Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Video Show - 17-19.11.2017

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem bardzo udana impreza. Co roku lepsza, chyba mam porównanie jako że nie opuściłem żadnej z poprzednich 20.

Duże wrażenie (oprócz tradycyjnie tub Avantgarde, lubię dźwięk tubowy) zrobiły na mnie niewielkie głośniki Davone Studio, model Tulip (Stadion Narodowy, SkyBox 229, Galeria Audio). Małe podłogówki o dość niespotykanym kształcie. Grały (w mojej ocenie) bardzo szczegółowo, analitycznie, z dobrym basem i górą, ze znakomitą przestrzenią i dużą ilością powietrza. Zamknąwszy oczy można było odnieść wrażenie muzyki na żywo.

Niezwykle ciekawa była też moim zdaniem prezentacja REL (Stadion Narodowy, SkyBox 135, Voice). Trafiłem na prezentację poświęconą (dyskutowanemu również tu na Forum) zagadnieniu: czy w zastosowaniach muzycznych (a więc stereo) potrzebny jest subwoofer. Po wysłuchaniu jestem przekonany że jak najbardziej TAK. I to pomimo, że kolumny główne były z wysokiej półki: duńskie Audiovector SR Avantgarde Arrete. Do nich był dodany (jak oni nazywają) "Six Pack" REL G1 - po 3 subwoofery REL na kanał. Jeden nad drugim, dolny zestrojony na 23 Hz, środkowy 25 Hz, górny 24 Hz. To nie kino domowe, tu nie chodzi aby detonacje waliły po klatce piersiowej. One sobie cichutko mruczały. Efekt zwala z nóg. Wiem, konfiguracja trudna do powtórzenia w domu, ale warto aby niedowiarki posłuchały stereo z subem zanim będą krytykować takie rozwiązanie.

Daje się zauważyć coraz więcej winyla, także wśród wystawców - gramofony. Przejrzałem sprzedawane płyty i znalazłem kilka sztuk z lat 70-tych nagranych kwadrofonicznie w systemie SQ.

Kilka spostrzeżeń natury organizacyjnej.

1. Uważam sugestie aby w przyszłości pomyśleć o organizacji Audio Video Show w jednym miejscu za słuszne. Przejazdy zajmują sporo czasu, kosztem słuchania i oglądania. Poza tym w jednej lokalizacji można pomyśleć o gastronomii z prawdziwego zdarzenia.

2. Autobusy pomiędzy Stadionem Narodowym a Sobieskim nie kursowały (jak przed wystawą zapewniał @Elberoth) co 20 minut, ale podobnie jak w latach poprzednich co pół godziny, o czym była informacja przy kasach: odjazdy o pełnej godzinie i wpół-do. Rozkład jednak był często fikcją. Autobusów było za mało, wielu chętnych zostawało z kwitkiem gdyż rygorystycznie przestrzegana była zasada, że tylko miejsca siedzące.

3. Zostawała komunikacja miejska. Tutaj wydawcy Przewodnika po Wystawie mogliby wykazać się nieco większą starannością i nie proponować dawno nieistniejących linii tramwajowych 73 i 77, za to podać również jak najbardziej istniejącą (zarówno na Placu Zawiszy, jak i na Rondzie Waszyngtona) linię 25 oraz również istniejącą (na Placu Zawiszy) linię 11. Dodatkowo wspomniana jest możliwość skorzystania z połączenia Szybką Koleją Miejską i Kolejami Mazowieckimi ze znajdującego się w bezpośredniej bliskości Stadionu Narodowego przystanku PKP Warszawa Stadion. Szkoda, że ani słowa nie napisano iż wymienionymi kolejami można dojechać (3 przystanki) do znajdującego się 30 metrów od hotelu Golden Tulip przystanku PKP Warszawa Ochota i jest to najszybsze i najwygodniejsze połączenie komunikacją miejską pomiędzy lokalizacjami wystawy. Warto było także wspomnieć, że w podziemiach Stadionu jest metro linia M2, przystanek Stadion Narodowy, skąd można dojechać do przystanku Rondo Daszyńskiego, następnie krótki spacerek (1 przystanek tramwajowy) ulicą Towarową i jesteśmy w hotelu Golden Tulip.

