Skocz do zawartości
IGNORED

naim nait 5si brumi bzyczy

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli wzmacniacz w przyszłości będzie zrobiony a androidzie i sterowany będzie zdalnie ze smartfona to zapewne brum będzie jego zaletą .

To już w przyszłym roku.

Teraz standard to DAC, sieć już też jest. Więc nie widzę problemu.

NAD to chyba wyjątkowe wzmacniacze pod kątem grzania. I niestety nie do końca go lubią. Pamiętam moją pierwszą przygodę domową z NAD 326BEE. Wzmacniacz zgasił się na godzinie 9 po 20 minutach grania. Faktycznie był w szafce.

Od tamtego czasu grał na szafce i sytuacja się nie powtórzyła nawet przy graniu na 11tej.

Piotrek

wymieniłem na audiolaba 8300 i też brumi, mniej ale jednak, tymczasem brzmieniowo to dużo gorszy klocek od naima jak dla mnie, basu trochę za dużo a góra nieco kłuje w uszy gdzie naim miał idelnie wyrównane te pasma... i teraz jestem w kropce :(

wymieniłem na audiolaba 8300 i też brumi...

Oddać i wymienić na jakąś normalną konstrukcję. Warto przed zakupem spojrzeć pod maskę i dokonać próbnej jazdy.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Oddać i wymienić na jakąś normalną konstrukcję. Warto przed zakupem spojrzeć pod maskę i dokonać próbnej jazdy.

myślę że jest sporo smieci w sieci elektrycznej tzw stała składowa, chyba pozostanie mi jakas cyfrówka :/

myślę że jest sporo smieci w sieci elektrycznej tzw stała składowa, chyba pozostanie mi jakas cyfrówka :/

Może na początek załatw wizytę kompetentnego elektryka, może masz coś skopane na terenie mieszkania ale bez przyjrzenia się w jakim stanie masz np. końcówki przewodów przed/za bezpiecznikami i pomierzenia na miejscu sieci, każde zgadywanie tu na forum będzie tylko wróżeniem z fusów.

Trochę trudno rezygnować z wymarzonego dźwięku.

Ps. Ten audiolab ma inny dźwięk niż naim i też wolałbym naima w tym wyborze.

Póki co, żaden elektryk nie sprawdził stanu sieci na miejscu.

Czemu Svawo ma kupić coś co nie gra jak Naim skoro wyraźnie pisze że zależy mu na tym dźwięku. Ja się temu nie dziwię, Naim ma tak charakterystyczne brzmienie, że jak się spododa to w cenie tego Naita trudno o podobne.

Naimy to generalnie udane konstrukcje. Nie każda firma tak uparcie modeluje swój dźwięk i trwa przy swoich założeniach technicznych.

Gdy z siecią elektryczną jest coś nie tak, mało który sprzęt zagra powyżej połowy swoich możliwości a w niektórych mogą pojawić się inne wady.

Patrzenie 'pod maskę' nic tu nie pomoże. Tym bardziej, że sprzęt kupujemy ze względu na dźwięk i w tym przypadku mamy kompletnie przemyślaną i sprawdzoną przez lata konstrukcję na dolnym poziomie cenowym wielu światowych firm a nie np. polski 'hi-end' na kleju montażowym za pierdylion złotych.

Edytowane przez Mickey6

Nie chcę się zbytnio czepiać ani zbędnie podgrzewać tematu, ale ten Audiolab 8300 to znów jakaś konstrukcja rodem z lo-fi.

Trafo nieekranowane / nieodizolowane od pozostałych sekcji. Kable do wyjść głośnikowych są różnej długości i w dodatku jeden z nich idzie niemal koło trafo. Radiatory umieszczone w sposób idiotyczny - jeden radiator promieniuje ciepłem wprost na drugi. Są ustawione 'twarzą' do 'pleców'.

Założyciel wątku już stwierdził, że poprzednie wzmacniacze jakie posiadał nie brumiły więc to nie jest kwestia wadliwej instalacji w mieszkaniu. Zresztą instalacja w mieszkaniu to nie jakaś technologia rakietowa. Gniazdko, kabel, ściana, puszka, skrzynka z bezpiecznikami - ot cała filozofia. Napięcie w gniazdku z pewnością mieści się w normach bo inaczej dostawca energii miałby problem z pozwami o uszkodzenie sprzętów.

