Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator dac jaki wybrac

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, 747 napisał:

Nie żartuj, nie potrzebuje słuchać w swoim systemie, nie myl mnie z kimś innym.

Lepiej podaj mi przykład sytuacji, w której odnajdziesz jakąś sprzeczność moich preferencji z tym co nastąpiło nazwijmy to w odbiorze społecznym, w stosunku do podawanych przeze mnie informacji na dowolny temat tu w zakładce.

Sly 30 kupił wzmacniacze z Japonii ?

Kupił.

Polecałem tylko z Japonii ?

Polecałem.

Kupił kiedy zastąpiono układy scalone odpowiednikami dyskretnymi ?

Tak.

Kto był bezwzględnym wrogiem układów scalonych i o tym tu pisał ?

Moja skromna osoba.

Dodatkowo załapał się na nową produkcję kondensatorów elekrolitycznych, w których zanotowałem istotne postępy jakości od ok 2012 roku.

Kto pisał, że po wymontowaniu wszystkich elektrolitów z wzmacniacza jest prawie cisza ?

.......

Sly trafił na dobry okres w produkcji.

Czy dostrzegasz w zakładce jakąś ciekawą dyskusję na temat napędów cyfrowych ?

Nie.

Dlaczego ?

Bo żaden nie jest wystarczająco dobry, nikt czegoś takiego po prostu nie wytwarza.

Czy jest dyskusja na temat DAC ?

Jest.

Z jakiego powodu ?

Każdy go może zbudować.

Czy porównuje ktoś /gdziekolwiek publicznie/ swój DAC z AudioNote aktualnym najwyższym ?

.........

Więc Rochu ma dużo racji w tym co pisze.

Pmcomp, zwróć uwagę na ..ciszę w fantastycznym, najlepszym obecnie na forum temacie jaki otworzyłeś.

Ani słowa merytorycznego, osobiście aż się wyrywam tam do polemiki, ale nie ma z kim i o czym .

Wiesz dlaczego..

Wyluzuj, powinieneś już wiedzieć, że wiem co piszę, zawsze.

He he, to możesz pisać do Rodrigo, jak przyjdzie na forum z swoim opatentowanym przetwornikiem za 100 kpln.

Gdzie Rzym a gdzie Krym..?

Tak, mam nowatorskie teorie, ale one nie spadają z nieba Kolego od dźwiękowej "buły".

747 ... jestes gwiazdą.

Ale na szczęście dla mnie żadnym autorytetem, a Twoje pseudonaukowe teorie istnieją jedynie w Twojej głowie.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Teraz, pmcomp napisał:

747

Daj spokój, nie ma o co kruszyć kopii.

Rodrigo pisał, że jego wynalazek muszą kupić potentaci światowi w branży - wszyscy, bo ten, który tego nie uczyni, pozostanie w tyle za konkurencją.

Kto z forum to podważył, wykpił - gwiazda - nie, potrzeba doświadczenia życiowego, żeby publicznie takie treści przedstawić, moja osoba to uczyniła, gdyż wiedziałem, wiem jak się rzeczy mają w rzeczywistości, nie w projekcjach Rodrigo.

Przecież Rodrigo z przetwornikiem mógł odnieść sukces tak wielki że non stop byłby aktywny temat tu.

Byłbym skompromitowany.

Tak się nie stało.

Audio jest proste, ale jest jakaś wiedza, którą trzeba poznać, niestety samemu, jest nieprzekazywalna, wynika z odsłuchów i analiz, nie z wzorów i pomiarów, te można zrobić na końcu, jak wzmacniacz D Agostino zagra gorzej i wszyscy to stwierdzą.

30 minut temu, 747 napisał:

Audio jest proste, ale jest jakaś wiedza, którą trzeba poznać, niestety samemu, jest nieprzekazywalna, wynika z odsłuchów i analiz, nie z wzorów i pomiarów, te można zrobić na końcu, jak wzmacniacz D Agostino zagra gorzej i wszyscy to stwierdzą.

No własnie ... a Lampiego nie słuchałeś, nie analizowałeś.

