Skocz do zawartości
IGNORED

Transport do DAC w cenie do 1500 ZŁ .

hatori77

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję dobrego transportu w/w cenie .

DAC to Musical Fidelity MX-DAC . Połączenie przez COAX .

Muzyka to symfonika i rock ...czasami klimaty elektro .

Zależy mi na dobrej dynamice i kontrolowanym zakresie niskotonowym z dobrym zejściem .

Na razie patrzyłem co mają na Allegro ...ale dopiero zagłębiam się w tajniki transport -dac .

Zaproponowano mi Philips 850 mk2 i Arcam cd 73 T .

Ktoś pomoże i wyprowadzi mnie z marazmu niewiedzy ?

Przykro mi ale Cię rozczaruję.

Nie znajdziesz nowego prawdziwego transportu CD w tej cenie.

Używki to ryzyko ponieważ większość mechanizmów do takich transportów jest już nie do zdobycia.

Nawet gdy taki używany transport działa dzisiaj to nie znasz dnia i godziny kiedy zacznie się jąkać przy wczytywaniu płyty a w końcu postanowi odmówić posłuszeństwa.

Natomiast użycie odtwarzacza CD jako transportu to tylko półśrodek i ersatz prawdziwego transportu CD.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Może nie sam transport ale CD-ek który w tej cenie może się dobrze spisać ?

Pioneer PD-30

Marantz CD52

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Wielu ludzi zachwala Marantza 52 mk2 ...pytanie czy aby nie za dużo mułu w brzmieniu( potrzebuję trochę rześkości i dynamiki w brzmieniu ) -ogólnie jest taki do wzięcia z alledrogo .

Miałem możliwość zakupić Philips CD650 niestety ubiegli mnie :-)

I opcja PARASOUND C/DP 1000 ( z allegro)- tylko tam jest napęd Sanyo chyba taki jak w jednym z modeli CEC ....ponoć problemy z odczytem CDR z których czasami korzystam-nie wiem czy to prawda .

Jest też opcja Marantz 60 i Philips cd 850 MK2 ...czy lepszy od w\w Marantza 52 ?

Gościu poleca Arcam CD73T ALBO coś z dcs-em.

Wiem ,że należy zwrócić uwagę na jakość napędu ale i na zegar ...więc jest dylemat bo tu jestem zbyt mało doświadczony w tych sprawach .

Wiem ,że należy zwrócić uwagę na jakość napędu ale i na zegar ...więc jest dylemat bo tu jestem zbyt mało doświadczony w tych sprawach

Trzeba zwrócić uwagę na dostępność lasera, zwłaszcza jak kupujesz jakiegoś dziadka 20-30 lat

Wielu ludzi zachwala Marantza 52 mk2 ...pytanie czy aby nie za dużo mułu w brzmieniu( potrzebuję trochę rześkości i dynamiki w brzmieniu ) -ogólnie jest taki do wzięcia z alledrogo .

Ja kupiłem "jak nowego" 42mk2 aby mieć go jak coś zmieniam itd. Ma nawet dorobione wyjście cyfrowe xlr i zmodyfikowany tor cyfrowy i przy okazji analogowy. Nie wiem tylko jeszcze jak to gra, bo nie mam czasu tego odebrać :) Koszt całości z CD 1 tys. Można jeszcze za kilka stówek zmienić zegar. W tym tygodniu jak odbiorę, to dam znać...

Wielu ludzi zachwala Marantza 52 mk2 ...pytanie czy aby nie za dużo mułu w brzmieniu

Proponuję go tylko jako transport.

Jako transport gra wyjątkowo dobrze.

Jako źródło i DAC faktycznie jest ciemny i mało rozdzielczy.

Wg mnie nie ma sensu Arcam CD73T jako transport - w relacji jakości do ceny.

I wykracza poza 1500.

Zwiększając budżet do 2500 wolałbym Pioneer PD-50.

Albo sprzedać DAC i zainteresować się OPPO.

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Transporty to chyba tak od 5kz w używce.

Temat który sam przerabiałem... nie ma to najmniejszego sensu w budżecie 1500pln...

Dziś jest idealny czas na kupienie CDeka. Wszyscy na wdechu gonią pliki, gdybym powiedział ci za ile można dziś kupił topowe CD to nigdy byś w to nie uwierzył.

