Skocz do zawartości
IGNORED

Czy bohaterstwo powinno być obowiązkowe, a jego brak piętnowany ?

Pasqual

Rekomendowane odpowiedzi

Poza tym, ma rację.

W czym panie toptłenty ?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

.

To nie jest dokument wydany przez Polski Rząd na Uchodźstwie tylko bezmyślna "wklejka" uczyniona przez pana toptłenty.

Poza tym manipulancie "pietrzakveltoptłenty" spróbuj przemyśleć swoją bezmyślność.

AD. Polskiego Rządu na Uchodźstwie

"Polski rząd zagraniczny i polski rząd jeszcze w Polsce na początku wojny nie współpracował z hitlerowcami, natomiast prawie cała Europa wtedy współpracowała. I to wszystko. I właśnie mówiłem o Armii Krajowej, a nie o rządzie polskim. Powiedziałem, że Armia Krajowa, niestety, tam Żydzi walczyli też, i ratowała Żydów i ukarała szmalcowników, ale byli tacy w Armii Krajowej, że też współpracowali z Niemcami co do Żydów. Ale przeważnie nie Armia Krajowa, tylko Żandarmeria Polska. To powiedziałem. Co z tego zrobili, „Jerusalem Post”, ja nie wiem...powiedział Weiss."

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• 1 miesiąc później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sorry, ale to nie jest odpowiedź na moje pytanie

Ukryta Zawartość

cały wątek meandruje a jednocześnie tytuł jest po prostu głupi.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• 1 miesiąc później...

cały wątek meandruje a jednocześnie tytuł jest po prostu głupi.

Dlaczeo głupi ? Pytam, bo jestem ciekawy

zapraszam do encyklopedycznej definicji bohaterstwa.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Przepraszam za dosadne słowa, ale widząc, co się w Polsce dzieje i jacy są rodacy napiszę krótko, acz dosadnie: prędzej się zesram, niż poświęcę cokolwiek dla tego kraju. No, ewentualnie mogę oddać mocz. Niech giną pisowskie pachołki, ja mam nadzieję, że pewnego pięknego dnia obudzę się pod niemieckim zaborem.

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

• 3 miesiące później...

Dzisiejsza wypowiedź premiera Izraela w czasie wizyty w Polsce. Sapienti sat !

" Polacy kolaborowali z nazistami. Nie znam nikogo, kto zostałby pozwany za tego typu stwierdzenie - powiedział premier Izraela Benjamin Netanjahu podczas konferencji bliskowschodniej w Warszawie. Jego wypowiedź cytuje portal haaretz.com."

W dniu 17.10.2018 o 10:16, marek-1969 napisał:

zapraszam do encyklopedycznej definicji bohaterstwa.

Chyba Kolega korzysta z zupełnie innych słowników niż ja. Można poprosić o podanie źródła ?

1 godzinę temu, muls napisał:

a nie?

jakiś dowód a nie twoja interpretacja ?

a generlnie jestes zdrowy tylko czasami masz drgawki?

odplynał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) obraz.thumb.png.db73c6e871ff336ee2b90f8796c5adff.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przypomina się scena ze "Scary Movie 3" - wobec inwazji obcych dystyngowany jegomość mówi przybocznym "Call the President!" na co oni odpowiadają mu "You are the President!".

Polacy w jakimś niewielkim procencie współpracowali z nazistami. Natomiast Niemcy a więc Europejczycy byli nazistami. Dość istotna różnica.

20 minut temu, misiomor napisał:

Polacy w jakimś niewielkim procencie współpracowali z nazistami

1% od 35 milionów = ok. 350 tysięcy. Tyle miałeś na myśli? 

Takie są realia wielkich liczb. W USA podobny procent populacji siedzi w więzieniach, a sporo większy jest na zwolnieniu warunkowym.

Za to w Niemczech Hitler miał poparcie entuzjastyczne i większościowe, zwłaszcza na wczesnych, błyskotliwie zwycięskich etapach wojny.

4 minuty temu, misiomor napisał:

Takie są realia wielkich liczb.

Czyli potwierdzasz, że około 350 tysięcy Polaków wspólpracowało z nazistami (Niemcami) w czasie II wojny światowej?

14 minut temu, toptwenty napisał:

1% od 35 milionów = ok. 350 tysięcy. Tyle miałeś na myśli? 

Błędne założenie. W przedwojennej Polsce nie było 35 milionów Polaków. 

A może było ich 2%?

To też byłby niewielki procent... 

2 minuty temu, Zyzol napisał:

W przedwojennej Polsce nie było 35 milionów Polaków

Sorry, było ich tylko 34,849 mln w 1938 r.

Szacunki mówią o ok. 1%. To bardzo mało, zważywszy na charakter okupacji i zyski jakie można było osiągnąć współpracując. Szczególnie chlubny dla Polaków jest fakt, że Państwo Podziemne wydawało wyroki na kolaborantów, więc jeżeli w ogóle można mówić o zorganizowanej woli narodu, to była ona przeciwko kolaboracji.

