Skocz do zawartości
IGNORED

Czy potrzebujemy mocnego wzmacniacza?

adams84

Rekomendowane odpowiedzi

Większa moc, bezpieczne wyprzedzanie, większa moc, lepszy komfort podróży.

ale my nie wyprzedzamy. Jedziemy na tempomacie po autostradzie co gorsze czując, że pod nogą mamy ogromny zapas mocy tylko po co? :) Można kupić gtr-a zrobic go na 1000KM i jeździć po mieście 40km/h? Można. Można kupić kolarzówkę za 50tyś zł i przegrywac na wyścigach z tymi co jeżdżą na btw za 1500zł czując za plecami podśmiechówki innych? Można :)

Jeszcze jeden przykład.

Kolega z poznania szukał wzmacniacza do dali euphonia. Sprawdził kilka np. H360 bardzo mu sie spodobał ale spodobał mu się także wzmacniacz ok 80W który zagrał (według niego oczywiście) lepiej niż inne dużo mocniejsze wzmocnienia.

Zgadzam się z Rafałem.

Moc i idący za tym wysoki MO w niskich zakresach są niezbędne dla komfortu i bezpieczeństwa.

Analogicznie, skoro o komforcie i bezpieczeństwie,podobnie jest ze wzmacniaczami. W przypadku cichego słuchania (wolna jazda) nie ma to znaczenia, ale gdy gałę rozkręcimy (przyciśniemy gaz) wtedy tej mocy może zabraknąć, co objawi się pogorszeniem jakości dźwięku (słaba elastyczność), a nawet niewydolnością wzmacniacza (uszkodzenie silnika).

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zgadzam się z Rafałem.

Moc i idący za tym wysoki MO w niskich zakresach są niezbędne dla komfortu i bezpieczeństwa.

Analogicznie, skoro o komforcie i bezpieczeństwie,podobnie jest ze wzmacniaczami. W przypadku cichego słuchania (wolna jazda) nie ma to znaczenia, ale gdy gałę rozkręcimy (przyciśniemy gaz) wtedy tej mocy może zabraknąć, co objawi się pogorszeniem jakości dźwięku (słaba elastyczność), a nawet niewydolnością wzmacniacza (uszkodzenie silnika).

ok zgodzę się tylko czy potrzebujemy do tego głośnego blokowego słuchania 60W czy może 600W to za mało. Czyli jak kupię monobloki każdy po 1000W to zagra lepiej niż 300W-owa besta. Czyli jak damy jeszcze więcej do będzie lepiej.

P.S.

Szybciutko aby nie zaśmiecać.

Jestem maniakiem Hondy i uwielbiam samochody. Są Janusze którzy lubią MO na niskich obrotach czytaj turbo + automat= nie muszę nic potrafić oprócz wciskania i są maniacy którzy wiedza co to liniowe przyrastanie mocy do 8500 obr/min. :)

A co wiemy po takich porównaniach..?

..że nieznany 6w wzmacniacz X.. pokonał nieznaną 300w końcówkę Y..

..czy coś więcej wiadomo..??:|

Wzmacniacz diy jak w "o mnie".

Końcówka mocy Solution 700 lub 701 dokładnie nie pamiętam. Kolumny to Wilson Audio Sophia 3.

W swoim porównaniu odniosę się w zasadzie tylko do basu, gdyż tu są największe wątpliwości.

Zejście, dynamika, kontrola basu były na takim samym poziomie. Mój wzmacniacz zdeklasował końcówkę pod względem wypełnienia, dociążenia, zróżnicowania basu oraz jego barwy.

Czyli.. jeśli mamy bardzo dobry wzmacniacz diy.. który dobrze się spasuje z ZG.. to wystarczy mała moc..

:)

Chyba porównania dają więcej niż teksty powyżej.

Tak ale najlepiej sprawdzać u siebie.. bo u kogoś zagra inaczej i wnioski będą inne..

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

ok zgodzę się tylko czy potrzebujemy do tego głośnego blokowego słuchania 60W czy może 600W to za mało

wg mnie każdy powinien to sprawdzić we własnym lokum ile watów zapewni mu komfort odsłuchowy.