Mimo tych drobnych wpadek - wielkie dzięki organizatorom.

Megalith Audio. Tez przypadlo mi do gustu ale cena zaporowa jak dla mnie, patrzac na to, ze jest to nowa firma na rynku.

Nie wiem jaka cena tych z owalnymi cewkami ale jak patrzę na stronie producenta i monitory na illuminatorach za 20 i 24 tys zł to krojone jest ponad 10-15 tys zł na parze... na powtarzalnych kolumnach, nonsens.

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Czy ktoś pamięta może pokój RT - project z Radissona? Porównanie elektroniki własnej produkcji na JBL L19 za 1500 zł (+ zmodyfikowane zwrotnice) i SF electa Amator?

Nie mogłem w to uwierzyć, że JBL przebiły Electy na wylot. Może to kwestia danego gatunku muzycznego ale widziałem i po sobie i po innych, że czar pryskał w momencie przełączania sygnału na SF.

JBL na płycie Stańka zagrały tak jakby prawie ktoś tam wstawił żywy band, no prawie..

Czy Ktoś dłużej słuchał kolumn Art w pokoju pełne brzmienie? wcześniej nie słuchałem ich, a jestem na etapie poszukiwania kolumn i mocno zawiodłem się na tym co usłyszałem tam. Art były jednym z punktów do odsłuchu, ale teraz nie wiem.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Wychodzi na to że większość hi endu determinuje jego cena a nie uwarunkowania odsłuchowe. Prawdę mówiąc tego się spodziewałem.

Na prawdę nieliczny sprzęt grał dobrze kawałki szybkie, wymagające pracy wszystkich przetworników jednocześnie.

Widać także że wielu producentów idzie w design kosztem dźwięku. Zeszłoroczne devialet, no bardzo słabo w tym roku devone , czy w kilku pokojach konstrukcje szerokopasmowe. No serio? Przecież to słychać że gra słabo.

A co do odsłuchu po Audioshow, to do wielu tych high endowych systemów wcale nie miałem ochoty wracać :)

Czy ktoś pamięta może pokój RT - project z Radissona? Porównanie elektroniki własnej produkcji na JBL L19 za 1500 zł (+ zmodyfikowane zwrotnice) i SF electa Amator?

Nie mogłem w to uwierzyć, że JBL przebiły Electy na wylot. Może to kwestia danego gatunku muzycznego ale widziałem i po sobie i po innych, że czar pryskał w momencie przełączania sygnału na SF.

JBL na płycie Stańka zagrały tak jakby prawie ktoś tam wstawił żywy band, no prawie..

Moim zdaniem to nie do końca tak. One po prostu mają inną stylistykę grania. JBL grają bardziej przejrzyście szerszym pasmem a SF mocno wypycha środek więc np wokale brzmią spektakularnie. Natomiast prawda jest że różnica była spektakularna. Rok temu w tym pokoju było podobnie.

Czy Ktoś dłużej słuchał kolumn Art w pokoju pełne brzmienie? wcześniej nie słuchałem ich, a jestem na etapie poszukiwania kolumn i mocno zawiodłem się na tym co usłyszałem tam. Art były jednym z punktów do odsłuchu, ale teraz nie wiem.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Nie poddawaj się! ☺

Słuchałem kiedyś Artów w domu u dystrybutora (co prawda najwyższy moldel) i te kolumny potrafią wyrzucić z kapci.

Na pewno warto dać im jeszcze szansę.

