannoy okazały się szczęśliwszym wyborem niż podstawkowce. Cenny wpis i warto mieć na uwadze.

Sylwek a jaki to jest wg Ciebie dobry bas?

Oczywiście pytam bez złośliwości czy słuchałeś kiedyś jakiś na prawdę drogich kolumn? Powiedzmy za 50-100tys?

Widzisz ja wolałbym dobrej klasy monitor ponieważ będzie on miał lepszej jakości  bas od zwykłej podłogówki. Czasami dobry monitor zejdzie nawet niżej (zachowując dobrą jakość basu) niż budżetowa podłogówka. Zasadniczo w dobrym monitorze na basie będzie się więcej działo w niskim zakresie pasma pomimo, iż pozornie będziesz miał wrażenie, że jest go mniej.

Złośliwość z Twojej strony? Raczysz żartować :)

Nie słuchałem niczego za taką kasę, dlatego w postach które pisałem z Tobą o gitarze basowej, i moim zachwycie słuchając Haynesa i Bolina na budżetówce, dopisałem, co musiałoby się dopiero dziać, gdyby to był jakiś Hi-end.

Nie jest mi potrzebny dźwięk z dyskoteki techno, dlatego jeśli to nad czym tak się zachwycałem, zapewniłby taki monitor to zdecydowanie wybrałbym jakość :)

Przecież w tej samej linii masz podobne wykorzystane przetworniki. Podłogówka jest 30-40% droższa od monitora.

A rozwiązaniem dylematu "mieć podłogowe i dobre" jest rynek z drugiej ręki.

Monitor w niczym nie jest lepszy, nawet w oderwaniu dźwięku od kolumn. To po prostu mniejsze źródła pozorne dają takie wrażenie. Polecam tę refleksję :-)

A to z kolei inna sprawa. Za cenę pożądanego monitora, mieć tak samo pożądną podłogówkę, wybrałbym podłogówkę. Szkopuł w tym, że nie zaryzykowałbym kupna niczego z drugiej ręki od nieznanej mi osoby. Często z ciekawości przeglądam sobie giełdę, i gdyby nawet trafiła się jakaś gratka obawiałbym się takiej transakcji. Nigdy nie wiadomo, czy ktoś szanował swoje zabawki, i czy nie wpychał do nich łapek. Mam sąsiada, który katuje swoje kolumny prawie 24/24, aż sąsiedzi się wkurzają. Robi z nich użytek również w salce gimnastycznej, organizując dzieciom potańcówkę. Nie wiem w jakim stopniu, i jak szybko zużywają się tak traktowane przetworniki, ale co za dużo to chyba i nie zdrowo.

My nie producenci więc nie do nas należy polityka cenowa.

Przy małych skrzynkach można ewentualnie poszukać miejsca w pokoju z kumulacją niskich częstotliwości, ale nie o to raczej chodzi.

Przy małych skrzynkach najlepiej się wesprzeć subem. Trzeba to tylko zrobić bardzo dyskretnie. Suba nie może być słychać cały czas, on ma tylko uzupełnić brakujące pasmo z głośnością identyczną co podstawowy system.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

To kolumny mogą być za duże do pomieszczenia czy nie? Prawidłowe jest stwierdzenia, że do 10m2 nie więcej niż 1x16cm?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Moim zdaniem kolumny nie mogą być za duże do pomieszczenia, jeśli tylko da się je w nim sensownie ustawić. Przecież długość fali dla np. 35Hz będzie taka sama z głośnika 6,5" oraz 12", tylko ten drugi lepiej ją odtworzy szczególnie przy niskich poziomach głośności.

Na poparcie tej opinii podam swój przykład: w pokoju ok. 11m2 miałem zestaw oparty na 2x5" niskotonowcach, teraz mam zestaw na 12" basowcu i ten ostatni zamiótł pod przysłowiowy dywan poprzednie kolumny. I to nie tylko przy głośniejszym słuchaniu, najbardziej wyraźna różnica jest przy cichych odsłuchach.

Nie raz już było na ten temat. Większe kolumny bezwzględnie są lepsze. Tylko w małych pomieszczeniach problemy z akustyką się uwypuklają i ludzie ratują się małymi kolumnami. Łatwiej pogodzić małe kolumny i brak adaptacji akustycznej.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

• 3 tygodnie później...

Wlasnie zamienilem 1x13,5cm na 1x16,5cm (Tannoy Mrcury M1 na Kef Q1). Bas oczywiscie o klase lepszy i tu jest pewne mile zaskoczenie, bo bas nie staje sie buczaco-dudniacy (nie wiem jak to nazwac). Dlaczego zaskoczenie? Bo moje poprzednie 1x16,5cm (Mission 702e, Eltax 5+) czasem buczaco-dudniacym basem denerwowaly.

Akustyka oczywiscie bez zmian. Z czego to wynika? Przypadek? Wyzsza jakosc Q1? A moze bas pochodzacy nie tyle z glosnika, co z odbic powstalych w wiekszej obudowie, po prostu jest bardziej rozlazly i w niesprzyjajacych warunkach moze stac sie buczaco-dudniacy? Porownujac dane techniczne np. Tannoy Mercury M2 i M3 tego basu z odbic wydobywa sie calkiem sporo.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.