Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  283 członków

YB Audio Klub
IGNORED

Klub miłośników YB Audio

Rekomendowane odpowiedzi

I tak powstaly moje najlepsze kolumny:)

Dzieki Pawel !

Proszę bardzo :-). Oby grały jak najdłużej a następne też były od nas :-).

Dziękuję za wyjaśnienie. Opinię wyraziłem nie po to aby wzbudzać tutaj jakieś konflikty, ale jako moją pewną obawę.

Nie ma problemu :-) . To było do przewidzenia, po prostu spory rzut projektów w jednym momencie może dać do myślenia. Szczególnie gdy ludzie są przyzwyczajeni do bardzo statycznego i mało podatnego na postęp rynku. Nasze podejście i nasze możliwości są inne.

Nie znaczy to też, że za rok będzie znowu wysyp nowych projektów. Nic z tych rzeczy. Naszym celem od samego początku było wypracowanie sobie bazy projektów które będziemy mogli potem przez kilka lat powielać. Tą bazę właśnie sobie wypracowaliśmy. Teraz jest czas na zastanowienie się co dalej ;-)

Nie słyszałem tych monitorów, ale nie spotkałem się też z taką "recenzją" na ich temat. Sam byłem nimi zainteresowany, ale właściciel odradzał mi ten pomysł ze względu na warunki w jakich miałyby u mnie grać. Myślę, że wiedział co mówi.

Wysłane z mojego LG-H960 przy użyciu Tapatalka

W pokoju grały i Proac 118, Xavian XN 250, Diapason Adamantes z Cayin A88T i było dobrze..sam kolega który przywiózł te monitory stwierdził że to nie gra za dobrze. Może z inną integrą byłoby inaczej nie wiem. Wiem co słyszałem.

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

Jeżeli opisywane wyżej monitory były na głośnikach SS Illuminator to warunek konieczny,wzmacniacz konkret-tutaj prądu nigdy nie jest zbyt dużo.Niestety często o tym się zapomina.

to są bardzo trudne głośniki ale właściwie napędzone potrafią grać zjawiskowo.

Gość aqs

(Konto usunięte)

Na odwrót:)

I jedno i drugie :) mówię o 3way

To nie wiem bo moja lampa na KT88 znakomicie steruje Illuminatora na basie :p

Posłuchaj na kt120 lub tranzystor 2x500w

A podpinałeś dla sprawdzenia jakiś mocny tranzystor ?

Tak, 400 Vatowy o świetnej wydajności i 14 Amperach!

Nie było wstydu.

Wiadome że mega mocny tranzystor napędzi lepiej.

Ale jak wspomniałem miałem cztery wzmaki na KT88 i naprawdę sterują.

Chyba że inne mają słabe zasilanie nie wiem.

I jedno i drugie :) mówię o 3way

A jak trzy drogi to rozjaśnia sprawę.

Posłuchaj na kt120 lub tranzystor 2x500w

Musiałbym kiedyś wpiąć do CS-88A lampy KT120 zapewne będzie jeszcze lepiej.

"Lampa nie umiera nigdy"

Jeżeli opisywane wyżej monitory były na głośnikach SS Illuminator to warunek konieczny,wzmacniacz konkret-tutaj prądu nigdy nie jest zbyt dużo.Niestety często o tym się zapomina.

to są bardzo trudne głośniki ale właściwie napędzone potrafią grać zjawiskowo.

Iluminatory 18WU4741+R3004 /6620 . Czyli woofer ten sam który miałeś w Aries Classic ,z tweeter ten co masz obecnie .

Andrzej sterował te kolumny na samym początku …...Amplifonem WT30 i grało całkiem dobrze dołem ,dół się nie rozlewał ,był zwarty ,może daleko mu było do KAV300i który później zagościl u Andrzeja lecz plastyka przekazu z WT30 była bardzo dobra .

