Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz klasy A\AB kontra wzmacniacz klasy D

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, xetras napisał:

Chyba na tasiemce masz ten test nagrany, bo tak uparcie do niego ileś lat już wracasz. 

Bo był dobry, mimo że nie do końca spełnił założenia z początkowego tytułu. Teraz na taki rzetelny test trudno jest zrobić, prawdopodobnie nie będzie chętnych, np.ja nie jestem bo wiem jaki będzie jego wynik, uprzedzam zaproszenie ? 

Godzinę temu, xetras napisał:

Ba - taki ideał nawet w słuchawkach trudno osiągalny (z zastrzeżeniem, że to nieco inne stereo). Tym niemniej - popieram.

+ :-).
Na słuchawkach też jest daleko do ideału i jeszcze do tego następuje przyśpieszona degradacja słuchu, czyli "przyrządu pomiarowego" hobbysty ;-). 

22 godziny temu, robsonic napisał:

Wystarczy klasa D

To bardzo prawdopodobne, słucham po 10 godzin dziennie i nie jestem zmęczony. 

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

3 minuty temu, Lech36 napisał:

o bardzo prawdopodobne, słucham po 10 godzin dzienni i nie jestem zmęczony. 

Pewnie z galka glosnosci na zerze.. ?

PS. Czyli na emeryturze lub rencie juz jestes? Wygospodarowac 10h na sluchanie dziennie to tylko do pozazdroszczenia..

Edytowane przez robsonic
18 godzin temu, il Dottore napisał:

Kiedyś umieściłem JVC Xtreme w rogu kuchni na podłodze i puszczałem basowe demka z jutuba. ? Wrażenie spektakularne. ?

Wtedy fala odbiciowa zawiera więcej  dłuższych drgań niż gdy stoi bliżej środka.

Proporcje kompletnie inne w tych 2 ustawieniach i różnica namacalna, jak to opisujesz.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Teraz, robsonic napisał:

Pewnie z galka glosnosci na zerze.. ?

Nie mam gałki głośności, głośność obsługuje CS3318 wbudowany w crossover DCX2496.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

5 minut temu, Lech36 napisał:

słucham po 10 godzin dziennie i nie jestem zmęczony. 

i jeszcze do tego następuje przyśpieszona degradacja słuchu

nie dziwne ?

Teraz na taki rzetelny test trudno jest zrobić

Test nie był rzetelny , bo poziomy głośności korygowane były po audiofilsku, na słuch ?

2 minuty temu, jar1 napisał:

Test nie był rzetelny , bo poziomy głośności korygowane były po audiofilsku, na słuch

Zgadza się, nie był rzetelny i w związku z tym zdziwienie budzi jego wynik. Myślisz że jakby był w 100% rzetelny technicznie to wyszedłby inaczej ;-)? Przecież uczestnicy sami zrezygnowali z pogłębiania rzetelności technicznej tego testu. Dlaczego? Można się dowiedzieć z tamtego wątku (na bocznicy).

6 minut temu, slawek.xm napisał:

nie dziwne

Nie słucham na słuchawkach.

14 godzin temu, slawek.xm napisał:

im wiekszy zakres czestotliwości tym mniejsze różnice decybelowe słychać

Dla fal krótszych od ~ 20 cm słuch nawet kształcony mało stroi. Tam juź przytony* dominują. Dostrzega się słuchem inne aspekty (barwę kierunek) - melodię mniej.

Czyli nie pewną częstotliwość a cały zakres.

To, co piszesz, zachodzi dla fal i ich obszarów, gdzie dłuższe fale (środek pasma i dół). Przy centymetrowych (gwizdach) to nieistotne.

*alikwoty

25 minut temu, xetras napisał:

Dla fal krótszych od ~ 20 cm słuch nawet kształcony mało stroi. Tam juź przytony* dominują. Dostrzega się słuchem inne aspekty (barwę kierunek) - melodię mniej.

Czyli nie pewną częstotliwość a cały zakres.

To, co piszesz, zachodzi dla fal i ich obszarów, gdzie dłuższe fale (środek pasma i dół). Przy centymetrowych (gwizdach) to nieistotne.