Ja może krótko coś napiszę. Byłem w tym pokoju, słuchałem i niestety się zawiodłem. Czekałem na ten odsłuch bo zapowiedzi CA dot wzmacniacza 300B plus te zjawiskowe kolumny narobiły apetytu. Natomiast w praniu potwierdziły się moje obawy że głośniki szerokopasmowe przy większej głośności i bardziej dynamicznej muzyce się gubią. Tracą kontrolę i spójność. Znowu można zrobić zastrzeżenie że za krótko że złe pomieszczenie ale jak Max Kolonko mówię jak jest ������.

Podobne zresztą wrażenia miałem z pokoju JAG gdzie grało na kolumnach na glosnikach szerokopasmowych Audionirvana - takie same odczucia.

To jest sprzęt do określonej muzyki i chyba pokazy na wystawie przy ogólnym hałasie i odkręcaniu potencjometrów wykracza poza sweet spot.

Niemniej jednak design i wykonanie CA - mistrzostwo. Można postawić w najlepszych galeriach wzornictwa. Z polskich manufaktur jedynie chyba Amare może się równać.

pzdr

Jestem troszkę fanem głośników szerokopasmowych, więc pozwólcie że się wypowiem. Closer Acoustics - wykonanie i stolarka absolute Spitzenklasse, pięknie to wyglądało. Ogólniej, tuż obok był pokój ze sprzętem również rodzimym, firmy Erik-S (chyba tak się nazywa) - i tutaj równie cudne wykonanie, moim zdaniem jedne z ładniejszych pod względem estetyki polskich wyrobów. Oczywiście, jeśli taka estetyka trafi w nasz gust, to wprost cudeńka. Niedaleko był również J.A.G. z głośnikami szerokopasmowymi Nirvana, lecz chyba mniejsze niż w roku ubiegłym...

Teraz o brzmieniu: szerokopasmowce CA i J.A.G. nie zagrały najlepiej, wg mnie stać je na więcej. Maciej_59085 pisze, iż ten typ tak ma, że gubi się przy większych składach, traci dynamikę i kontrolę... otóż niekoniecznie, mam podobnej konstrukcji głośniki w domu - i wcale tak być nie musi! To raczej kwestia odpowiedniego wzmocnienia, no i akustyka, akustyka, akustyka! W dobrym zestawieniu porządny głośnik szerokopasmowy potrafi zagrać dużym, pełnym dźwiękiem, bez ograniczeń dynamicznych, spójnie i gładko. Szkoda, że konstruktorzy na AS nam tego nie pokazali.

To ode mnie może też mała dygresja organizacyjna ... Narodowy i dziewczyny (skądinąd piękne niewiasty) z boooomboxami przechadzające się korytarzem ... przy przeważnie otwartych drzwiach sal wystawowych - irytujące !

Ten forumowicz z takiego zachowania słynie , nie tylko na tym forum ale na innym także. Jego hamskie i opryskiwe wpisy niestety ale obniżają poziom jakiej kolwiek dyskusji.

Przecież ja bardzo kulturalnie się zachowuję. Nie wiem skąd ta nienawiść do mnie.

A teraz inaczej nabazgrolę ... Byłeś Bipo na Audio Video Show 2017

Szukałem słuchawek : ) na rower ... Nie widziałem podobnych do moich Koss Porta Pro.

Jak masz jakieś fajne ( lub ktoś może ma do zaoferowania słuchawki na rower ) to proszę bazgrolić.

Gry przygodowe ... " Wyłącznie Single Player !!! " ... 

Jak kolega lubi brunetki a Ty blondynki to wysyłasz go do okulisty, czy zakładasz że macie inny gust ? Jestesmy ludzmi nie robotami i kazdy ma prawo inaczej odbierac dowolne bodźce. Wiecz skonczcie te jalowe dywagacje albo przeniescie sie z nim na hyde-park. Ten watek jest o AS i nikogo nie interesuja Twoje problemy ze sluchem :)

Problemów według badań u mnie brak, także spokojnie kolego :)

Temat poruszyłem z powodów o których pisałem parę stron wcześniej i nie chce mi się powtarzać, także lecimy dalej.

.....dla jasności nie chodzi o żaden gust.

