Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do pokoju 16-17m/kw

cowboy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Postanowiłem zmienić kolumny. Będą grały w pomieszczeniu 16-17m2 - gdzie jest niestety lekka tendencja do wzbudzania się basu. Obecnie mam Focale 714v - lubię ten charakter grania, tylko ten bas czasem jest męczący, jest do za dużo. Kolumny maja grać dynamicznie, przestrzennie, dobrze kontrolowany, nieduży bas. Muzyka: od chilloutu przez klasyczną do death metalu. Moje typy to:

Studio 16 Hertz Mimo, B&W 805s , Zoller Imagination ( tylko tutaj tylny bas refleks mi nie pasuje bo nie mogę zbyt daleko od ściany kolumn odsunąć) .

No właśnie, najlepiej przedni bas-refleks bądź obudowa zamknięta. Wzmacniacz też będę zmieniał, dobiorę go gdy już będę miał nowe kolumny. Skłaniam się raczej ku kolumnom używanym. Budżet to +/- 5-6 tyś. Więc jeśli ktoś z Was ma podobne pomieszczenie, niech się podzieli doświadczeniami w doborze kolumn. Z góry dzięki.

https://www.audiostereo.pl/topic/133752-kolumny-do-pokoju-16-17mkw/

W pokoju 14m słyszałem kolumny Audio Academy Phoebe III z elektroniką NADa niewiem ile masz kasy ale są to tanie kplumny gdzie jakosc do ceny są w bardzo fajnym stsounku. BR z przodu u ciebie to na duzy +

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje na pewno namawiam na posłuchanie polskiej konstrukcji Audio Academy Hyperion IV (https://www.q21.pl/audio-academy-hyperion-iv.html), ewentualnie ze względu na to, że pomieszczenie nie jest duże, myślę że nawet ciekawsza opcja Audio Academy Phoebe IV (https://www.q21.pl/audio-academy-phoebe-iv.html). Sądzę, że będą to propozycje które mogą Cię bardzo pozytywnie zaskoczyć. Warto także posłuchać najnowsze modele KEF serii Q - w Twoim pomieszczeniu idealnie sprawdzi się Q550 (https://www.q21.pl/kef-q550.html). Na koniec propozycja kolumn o brzmieniu energetycznym, szybkim, bardzo wciągającym - najnowsza seria od Audiovector - model QR3 (https://www.q21.pl/audiovector-qr3.html).

Przyjrzyj się proszę moim kilku propozycjom, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych kolumn. Poza wymienionymi powyżej modelami na miejscu w salonie masz do dyspozycji dziesiątki modeli konstrukcji, które w komfortowych warunkach możesz posłuchać i porównać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Cześć, ja przez długie lata grałem na JMLab / Focal Chorus 714S w pokoju, który ma 17,5 m2. Super głośniki, lecz masz rację, ich niskie tony - aczkolwiek w dość obfitych ilościach - są jednostajne, pudełkowate, szare takie i nieciekawe. Teraz mam już inne zestawy głośnikowe, w obudowie zamkniętej, i chciałbym tylko powiedzieć, że to jest właściwa droga, jeśli chcesz mieć naprawdę dobrą podstawę basową. Żaden bass-reflex tak nie zagra, czy to z przodu, czy z tyłu, linie transmisyjne i inne wynalazki, nie daj sobie wcisnąć kitu - tylko obudowa zamknięta, niestety, ewentualnie otwarte odgrody.

Niestety, bowiem do napędzenia takich zestawów musisz mieć dość mocny wzmacniacz. Jednak gra jest warta świeczki, uwierz mi :)

Jeśli podobają Ci się Focale, to szczerze polecam Focal / JM Lab Electra 907 Be (25th. Anniversary) z drugiej ręki. Grałem w podobnej kubaturze, mi z kolei trochę brakowało w nich basu, a następny właściciel twierdził, że jemu takie granie właśnie odpowiada. Wysokie i średnie to naprawdę górna półka. Kolumny u nas niedocenione, a naprawdę szkoda.

Studio 16 Hertz Mimo

Gram na podobnym metrażu (+ trochę otwartej przestrzeni) na Minas Anor IV i z basem jest w porządku. Wszystko zależy też od realizacji. Czasem jest go sporo. Akustyka płata różne figle, ale myślę, że mniejsze Mimo wpasują się w ten metraż dobrze. Nie miałem okazji ich posłuchać. Na pewno będzie to inna szkoła grania niż Focal. Nie wiem czy Ci to podpasuje. Musiałbyś odsłuchać.