Nie dorabiajmy tu jakiś ideologii. Sprzęt podpięty pod gniazdko ma pracować bez żadnych efektów ubocznych typu brum w kolumnach czy słuchawkach. Brumi to znaczy, że jest zepsuty bądź źle zaprojektowany

Rozumiem, że kolega zamienił na taki wzmacniacz jak na poniższym zdjęciu.

Swoją drogą szkoda mi kolegi. Zamiast cieszyć się nabytkiem trzeba się użerać ze sprzedawcami. Zamiana czegokolwiek w sklepie nie nalezy do miłych czynności i bywa dość upierdliwa. Życzę by kolega w końcu trafił na poprawnie działającą maszynę.

O brumach wątków na audiostereo jest od cholery, przykładowo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i wiele innch

post-1956-0-30604900-1512295203_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez yayacek

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Wiele konstrukcji ma nieekranowane trafa i nie ma to wpływu na nic.

Grało dobrze a potem zaczął przynosić kolejne zabawki i wciąż brumi.

I tak zacząłbym od konkretnego elektryka. Jeśli sieć jest skopana to najcudniejsza konstrukcja nie pociągnie. U mnie wizyta jednego fachowcy, który wyczyścił końcówki na łączach od ulicy, przez bezpieczniki, do gniazdka dała bardzo dużo i było to i słychać i widać na pomiarach.

Nie znam się na Audiolabach, ale może podobnie jak Naimy, są wrażliwe na zasilanie, stąd spore zmiany na plus po wpięciu Naima do firmowego zasilacza.

Kable do wyjść głośnikowych są różnej długości i w dodatku jeden z nich idzie niemal koło trafo. Radiatory umieszczone w sposób idiotyczny - jeden radiator promieniuje ciepłem wprost na drugi. Są ustawione 'twarzą' do 'pleców'.

Tego Audiolaba raczej bym się nie czepiał - taka różnica długości przewodów do wyjść głośnikowych w zakresie częstotliwości akustycznych nie ma kompletnie żadnego znaczenia.

Co do radiatorów - one nie promieniują ciepła przód-tył, tylko ciepłe powietrze unosi się ku górze, a chłodniejsze z dołu opływa ożebrowanie radiatorów. Wg mojej wiedzy tu jest OK, widać nawet otwory w dolnej części obudowy o prawidłowej wielkości.

Edytowane przez wallace

Też miałem efekt dość głośnego brzęczenia w kolumnach. Powodem było podłączenie amplitunera gdzie na N we wtyczce trafiała faza a na L zero , oraz dekoder z kablówki. Kabel zmieniłem a w dekoderze obudowę połączyłem przewodem z obudwą wzmacniacza . Dodatkowo kupiłem TAB 8 i wszystko podłączyłem do tej listwy.Po tych zabiegach problem zniknął.

A miałeś taki fajny wzmacniacz........

Oczywiście mam na myśli Naima. Fakt, że konstrukcja tego wzmacniacza opiera się na wielu uproszczeniach ale za to jak fajnie gra. To jest właśnie paradoks tej marki i tego modelu. Najlepsze co możesz zrobić, oddaj Audiolaba i bierz ponownie Naima. A potem faktycznie zamów wizytę dobrego elektryka, który zdiagnozuje problem i pomoże go rozwiązać.

Ps. Wzmacniacze impulsowe także są podatne na sprzężenie zwrotne. Wiem, bo przetestowałem to u siebie.

Tego Audiolaba raczej bym się nie czepiał - taka różnica długości przewodów do wyjść głośnikowych w zakresie częstotliwości akustycznych nie ma kompletnie żadnego znaczenia.

Taaa, powiedz to osobnikom co wierzą w złote wtyczki i kable za tysiąc dolców/metr ;)

• Moderatorzy

wymieniłem na audiolaba 8300 i też brumi, mniej ale jednak, tymczasem brzmieniowo to dużo gorszy klocek od naima jak dla mnie, basu trochę za dużo a góra nieco kłuje w uszy gdzie naim miał idelnie wyrównane te pasma... i teraz jestem w kropce :(

Wróć do NAIMa i wezwij elektryka

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

• Moderatorzy

Ręce opadają !!!!