KT88 nie wysteruje SS iluminator + Revelator

Wysteruje bez problemu . SS iluminator 18WU + jakakolwiek aplikacja znana na rynku kolumn z R3004, D3004, R2904/7100 .

To połączenie Grzegorz z lampą potrafi być dużo lepsze od tranzystorów pod kątem równowagi i barw średnicy . Takich zestawów Aries + A88T ,VP100 ,A88T było trochę w Polsce . Te zadziorniejsze KT88 dawały więcej powera ,te analogowo brzmiące KT88 dawały więcej muzykalności .

Oczywiście Krelle mają i miały tu zawsze dużo do powiedzenia (te prawdziwe Krelle)

Bo temperamentem zawsze będzie górował nad lampami ,nad resztą niekoniecznie .

Chyba że piszemy o 4 x KT na kanał +dobry preamp - to potrafi zagrać.

A inne tranzystory z Iluminatorem 18WU ? Rzadko który ma tu coś do powiedzenia .

----------------

Kolumny Piotrka mają 17 litrów objętości komory ,zwrotnice z Frequency DK (modyfikowane przez Piotrka ,zmniejszona indukcyjność cewki w filtrze dolno przepustowym ) ,za namową Emila zmontowałem tą zwrotnicę .Nie zagrało u mnie. Dźwięk przypominał ESA Ostinato 2 ,niby dźwięk był,ale muzyki w tym nie nie było. Nisko osadzone wokale , brzmienie zduszone . Do 17 litrów energii ze wzmacniacza potrzeba także więcej aby zapewnić dynamiczne brzmienie basu ,u Emila ta zwrotnica sprawdziła się ,Emil mi pisał ze jest bardzo dobrze i zapewne kolumny z takim strojeniem wpisały się w akustykę i sprzęt towarzyszący .

To zapewne powód tego iż tak wypadły kolumny Piotrka . Iluminatory 18WU +D3004 czy R3004 to bardzo muzykalne głośniki ,nie najszybsze brzmieniem ,lecz takie fizjologiczne w odbiorze ,można ich długo słuchać bez zmęczenia i bólu głowy co dla wielu to aspekty istotne.

Edytowane przez Studio16Hertz
Gość aqs

(Konto usunięte)

Wysteruje bez problemu . SS iluminator 18WU + jakakolwiek aplikacja znana na rynku kolumn z R3004, D3004, R2904/7100 .

Dobra już nic nie gadam, zagiąłeś mnie Grzegorz :)

18 iluminatora gra dobrze sterowana z mocnego tranzystora i mocnej lampy. Ale bas w pełnej palecie pojawia się z BARDZO mocnego wzmacniacza.

Też wydawało mi się, ze jest dobrze z 100W z trana(prawdziwych) i 18W lampy. Dopiero jak podpiołem 100W ale w klasie A lub 450W w AB uslyszałem co ten przetwornik moze jeszcze zaoferować. Jest bardzo szybki.

Akim03 ja nie mam Zephyrów lecz DIY310 (na basie siedzi 10" SB29NRX75-6)

ale nie omieszkam opisać swoich berylowych wrażeń:-)

Beryle już są i się ,,grzeją,, wygrzewa się również źródło i kable więc opis wrzucę nie prędzej niż za dwa tygodnie.

Beryle już są i się ,,grzeją,, wygrzewa się również źródło i kable więc opis wrzucę nie prędzej niż za dwa tygodnie.

Jakie źródło? jakie kable?

Widzę, że masz tak samo jak ja..... chcesz zapewnić jak najlepsze towarzystwo dla kolumn YB :-)

Pioneer pd-50 upgrade muda44, sieciowy Belden i Elecaudio DIY, coax Cardas Parsec, IC Vdh Name i Second, głośnikowe Vdh Magnum. Na razie źródło po cyfrze lepiej (zasługa dobrego daca w AA Map 303 da II) niż po analogu ale potrzebuje 120 godzin na wygrzanie i zobaczymy.

