Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa 300b nadaje się do rocka?

slaaawek

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki model wzmacniacza na 300B?

Jeden się będzie nadawał, a inny nie.

Osobiście słucham (między innymi) rocka i metalu na niskoefektywnych (86dB) kolumnach i wzmacniaczu na lampach 2A3 które są prawie trzykrotnie słabsze od 300B.

Zwariowałem?

Jaki model wzmacniacza na 300B?

Jeden się będzie nadawał, a inny nie.

Osobiście słucham (między innymi) rocka i metalu na niskoefektywnych (86dB) kolumnach i wzmacniaczu na lampach 2A3 które są prawie trzykrotnie słabsze od 300B.

Zwariowałem?

Zwariowałem?

Pytanie było inne.

Na to nie ma odpowiedzi;-)

Odpowiedź dotycząca lampy 300B jest twierdząca.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

• 1 miesiąc później...

Nadaje się pod warunkiem, że dysponuje się zestawem głośnikowym o (rzeczywistej, nie papierowej) skuteczności co najmniej 99-101dB.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Można tak powiedzieć o każdym lampiaku, bo choćby nie wiem jak dobry był wzmacniacz, to "słabe" kolumny zniweczą wszystko. Natomiast w drugą stronę przy dobrych kolumnach można uzyskać więcej niż oferuje wzmacniacz.

Osobiście mam troche inne doświadczenia, lampa w szczególności SE wymaga skutecznych łatwych głosików które świetnie z reguły brzmią w średnicy i górze pasma.

Takie granie predestynuje takie zestawy do grania małych składów, wokali itd zestaw taki jest / powinien być bardzo przejrzysty. I tu się pojawia problem bo muzyka rockowa jest z reguły źle nagrana i paradoksalnie lepiej brzmi na zestawach tzw "ciemnych" czyli z mniejsza rozdzielczością z balansem tonalnym przesuniętym w dolne rejony..

Drugi aspekt jest taki że wzmacniacze SE nie zapewniają wystarczającej dynamiki i kontroli głosików co w praktyce powoduje że przy większych poziomach głośności pojawia się hałas nie muzyka..

Oczywiście są to pewnego rodzaju uogólnienia ale mają pewnie zastosowanie w zdecydowanej większości zestawów. Z drugiej story rzadko kto ma możliwości porównać bardzo dobry tranzystor z bardzo dobrą lapą "site by site" i wyciągnąć obiektywne wnioski. Bez punktu porównania lampa może zagrać dobrze. OSobiście tak sobie mysłąłem ze moje GM70 czy 300B grają świetnie póki nie podłączyłem Burmestera 911 ;-)

Kolego cypher ale ten Burmester 911 kosztuje krocie... nie syp proszę takimi propozycjami:)

Zejdź na Ziemię:)

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Czy wzmacniacz oparty na 300b przeznaczony jest raczej do spokojnej kameralnej muzyki z małymi składami?

Nadaje się, ale na zadane pytanie nie dostaniesz odpowiedzi bo to zależy od konfiguracji calego systemu. Mam 300B końcówkę mocy zrobioną na bazie Feliks Audio i głośniki w/g swojego projektu, skuteczność ok. 90dB i niczego nie brakuje. Gra wszystko. kiedyś próbowałem Cary na 300B i to było nieporozumienie.

Nadaje się, ale na zadane pytanie nie dostaniesz odpowiedzi bo to zależy od konfiguracji calego systemu. Mam 300B końcówkę mocy zrobioną na bazie Feliks Audio i głośniki w/g swojego projektu, skuteczność ok. 90dB i niczego nie brakuje. Gra wszystko. kiedyś próbowałem Cary na 300B i to było nieporozumienie.

nadaje się tylko 300B są od 300pln do no limit WESTERN ELECTRIC NOS to po pierwsze, po drugie jak ktoś słucha głównie rock to 300B w PP daje jakieś 20W w klasie A, po trzecie sa 300B wzmosnione o mocy adnisyjnej 50W i można z nich wyciągnąć 20W/1szt

Kolumny oczywiście skuteczne raczej 3 drożne oskuteczności powyżej 95dB lub PHY w odgrodach.

