Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Stosowanie większej ilości przetworników w tym subniskotonowego to kolejne drogi w kolumnie, przesunięcia fazowe, problemy ze spójnością i w końcu brak możliwości wysterowania jednym piecem wysokiej jakości takiej konstrukcji.

Musisz wytłumaczyć to konstruktorom tych firm , że błądzą ;)

post-59766-0-35513300-1500914596_thumb.jpg

post-59766-0-84806100-1500914602_thumb.jpg

post-59766-0-34075400-1500914610_thumb.jpg

Jaki wpływ na całość przekazu ma ostatnie 20 Hz wie tylko ten co miał możliwość sprawdzić osobiście .

I nie chodzi tu o masowanie brzucha , tylko o np .chociażby szerokość , głębokość sceny i nawet jej wysokość .

Grzesiu, opowiedz o tym.

Co do powrotu-to bardzo wątpię.

Wyjątkiem jest kilka osób realizujących własne cele,pracujących na nazwisko ,fałszywych proroków etc.

Z góry wyjaśniam,że uczestniczę raptem w kilku wątkach i tak pozostanie.raczej przez sentyment dla osób,które miałem zaszczyt osobiście poznać.

ciekawe,że podobnych zarzutów nie ma dla uczestników forum miłośników analogu.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

gdy regularnie obsmarowywał innych,

No coś Ty ..Szymek ?

Pierwsze słyszę ;)

Ja myślałem , że to konstruktywna krytyka ;)

Grzesiu, opowiedz o tym.

Normalnie.

Jak na swoich niespójnych , wielodrożnych głośnikach z bezbarwnym i rozciamkanym basem puszczonym przez DSP obcinam ostatnie 20 Hz , zmniejsza się szerokość , głębokość i wysokość sceny ....takie dziwa;)

A jak odłączę całkowicie 4 głośniki 18 calowe , mam punktowy motoryczny i spójny bas ..normalnie referencja ;)

A poważnie , głośniki muszą być dostosowane do wielkości pomieszczenia i oczywiście w pomieszczeniu takim jak Twoje nonsensem byłoby wstawianie wielkich skrzyń z 30 cm wooferami .

Natomiast wstawienie Twoich głośników do mnie skończyłoby się ich spektakularną porażką .

Skąd wiem ?

Wiem ;)

Odrębną kwestia pozostaje ile jest dźwięków w muzyce poniżej 40Hz :)

Odwieczny argument tych co tego basu nie mają ....

Uwierz mi sporo tam się dzieje i to niekoniecznie na soundtracku z Gladiatora .

O matko !

Same dziwolągi pokazałeś :)

Jeszcze nie słyszałem by takie wielgachne kolumniszcza grały w wyrafinowany sposób.

Bas 20Hz powiadasz - już widzę te pułapki by okiełznać taki bas. Który instrument oprócz organów kościelnych odtwarza fs-20Hz. Poza tym audiofilom mającym 18calowe woofery często się sie wydaje że słyszą 20Hz a tak naprawdę często

słyszą fale stojące w pomieszczeniu.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Rozumiem, że to samokrytyka uczyniona przez kolegę i dotyczy kolegi, gdy regularnie obsmarowywał innych, którzy nie mogli się bronić na tym forum mając poblokowane konta. Fajnie, że kolega ma tyle klasy by się do tego przyznać, ale żeby siebie aż tak drastycznie oceniać. Jestem zaskoczony.

Sly, to jest tak, że człowiek przeważnie dostrzega przywary innych udając, że on i jego otoczenie nie ma żadnych.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

O matko !

Same dziwolągi pokazałeś :)

Jeszcze nie słyszałem by takie wielgachne kolumniszcza grały w wyrafinowany sposób.

Bas 20Hz powiadasz - już widzę te pułapki by okiełznać taki bas. Który instrument oprócz organów kościelnych odtwarza fs-20Hz. Poza tym audiofilom mającym 18calowe woofery często się sie wydaje że słyszą 20Hz a tak naprawdę często

słyszą fale stojące w pomieszczeniu.

Tutaj nie chodzi tylko naniższe dźwięki tylko o ich harmoniczne .

Powiem więcej , te harmoniczne mają wpływ też na barwę i gładkość średnicy .

Co do okiełznania takiego basu to po to są adaptacje akustyczne ...w końcu to hiend ;)

Mnie musi wystarczyć DSP i fajnie jest nim się pobawić , żeby usłyszeć to co napisałem powyżej .