EOT

3 minuty temu, pmcomp napisał:

nie słuchałeś

Po to pojechałem na wystawę po 10 latach przerwy.

Naprawdę wyluzuj, bo słabo to wszystko wygląda, kilkanaście lat temu miałem najwyższy wówczas model, powinno to chyba gdzieś tu być w tym temacie napisane.

EOT.

Lampizator - mój ulubiony brand. W chodzę na stronę internetową - a tam niespodzianka - odnośnik do nowej strony.  A tam cennik - np DAC Pacific kosztuje jedyne 150 000 zł. Fajnie. 

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

1 godzinę temu, babatular napisał:

Lampizator - mój ulubiony brand. W chodzę na stronę internetową - a tam niespodzianka - odnośnik do nowej strony.  A tam cennik - np DAC Pacific kosztuje jedyne 150 000 zł. Fajnie. 

No i co? Kupują.

Teraz, jello napisał:

No i co? Kupują.

Dlatego Pan Łukasz to mój biznesowy mentor. Wielki szacunek - że ja też nie mam takiego talentu biznesowego.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

2 minuty temu, babatular napisał:

Dlatego Pan Łukasz to mój biznesowy mentor. Wielki szacunek - że ja też nie mam takiego talentu biznesowego.

Ale masz talent do narzekania.

1 minutę temu, jello napisał:

Ale masz talent do narzekania.

Szacunek do kogoś - to narzekanie ???

Chyba, że chodzi Ci o to, że narzekam na brak talentu biznesowego. Jeśli tak - masz rację - narzekam że nię mam takiego talentu by sprzedawać ludziom takie cuda za taki szmalec.

Miałem pożyczonego Lampiego Big7 i grało to fajnie gęsto organicznie, ale cena zwłaszcza nowych jest "lekko" przesadzona

jednakże za wielką wodą ( sądząc po lekturze Audiogona ) mają wzięcie i są chwalone

nawet używany za 15tys pln ( za tyle był do wzięcia ) w tej kategorii cenowej ma wielu konkurentów

bardzo podobnie grał ModWright Logitech Transporter , którego wylicytowałem za niecałe 4tys pln

Edytowane przez morawka

Ilu ludzi tyle opinii

19 minut temu, jello napisał:

No i co? Kupują.

Bo dzisiejsze urządzenia sprzedawane w segmencie hi-end to wyłącznie stan umysłu zainteresowanego takim sprzętem.

Stan wynikający wprost z ceny, jaką zaśpiewa producent. Im wyżej tym lepiej.

Liczy się tylko chora cena, rzeczywistość nie ma tu jakiegokolwiek znaczenia.

Taka współczesna wersja tulipanowej gorączki jaka miała miejsce w Holandii w XVII w.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

9 godzin temu, 747 napisał:

Po to pojechałem na wystawę po 10 latach przerwy.

Naprawdę wyluzuj, bo słabo to wszystko wygląda, kilkanaście lat temu miałem najwyższy wówczas model, powinno to chyba gdzieś tu być w tym temacie napisane.

EOT.

Wiesz co można robi na wystawie?

10 lat temu Fikus "przerabiał" deski barlineckie, a teraz robi DACki na poziomie światowym o dźwięku z sygnaturą Audio Note.

A że to sie dystrybucji i polskiemu audio światkowi-zaściankowi nie podoba bo sprzedaje bezpośrednio to już inny temat.

Pragnę zauważyć, że branża audio prawie od swojego zarania główną aktywność prowadzi nie w zakresie badań i poszukiwania najlepszego sposobu reprodukcji dźwięku czy samej produkcji i dystrybucji towarów lecz w obszarach reklamy i marketingu.

Generalnie branża audio zajmuje się sprzedażą marzeń. Stwarza potrzeby u swoich potencjalnych odbiorców a następnie dzielnie i z godziwym zyskiem je zaspokaja.

Odpryskowym efektem tego są potem np takie suchary jak wpis szanownego przed-piścy, a także wojny plemienne fanbojów różnych marek i zwiększenie pogłowia różnej maści dzbanów internetowych.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

11 minut temu, rochu napisał:

Generalnie branża audio zajmuje się sprzedażą marzeń. Stwarza potrzeby u swoich potencjalnych odbiorców a następnie dzielnie i z godziwym zyskiem je zaspokaja.