Raczej wszystkie wzmacniacze gitarowe np.legendarny stary FENDER koncertowy był PP, reszta też.

@Polski HiEnd Andrzej - proszę napisać jak Pan jest w stanie wydobyć z 300B bez przekroczenia dopuszczalnego prądu i napięcia anodowego 20W ? Bo tak na moje niewprawne

oko to may do czynienia z nadfizyką ;-) Chyba że mówimy o nowych konstrukcjach jak EML 300B-XLS, KR300BXLS czy EML 520 ale to nie są 300B ! Jeśli tak to w zastosowanie wymienionych lam to żadne umienie tylko standardowe konstrukcjie z większym napięciem anodowym i prądem. Ale może faktycznie czegoś nie wiem to się chętnie dowiem ;-)

@Polski HiEnd Andrzej - proszę napisać jak Pan jest w stanie wydobyć z 300B bez przekroczenia dopuszczalnego prądu i napięcia anodowego 20W ? Bo tak na moje niewprawne

oko to may do czynienia z nadfizyką ;-) Chyba że mówimy o nowych konstrukcjach jak EML 300B-XLS, KR300BXLS czy EML 520 ale to nie są 300B ! Jeśli tak to w zastosowanie wymienionych lam to żadne umienie tylko standardowe konstrukcjie z większym napięciem anodowym i prądem. Ale może faktycznie czegoś nie wiem to się chętnie dowiem ;-)

1605 ,EML 300B-XLS, KR300BXLS czy EML 520 o nowych a jaki to problem?

Można sobie zbudować...... ,,jak któś umi" a ja umiem i buduje SE, PSE, PP każdy zbudować potrafię poczyta pan mój profilna czm gram

A jak za mało pałeru to Gm70 PP 100W, Gm70 PSE w A2 bo to rock i harmoniczne i przester wskazany ;-) , 845, 211, 805, 813 w pentode do rocka jak ulał Lub w triodę.

A jak jeszcze mało to 1000W piec lampowy do rocka

a z ,,nadfizyką" to chyba było na AS WYGRZEWANIE LAMP W PIERARNIKU jak dla mnie to rewelka ż ja na to nie wpadłem nie no chyba faktycznie jestem za głupi na to forum

Witam wszystkich miłośników muzyki..melomanów, oraz audiofilii (cokolwiek to dla jednych i drugich oznacza).

Osobiście mogę „powiedzieć”, że chodząc na koncerty zarówno muzyki rockowej, klasycznej tzw. poważnej, (chociaż w takim razie musiała by być także w tym gatunku..muzyka..nie poważna :-)) w małych i orkiestrowych składach, muzyki organowej, jazzu, a także bluesa,- wymarzyłem sobie, (tak jak pewnie większość z nas), aby mieć chociaż namiastkę tego w „domowych pieleszach”.

Jestem, „tu”,( na forum, -a chyba dobrze trafiłem)..nowy.

Od jakiegoś czasu do moich skromnych „klocków” audio w postaci: gramofonu (wyjustowanego) mniejsza o markę ( z pewnością nie ułomka), preampu gramofonowego robionego na zamówienie,

dołączył wzmacniacz lampowy Ming Da MC 300-AA napędzający trochę niefortunne-biorąc pod uwagę skuteczność 88dB ( w/g posiadanej oryginalnej specyfikacji)-kolumny podłogowe-Elac El-121.

Posiadany system jak do tej pory zadawalał mnie swoim nieodhumanizowanym, kulturalnym i nie kluchowatym dżwiękiem, ale wiadomo, przyzwyczajamy się (tak jest ze wszystkim, wiem).