Proponowanych wyżej Hyperion IV bym nie wstawił na Twój metraż tym bardziej, że przy 714v masz problem z basem. Phoebe III już jak najbardziej, ale jest duża szansa że w budżecie 5-6k używki kupisz trochę lepsze kolumny. Nie żeby to były złe kolumny. W swoich budżecie bronią się świetnie.

Kolumny maja grać .... , przestrzennie,

chcesz mieć przestrzeń to zapewnij przestrzeń

bedziesz mieć jej tyle ile dasz jej kolumnom

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Dobrze kolega wyżej napisał o przestrzeni im więcej wokół głośników tym lepiej dla dźwięku.

Jeżeli charakter Focala odpowiada to może Aria 906 plus standy, B&W 805s ciekawe ale będą bardziej wymagające co do wzmacniacza, najważniejsze to posłuchać różnych konfiguracji u siebie.

..

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

linie transmisyjne i inne wynalazki dobra tl gra zajebiscie,ale trudno o taką w komercyjnych kolumnach w rozsadnej cenie,natomiast ob jest bardzo dobra,ale niewiele jest kolumn w oz na rynku,pozostaja wynalazki typu open baffle albo ripol,które generują referencyjny bas,ale cierpi efektywność-reasumujac dobry bas bez wydania dużej kasy to tylko diy (zrób to sam)

sorry edycja mi nawaliła

Zapraszamy na odsłuch B&W 805 wprawdzie nowsza wersja S2 (muzykalniejsze, plastyczniejsze brzmienie) ale powie Tobie sporo o brzmieniu głośników B&W serii 800.

http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/bowers-wilkins-805-diamond-d3.html

Myślę ,że warto ,żebyś dał też szanse monitorom ProAc Response. http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/response-d-two.html

Zapraszamy na odsłuch.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Zapraszamy na odsłuch B&W 805 wprawdzie nowsza wersja S2 (muzykalniejsze, plastyczniejsze brzmienie) ale powie Tobie sporo o brzmieniu głośników B&W serii 800.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Myślę ,że warto ,żebyś dał też szanse monitorom ProAc Response.

Ukryta Zawartość

Zapraszamy na odsłuch.

Czy Wy tam w ogóle czytacie, jaki Kolega ma budżet??? Przecież napisał to w pierwszym poście. A Wy proponujecie zestawy odpowiednio 2- i 4-krotnie droższe. Nie ma co, świetna porada!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy Wy tam w ogóle czytacie, jaki Kolega ma budżet??? Przecież napisał to w pierwszym poście. A Wy proponujecie zestawy odpowiednio 2- i 4-krotnie droższe. Nie ma co, świetna porada!

Proponuje koledze darmowy odsłuch kolumn ,żeby się dowiedział jak brzmią podobne konstrukcje do tych ,których poszukuje. Chcemy poświęcić czas ,żeby ktoś kto tych kolumn u nas nie kupi mógł się zapoznać z marką.

Oczywiście jak kolega nie chce się dowiedzieć jak brzmią B&W 805S2 i pogadać o sprzęcie i muzyce to nie musi nas odwiedzić.

Panie Łukaszu Pan też może posłuchać B&W 805 S2 tak po prostu się umówić na odsłuch. Posłuchać. Kawkę nawet może Pan u nas wypić.

Pozdrawiam

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Jeśli mogę to dodam swoje 3 grosze.

Mam pomieszczenie ok. 20m2 zaadoptowany akustycznie, też kilka miesięcy temu szukałem podstawek miałem na stanie B&W805 d3, CM6 S2 i dość długo (najdłużej) ProAc D2 -zostały te ostatnie. Elektronika napędzająca głośniki jest tranzystorowa (końcówka).

B&W 805 co prawda nie ten budżet i też poza moim zasięgiem, na wtórnym trudno chyba o zadowalającą cię cenę, ale ProAc D2 można znaleźć za nieco więcej :)

Jeśli szukasz nie meczącego brzmienia powinieneś je spróbować obadać, proponuję jednak o postaranie się porządnych standów.

Bowersy grały dynamicznie, ale nie wiem czy na dłuższą metę nie męczyły by przy słuchaniu muzyki.

Kolumny podstawkowe to bdb kierunek przy 16-17m, zastanawia mnie czym kierują się proponujący podłogówki, ale to nie moje zmartwienie.