W moim przypadku 2x90W @8ohm może wydawać się niepotrzebne - w 90% odsłuchów "wydzielam" może ze 3W na kanał, ale w pozostałych 10% przypadków kiedy chcę dosłownie "poczuć" gitary w kawałkach AC/DC lub rytm w kawałkach Royksopp - to wtedy wiem, że wybrałem odpowiedni wzmak i kolumny.

Jestem maniakiem Hondy i uwielbiam samochody. Są Janusze którzy lubią MO na niskich obrotach czytaj turbo + automat= nie muszę nic potrafić oprócz wciskania i są maniacy którzy wiedza co to liniowe przyrastanie mocy do 8500 obr/min. :)

A co takiego trudnego w zmianie biegów?

I od kiedy w Hondzie jest liniowe przyrastanie mocy jak to silniki wysokoobrotwe jak sam napisałeś. Liniowo jest jak mamy duża pojemnośc i dostępny moment obrotowy od dołu.

Nie lepiej zamiast wałkowac temat, który wzmak lepszy samemu sprawdzić. Bo z dyskusji nic nie wyjdzie i tak.

?👈

W sumie w Rollsie Phantom niepotrzebny jest silnik o mocy 500KM? Przecież wystarczy 72 konie? Po co więcej? I tak się szybko nie pojeżdzi w mieście, a i na autostradach obowiązuje ograniczenie prędkości. Powinni wszyscy robić wzmacniacze 6 watowe - i tak samo wyglądające! W wielkiej płycie sąsiada można zabić i czterema watami z Jubilata - nie trzeba mieć Meluzyny czy też innej Kleopatry dwudziestowatowej, żeby zabijać sąsiadów mocą! Niech niemoc będzie z Wami!

Parker's Mood

Wlasnie sie zastanawiam nad Civicem 8 gen Type R ale jakos bardziej mnie ciagnie do Leona Cupry :p

być może cupra będzie szybsza, ale......type r to już legenda 8 gen fajnie wygląda. Chcesz szybko i rasowo weź Hondę, chcesz dziecko wozić kup seata. Pamiętaj tylko, że po 10 latach Cuprą będziesz jeździł do mechanika na naprawy drogie, w Hondzie co najwyżej kosmetyka.

być może cupra będzie szybsza, ale......type r to już legenda 8 gen fajnie wygląda. Chcesz szybko i rasowo weź Hondę, chcesz dziecko wozić kup seata. Pamiętaj tylko, że po 10 latach Cuprą będziesz jeździł do mechanika na naprawy drogie, w Hondzie co najwyżej kosmetyka.

Wlasnie jak dla mnie to Cupra ma bardziej rasowy wyglad, jezdze teraz Leonem2 z 2007r i nic mu sie nie dzieje wiec wszystko zalezy jak sie trafi, tylko mocy brakuje wiec chce Cupre, rocznik 2011/2012 wiec silniki TFSI juz poprawione

nawigacja w branży audio, jak czytam, zmierza na bezdroża

narzędzia do szycia i klejenia można nadal wybrać po guście i bezguscie muzycznym wg tego co komu gra.

tym sie pocieszam

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Powinni wszyscy robić wzmacniacze 6 watowe - i tak samo wyglądające! W wielkiej płycie sąsiada można zabić i czterema watami z Jubilata - nie trzeba mieć Meluzyny czy też innej Kleopatry dwudziestowatowej, żeby zabijać sąsiadów mocą! Niech niemoc będzie z Wami!

Nerwy puściły? ... niepotrzebnie ... to tylko hobby.

Nerwy puściły? ... niepotrzebnie ... to tylko hobby.

Mnie nerwy? Nie mieszkam w wielkiej płycie i nie posiadam sześciowatowego wzmacniacza, który zamiata pod dywan nawet Elizabeth Stereo!