*alikwoty

Cos chyba pomyliles. Dlugosc fali 20 cm to pasmo radiowe (i to niebylejakie). Tu masz kalkulatorek i mozesz latwo sprawdzic wpisujac czestotliwosc:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez robsonic
6 godzin temu, J.Jerry napisał:

To ma być odpowiedź na moje twierdzenie, że większy DR wymaga większych mocy wzmacniacza, a konkretnie większe zapotrzebowanie na peak mocy?

Przypuszczenie jest bez podstaw, dlatego zgłosiłem protest.

Miksy inaczej są robione ale to nie ten temat. Na pewno nie o Rozpiętości Dynamicznej sumarycznego pliku cyfrowego, czyli tego DR.

3 godziny temu, robsonic napisał:

Chodzi o moc wyjsciowa RMS. Wzmacniacze w klasach AB czy D na przyklad o mocy wyjsciowej 100 watt oba beda mialy taka wlasnie moc RMS na wyjsciu. Roznica tylko taka, ze produkujac te moc wzmacniacz w klasie D bedzie pobieral z sieci 120 watt a AB 200 watt.

Szerokosc impulsu jest zmieniana (czestotliwosc jest taka sama). Wyjatkiem konstrukcje w klasie T (odmiana D).

Dzięki.

@1 miniaturyzacja rozmiarów wzmacniaczy dla klasy D też przecież zachodzi tak, że w aktywnych kolumnach można ich kilka zmieścić.

@2 : tu miałem najwięcej problemów ze skojarzeniem regulacji głośności  (przecież mamy mniej lub bardziej efektywne i mniejsze lub większe pokoje) dla wygodnego słuchania w klasie D. Regulacja energii (kontrola) przez zmianę czasu przewodzenia to sensowne objaśnienie. I tak potrzebuję czegoś więcej na poziomie dla laika poza książką z WKŁ Jerzego Pawłowskiego "Wzmacniacze i generatory". Z niej po raz pierwszy dowiedziałem się o klasie D dekady temu.

8 minut temu, xetras napisał:

Dzięki.

Oczywiscie te liczby podalem orientacyjnie jako przyklady, bo to scisle bedzie zalezec od sprawnosci danych wzmacniaczy(a te sa rozne). Chodzi mi o to, ze klasa D pod tym wzgledem bije wszystkie inne na glowe..

8 minut temu, xetras napisał:

@2 : tu miałem najwięcej problemów ze skojarzeniem regulacji głośności  (przecież mamy mniej lub bardziej efektywne i mniejsze lub większe pokoje) dla wygodnego słuchania w klasie D. Regulacja energii (kontrola) przez zmianę czasu przewodzenia to sensowne objaśnienie. I tak potrzebuję czegoś więcej na poziomie dla laika poza książką z WKŁ Jerzego Pawłowskiego "Wzmacniacze i generatory". Z niej po raz pierwszy dowiedziałem się o klasie D dekady temu.

Musisz sobie odpowiedziec na podstawowe pytanie. Czy szukam super jakosci brzmienia, czy raczej sprawnosci i duzej mocy? Od tego bedzie zalezal Twoj ostateczny wybor klasy wzmacniacza.

Edytowane przez robsonic
41 minut temu, robsonic napisał:

Cos chyba pomyliles. Dlugosc fali 20 cm to pasmo radiowe (i to niebylejakie). Tu masz kalkulatorek i mozesz latwo sprawdzic wpisujac czestotliwosc:

Miałbyś rację, jakby ktoś zamiast uszu miał anteny radiowe.
Prędkość dźwięku w powietrzu jest jednak "trochę" mniejsza niż światła.

System gra dobrze, albo nie....

8 minut temu, barmanekm napisał:

Miałbyś rację, jakby ktoś zamiast uszu miał anteny radiowe.
Prędkość dźwięku w powietrzu jest jednak "trochę" mniejsza niż światła.

Dzieki za naprowadzenie... ?

PS. Przydatne kalkulatorki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez robsonic
17 minut temu, robsonic napisał:

Czy szukam super jakosci brzmienia,

A ty odpowiedziałeś sobie czy szukasz super jakości brzmienia? Drugie pytanie to gdzie szukasz tej super jakości? Skupianie się tylko na wzmacniaczu to totalny błąd ;-). 