Ok, około 350 tys. Polaków pomagało Niemcom.

A ilu z powyższych 350.000 pmagało Niemcom przy Holokauście? (Uważaj, możesz podpaść pod paragraf)

Szumowiny znajdą się w każdym narodzie. Powiedzmy że nagle znika porządek prawny, Policja i sądy. Ile osób krwawo wyrówna dawniejsze porachunki? Ile postanowi się wzbogacić drogą grabieży i być może morderstwa? W Nowym Orleanie to przerabiali w czasie huraganu, co prawda w dość łagodnej wersji, bo jednak powszechna percepcja była taka, że prawo i porządek wrócą.

Pod okupacją było nawet gorzej - zamiast braku prawa i porządku, mieliśmy zbrodnicze prawo i ordnung, zaprowadzone przez Niemców.

22 minuty temu, toptwenty napisał:

A może było ich 2%?

To też byłby niewielki procent... 

Sorry, było ich tylko 34,849 mln w 1938 r.

Znowu błąd. Polacy stanowili ok. 68 % ogółu obywateli II RP. 

Kwestia sprawstwa zbrodni w Jedwabnem jest daleka od jednoznacznego wyjaśnienia. Już sama 100% śmiertelność przeczy tezie o sąsiedzkim samosądzie. Podobno też ekshumacji zaprzestano, kiedy zaczęli wykopywać łuski, wskazujące na co najmniej nadzór niemiecki.

Jednak statystyka mówi, że przy ok. 1% kolaboracji znajdzie się parę wiosek, gdzie zwolennicy kolaboracji będą mieli przewagę w lokalnej strukturze władzy. Stary eksperyment z długimi ciągami orłów / reszek w dużej liczbie losowań.

Więc nawet gdyby (z dużym prawdopodobieństwem nieprawdziwa) teza o wyłącznie polskim sprawstwie zbrodni była jednak prawdą, nie byłoby to żadnym dowodem na zbrodniczy charakter Polaków jako narodu. Polacy mają wiele innych wad - antymerytoryczność czy nieumiejętność skutecznego działania w polskich zespołach, jednak w kwestii zorganizowanej zbrodniczości są dużo "lepsi" - np. Niemcy. A w kolaboracji - choćby Francuzi. U nich Niemcy nie musieli wprowadzać kary śmierci za pomoc Żydom, francuska policja sama dostarczała Żydów do wywózek, przy współpracy znacznie większego niż w Polsce procentu zwykłych obywateli.

nie jest daleka jest juz wyjasniona i tyle w temacie Jedwabnego..

1 minutę temu, misiomor napisał:

ie byłoby to żadnym dowodem na zbrodniczy charakter Polaków jako narodu.

dokumentow jest az nadto.Tylko niektorzy nie chca ich znac.

Godzinę temu, Zyzol napisał:

Polacy stanowili ok. 68 % ogółu obywateli II RP

Jak zwykle - obciachowiec odbiera godność pomordowanym ludziom wraz z ich obywatelstwem.

Wszyscy obywatele polscy są Polakami. 

Ciekawe, kim ty jesteś - poza Egipcjaninem? Obstawiam Kałmuka.

(Sorry, Kałmucy. Tak się jednak składa...)

8 minut temu, toptwenty napisał:

Jak zwykle - obciachowiec odbiera godność pomordowanym ludziom wraz z ich obywatelstwem.

Wszyscy obywatele polscy są Polakami. 

Ciekawe, kim ty jesteś - poza Egipcjaninem? Obstawiam Kałmuka.

(Sorry, Kałmucy. Tak się jednak składa...)

Obywatele polscy nie zawsze są Polakami, są natomiast obywatelami narodowości takiej czy innej. Mniejszości narodowe w Polsce Białorusinów, Litwinów, Niemców, Tatarów, Żydów i innych podkreślają swoją odrębność językową, kulturową, religijną czy nawet polityczną i ciągle tęsknią za macierzą.

Natomiast nie mam najmniejszych wątpliwości, że Polak może być chamem i nie mam też wątpliwości, że mam z nim do czynienia.

Nie mogę jednak zrozumieć dlaczego ciągle zajmujesz się historycznymi już zbrodniami na Żydach w Polsce i to w sposób antypolsko tendencyjny, a przemilczasz duży wzrost zbrodni przeciwko Żydom we Francji i Niemczech.

zydzi mieli narodwosc polska zyzelek i basta.Reszta to fajanse.

Godzinę temu, Zyzol napisał:

a przemilczasz duży wzrost zbrodni przeciwko Żydom we Francji i Niemczech.

bo to ich sprawa wiec nie rozumiem dlaczego akurat ciebie to interesuje.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.