Wspomniany Marantz CD52 MkII to max 250zł więc możesz go ewentualnie później zutylizować ;-)

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Miałem możliwość zakupić Philips CD650 niestety ubiegli mnie :-)

I opcja PARASOUND C/DP 1000 ( z allegro)- tylko tam jest napęd Sanyo chyba taki jak w jednym z modeli CEC ....ponoć problemy z odczytem CDR z których czasami korzystam-nie wiem czy to prawda .

Jest też opcja Marantz 60 i Philips cd 850 MK2 ...czy lepszy od w\w Marantza 52 ?

Gościu poleca Arcam CD73T ALBO coś z dcs-em.

Wiem ,że należy zwrócić uwagę na jakość napędu ale i na zegar ...więc jest dylemat bo tu jestem zbyt mało doświadczony w tych sprawach .

Laser przede wszystkim. Co komu po zegarze kiedy niedostępny laser padnie i nie można kupić nowego?

A nowych laserów do tego Philipsa i tych Marantzów nie ma i nie będzie.

Laser przede wszystkim.

Czy wiesz co siedzi w środku takiego Onkyo C-N7050?

Jak wygląda sprawa z ewentualnym zakupem lasera i jak wygląda chociaż szacunkowa trwałość takiego sprzętu?

Powoli zaczynam myśleć nad zakupem takiego cyfrowego multi-transportu.

Wiem. DAC to świetna kość Burr-Browna PCM1795. A że miejsca w obudowie jest całkiem całkiem, to bez większej gimnastyki da się zrobić skuteczną lampizację na lampkach novalowych, a jakby ktoś się uparł na wyjścia zbalansowane, to też się da jeżeli użyje się lampek subminiaturowych takich jak z upodobaniem stosowane przez Audio Note 6111 lub 6112.

Jak wygląda sprawa z ewentualnym zakupem lasera i jak wygląda chociaż szacunkowa trwałość takiego sprzętu?

Tam jest któryś model Sanyo ze współczesnej produkcji. Tak długowieczny jak stare Philipsy to on raczej nie będzie, ale z drugiej strony wymiana lasera kosztującego kilkadziesiąt złotych nie zaboli.

Tam jest któryś model Sanyo ze współczesnej produkcji. Tak długowieczny jak stare Philipsy to on raczej nie będzie, ale z drugiej strony wymiana lasera kosztującego kilkadziesiąt złotych nie zaboli.

Dzięki. Chodziło mi tylko o laser.

Używałbym tego Onkyo tylko jako cyfrowy transport do Daca.

Powoli zaczynam myśleć nad zakupem takiego cyfrowego multi-transportu.

No to zburzyłeś mój spokòj i radość z podjętej decyzji co do zakupu auralica mini.

Jeszcze przed godziną chcalem go kupić. A tu taki wpis o tym onkyo. Czasem słucham jakiś cd chociaż już nie często bo muszę przełaczyć kabelki między cd a daciem i komputerkiem z daphile. A tutaj wszystko w jednym miejscu i możliwość tunningu lampkami. I do tego przystępna cena. Odpalę na tym tidala? Znowu gonię królika.

No to zburzyłeś mój spokòj i radość z podjętej decyzji co do zakupu auralica mini.

Jeszcze przed godziną chcalem go kupić. A tu taki wpis o tym onkyo. Czasem słucham jakiś cd chociaż już nie często bo muszę przełaczyć kabelki między cd a daciem i komputerkiem z daphile. A tutaj wszystko w jednym miejscu i możliwość tunningu lampkami. I do tego przystępna cena. Odpalę na tym tidala? Znowu gonię królika.

Spokojnie ;)

Ten Onkyo to typowa budżetówka. Myślę żeby kiedyś kupić coś takiego tylko i wyłącznie jako cyfrowy transport do DAC'a.

Takie 3w1 - CD, komputer oraz streaming.

Samo urządzenie pewnie gra przeciętnie ale jest jak dla mnie wystarczająco funkcjonalne dlatego zwróciłem na niego uwagę.

Cambridge CXC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nic lepszego nowego nie kupisz.

BDB transport, u mnie sprawdza się wyśmienicie.

Ukryta Zawartość

"Kiedy wszystko się zmienia, muzyka piękną zawsze pozostaje."

Cambridge CXC

Ukryta Zawartość

Nic lepszego nowego nie kupisz.