3 godziny temu, slawek.xm napisał:

jesli masz pik sygnału audio , który np trafia na minimum impedancji kolumny aby oddać dynamike tego piku potrzebny jest wzrost prądu  [...]

jeśli wydajnośc prądowa wzmacniacza będzie niska

[...]Clippingu

"potrzebny jest wzrost prądu  związany z niższą impedancją kolumn"

Czyli to raczej " czasowa " wydajność prądowa. ?

Dla 78 A ( @Misio38 ) i np kilku do około parudziesięciu voltów między przewodami głośnikowymi jakie byłoby pole przekroju poprzecznego potrzebne ? Chyba że rozłoży się to na kilka głośników zamiast zestawu.

Stąd:

Rysunki z Twojego poprzedniego postu i te obszerne rozdziały to wycelowanie ku aktywnym zwrotnicom i osobnym wzmacniaczom do obudowanego głośnika, o ile pojąłem  sens, bo angielski techniczny słabo opanowałem. W efekcie również sporo mocy potrzebne. Sensowny wybór.

I jeszcze:

Dalej mnie zastanawia te kilkaset watów dla subwoofera (co przy braku woofera 8"do 12" dość dziwnie będzie się kleić, żeby było spójne).

6 godzin temu, barmanekm napisał:

poświęcony stopniu wyjściowemu w formi Wtórnika Emiterowego,

Tak tylko pokazuję. 

9 godzin temu, xetras napisał:

Nie!

Kiedyś mniej było głuchych.

Żeś przywalił z kapelusza a dla mnie bez sensu.

Tak. Wydaje mi się, że po ustaleniu co to jest moc chwilowa doszliśmy do porozumienia, że do uzyskania średniej głośności na poziomie powiedzmy 1W z sinusa potrzebny jest wzmacniacz o mocy rms (choćby przez chwilkę) większej o DR odtwarzanego materiału muzycznego. 

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

Godzinę temu, robsonic napisał:

Cos chyba pomyliles. Dlugosc fali 20 cm to pasmo radiowe (i to niebylejakie). Tu masz kalkulatorek i mozesz latwo sprawdzic wpisujac czestotliwosc:.v

Ukryta Zawartość

Dźwięk to też fala.

20 cm to ~  1800 drgań per sek (no dobra, oficjalnie 1.8 kHz), itede.

Od około 2 cm do jakichś 25 metrów mamy słyszalne pasmo akustyczne dla muzyki

- 18000 do 16 hertzów po fizycznemu a nie "życiowemu".

Rozmiary i ich proporcje @xajas też dobrze łapie. Kiedyś mnie wsparł, że sobie rozstaw bazy stereo w pokoju u siebie dobrze obmyśliłem.

Ukryta Zawartość

50 minut temu, Lech36 napisał:

A ty odpowiedziałeś sobie czy szukasz super jakości brzmienia? Drugie pytanie to gdzie szukasz tej super jakości? Skupianie się tylko na wzmacniaczu to totalny błąd ;-). 

Ale wzmak to podstawa w kazdym systemie audio. Nie mam pomieszczenia, ktore moglbym w tej chwili przeznaczyc tylko do odsluchow jednakze az takim entuzjasta nie jestem. Wystarczaja mi kolumny Tonsil Maestro S w salonie (aktualnie). Wzmacniacze to juz roznie bywa (A lampa, AB bipolar, AB mosfet). Przelaczam sie miedzy nimi sporadycznie ale najczesciej AB bipolar gra. Reszta na strychu. W pracowni mam klase T i jakies no name glosniczki (ale to do sluchania audycji raczej a nie muzyki). Mam pare miniwiezyczek popularnych marek porozstawianych po sypialniach i kuchni, etc  Mi osobiscie wiecej do szczescia nie potrzeba aczkolwiek w przyszlosci chce sobie zrobic jakas aktywna kolumne duzej mocy (oczywiscie w klasie D) by miec jakies zrodelko dzwieku w plenerze na przyklad do grilla, ogniska, itp ?

Edytowane przez robsonic
11 minut temu, robsonic napisał:

Ale wzmak to podstawa w kazdym systemie audio.

Podstawa to kolumny, moim zdaniem oczywiście. Wzmacniacz jest oczywiście niezbędny w systemie żeby system był użyteczny.