Kolumny Piotrka mają 17 litrów objętości komory ,zwrotnice z Frequency DK (modyfikowane przez Piotrka ,zmniejszona indukcyjność cewki w filtrze dolno przepustowym ) ,za namową Emila zmontowałem tą zwrotnicę .Nie zagrało u mnie. Dźwięk przypominał ESA Ostinato 2 ,niby dźwięk był,ale muzyki w tym nie nie było. Nisko osadzone wokale , brzmienie zduszone . Do 17 litrów energii ze wzmacniacza potrzeba także więcej aby zapewnić dynamiczne brzmienie basu ,u Emila ta zwrotnica sprawdziła się ,Emil mi pisał ze jest bardzo dobrze i zapewne kolumny z takim strojeniem wpisały się w akustykę i sprzęt towarzyszący .

To zapewne powód tego iż tak wypadły kolumny Piotrka . Iluminatory 18WU +D3004 czy R3004 to bardzo muzykalne głośniki ,nie najszybsze brzmieniem ,lecz takie fizjologiczne w odbiorze ,można ich długo słuchać bez zmęczenia i bólu głowy co dla wielu to aspekty istotne.

U mnie obudowa to 23 litry i trochę niższe strojenie rurką 7cm profilowany wlot i wylot. Nie ma za to korektora impedancji, przy końcówce mocy nie jest tak potrzebny jak przy lampach. Cewka 1,5mH - jak u twonka.

Z moich doświadczeń wynika, że kolumny na 18stce illuminator z pełną kompensacją, aby zagrały, potrzebują znacznych odległości od ścian i pomieszczenia około 20m2. Elektronika musi być na tyle dobra, aby bas był trzymany w ryzach i nie osuszał tej pięknej średnicy. Jeżeli te warunki (pomieszczenie, rozstawienie i sprzęt towarzyszący) są spełnione to brzmienie nie jest ociężałe a bardzo naturalne na niskiej średnicy tzn. głos męski brzmi jak głos męski;)

Wstawianie tego typu monitorów/podłogówek do małego pomieszczenia blisko ścian, do tego z budżetową integrą zwiastuje kłopoty z basem nie do okiełznania i w sumie nie dziwię się, że illuminatory mają taką opinię jaką mają.

Na FB piękne kolumny YB.

Panowie,

jaki pomysł na swoje charakterystyczne obudowy?

Excelsiory są już chyba wystarczająco charakterystyczne ;-). Teraz kończymy robotę nad serią Air, które też powinny się podobać.

Z moich doświadczeń wynika, że kolumny na 18stce illuminator z pełną kompensacją, aby zagrały, potrzebują znacznych odległości od ścian i pomieszczenia około 20m2. Elektronika musi być na tyle dobra, aby bas był trzymany w ryzach i nie osuszał tej pięknej średnicy.

W zasadzie to się dotyczy każdej konstrukcji. Można zrobić kolumny które będą dobrze grać dosunięte w rogi pokoju ale po wyciągnięciu na normalne miejsca będzie już lipa i vice versa. Stąd potem się biorą czasem różne opinie nt brzmienia tych samych kolumn u różnych użytkowników bo mają rożne pomieszczenia i różnie to rozstawiają. A zrobienie kolumn które będą grać idealnie przy każdym pokoju i każdym rozstawieniu jest niestety nierealne bo to jest kwestia zasad fizyki których nie da się nagiąć.

jestem ciekawy jak kolegom zagra ten satori na bądź co bądź niedrogiej elektronice.

]Ja nie ma daleko do Andrew i mam zaproszenie by posłuchać Beryla z "lampką" ale nie odległość duża tylko czasu mało..

Lampa, która sobie jak do tej pory nie źle radzi...szukam do niej czegoś stosownego...SS revelator 22 już prowadziła myślałem max o SB 24.. 29-tka to już będzie marzenie..czy ściętej głowy?..posłuchamy-zobaczymy..

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.