Skeśl "audio" i wpisz dowolne określenie jakiejś gałęzi produkcji lub usług i dostajesz klasyczną definicję sprzedaży.

Rochu, mogłes się bardziej postarać.

Niestety ta definicja aktualna w ubiegłym stuleciu mocno się w tym zdeaktualizowała. Chiny i globalizacja zmieniły wszystko. Zaprezentuj tą definicje na spotkaniu handlowym w Szanghaju to Chińczyk już w myslach zatrze ręce i wydyma nowego frajera.

Niestety dzisiejszy świat polega na dymaniu jednych przez drugich. Im lepiej wydymasz tym masz większe poważanie.

A opisywany tutaj Lampizator zaliczany do branzy audio jest i producentem i dystrybutorem. A o desce chyba ty jako pierwszy tu meldowałeś ? .

Edytowane przez pmcomp

Rozumiem, że chciałeś napisać, że taki Lampi także dyma wszystkich pozostałych.

I to jeszcze z pomocą takich co piszą o jego "dźwięku z sygnaturą Audio Note."

1 minutę temu, rochu napisał:

Rozumiem, że chciałeś napisać, że taki Lampi także dyma wszystkich pozostałych.

I to jeszcze z pomocą takich co piszą o jego "dźwięku z sygnaturą Audio Note."

Ja sie raczej interesuję własnym dymaniem.

5 godzin temu, pmcomp napisał:

Możesz sobie takie teksty pociskać do równych sobie.

Na wystawie wystawca wychodzi z siebie by się jak najlepiej zaprezentować.

Szczególnie wystawca lokalny, nieugruntowany, kontrowersyjny, a już szczególnie posiadając wyjątkowy produkt.

Wystawa jest bezwzględnie prawdziwa, ci którzy podważają znaczenie tylko szukają potrzebnych usprawiedliwień.

Byłem dwa razy pod rząd na wystawie, 2017 2018, wszystko grało tak samo dobrze i tak samo źle.

Wystarczyło uchylić drzwi do danego pomieszczenia i już przypominał się dźwiek z "zeszłego roku", - wchodząc, słuchajac, - żadnych nowych doznań, zdziwień, zaskoczeń, wszystko dokładnie tak samo.

Edytowane przez 747
9 godzin temu, pmcomp napisał:

10 lat temu Fikus "przerabiał" deski barlineckie, a teraz robi DACki na poziomie światowym o dźwięku z sygnaturą Audio Note.

A że to sie dystrybucji i polskiemu audio światkowi-zaściankowi nie podoba bo sprzedaje bezpośrednio to już inny temat.

A gniazda przykręcać równo do obudowy juz się nauczył? A luty dalej robi na światowym poziomie ?

Z sygnaturą Audio Note ????  Aż tak beznadziejnie grają te Lampizatory???

Jak nie wiesz to się Go zapytaj. Masz kontakt? Duży jesteś, myślę że znajdziesz.

PS. zapomniałeś o desce.

17 godzin temu, babatular napisał:

DAC Pacific kosztuje jedyne 150 000 zł. Fajnie. 

Piąty Element kosztuje 0,5 mln. Nieliczni ale nawet u nas są na niego chętni. Dla spokoju ducha. Tak wiec jest jeszcze spore miejsce dla rozwoju ?

Pacyfic gra tak że za bardzo nie ma mu kto podskoczyć. Jak się konkurencja postara to ceny spadną. Ten dźwięk to taka bajka. W zeszłym roku grał na AVS w trzech miejscach w trzech różnych systemach. Można się co najwyżej spierać w którym miejscu najlepiej. Moim zdaniem najlepiej grał rok wcześniej postawiony na platformie Też rodzimego konstruktora. Najlepszym też trzeba pomóc i to tam było słychać

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

3 minuty temu, pmcomp napisał:

Kolegom @747, @rochu i @babatular się nie podoba. 

Mamy wolny kraj.