Z tymi odsłuchami na AS dotyczy to szczególnie mniejszych pokoi , jest trochę tak że trzeba je traktować z mocnym przymrużeniem oka . Tak jak gdzieś pisał Elberoth niektóre firmy potrafią zrezygnować z AS jeśli nie ma już odpowiedniej wielkości pokoju do wynajęcia . Chwała tym którzy mimo wszystko się wystawiają z dużymi paczkami w małych klitkach bo mamy okazję choć PORZMAWIAĆ z konstruktorami czy przedstawicielami o konstrukcji , technologii oraz dźwięku , nie zawsze da się go usłyszeć .

Miejmy to na uwadze .

Każdy kto ma rewelacyjnie zgrany system w domu i choć raz przeniósł go do innego pokoju w domu , przestawił na inną ścianę albo przeniósł do kolegi nie raz drapał się po głowie jak tragicznie dziadosko zagrało mimo że u nas wcześniej grało bajecznie .

To świetna impreza żeby określić swoje własne preferencje jaki dźwięk nam leży .

Nie mówiąc już o wspaniałych prelekcjach i gościach . Tych w tym roku było widzę sporo . Tak trzymać .

Faktycznie, w tym roku było urozmaicenie, podobało mi się również rozdzielenie tematyki na Sobieski: systemy stereo, Stadion: audio / video / multimedia.

No może występ "człowieka z lasu" był nie potrzebny, zamiast niego mogli zaprosić Łosowskiego.

Jak oceniacie prezentacje Avangarde Acoustic? Ostatniego dnia się na nią załapałem i znowu wiele znaków zapytania: w jakim celu ktoś do takiego systemu wrzuca na oficjalnej prezentacji klubówkę robioną na syntezatorach analogowych z lat 70-tych (Todd Terje), przecież w muzyce elektronicznej nie ma odnośnika, nie wiadomo jak to powinno brzmieć, nie ma lokalizacji źródeł, nie ma sceny.

Potem nagranie Pink Floyd z długim solo przeciętnego bębniarza i jeszcze gorzej... Rozumiem, że kompozycyjnie te płyty są niesamowite ale technicznie to zbrodnia na takim audio. Czy wystawcy tracą kontakt z rzeczywistością?

Nerd, a takie rozdzielenie było? Nie do końca. Tyle tylko że nie było video w Sobieskim i Tulipie (i dobrze!). Natomiast na stadionie też były typowe pokoje stereo. Nawet całego audio byś nie pomieścił w Sobieskim i Tulipie gdybyś chciał.

. Rozumiem, że kompozycyjnie te płyty są niesamowite ale technicznie to zbrodnia na takim audio. Czy wystawcy tracą kontakt z rzeczywistością?

Niekoniecznie, ludzie na głośnikach słuchają muzyki, i o to im chodzi głównie. Perełki z super lokalizacją, oraz tryskające fajerwerkami są zazwyczaj niezrozumiane, dla szerszej publiczności. Dlatego sam czasami prezentując stereo znajomym zapodaję znane kawałki w akceptowalnej jakości. Tak aby nie tłumaczyć ludziom czego konkretnie mają słuchać oraz na co zwracać uwagę.

Rozumiem, że kompozycyjnie te płyty są niesamowite ale technicznie to zbrodnia na takim audio

No właśnie słuchając kilka lat temu the Wall na Avantgarden także uznałem to za zbrodnie , bo potem już tylko na Avantgarden chce się tego słuchać . Moim zdaniem pokaz Avantgarden zawsze co roku jest tak samo zróżnicowany muzycznie z regóły jest klasyka , Jazz , Pop , Metal i to ma pokazać wszestronność tych głośników .

Witajce,

Nie mogłem przejść bokiem obok tego tematu.

Byłem już któryś raz z kolei na wystawie, może nie do końca podoba mi się Audio Video Show + smart home. Oby za rok nie pojawiło się AGD ;-)

Ale do rzeczy, fajnie że w sobieskim było głownie stereo - a reszta badziewia w stylu video pojechało na stadion (tam atmosfera niczym z festynu, rodzice z wózkami, hostessy z boomboksami czy czyms takim) - brakowało mi tylko lanego piwa z grillem.

