Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Ajothe napisał:

Może to głupie, ale sprawdz w komórce volume czy nie masz ściszonego spotify, U mnie tak bywało. 

Człowieku jesteś wielki!!!!

Tej komórki używam jako pilota do moode i spotify. I faktycznie aby mi nie brzęczała wyciszyłem ją.

Teraz gra muzyka.

Serdeczne dzięki. Jakbyś był w Toruniu to zapraszam na np. kawę i muzykę.

Zaproszenie również dla użytkownika tomash.

Edytowane przez xyz4691
uzupełnienie

Witam

Proszę o pomoc w problemie .Zainstalowane moode audio 7.6.1 i wszystko pięknie , nawet Tidal gra tylko jest mały problem .Normalne utwory grają czysto a w wersji master brumią.To samo się dzieje z odtwarzanymi utworami z podłączonego do maliny dysku USB.Utwory 44,1 grają ok a już wyżej brumią 

Malinka Pi4 podłączona poprzez USB do Nuforce Dac 80 .Malinka bez nakładek używana tylko jako streamer .Próbowałem na drugiej karcie zainstalowć moode 8.02 ale tu znowu problem z uruchomieniem Tidala 

Edytowane przez filok
poprawka

Jeśli komuś zależy głównie na dobrze działającym Tidal Connect to można zainstalować na malince Hifiberry OS i tam Tidal Connect działa idealnie - jest też na forum  hifiberry wątek ze wsparciem i aktualizacjami. Jedyny problem to jeśli nie ma się nakładki od Hifiberry to nie można odtwarzać plików, ale jak mówiłem, jeśli chce się bezproblemowo korzystać z Tidala nie bawiac sie w jakieś protezy typu Bubble - sruble itp. to jest to najlepsze rozwiązanie jakie do tej pory znalazłem. Przy instalowaniu Tidal Connect podłączamy pod usb dac i wybieramy swoje urządzenie przy instalacji - 3 minuty i cieszymy się normalnie działającym Tidalem. Link do dockera:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zycho
50 minut temu, zycho napisał:

Jedyny problem to jeśli nie ma się nakładki od Hifiberry to nie można odtwarzać plików, Przy instalowaniu Tidal Connect podłączamy pod usb dac i wybieramy swoje urządzenie przy instalacji - 3 minuty i cieszymy się normalnie działającym Tidalem.

1. Czy to znaczy, że Hifiberry można zainstalować na gołej malince i będzie działać ? Minus, że nie będzie odtwarzać lokalnych plików z dysku lun NAS?

2. Czy instalowanie Tidal Connect jest opisane w linku ? Trzeba zastosować SSH ?

3. Czy Hifiberry obsługuje dodatkowy ekran dotykowy do Malinki ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

44 minuty temu, Piopio napisał:

1. Czy to znaczy, że Hifiberry można zainstalować na gołej malince i będzie działać ? Minus, że nie będzie odtwarzać lokalnych plików z dysku lun NAS?

2. Czy instalowanie Tidal Connect jest opisane w linku ? Trzeba zastosować SSH ?

3. Czy Hifiberry obsługuje dodatkowy ekran dotykowy do Malinki ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

1. Można zainstalować na gołej malince, plików nie mogłem odtwarzać - może jest jakiś sposób, ale nie chciało mi się szukać - ostatnio słucham glównie tylko z Tidala.

2. Wszystko opisane w linku - logowanie przez ssh i wklepanie tylko 2 gotowych do skopiowania komend,

3. Nie wiem, trzeba by na forum hifiberry poszukać,

Ostatnio testowałem na gołej malince z Ifi Zen One Signature i nawet pokazuje że dekoduje mqa 🙂
Nawet nie zaglądam do samego Hifiberry OS, odpalam Tidal na pc lub w telefonie i całe sterowanie w natywnej apce Tidal'a - bajka...

Godzinę temu, zycho napisał:

odpalam Tidal na pc lub w telefonie i całe sterowanie w natywnej apce Tidal'a - bajka...

Właśnie o to mi chodzi ! Prosta obsługa Tidala bez bajerów. 

Dzięki !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Zainstalowałem HiFiberryOS Tidal chodzi bezproblemowo lecz nadal utwory w master burczą więc wina chyba leży po stronie współdziałania malinki z dac Nuforce

Gdzieś wyczytałem że malinka Pi4 ma problem z portami USB i to może być przyczyną brumienia choć po podpięciu przez USB DacMagic 100 tego problemu nie ma 

Czy do uruchomienia Hifiberry wystarczy Pi 4B 2GB ?

Czy do uruchomienia Hifiberry wystarczy Pi 4B 2GB ?
Nawet na pi3b+ z 1gb ramu chodzi jak ta lala :)

Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka

1 minutę temu, zycho napisał:

Nawet na pi3b+ z 1gb ramu chodzi jak ta lala 🙂

Dzięki !