No nie mamy! można mieć inne zdanie co gustu danego konstruktora w oczach oceniającego ale jak za tym idzie nagonka,szczucie,hejt to jest to po prostu taka ludzka miałkość delikatnie mówiąc

2 godziny temu, ASURA napisał:

Moim zdaniem najlepiej grał rok wcześniej postawiony na platformie

Byłem na tej wystawie, dźwięk lepszy niż w 2017, lecz ten z 2017 opisałem w temacie wystawowym chyba jest do odszukania, jako tak zły że w ogóle nie klasyfikujacy się do oceny.

Na wystawie nie byłem sam, do tego każdy, kto potrafi wyczuć atmosferę odsłuchu, zorientuje się natychmiast w jej nastroju, - entuzjazmu nie było, było wmawianie sobie, - że to co słychać - " to musi być super gra " tego urządzenia, a to zwykła buła była, korzystajac z określenia zapożyczonego.

W temacie wystawowym wielu zwracało uwagę że winne były pozostałe urządzenia, nie chcę tu krytykować kolejnej marki wiec nie wymienię nazwy, ale wszyscy wiemy o co chodzi.

Po roku czyli w 2018 było lepiej, ale z jakiego poziomu startujemy ? 

Z dna.

Oczywiście, trzeba być tolerancyjny, ale nie w wypadku tak silnej kreacji na tak prestiżowy poziom.

To musi być szok dla słuchacza, wchodzi do pomieszczenia i nie ma siły, by go ktoś stamtąd wyciągnął, taki musi być efekt i takie efekty na wystawie mają miejsce.

W 2018, gdyby grał incognito, nikt nie zauważyłby "żadnego dźwięku"

A na wystawie dobry dźwięk broni się sam, bardzo mocno.

W 2018 roku grała Yamaha / to była uczta i nauka dźwięku wysokiej próby / i DAgostino / Relentless / , AudioNote też ale tam był, prosty zestaw, nasycenie sygnału barwą, wewnętrzną barwą, było miażdżące wobec konkurencji, przyjaciel z którym byłem nie mógł się nadziwić skali różnicy wobec konkurencji z dowolnego targetu, tylko Yamaha i Relentless nie odstawali, oczywiście mając w świadomości różnice skali.

Oczywiście były miejsca w których miło było posłuchać muzykę, ale to chyba normalne, nic nadzwyczajnego na wystawie hi end.

2 godziny temu, ASURA napisał:

nagonka,szczucie,hejt

Nie ma żadnej nagonki, szczucia czy hejtu.

Są opinie.

Może istnieć sytuacja, że urządzenie jest nie do końca rozpoznane przez samego Twórcę, wydaje się oczywiste dla każdego że powinno być przez jakiś okres czasu przygotowywane w referencyjnych warunkach odsłuchowych.

Takie warunki nie są łatwe do osiągnięcia, co dopiero uzyskanie potrzebnej wrażliwości, rozpoznania, zdobycie doświadczenia i zrozumienia, by móc kształtować produkt.

To długi proces.

Dlatego nie ma kilku AudioNote, a ci, którzy aspirują...aspirują.

3 godziny temu, ASURA napisał:

ludzka miałkość

Jeśli ktoś zgłasza że ma prestiżowy produkt, a na wystawie, nie jest sterowany uznanym i przyjetym za prestiżowy napedem, nie jest podłączony prestiżowym przewodem nie stoi obok prestiżowy pre, monoblocki, kable, wszystko dobrane według najlepszych wzorów, jesli kolumny nie są wybitnie prestiżowymi zespołami, osłuchanymi już podczas innych wybitnych prezentacji, to .....

Wówczas niemal nikt nie wie jak to gra / inżynierowie mogą wiedzieć, którzy konstruują podobne urządzenia /.

Co tu miałkość ma do rzeczy ?

Nie da się zbudować urządzenia hi end bez całościowej przedmiotowej wiedzy.

Taka wiedza narzuca zarówno warunki pracy jak i odsłuchu, tylko osoba bez jej rozpoznania pozwoli sobie na przedstawianie dzieła w warunkach urągających, gdzie tu do neutralnych co dopiero wybitnych.