Mogę zademonstrować chętnym kilka sztuczek akustycznych przy pomocy DSP na najniższym paśmie .

Mam też to szczęście , że u mnie fale stojące praktycznie nie występują . To jedna z nielicznych zalet grania na strychu ;)

Sly, to jest tak, że człowiek przeważnie dostrzega przywary innych udając, że on i jego otoczenie nie ma żadnych.

No pewnie ..Bum jest głuchy i kabli nie słyszy ;) a ja mam słuch absolutny i rozpoczynam testy linek do kabli ...

Wypadło to troszkę odwrotnie niż zamierzyłem. Miałem na myśli pewną grupę z prezesem na czele, która swego czasu założyła tu miejsce, w którym obsmarowywała innych, nie dopuszczając ich do głosu.

Gość LTD12

(Konto usunięte)

Wypadło to troszkę odwrotnie niż zamierzyłem. Miałem na myśli pewną grupę z prezesem na czele, która swego czasu założyła tu miejsce, w którym obsmarowywała innych, nie dopuszczając ich do głosu.

"Co z oczu to z serca", czy jakoś tak.

Jeżeli im to było potrzebne. Czy naprawdę tak bardzo cię to bolało, że obgadywali innych?. W tym wątku jest tego multum.

ale żeby siebie aż tak drastycznie oceniać. Jestem zaskoczony.

Jutro rano przy goleniu będziesz miał szansę dla siebie. A jak nie dasz rady to ... pojutrze. Potem możesz podjąć jedynie słuszną i męską decyzję i ... nas opuścić, nikt raczej nie zapłacze. A może jednak?

PS. to Focale to juz nie są debeściaki? Jaki tam bas jest z nowych nawiązując zgrabnie do ostatniej wymiany zdań? Odwiedź Rafała to się wreszcie dowiesz co to jest referencja. Potem wystarczy tylko wyspułac pare dularów i pomysł skopiować. I wstydu nie będzie.

U mnie nie gra tak jak u Rafała. Referencji brak :(. Potrafiłbyś się do tego przyznać?

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Akurat YG to prosta konstrukcja. Radzę posłuchać samemu tych wspaniałych wielodrożnych konstrukcji a później wysuwać podobne tezy. Zacznij od topowych Utopii w Nautiliusie. Ponoć jakiś jegomość z Poznania je oddał w zamian za Accu. Grają naprawdę pienknie! Pogadaj szczerze z właścicielami firm produkujących wszelakie wielodrożne potwory na wystawę to wytłumaczą CI po co je wykonują. Dam Ci małą podpowiedź... Azja. Paniał?

Na początek mieliśmy się spotkać i posłuchać. Chciałem obejrzeć u Ciebie Gladiatora a Ty się nie odzywasz :)

Tłumacz dalej ...niech ktoś wmawia sobie referencje basowe z 18 cm głośników .

Spytaj Slajera to CI podsunie referencję basową, szczególnie polecam 15 cali Audio technology.

Czy możesz mi już zaprezentować te 18 cali grające na najwyższym poziomie? Chciałem posłuchać u Wojtka ale się obraził :(

Jestem zaskoczony.

Ja nie.

Czy po oddaniu w rozliczeniu posiadanych super Focali, z których rwą boki sprzedawcy Nautiliusa zanabyłeś już nową referencję. Tak, tak śmieją się z ich właściciela. Takie to relaksacyjne i prawdziwe granie.

Czyżby stworzenie grającej kolumny jednak było trudniejsze niż 2 +2? Polecam Ayon – BlackFire, wystrzałowe granie!

Opisz jak tam referencja Audio technology, 15cali najlepszego basu świata.

obcinam ostatnie 20 Hz

Wybacz ale na Twoim poddaszu to wiesz, jedyne co możesz obciąć to paznokcie :) Większość już obcięła... wełna.

O jakości grania basu w takich warunkach lepiej nie dyskutujmy. Chyba, że nalegasz to czekam na zaproszenie.

Mogę zademonstrować chętnym kilka sztuczek

Lubię sztuczki, zwłaszcza...Karciane. Edytowane przez Szymon1

Jak się system zachowuje przy takich klasykach jak :

Nie brakuje zejścia , podbicia w niższej średnicy przy zachowaniu wokalu live ?

albo

Edytowane przez Luk77

Kto raz posłucha na spokojnie grania systemu z dużymi driverami na basie, ten już wie, że nie ma powrotu do małych pierdziawek. I wcale nie chodzi o 20hz, czy trzęsienie ziemi w domu. A jeśli ktoś pisze, że małe są ok, bo to i tamto....to już wiadomo, że nie wie o czym mówi, nie słyszał i w zasadzie nie ma sensu bić piany.