Parker's Mood

Czuję pogardę. Kolega w Niu Jorku czy też w szikago miekszo. Hamerykanin pelnom gembom, z chamstwem z polandji się nie zadajo. Słabe wzmacniacze w plycie tu som, a ja jozz grom z najlepszymi jozzmenami z hameryki.

?👈

To fakt - zostałem Amerykaninem już dawno. Ale często jestem w Polsce, którą nigdy nie gardziłem, nie gardzę i nie będę gardził. Natomiast z twojej twarzy bije dzwon polandji - i taka twarz mi się nie podoba. Zmieniłbym wizerunek na twoim miejscu.

Parker's Mood

Mnie nerwy? Nie mieszkam w wielkiej płycie i nie posiadam sześciowatowego wzmacniacza, który zamiata pod dywan nawet Elizabeth Stereo!

Kolego Chicago tak się akurat składa, że nie mieszkam w wielkiej płycie ale za to posiadam sześciowatowy wzmacniacz który w zupełności mi wystarcza.

Wzmacniacz który może nie zmiótł pod dywan ale okazał się dużo lepszy niż trzystuwatowe Solution za około 200tys.

Nie mam za złe, że nie mieści Ci się to w głowie, ponieważ sam byłem zaskoczony (na równi z właścicielem Solution) wynikiem porównania.

okazał się dużo lepszy niż trzystuwatowe Solution za około 200tys.

Bardzo możliwe, że zmiótł Solution, ciekawe czy poradziłby sobie z Soulution. ;-)

A tak poważnie, to zawsze warto dodawać "moim zdaniem". Oczywiście nie wykluczam. Szczególnie, że Soulution to dosyć specyficzna szkoła grania. W odpowiednich okolicznościach wybitna, ale dla wielu też rozczarowująca.

System gra dobrze, albo nie....

To fakt - zostałem Amerykaninem już dawno. Ale często jestem w Polsce, którą nigdy nie gardziłem, nie gardzę i nie będę gardził. Natomiast z twojej twarzy bije dzwon polandji - i taka twarz mi się nie podoba. Zmieniłbym wizerunek na twoim miejscu.

To angolska gemba. Raczej nie jazz.

?👈

Bardzo możliwe, że zmiótł Solution, ciekawe czy poradziłby sobie z Soulution

Z Soulution sobie poradził, bardzo możliwe, że poradził by sobie z Solution ;)

A tak poważnie, to zawsze warto dodawać "moim zdaniem". Oczywiście nie wykluczam. Szczególnie, że Soulution to dosyć specyficzna szkoła grania. W odpowiednich okolicznościach wybitna, ale dla wielu też rozczarowująca.

Nie tylko moim zdaniem ... zaznaczyłem, że właściciela również. Mnie owa szkoła grania mocno rozczarowała - dlatego, że grało po prostu kiepsko.

Nie tylko moim zdaniem ... zaznaczyłem, że właściciela również

No to Twoim i właściciela.

Mnie owa szkoła grania mocno rozczarowała - dlatego, że grało po prostu kiepsko.

Tylko współczuć właścicielowi, że tak słaby system zestawił z całkiem dobrych klocków, i to za sporo kasy. Bywa.

A czego słuchaliście i w jakim pomieszczeniu? Bo nie wierzę aby na dynamicznej muzyce, w większym pomieszczeniu, z tymi kolumnami to 6 W nie kompresowało dynamiki, przy głośniejszym graniu.

Miałem kiedyś na testach lampkę 17 W, grało to cudnie, ale niestety kompresja dynamiki, na niektórych utworach, w ok. 20 kilku m2 i kolumnach 86 dB była zbyt mocno słyszalna. Jazzik i wokale, sporo popu super. Klasyka i kilka innych gatunków niestety słabo.

... aaa to przepraszam na pewno nam się tylko wydawało ;)

Myślę, że niekoniecznie. Spodobało się Wam, co nie implikuje, że spodobałoby się wszystkim.

Sorry Chciago. Nie można mieć wszystkiego. Głowa do góry jeszcze wszystko przed Tobą. Nie rezygnuj tak szybko z marzeń. :) Pracuj, oszczędzaj, a może kiedyś się uda.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.