Ogólnie jestem zadowolony z posiadanego, skromnego systemu audio, ale..zastanawiam się czy byłoby to możliwe, ..przy mocy generowanej mw. 20W na kanał zwiększyć na ok.30-35W, na stronę. Czy ktoś zapewne bardziej doświadczony niż ja w technice lampowej byłby w stanie podpowiedzieć mi, co można zrobić (bezpiecznie), aby troszkę ten model wzmacniacza miał większego- może nie kopa, ale „mięska” w dżwięku, że się tak wyrażę, dając nadal frajde ze słuchania.

Dodam, że wzmacniacz jest na gwarancji i uważam, że nie ma co na razie „grzebać” :-)

tym bardziej, że się na tym nie znam. Co najwyżej czytam „suchą” literaturę prawdopodobnie fachową lub próbuję uderzyć do ludzi, którzy mają większe doświadczenie -są praktykami w tej materii, co niniejszym czynię.

Acha, przyznam, że nie bardzo chciałbym się (jak na razie) rozstać z posiadanymi paczkami (kolumnami), mam jakiś ..ja wiem..sentyment? Diabli wiedzą. Sami wiecie, czasem tak bywa.

Pozdrawiam, markvinyl

Ogólnie jestem zadowolony z posiadanego, skromnego systemu audio, ale..zastanawiam się czy byłoby to możliwe, ..przy mocy generowanej mw. 20W na kanał zwiększyć na ok.30-35W, na stronę

Nie ma takiej możliwości bo wzmacniacz został zaprojektowany tak aby dawał nominalną moc. Oczywiście wymieniając trafa zasilające, lampy i pewnie po drodze trochę innych części da się tylko pytanie PO CO ? Kiedyś ktoś sławny powiedział (parafrazuję) po co 30W skoro pierwszy wat ssie pałę ;-). Generalnie czym większa moc tym więcej zniekształceń to raz dwa w praktyce nawet z kolumnami ok 88dB w domowych warunkach będziesz potrzebował 1-5W max chyba że zamieniasz chatę w klub nocny ;-).

Jeśli Ci coć nie hula sugeruję poszukać innych kolumn bo w przypadku wzmacniaczy lampowych to kolumny z reguły są wąskim gardłem zestawu ..(niska skuteczność, gwałtowne spadki impedancji)..

Artur

Witam Panowie!

Pogoda ostatnimi czasy bardzo przyjemniasta,..rowerowo, spacerowo..„łogólnie" rekreacyjna....po pracy..oczywiście :-).

W tzw. międzyczasie, w moich poszukiwaniach związanych z (bezpiecznym pod każdym względem) "bezinwazyjnym " „ lekuchnym" podniesieniem mocy w posiadanym systemie audio na 300B, bez wymiany „tu..i teraz posiadanych kolumn o deklarowanej przez producenta, skuteczności 88dB, odnalazłem w przebogatym wszechwiedzącym internecie, chyba coś ciekawego- (być może.,-.Ameryki nie odkryłem:-)).

To z jednej strony jakby ad vocem,.. z wcześniejszych postów, jednego z Panów na tymże forum, o lampie 300B w zestawieniu z inną „trzysetką" co to..nią niby, nie jest.

Z tego, co na załączonym linku widać, .. jednak wynika, że jest i była..... mowa o lampie 300B, POMIMO innych oznaczeń po trzech cyfrach i indeksie „B"

Proszę się nad tym ..„pochylić” :-).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miłego dnia,

markvinyl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Marku TO NIE JEST 300B, to że można ja włożyć za 300B to jest fakt i nikt tego nie neguje ale włożenie jej za 300B nie spowoduje wzrostu mocy. Moc wzmacniacza jest funkcją prądu / napicia z jaką pracuje lampa mocy.

Aby rozwiać pozostałe wątpliwości porównaj proszę moc admisyjna obu lamp klasycznej 300B i XLS..

używam wzmacniacza Jag-electronics 300SE

Hej, mój kolega ma ten wzmacniacz i długo szuka odpowiednich głośników do niego... czy możesz napisać, na jakich zestawach głośnikowych grasz?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.