Życzeniowe myślenie - Ja postąpiłem wręcz odwrotnie i przesiadłem się z podłogowych N802 na monitory C1. Oczywiście, że masa dżwięku z dużych podłogowych kolumn jest potężna, bardziej wypełniająca pomieszczenie, tłusta i ogromna... i w tym miejscu no questions ask! Ale masa to nie wszystko - naprawdę warto chodzić od czasu do czasu na jakiś w miarę dobry akustyczny live, chociaż raz na dwa miesiące, nawet na jam sessions - wiele się może wyjaśnić, odmienić, a i świadomość pójdzie ze dwie kreski do góry...??? A dlaczego mam na przykład nie odczuwać większej przyjemności słuchania muzyki z monitorów - co jest tego przyczyną? Według Ciebie, Audio Forever, tylko duże kolumny i audio-elektrownia atomowa w domu może zapewnić muzyczną nirvanę? Musi zabić? Według mnie, nie musi - może być Piano Craft z monitorkami Dynaudio - obydwaj usłyszymy to samo, albo i nie...?

Z drugiej strony, patrząc na zagadnienie z audiofilskiego punktu widzenia, to jak ktoś ustawia laserowo fotel i pozycjonuje głowę w audio-imadle, przygotowując się w ten sposób do odsłuchów, to wcale się nie dziwię tym wszystkim teoriom. Owszem, jeżeli w hi-endzie chodzi o wykop bez żadnej kompresji, lużne granie na wysokich poziomach i odczuwanie muzyki klatą... to wiadomo z automatu, że każdy podstawkowiec przegrywa na starcie. Ale jeżeli chodzi o muzykę i cały ten tzw. feel about it, to nie jestem przekonany o Twoich teoriach.

Zupełnie nie rozumiem tego obłędnego polskiego współzawodnictwa w dziedzinie audio? Czy to naprawdę chodzi o to, kto ma najładniejszego?

Parker's Mood

Ależ jaki on jest przepiękny? Gdzie słyszysz piękność? W którym momencie?

Zdecydowanie sprawniejszy aniżeli bród i smród na Audio Show ....czyli i Warszawa :)

Edytowane przez Luk77

A poważnie , głośniki muszą być dostosowane do wielkości pomieszczenia i oczywiście w pomieszczeniu takim jak Twoje nonsensem byłoby wstawianie wielkich skrzyń z 30 cm wooferami .

Ja mam kolumny z 33 cm wooferami w pokoju 20 m i jest nadzwyczaj dobrze. Więc Twoja teoria się nie sprawdza.

Edytowane przez Piotr_57210

Oj chyba się nie doczekasz, Lutek.

Kolega zanim zdążył podzielić się na Forum swoimi wrażeniami mógł przeczytać że, cytuje "jego poziom wiedzy na temat przetworników jest straszny" oraz że w ogóle nie przyjechał posłuchać, tylko... no właśnie po co?

Te posty zostały już usunięte ale kto przegladał wątek w sobotę wieczorem to mógł przeczytać.

Dlatego pewnie opisu wrażeń się nie doczekamy bo - cóż, nie każdy chce się kopać z koniem - a jaki jest koń każdy widzi

Przepraszam, nie zostały usunięte, tylko jakoś ich nie mogłem znaleźć - #440, #442

Czy uważasz, że osoba, która twierdzi, że wydajność głośnika zależy tylko od układu magnetycznego (bez związku ze wzmocnieniem) jest merytorycznym partnerem do dyskusji w tej materii?? Pamiętam jak pewien "specjalista" od sportów motorowych próbował mi wytłumaczyć, dlaczego FWD jest najlepszą aplikacją przeniesienia napędu w autach sportowych, i jak daleko wyprzedza AWD i RWD.....masz rację, nie ma co się z koniem kopać bo to bez sensu...

Uwierz mi sporo tam się dzieje i to niekoniecznie na soundtracku z Gladiatora

Na soundtracku z Gladiatora podobała mi się najbardziej z basu szkocka kobza; do puki jej nie usłyszałem w..... realu :)))

Najpierw z 300-500 metrów a później podchodziłem coraz bliżej.

Teraz mam zonka gdzie był ten mikrofon nagrywający kobzę, nijak nie mogę zaskoczyć ;)))))

Na soundtracku z Gladiatora podobała mi się najbardziej z basu szkocka kobza; do puki jej nie usłyszałem w..... realu :)))

Najpierw z 300-500 metrów a później podchodziłem coraz bliżej.