Okej, wracam ponownie do meritum.

Pośród całej tej papki PR, gumowych-magicznych podstawek do kolumn, ciężkich granitów pod odtwarzacze CD, czy złotych wtyczek zasilających, projektów za chore pieniądze - była ekipa z pokoju 408.

Byłem pare razy posłuchać wraz ze znajomym i muszę przyznać super. Projekt 'małego 3-way' dawał rade. Bas nieco inny gdyz z membrany biernej, ale ogólnie super kontrolowany i nie buczący.

Osobiście widziałem uśmiech na twarzach u wielu osób - komentarze w stylu 'co da się zrobić z 2m2 płyty MDF i powszechnie dostępnych głośników. Osobiście w piątek siedziałem obok ekipy z hifipig.com u chłopaków i słyszałem 'good job!', koledzy ze skromnością tylko dziękowali.

Podziwiam ludzi, którzy hobbystycznie produkują takie zabawki. Dla mnie to nie pojęte.

Super jest też to, że nie było tam spiny - projekt opisany, a nie że jakieś wielkie tajemnice i pseudo setki godzin wysiedziane nad nim.

Ponad pokojem samoróbek, był pokój naprzeciw - burchardt(?) audio czy jakoś tako. Koledzy z danii również po rajtach pojechali.

Małe kolumienki na SB z membraną bierną, dac magic za pare set złotych i ten wzmacniacz haha, jak DIY (w sobote bodajże grało coś innego).

Grało to dość fajnie.

Podsumowująć, cieszę się że taka impreza gościu u nas w kraju.

Mam nadzieje że jej forma nie zmieni się i będzie można znależć tam dużo sprzętu do muzyki, a nie.... do koszenia trawników.

Pozdrawiam forum.

Na prezentacji Avangarde, na której byłem padło na koniec pytanie czy chcemy posłuchać Floydów czy Rammsteina. Większość sali opowiedziała się za tym drugim :) I nie żałowałem. Pomiar komórką wykazał 107dB, dobrze to grało.

"Few are those who can see with their own eyes and hear with their own hearts." A.Einstein

Jacm, no nie, w tym roku materiał był całkowicie podobny do siebie, to nie była różnorodna muzyka pokazująca możliwości sprzętu. Jak byłem to grał Another brick in the wall z winyla, Rammstein-Los i jakiś staroświecki niemiecki klon Elvisa. Wszystko technicznie bezpieczne nagrania, safety first :) Acha no i Dire Straits, podobnie jak Rammstein z CD Accuphase. Do kompletu, podobna muzyka.

Na prezentacji Avangarde, na której byłem padło na koniec pytanie czy chcemy posłuchać Floydów czy Rammsteina. Większość sali opowiedziała się za tym drugim :) I nie żałowałem. Pomiar komórką wykazał 107dB, dobrze to grało.

Kraftwerk czy Rammsteina o ile pamiętam!

Gość

(Konto usunięte)

Jizas...strasznie głośno, moje uszyska tyle nie dają rady...ale mojego kumpla już tak...taka to różnica między tymi ludziskami powoduje takie rozbieżne opinie przy wysokich poziomach grania ;-)

Nie mówiąc już o wspaniałych prelekcjach i gościach . Tych w tym roku było widzę sporo

Tylko jak to wszystko przetrawić ?

Jizas...strasznie głośno, moje uszyska tyle nie dają rady...ale mojego kumpla już tak...taka to różnica między tymi ludziskami powoduje takie rozbieżne opinie przy wysokich poziomach grania ;-)

tez tam byłem , super zestaw do blokowego M-3

Kraftwerk czy Rammsteina o ile pamiętam!