Skoro Naim sie podoba brzmieniowo, buczenie dało się wyeliminować to dlaczego nie? A sam widzisz ,że zmiana na audiolaba i znowu buczy, to ewidentnie nie jest to wina wzmacniacza, a elektryki w mieszkaniu.

A jaki wzmacniacz w takim razie Ty polecasz ?

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

• Moderatorzy

który wzmacniacz według Ciebie powinien kupić ?

Gość

(Konto usunięte)

Skoro Naim sie podoba brzmieniowo, buczenie dało się wyeliminować to dlaczego nie? A sam widzisz ,że zmiana na audiolaba i znowu buczy, to ewidentnie nie jest to wina wzmacniacza, a elektryki w mieszkaniu.

A jaki wzmacniacz w takim razie Ty polecasz ?

Stary samson servo 120 A , Cervin vega cv 2800 , QSC z serii GX i nie tylko, Crest Audio , Crown . i tak dalej . Z tym że nie są to wzmacniacze zintegrowane tylko same końcówki do których trzeba jeszcze jakiś mikserek dokupić albo preamp.

Piwo sorry ale z Twojego zachowania wynika że jesteś zwykłym trollem forumowym ;)

Jeśli uważasz że nie to zaproponuj jakiś inny wzmacniacz za podobną cenę (3500) który Twoim zdaniem będzie dobrze skonstruowany z prawdziwą mocą. Jestem ciekaw Twoich propozycji i z chęcią się im przyjrzę :)

Mogę ci podać producentów , bo jak podam konkret to zaczniesz mnie podejrzewać o stalking albo o hejtowanie.

Crest Audio , Peaevey , Cervin Vega , Crown "Harman Kardon" , QSC i t p raczej są to końcówki mocy i ja raczej ze względu na przydźwięki sieci i wiele innych mankamentów między innymi brak pracy w mostku i brak pracy w bi ampingu nie interesuję się wzmacniaczami zintegrowanymi .

Edytowane przez Gość
Gość

(Konto usunięte)

Zaproponowałem elektryka i cieszę się że inni też zaczęli go polecać zamiast zmiany wzmacniacza.

I co ? Ten elektryk skuje wszystkie tynki wymieni druty , a brum pozostanie ?

Zaproponowałem elektryka i cieszę się że inni też zaczęli go polecać zamiast zmiany wzmacniacza.

I co ? Ten twój elektryk skuje wszystkie tynki wymieni druty razem z tablicą rozdzielczą w twoim mieszkaniu czy domu , a brum pozostanie ?

I co ? Ten elektryk skuje wszystkie tynki wymieni druty , a brum pozostanie ?

I co ? Ten twój elektryk skuje wszystkie tynki wymieni druty razem z tablicą rozdzielczą w twoim mieszkaniu czy domu , a brum pozostanie ?

Napisałem wcześniej o co chodzi z elektrykiem. Mi pomógł. Poza tym, wielu ludzi wymienia okablowanie w ścianach, niech właściciel wątku sam zadecyduje jesli już

Poza tym, wielu ludzi wymienia okablowanie w ścianach...

Ojoj, odpowiedź jest banalnie prosta.

Postaw obok siebie dwa wzmacniacze wpięte w te samo gniazdko.

Jeden brumi a drugi nie brumi. Który z nich jest teraz zepsuty / źle zaprojektowany?

Podpowiedź:

kolega Svawo sam napisał:

przy innych wzmakach problem nie występuje ale one miały 2 żyły wszystkie

Aby nie było wątpliwości Audiolab 8300 też ma dwie żyły

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ojoj, odpowiedź jest banalnie prosta.

Postaw obok siebie dwa wzmacniacze wpięte w te samo gniazdko.

Jeden brumi a drugi nie brumi. Który z nich jest teraz zepsuty / źle zaprojektowany?