Pzdr

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Jeśli szukasz nie meczącego brzmienia...

Kolumny podstawkowe to bdb kierunek przy 16-17m, zastanawia mnie czym kierują się proponujący podłogówki, ale to nie moje zmartwienie.

Bo jak nie ma podstawy basowej, to uwagę skupia głównie środek, a to pierwszy krok do szybko męczącego dźwięku.

Również przekraczanie pewnej głośności przy braku wsparcia odpowiednio dużych membran szybko uświadamia początkowy błąd zakupowy.

Skoro w wątku jest pytanie o pomoc, to warto pomagać.

Bo jak nie ma podstawy basowej, to uwagę skupia głównie środek, a to pierwszy krok do szybko męczącego dźwięku.

Uważasz, że podstawkowe to tylko środek, a podstawy basowej można szukać tylko w podłogówkach?

Hmmm....

:)

Po solidnych porównaniach - tak.

W podstawkowcu jesteś skazany na kompresję przy próbie głośniejszego odsłuchu.

Ja tak bym uśmiechu do tego truizmu/oczywistości nie dostawiał.

W studiach masz zawsze ofertę monitorów i subwoofer. Reżyserki czy pokoje realizatorów nie są duże.

Spytaj ich po co komplikują innym życie.

A ja jednak dostawię :), bo w zaledwie 16-17m jak się domyślam niezaadoptowanym pokoju wstawianie podłogówek to najczęściej popełniany błąd. Ja w ok. 20m2 z podłogowych przeszedłem na powiedzmy, że porządne podstawkowe i nie żałuję, powiem więcej te akurat zawstydziły moje poprzednie podłogówki pod względem jakości i zejścia basu.

Ale jak to mówią każdy orze jak może :)

W podstawkowcu jesteś skazany na kompresję przy próbie głośniejszego odsłuchu.

W zasadzie w każdej kolumnie po przekroczeniu pewnego poziomu głośności dojdzie do kompresji. Dobrze zrobione kolumny nie popadają szybko w kompresję zarówno monitory jak i podłogówki.

Z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) listy wybrałbym Avcony z Gdyni lub Xaviany XN250 z Bydgoszczy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Xavianów w jednym z wątków ktoś pisał, że wymagające od wzmacniacza.

Te też warto rozważyć miałem je przez chwilkę w swoich 20m i zaskoczyły mnie swoimi możliwościami jak na takie maleństwa lepsze od poprzednich podłogowych Eposów M15.2.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sproboj sobie studio 16 hz i magnaty quantum 805. Widziałem że są tanio do dostania używane. Świetne kolumny w tej cenie.

Z nieco nowszych konstrukcji sprawdź sobie elaci unifi. Też mogą ci się spodobać.

Witam. Postanowiłem zmienić kolumny. Będą grały w pomieszczeniu 16-17m2 - gdzie jest niestety lekka tendencja do wzbudzania się basu. Obecnie mam Focale 714v - lubię ten charakter grania, tylko ten bas czasem jest męczący, jest do za dużo. Kolumny maja grać dynamicznie, przestrzennie, dobrze kontrolowany, nieduży bas. Muzyka: od chilloutu przez klasyczną do death metalu. Moje typy to:

Studio 16 Hertz Mimo, B&W 805s , Zoller Imagination ( tylko tutaj tylny bas refleks mi nie pasuje bo nie mogę zbyt daleko od ściany kolumn odsunąć) .

No właśnie, najlepiej przedni bas-refleks bądź obudowa zamknięta. Wzmacniacz też będę zmieniał, dobiorę go gdy już będę miał nowe kolumny. Skłaniam się raczej ku kolumnom używanym. Budżet to +/- 5-6 tyś. Więc jeśli ktoś z Was ma podobne pomieszczenie, niech się podzieli doświadczeniami w doborze kolumn. Z góry dzięki.

Jak dobrze kontrolowany, nieduży bas to proponuję PROAC Studio 118 (mam do sprzedania) używałem w takim pomieszczeniu z podobnymi założeniami i sprawdziły się bardzo dobrze. Teraz mam większe pomieszczenie i inne potrzeby:) Do tego spełniają wg. mnie Twoje pozostałe kryteria. Grały z HEGEL 100, lampą CAYIN oraz Musical FIdelity A2 i w każdym przypadku grały bardzo dobrze.

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.