Wolałbym się nie narodzić niż dokonać prezentacji na AVS jaka była w 2017 roku, ze wstydu zapadłbym się pod Ziemię.

Są osoby, które z takich oraz innych powodów intuicyjnie wyczuwają że coś tu się nie zgadza.

15 godzin temu, pmcomp napisał:

Jak nie wiesz to się Go zapytaj. Masz kontakt? Duży jesteś, myślę że znajdziesz.

PS. zapomniałeś o desce.

Nie no dech barlineckich chyba już  nie stosuje - to grozi pożarem

14 godzin temu, ASURA napisał:

Pacyfic gra tak że za bardzo nie ma mu kto podskoczyć. Jak się konkurencja postara to ceny spadną. Ten dźwięk to taka bajka. W zeszłym roku grał na AVS w trzech miejscach w trzech różnych systemach. Można się co najwyżej spierać w którym miejscu najlepiej. Moim zdaniem najlepiej grał rok wcześniej postawiony na platformie Też rodzimego konstruktora. Najlepszym też trzeba pomóc i to tam było słychać

We wszystkich miejscach - bardzo słabo. Oczywiście to grały całe systemy - ale skoro tak to rozpatrujesz. Wszędzie tam gdzie był Lampi grało słabo - ale to Audio Show więc nie ma co wyciągać zbyt daleko idących wniosków - w domu to na pewno te lampki wyrywają z butów

Widzisz 747 ja nie jestem zwolenników jednej lub tylko paru marek; po prostu lubię jak mi gra naturalnie spójnie z dobrą barwą, dynamiką pełnopasmowo i bez wydumanych dodanych efektów.

Bardzo ciężko o tak uniwersalną konfigurację i zawsze jest czegoś więcej kosztem czegoś innego.

Odsłuch z sprzętu ma mi sprawiać przyjemność zadowolenie brak irytacji że coś tam nie domaga. Nie jest na pewno powodem żeby wytaczać ciężkie działa bo to po prostu świadczy o braku argumentów ... 

14 godzin temu, ASURA napisał:

No nie mamy! można mieć inne zdanie co gustu danego konstruktora w oczach oceniającego ale jak za tym idzie nagonka,szczucie,hejt to jest to po prostu taka ludzka miałkość delikatnie mówiąc

No proszę Cie  - bez jaj. Opinie subiektywną na temat brzmienia, aparycji i zastosowanej "technologii" no i CENY - chyba każdy użytkownik może wyrazić.  W dodatku akurat ja jestem zwolennikiem talentu Mr Łukasza - talentu biznesowego

7 minut temu, babatular napisał:

Nie no dech barlineckich chyba już  nie stosuje - to grozi pożarem

We wszystkich miejscach - bardzo słabo. Oczywiście to grały całe systemy - ale skoro tak to rozpatrujesz. Wszędzie tam gdzie był Lampi grało słabo - ale to Audio Show więc nie ma co wyciągać zbyt daleko idących wniosków - w domu to na pewno te lampki wyrywają z butów

Najłatwiej napisać słabo , trudniej wypunktować co słabo. Może ja inaczej pozytywem zripostuję mało innych urządzeń miało tak dobrze oddaną barwę a to podstawa przy graniu dobrze odtwarzanej muzyki

1 minutę temu, babatular napisał:

No proszę Cie  - bez jaj. Opinie subiektywną na temat brzmienia, aparycji i zastosowanej "technologii" no i CENY - chyba każdy użytkownik może wyrazić.  W dodatku akurat ja jestem zwolennikiem talentu Mr Łukasza - talentu biznesowego

No właśnie, nie jesteś użytkownikiem a tu na forum wielu takich  "znawców" którym się nic nie podoba lub po prostu mają zadanie dany produkt zeszmacić; proza życia-walka z konkurencją, czy też zamykanie rynku dla danego produktu bo innych już jest tyle nawalone że klient głupieje co gra muzykę a co tylko wygląda..

Mnie bardziej interesują opinie tych którzy zagłosowali nogami i kupili sobie dane urządzenia

• Pokaż nowe odpowiedzi