3 minuty temu, Lech36 napisał:

Podstawa to kolumny, moim zdaniem oczywiście. Wzmacniacz jest oczywiście niezbędny w systemie żeby system był użyteczny.

Oczywiscie, ze kolumny tez sa wazne. Jednakze lepiej jest miec jakas sprawdzona pare i kilka wzmakow do testow niz odwrotnie. No chyba ze mamy duzy dom i kilka pokoi dla siebie poswieconych audio..

10 godzin temu, xetras napisał:

Raczej zbliżony bardziej (wg rozkładu energii) do szumu (częściej różowego jako zamiennika realnego sygnału muzycznego).

Tak, ale jeżeli chodzi o rozkład energii w pasmach, nie jeżeli chodzi o DR. 

nagrywamy.com

17 godzin temu, jar1 napisał:

Nie, cos chyba sobie przekombinowałeś, bo zupełnie nie to chciałem napisać.

Pisałem o kolumnach, gdy zmodyfikuje się zwrotnicę, by w jakimś zakresie częstotliwości podnieć poziom o 1 dB względem pozostałej części pasma. Jako przykład, że takie podbicie (o 1 dB) może być słyszalne. 

Dopytałem, względem czego słyszysz podbicie, odpowiedziałeś, że względem reszty pasma. To znaczy nie względem innych kolumn, nie względem tej samej kolumny z niepodbitym pasmem, tylko względem reszty pasma. To znaczy że puszczasz sobie muzyczke albo coś i bez odniesienia stwierdzasz jakie pasmo i o ile jest podbite. Jeżeli jest inaczej, to uściślij poprzednią odpowiedź - względem czego słyszysz te różnice. 

nagrywamy.com

Godzinę temu, Lech36 napisał:

@robsonic za podstawę uważa "serce" , Ty - "najsłabsze ogniwo" ale również - najistotniejsze.

Dla mnie zaś - zestaw źródeł. Kiedyś - 20 lat temu wyszukałem dyskofon Copland z mechanizmem i serwem Teac'a. Dopiero ten (wtedy za ówczesne ~ 8000 złp, a całość za jakieś 20 tysiaków za nówki i teraz taki wydatek jest poza zasięgiem) dawał z n a c z n ą poprawę jakości. Inne (tańsze) po prostu grały innie.

Dyskofon, kaseciak, gramofon, dvd, tiwi, komp, strumieniowiec ( z pingowaniem ? - to dla mnie podstawy i bazy. 

Byle spajały się z zamierzonym pre uzupełnionym końcówką z finalnym przetwornikiem. 

Co innego rozumiem jako podstawa sprzętowa (do preferowanego sposobu i rodzaju często słuchanych nagrań).

Godzinę temu, przemak napisał:

To znaczy że puszczasz sobie muzyczke albo coś i bez odniesienia stwierdzasz jakie pasmo i o ile jest podbite

O, zdecydowanie ta wersja mi się najbardziej podoba ?

5 godzin temu, robsonic napisał:

HI-FI ?

Katy Perry  - (kawałek kilkusekundowy jako próbka) 'Dark Horse' (imo) never "sounds quote good" !

Brr! I to wszystko tylko na 1 fazie.

7 minut temu, jar1 napisał:

O, zdecydowanie ta wersja mi się najbardziej podoba ?

Czyli jak pisałem bez porownywania po prostu słyszysz, która wersja Krall jest która, jak pisałem. 

nagrywamy.com

4 godziny temu, Lech36 napisał:

crossover DCX2496.

Ooo. Już wiem do kogo uderzyć w sprawie konfiguracji. Przymierzam się do zakupu Behringer UltraCurve wraz z  measurement condenser mic ECM8000. Trochę inny sprzęt, ale Ty przynajmniej coś po polsku zapodasz.

Kiedy pisałem do Native Instruments po niemiecku mi odpisywali (ja coś kombinowałem niby po angielsku). W porównaniu automatów tłumaczeniowych z niemieckiego na polski vs angielski na polski ten pierwszy śmiesznością powala.

17 minut temu, przemak napisał:

Czyli jak pisałem bez porownywania po prostu słyszysz, która wersja Krall jest która, jak pisałem. 

Więcej, nawet bez słuchania ?

• Pokaż nowe odpowiedzi