Podpowiedź:

kolega Svawo sam napisał:

przy innych wzmakach problem nie występuje ale one miały 2 żyły wszystkie

Aby nie było wątpliwości Audiolab 8300 też ma dwie żyły

Oba mogą być dobrze zaprojektowane, np. Naimy, które w ogóle nie brumią u większości użytkowników, mimo że są wybredne jeśli chodzi o pętlę masy, zasilanie itp. a dzieje się tak przez specyficzną ich konstrukcję, dzięki której Naim brzmi jak Naim i są to fakty znane użytkownikom bo głoszone przez firmę Naim a nie tylko przez łowców teorii spiskowych i trolli.

Gość

(Konto usunięte)

Oba mogą być dobrze zaprojektowane, np. Naimy, które w ogóle nie brumią u większości użytkowników, mimo że są wybredne jeśli chodzi o pętlę masy, zasilanie itp. a dzieje się tak przez specyficzną ich konstrukcję, dzięki której Naim brzmi jak Naim i są to fakty znane użytkownikom bo głoszone przez firmę Naim a nie tylko przez łowców teorii spiskowych i trolli.

Z pętlą masy to sobie jakoś można poradzić , ale jeśli jakikolwiek wzmacniacz jest wybredny na warunki zasilania to ma źle zrobiony zasilacz z kiepskim filtrem przeciw tętnieniowym w dodatku bez stabilizacji chociażby stopni wejściowych .

Jeśli zasilacze tych omawianych wzmacniaczy są zrobione tylko na jednej diodzie prostowniczej czyli prostownikach jedno połówkowych to walka z brumieniem mija się z celem . Tego typu zasilacz może być jedynie w automacie do zamykania bramy w celu podtrzymania elekromagnesu w trakcie otwierania . Jeśli obrona kiepskich konstrukcji wam smakuje proszę bardzo . Daremny trud .

Edytowane przez Gość

Z pętlą masy to sobie jakoś można poradzić , ale jeśli jakikolwiek wzmacniacz jest wybredny na warunki zasilania to ma źle zrobiony zasilacz z kiepskim filtrem przeciw tętnieniowym w dodatku bez stabilizacji chociażby stopni wejściowych .

Jeśli zasilacze tych omawianych wzmacniaczy są zrobione tylko na jednej diodzie prostowniczej czyli prostownikach jedno połówkowych to walka z brumieniem mija się z celem . Tego typu zasilacz może być jedynie w automacie do zamykania bramy w celu podtrzymania elekromagnesu w trakcie otwierania . Jeśli obrona kiepskich konstrukcji wam smakuje proszę bardzo . Daremny trud .

To świetnie że tak dobrze się znasz na tym i dobrze czasem poteoryzować ale firma której się czepiasz robi już bardzo długo sprzęt audio który uchodzi za wytrzymały i bezawaryjny i jakbyś uważnie czytał wszystkie posty, wiedziałbyś, że ich konstrukcje są wynikiem konsekwentnie utrzymywanych założeń - wszystko dla dźwięku (nie musi się podobać - to oczywiste, ale jest charakterystyczy) i starannie przemyślane. Te rozwiązania pewnie można rzeczowo krytykować jeszcze długo i to też rozumiem ale skoro doskonale się sprawdzają już tyle lat... Czytanie w tym wątku jak to Naity "muszą" się nagrzewać, mimo że w realu są wręcz zimne i to jak źle mają opracowane zasilacze, mimo że sporo sprzętu Naim działa od powstania pierwszego ich cywilnego wzmacniacza i jak muszą brumić mimo że większość użytkowników nigdy na to się nie skarżyła, dowodzi tylko, że teoretycy mają się dobrze i czuwają.

Przykre, że kolega Svawo trafił na sytuację, kiedy owa konstrukcja nie współdziała z jego gniazdkiem w ścianie ale do rozwiązania tej sytuacji potrzeba kogoś kto praktycznie się tym zajmie. I nie będzie to piekarz. A gra jest warta świeczki skoro Kolega dźwięk ten polubił.

Ps. Internet pełen jest opisów brumienia wzmacniaczy wszelakich marek i modeli, w tym takich, które przy mnie lub u znajomych nawet nie burknęły.

Piwo nie każdy chce mieć w domu dobrze zaprojektowany wzmak, który kijowo gra. I do tego jeszcze "mikserek".