"HiFiBerry teamFebruary 10, 2020 16:08

HiFiBerryOS only works with HiFiBerry sound cards. You can't use any USB sound cards with it."

Jakim więc cudem HifiBerry chodzi z zewnętrznym DAC na USB ? Ten dodatek do Tidal to zmienia ?

14 minut temu, Piopio napisał:

"HiFiBerry teamFebruary 10, 2020 16:08

HiFiBerryOS only works with HiFiBerry sound cards. You can't use any USB sound cards with it."

Jakim więc cudem HifiBerry chodzi z zewnętrznym DAC na USB ? Ten dodatek do Tidal to zmienia ?

Wszystko się zgadza, tylko że Tidal Connect ma możliwość ustawienia własnego urządzenia wyjściowego niezależnie od systemu (Hifiberry OS) i tylko dlatego to działa. Dlatego jak pisałem plików z muzyką nie posłuchasz, jak nie masz nakładki od Hifiberry. Zresztą autor tego dockera napisał na Githubie, że ten docker działa też na RaspbianOS, więc teoretycznie można go postawić na wszystkim co używa tego OSa. Nie wiem na czym jest obecnie Moode, bo jeśli na RaspbianOS to pewnie i tu można by spróbować odpalić tego dockera... 

Edytowane przez zycho
19 minut temu, zycho napisał:

Wszystko się zgadza, tylko że Tidal Connect ma możliwość ustawienia własnego urządzenia wyjściowego niezależnie od systemu (Hifiberry OS) i tylko dlatego to działa. Dlatego jak pisałem plików z muzyką nie posłuchasz, jak nie masz nakładki od Hifiberry. Zresztą autor tego dockera napisał na Githubie, że ten docker działa też na RaspbianOS, więc teoretycznie można go postawić na wszystkim co używa tego OSa. Nie wiem na czym jest obecnie Moode, bo jeśli na RaspbianOS to pewnie i tu można by spróbować odpalić tego dockera... 

Dzięki za odpowiedź.

Zrobiłem bit perfect test na Rme Adi z Moode 761 i 802. Pliki testowe Rme grane z pendrive. Każdy plik 16,24 i 32b w każdej częstotliwości od 44 do 192 przeszedł test na obu systemach.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Miałem już ze dwie malinki 3 i ze dwie malinki 4, instalowałem na nich mnóstwo różnych systemów i wszystko odbywało się dość bezproblemowo. Zainstalowałem ostatnio Moode 8 i wszystko poszło gładko, ale później chciałem z pewnych powodów wrócić do 7.6, na tę samą (na pewno sprawną) kartę wrzuciłem obraz, i instalacja systemu nie startuje, router w ogóle nie pokazuje, by pojawiło się IP Moode. Gdy (wciąż na tej samej karcie) instaluję 8 – zmowu wszystko działa. Myślałem, że może jest jakiś błąd w obrazie, ściągnąłem też kolejne niższe wersje "siódemki" i nic. Siódemki w ogóle nie wchodzą, ósemki tak. Gdzie może leżeć problem?...

7 godzin temu, MacP napisał:

Gdzie może leżeć problem?...

W nowej wersji Rpi4 która obsługuje dopiero moode 8.

47 minut temu, marcinmarcin napisał:

W nowej wersji Rpi4

Ale ja już miałem Pi4 który jest na rynku od pewnego czasu i używałem go, kiedy jeszcze w ogóle nie było na świecie Moode 8, działało z wcześniejszą wersją

2 godziny temu, MacP napisał:

Ale ja już miałem Pi4 który jest na rynku od pewnego czasu i używałem go, kiedy jeszcze w ogóle nie było na świecie Moode 8, działało z wcześniejszą wersją

Masz dokładnie to samo PI4? Chodzi o nową rewizje

Stara działała, nowa nie 

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

Chodzi o nową rewizje

To byłby pech... kupiłem na rynku wtórnym i nie sprawdzałem rewizji, sądziłem że Pi4 jest "zgodna w dół" (a niezgodne to może sobie być Pi5).

Miałem nadzieję na uruchomienie Tidal Connect i tylko tyle. Zwariować można z tymi rewizjami i (nie)zgodnościami 😕

Ósemka nie działa na nowej rewizji czwórki, TC nie działa na ósemce... Moja droga karta Prisma we wzmacniaczu Primare miała dostać TC w 2021, "najpóźniej" w połowie I kwartału '22 - oczywiście nie dostała i nie wiadomo czy i kiedy dostanie.

Kupiłem wcześniej iFi Zen Stream, miał TC i "lada chwila" miał dostać Chromecasta, do którego jest sprzętowo przygotowany, ale nie dostał, a iFi już tego nawet nie obiecuje (winne jest podobno Google).

Ci wszyscy producenci robią sobie jaja, to niesamowite, że tak trudno jest zrobić sprzęt, który miałby po prostu trzy działające funkcje: UPNP, Chromecast i Tidal Connect (jak ktoś lubi wydawać kasę bez większego sensu to jeszcze Roona może) i wciąż coś trzeba łatać protezami.