Teraz mam zonka gdzie był ten mikrofon nagrywający kobzę, nijak nie mogę zaskoczyć ;)))))

Przepiękny wokal live

https://www.youtube.com/watch?v=C3LK5ELvZwI

Nie mów, lubisz dziewczyny z nałogami Ammy pewnie też Ci się podoba ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

wydajność głośnika zależy tylko od układu magnetycznego

Bądźmy precyzyjni. Jaka jest Twoja definicja wydajności głośnika?

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Lubię sztuczki, zwłaszcza...Karciane.

Myślałem, że autopromocyjne i szemrane ;)

Chyba, że nalegasz to czekam na zaproszenie.

Nie nalegam .

To wiemy wszyscy. Nie rozumiem tylko po co tego typu ustawione wizyty. Nie widziałem u Wojtka nawet najmniejszej chęci odsłuchu. Totalna blokada i negatywne nastawienie od wejścia. Poczekajmy na rewizytę :)

....jeżeli zamieścił bilet ( myślałem że jedzie na urlop ) ;-)

to tym bardziej wypada napisać kilka słów....bez względu czy się podobało lub nie...tak myślę

...... może nie chce zrobić przykrości Rafałowi ;-)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Czy możesz mi już zaprezentować te 18 cali grające na najwyższym poziomie?

Może zaprosisz kogoś do siebie i zaprezentujesz swoją referencję .

Przypominam , że wokalistki mają maks. 1,80 cm , a nie 4 metry wzrostu;)

Bądźmy precyzyjni. Jaka jest Twoja definicja wydajności głośnika?

Bum masz rację, nie wyraziłem się precyzyjnie... chodziło mi o twierdzenie, że jeżeli dysponujemy kolumną głośnikową z przetwornikami o dużych układach magnetycznych to kwestia wzmocnienia, jego mocy i wydajności prądowej jest sprawą pomijalną....

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

szczególnie polecam 15 cali Audio technology.

Spoko, już kupiłem .

....jeżeli zamieścił bilet ( myślałem że jedzie na urlop ) ;-)

to tym bardziej wypada napisać kilka słów....bez względu czy się podobało lub nie...tak myślę

...... może nie chce zrobić przykrości Rafałowi ;-)

Znasz przypowieść o koledze rzucąjcym kamieniami zza pleców innych ?

Może mała podpowiedź ..Rafał ...Grzesiek ...Andrzej to 1 szereg ;)

jeżeli dysponujemy kolumną głośnikową z przetwornikami o dużych układach magnetycznych to kwestia wzmocnienia, jego mocy i wydajności prądowej jest sprawą pomijalną

W domowych warunkach odsłuchu.

Może zaprosisz kogoś do siebie i zaprezentujesz swoją referencję .

Przypominam , że wokalistki mają maks. 1,80 cm , a nie 4 metry wzrostu;)

Grzesiu rozmawiamy o referencji basowej z dużych przetworników. Twierdzisz, że u Ciebie jest wspaniale głownie dzięki DSP, znasz wiele sztuczek akustycznych, chciałbym je usłyszeć w rzeczywistości.

Nie musisz się kompromitować opisując wokalistów u mnie bo nie masz o tym bladego pojęcia. Z pewnością kiedyś przekonasz się o osobiście. Póki co proponuję porozmawiać z Andrzejem, Rafałem lub Grzegorzem, którzy słuchali u mnie wielokrotnie. Może coś do Ciebie dotrze.

Spoko, już kupiłem .

Dobrze wiedzieć, i jak wrażenia? To ma ktoś odwagę na prezentację swojego systemu z wielkimi basowcami, grającymi wybitnie od 16Hz czy jak zwykle popłoch? Edytowane przez Szymon1

Myślałem, że autopromocyjne i szemrane ;)

Nie nalegam .

W jakim celu piszesz w tym wątku? Jesteś miłośnikiem odsłuchów u Rafała online? Edytowane przez Szymon1

Dobrze wiedzieć, i jak wrażenia? To ma ktoś odwagę na prezentację swojego systemu z wielkimi basowcami, grającymi wybitnie od 16Hz czy jak zwykle popłoch?

Chcecie jakąś halę wynająć no bo przy tej długości fali to odległość słuchacza od głośników powinna być większa od 11 metrów żeby ta fala mogła swobodnie wybrzmieć :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.