Ważny jest też kolor, niektóre żony audiofilów potwierdzą!!

powiem tak - jak dla mnie/mojego gustu - naim grał klasę wyżej niż audiolab, może idealizuję ale dla moich uszu to był najlepszy sprzęt jaki słyszałem też ze względu na to że !zupełnie!? nie męczył uszu a mocno wciągał i był uniwersalny (slayer-vivaldi-krall) niestety buczał wybitnie, audiolab buczał deczko mniej ale dlatego że był cięższy i miał solidniejszą obudowę i zapewnę całą konstrukcję, w sumie ilośc żył w przewodzie jak sie okazuje nie ma tu nic do rzeczy ... na tym samym gniazdku słuchałem wcześniej starego technicsa, nada 326, pianocrafta i kino domowe panasonic i nie słyszałem buczenia, lub też nie zwróciłem uwagi.... ;)

Sądzę że w największym stopniu wpływ ma śmietnik w sieci elektrycznej bo w róznych porach dnia to się nasila, np jak sąsiad otwiera elektrycznie sterowane rolety,czy też podejrzewam ścemniacze oświetlenia u któregoś sąsiada...

...ochłonę posłucham inne klocki pogadam z elektrykami i jeśli problem będzie do rozwiązania to się rozwiąże i może wróci do naima, jeśli nie to pozostanie mi stary dobry nad ;))) tudzież włożenie takiego mruka do masywnego regału ;) wszystko z czasem i bez pośpiechu....

powiem tak - jak dla mnie/mojego gustu - naim grał klasę wyżej niż audiolab, może idealizuję ale dla moich uszu to był najlepszy sprzęt jaki słyszałem też ze względu na to że !zupełnie!? nie męczył uszu a mocno wciągał i był uniwersalny (slayer-vivaldi-krall) niestety buczał wybitnie, audiolab buczał deczko mniej ale dlatego że był cięższy i miał solidniejszą obudowę i zapewnę całą konstrukcję, w sumie ilośc żył w przewodzie jak sie okazuje nie ma tu nic do rzeczy ... na tym samym gniazdku słuchałem wcześniej starego technicsa, nada 326, pianocrafta i kino domowe panasonic i nie słyszałem buczenia, lub też nie zwróciłem uwagi.... ;)

Sądzę że w największym stopniu wpływ ma śmietnik w sieci elektrycznej bo w róznych porach dnia to się nasila, np jak sąsiad otwiera elektrycznie sterowane rolety,czy też podejrzewam ścemniacze oświetlenia u któregoś sąsiada...

...ochłonę posłucham inne klocki pogadam z elektrykami i jeśli problem będzie do rozwiązania to się rozwiąże i może wróci do naima, jeśli nie to pozostanie mi stary dobry nad ;))) tudzież włożenie takiego mruka do masywnego regału ;) wszystko z czasem i bez pośpiechu....

A podłącz może jeszcze naima pod gniazdo z filtrem Schaffnera. Chyba że próbowałeś.

A podłącz może jeszcze naima pod gniazdo z filtrem Schaffnera. Chyba że próbowałeś.

próbowałem brumienie trafa zniknęło jak za użyciem czarodziejskiej róźdzki :)..... ale popsuło dźwięk totalnie :(

sprawdziłem przed chwilą nada 326 i poziom brumienia bliski zeru, tj kiedy przyłoże ucho 5 cm do samej obudowy to jakieś bzyczenie słychać ale ale to jak w każdej elektronice np TV, w naimie było słyszalne z 3-5 metrów wyrażnie a w audiolabie z 2 metrów nieco ciszej, nie wiem jaki z tego wniosek ale pomyślałem że coś skrobne ;)

takie coś się podobno sprawdza

Ukryta Zawartość

balanced power supply - czy ktoś wie czy takie rzeczy można dostać w Polsce? czy elektronicy mogliby się wypowiedzieć na jakiej zasadzie to działa i czy faktycznie może pomóc w odgordzeniu od zakłóceń/sąsiadów bez degradowania dźwięku?

i jeszcze jedno zdjęcie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Svawo
  • Pokaż nowe odpowiedzi