Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumna głośnikowa to instrument muzyczny?

Yankes

Rekomendowane odpowiedzi

Fajnie by było. Zawsze ubolewałem, że na niczym grać nie umiem. Teraz mógłbym powiedzieć : umiem grać na moich dynkach:), a wcześniej grywałem na wielu innych, a u szwagra grywamy razem na eposach encore:)

Z drugiej strony, wszystkie instrumenty nieakustyczne albo w ogóle nie wydają dźwięków bez systemu nagłośnienia albo robią to w ograniczony sposób, więc cały system nagłośnienia spełnia w tym przypadku dość kluczową rolę - np. w przeciwieństwie do instrumentów akustycznych. A czy komputer to instrument?

Moim zdaniem tak.

Każda, która na wyjściu coś przewali a wystarczy obejrzeć charakterystyki.

Skrajny przykład to choćby Altus; dodudni, przerysuje i okaleczy uszy,

a miała tylko zamienić szereg impulsów na dźwięk ;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

To się chyba wzięło stąd że na pudełkach od kolumn sonus faber jest dumne oznaczenie "delicate instrument inside" czy cis w ten deseń. Już nie pamiętam

Tak zgadzam się traktował je i projektował jako Instrumenty Muzyczne.

W sensie konstrukcji np. Harbeth'a i ich strojonych/ rezonujących obudów kolumna moze byc instrumentem....

"Zgodnie z wypracowaną wówczas metodą, ścianki obudowy są cienkie, a ona sama strojona jest w podobny sposób, w jaki stroi się pudła rezonansowe instrumentów muzycznych"

De gustibus non est disputandum

"Zgodnie z wypracowaną wówczas metodą, ścianki obudowy są cienkie, a ona sama strojona jest w podobny sposób, w jaki stroi się pudła rezonansowe instrumentów muzycznych"

Stroić można w zasadzie wszystko, od silników po kobiety.

Każda kolumna jest strojona ale żadna z zasady nie jest instrumentem muzycznym.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Dobra to przyjmujemy że jest czy że nie jest?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Według ogólnego założenia jest. Gorzej jeśli przyjdzie go sklasyfikować.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Według ogólnego założenia jest. Gorzej jeśli przyjdzie go sklasyfikować.

Nie jest bo nie wytwarza dźwięku tylko go przetwarza (zamiana energii elektrycznej na akustyczną) , choć oczywiście kolumna ze sprzętu do grania ma z instrumentem najwięcej wspólnego. To oczywiście tylko moje zdanie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

czy mikrofon jest instrumentem? to tak samo zasadne pytanie

Tylko w instrumentach pomiarowych ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Jeśli weźmie się pod uwagę jaką funkcję pełni kolumna głośnikowa w domu, wtedy nie można traktować jej jako instrument muzyczny. Jednocześnie można ją wykorzystać jako swego rodzaju instrument np. piec gitarowy.

Wg. mnie sprzętu do odtwarzania w tym ZG nie powinno się traktować jako "instrumentu muzycznego", ale to tylko moje zdanie bo wiele osób tak go traktuje nie szukając prawdy o nagraniu ale jego wyobrażenia. Dla mnie ideałem byłby system zupełnie neutralny niestety ze względu na to że pomimo rozwoju techniki ZG to dalej najsłabsze ogniwo nie ma na to szans. Do tego dochodzi jeszcze akustyka pomieszczenia. Z tego względu moje i podobnie myślących są raczej nie do spełnienia, przynajmniej jeśli chodzi o klasyczny zestaw z głośnikami.

Ze słuchawkami pewnie było by łatwiej, ale taki rodzaj odtwarzania trzeba lubić a ja niestety go nie lubię ;)

Stroić można w zasadzie wszystko, od silników po kobiety.

Każda kolumna jest strojona ale żadna z zasady nie jest instrumentem muzycznym.

Fajnie,że każdy ma inne zdanie i myślę,że wszyscy mamy swoje racje!

De gustibus non est disputandum

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.