Jak ktoś śpiewa po niemiecku to nie wszystko jest Kraftwerk

Niekoniecznie, ludzie na głośnikach słuchają muzyki, i o to im chodzi głównie. Perełki z super lokalizacją, oraz tryskające fajerwerkami są zazwyczaj niezrozumiane, dla szerszej publiczności. Dlatego sam czasami prezentując stereo znajomym zapodaję znane kawałki w akceptowalnej jakości. Tak aby nie tłumaczyć ludziom czego konkretnie mają słuchać oraz na co zwracać uwagę.

Moje zdanie jest takie że jeśli inwestujemy w dobry sprzęt w parze powinna iść edukacja muzyczna . Choć oczywiście można , to nie wyobrażam jakbym wstawił do siebie Focale Utopie za 400 tys zapuszczać na nich disco polo czy rąbankę hitów z Radia Eska .

I dlatego bronie muzyki jaka była - był przekrój , była dobra prezentacja . Ktos tu nawet napisał - poleciała Metallica i podanego nośnika ( osobiście lubię tą kapelę ) i sale pustoszały

Do M3...to dla mnie idealne...tylko żeby je kupić trza będzie M3 opchnąć...i nie będzie gdzie wstwstawić ;-)

Oszczędziłeś na metrażu , masz kasę na głośniki
Gość

(Konto usunięte)

Edukacja muzyczna idzie również w parze z coraz wyższym poziomem jakości dźwięku odtwarzanego...nigdy bym nie pomyślał, że będę słuchał muzyki klasycznej, symfonii czy kameralistyki, solo akordeonu czy grania na grzebieniu i mieć taką z...stą frajdę, fun i emocje z tego...

A potrafię siedzieć i słuchać kilkanaście godzin "żempolenia" na skrzypcach, itp., itd. :-) by za chwilę przejść do ciężkiego grania w postaci Machine Head...

Ja poprostu kocham słuchać muzyki i dżwięków :-)

Moje zdanie jest takie że jeśli inwestujemy w dobry sprzęt w parze powinna iść edukacja muzyczna . Choć oczywiście można , to nie wyobrażam jakbym wstawił do siebie Focale Utopie za 400 tys zapuszczać na nich disco polo czy rąbankę hitów z Radia Eska .

I dlatego bronie muzyki jaka była - był przekrój , była dobra prezentacja . Ktos tu nawet napisał - poleciała Metallica i podanego nośnika ( osobiście lubię tą kapelę ) i sale pustoszały

Oszczędziłeś na metrażu , masz kasę na głośniki

...i mieszkam na łące ;-)))

Edukacja muzyczna idzie również w parze z coraz wyższym poziomem jakości dźwięku odtwarzanego...nigdy bym nie pomyślał, że będę słuchał muzyki klasycznej, symfonii czy kameralistyki, solo akordeonu czy grania na grzebieniu i mieć taką z...stą frajdę, fun i emocje z tego...

...i coraz lepsza jakość nagrań. Nie ukrywajmy, z nagranego ... audiofilskiego bata nie ukręcisz, choćby nie wiem jak fantastyczna była muzyka. Ostatnio byłem bardzo pozytywnie zaskoczony, kiedy usłyszałem wstęp do nowego albumu Ty Dolla $ign. Pięknie nagrana wsamplowana gitara unosi się pięknym echem w pokoju, przynajmniej u mnie. Do każdej muzyki trzeba myślę w swoim czasie dojrzeć, może do prawie każdej :).

Gość

(Konto usunięte)

...i coraz lepsza jakość nagrań. Nie ukrywajmy, z nagranego ... audiofilskiego bata nie ukręcisz, choćby nie wiem jak fantastyczna była muzyka. Ostatnio byłem bardzo pozytywnie zaskoczony, kiedy usłyszałem wstęp do nowego albumu Ty Dolla $ign. Pięknie nagrana wsamplowana gitara unosi się pięknym echem w pokoju, przynajmniej u mnie. Do każdej muzyki trzeba myślę w swoim czasie dojrzeć, może do prawie każdej :).

...idealnie pociągnięta myśl ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.