BDB transport, u mnie sprawdza się wyśmienicie.

Potwierdzam, u mnie zastąpił Marantza CD17 i warto było, jako transport jest o wiele lepszy, po prostu słychać więcej.

Ukryta Zawartość

• 6 miesięcy później...

Po wielu testach finalnie wybór padł na cd PHILIPS CD 650 jako transport .

Jeżeli ktoś szuka transportu o brzmieniu analogowym ale nie pozbawionym dynamiki i innych walorów brzmieniowych TO JEST TO .

Wyśmienity wybór .

U mnie gra obecnie z Leema Tucana 2 i kolumnami Tannoy Precision 6.2 . Okablowanie polskiej firmy sreberko ( bez reklamy ale wyśmienite ) .

Dac nr 1 M2tech Young

Dac nr 2 Musical Fidelity MX-DAC ...I co dziwne ten tańszy, ale zdecydowanie w tej konfiguracji lepszy ...naturalny w charakterze brzmienia .

Co odpadło :

- Marantz CD 52 mk2 SE ...przy Philipsie porażka ...słaba barwa ...wszystko zresztą .

- Cambridge Audio CXC .... sterylnie , chłodno , cienko i bez wyrazu ...nijak ...

- Napęd Stello ...broń CIE Boże ...nie warto ... mydło jakieś bez polotu

- Yamaha cd-s700...bardzo porównywalnie z Philipsem CD650 ...ale filipek ma to coś ...nie umiem określić inaczej niż brzmienie zbliżone do płyty winylowej i...niżej schodzi na basie z lepszą kontrolą .

Ale Polecam gorąco yamaszkę jak ktoś woli nie wintydżowy wygląd .

- Arcamy -Cd 73 , Alpha 9 ...stanowczo NIE .

- UWAGA mistrz Napędów ( w pewnym przedziale cenowym ) Tag Mclaren CDT 20R ...wspaniały ale ...drogi ...LEPSZY i TO zdecydowanie od filipka we wszystkim ...tak ok 30 % :-)

Kupiłbym go ...ale coś tam stukało i trzeszczało w środku w pożyczonym modelu :-(

Podsumowanie :

Tanio i BDB jako napęd ..Philips CD650

Ja kupiłem w stanie ...prawie idealnym po przeglądzie i z gwarancją odrestaurowany .

Innych nie słuchałem . Bo nie było okazji .

I na koniec to tylko moje spostrzeżenia i zdanie odnoszące się do moich preferencje i mojej konfiguracji sprzętowej .

Ale jakim sposobem transport ma aż taki wpływ na brzmienie skoro jego zadaniem jest tylko odczyt danych które trafiają jako strumień cyfrowy do DACa ?

Właśnie to samo sobie pomyślałem czytając jego posty, szczególnie ostatni. Chyba, że porównywał dac-i w poszczególnych cedekach i stąd tak "duże" różnice w dźwięku, barwie, etc. - wtedy to zrozumiałe.

Ale jakim sposobem transport ma aż taki wpływ na brzmienie skoro jego zadaniem jest tylko odczyt danych które trafiają jako strumień cyfrowy do DACa ?

Coś do poczytania i analizy :

Z Czegoś takiego za 100zł mozna zrobić naprawdę ekstra transport.

Ukryta Zawartość

Prostym modem.

Kluczem do sukcecu jest nie produkowany już Nadajnik Philipsa.

Do tego wartało by dokupic/zamontować precyzyjny zegar od np Mr elektronika.:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak samo słuchać róźnice w Transporcie z Maliny między połaczeniem po USB z Amanero a połaczeniem po COAX z AK4118 z własnym zasilniiem.

Ta Sama malina po COAX gra wyraźnie lepiej.

Dlaczego ??

Myslę ze odpowiedzi trzeba szukać w tym ze do Maliny nakładka HiFiBerry Digi+ Pro

posiada dwa osobne dodatkowe zegary :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oraz siła/poprawność sygnału

Z tąd moga się brać róznice.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oj ma,gdzieś tutaj było to poruszane w jakimś temacie.

Zależy od systemu czy transport aż tak wpłynie na brzmienie.Przy Baltlab,Primare na pewno

Nie wszystko i nie wszędzie się sprawdzi

na Ukrainie kleca taki układ( coś na wzór tego co lampizator robi i opisuje na swojej stronie ) :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.