Spróbuj 802 i mconnect. Jakość dźwięku jest znakomita. Moim zdaniem sporo lepiej niż TC

4 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Spróbuj 802 i mconnect.

Używam go, to zapewnia mi też sama karta Prisma, dźwięk jest OK, ale funkcjonalność tej aplikacji jest dla mnie marna, chociaż rozumiem, że ma też sympatyków. Właśnie do łatwiejszej nawigacji, wyszukiwania itp. chciałbym mieć TC...

Cześć. Zamówiłem zasilacz liniowy Brzhifi 25W - Telema USB 5v (3,5A) do Raspberry Pi 4B 4GB. Mam nakładkę Hifiberry Digi2 Pro. W moode audio przy podłączeniu normalnej ładowarki z zestawu oraz zasilacza Ifi Power 5V (2,5A) nie ma żadnych problemów. Po podłączeniu Brzhifi mam komunikat przy output device "turned off or disconnected" w związku z czym nie mogę słuchać muzyki. Sprawdziłem oba wejścia USB w zasilaczu, inny kabel USB-C oraz wejście DC (mam przejściówkę na USB-C z Ifi Power) i jest ten sam rezultat. Malina normalnie się uruchamia, ale nie widzi nakładki. Tylko raz udało mi się odpalić malinkę z Brzhifi i mogłem normalnie słuchać muzyki. Wyłączyłem zasilacz na noc i następnego dnia miałem to samo. Na wyświetlaczu zasilacza jest "5.04". Zainstalowałem na nowo wersję Moode 8.01 oraz 8.0.2. Nie mam pomysłu gdzie może być problem. Macie jakiś pomysł?

20 minut temu, mikla napisał:

Macie jakiś pomysł?

Sprawdź napięcie. U mnie przy 4.84 na wyświetlaczu jest 5,2 faktycznie (jest regulacja) . Sprawdź jeszcze czy przypadkiem nie masz przebicia plus 5V na masę 😉

Niestety nie mam jak sprawdzić. Regulacja jest możliwa po rozkręceniu zasilacza? 

Dziękuję za odpowiedź, ale to co napisałeś jest dla mnie czarną magią 😉 jak mogę sprawdzić przebicie na masę? 

13 minut temu, mikla napisał:

Niestety nie mam jak sprawdzić. Regulacja jest możliwa po rozkręceniu zasilacza? 

Dziękuję za odpowiedź, ale to co napisałeś jest dla mnie czarną magią 😉 jak mogę sprawdzić przebicie na masę? 

Miernikiem można zmierzyć napięcie jakie daje i czy jest przebicie plus 5V na obudowie. Regulacja napięcia pokrętłem

Daj jakiemuś fachowcowi do sprawdzenia.

Edytowane przez marcinmarcin

3 godziny temu, mikla napisał:

Cześć. Zamówiłem zasilacz liniowy Brzhifi 25W - Telema USB 5v (3,5A) do Raspberry Pi 4B 4GB. Mam nakładkę Hifiberry Digi2 Pro. W moode audio przy podłączeniu normalnej ładowarki z zestawu oraz zasilacza Ifi Power 5V (2,5A) nie ma żadnych problemów. Po podłączeniu Brzhifi mam komunikat przy output device "turned off or disconnected" w związku z czym nie mogę słuchać muzyki. Sprawdziłem oba wejścia USB w zasilaczu, inny kabel USB-C oraz wejście DC (mam przejściówkę na USB-C z Ifi Power) i jest ten sam rezultat. Malina normalnie się uruchamia, ale nie widzi nakładki. Tylko raz udało mi się odpalić malinkę z Brzhifi i mogłem normalnie słuchać muzyki. Wyłączyłem zasilacz na noc i następnego dnia miałem to samo. Na wyświetlaczu zasilacza jest "5.04". Zainstalowałem na nowo wersję Moode 8.01 oraz 8.0.2. Nie mam pomysłu gdzie może być problem. Macie jakiś pomysł?

Znam ten problem. Za wolno narasta napięcie w zasilaczu. Ukłd WM8804 w nakładce w takim przypadku nie przestawia się w tryb software i pozostaje w hadware, Driver na mailince go nie widzi. 

Trzeba, albo zmodyfikować zasilacz, by napięcie rosło szybciej albo zwiększyć stałą czasową układu resetu (RC, na przykłąd zwiększyć pojemność) przy układzie WM8804.  Bez grzebania się nie obejdzie. 

5 godzin temu, jar1 napisał:

Za wolno narasta napięcie w zasilaczu

Może właśnie tak być. Też mam chińczyka na talema, ale jednak trochę inny układ niż brz i u mnie problemem było oczko od uziemienia które dotykało plusa oraz inne napięcie na wyświetlaczu, a inne naprawde 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi