Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, piotrek7 napisał:

Szukam nowego domu dla mojego Firebirda Balanced 

A ja mam zamówionego i na początek lipca realizacja w następującej konfiguracji:

1.       4 x 6SN7-C Psvane / UK-6SN7 Psvane

2.       Alps Pot

3.       2 x XLR IN

4.       1 x XLR OUT

5.       Obrotowy selektor źródeł na przednim panelu; przełączanie sygnału audio za pomocą przekaźników elektro-mechanicznych

6.       Rezystorowy tłumik sygnału wejściowego; 2-pozycje; przełączanie dźwigniowym przełącznikiem na panelu przednim

7.       Trigger OUT 12 VDC; wyjście zrealizowane jako złącze Mini Jack Mono

8.       Rubinowa dioda LED sygnalizująca zasilania w centrum panelu przedniego

Na jaki preamp się przesiadasz?

Edytowane przez krzysztof.filipak
13 minut temu, piotrek7 napisał:

Przesiadłem się. Bryston BP-17.3

Na jakich lampach miałeś Firebirda? Zmiana w górę czy raczej w obok celem korekty zestawu?

Na Sylvania 6922. Zmiana zdecydowanie w górę bo Bryston to zupełnie inna liga. WBA jest kapitalny w swej cenie ale sporo mu brakuje do Brystona. Ale bądźmy uczciwi. Różnica w cenie jest bardzo duża. Ale też zmiana jest bardzo wyraźnym krokiem w bok. Bo WBA po części tworzy przekaz muzyczny (jak przystało na dobrą lampę). Bryston znika zaś z toru otwierając przekaz (jak by to powiedział klasyk gatunku 🙂 ) i bardzo wyraźnie różnicując dźwięk. Najwyraźniej słychać to na basie, który schodzi bardzo, bardzo nisko

W dniu 11.05.2023 o 21:55, piotrek7 napisał:

Na Sylvania 6922. Zmiana zdecydowanie w górę bo Bryston to zupełnie inna liga. WBA jest kapitalny w swej cenie ale sporo mu brakuje do Brystona. Ale bądźmy uczciwi. Różnica w cenie jest bardzo duża. Ale też zmiana jest bardzo wyraźnym krokiem w bok. Bo WBA po części tworzy przekaz muzyczny (jak przystało na dobrą lampę). Bryston znika zaś z toru otwierając przekaz (jak by to powiedział klasyk gatunku 🙂 ) i bardzo wyraźnie różnicując dźwięk. Najwyraźniej słychać to na basie, który schodzi bardzo, bardzo nisko

To w bok czy w górę? Czy jest lepiej i inaczej jednocześnie 🙂 ?

obiektywnie o audio

W dniu 11.05.2023 o 21:55, piotrek7 napisał:

Najwyraźniej słychać to na basie, który schodzi bardzo, bardzo nisko

Cześć Piotr.

Usłyszałeś zatem zmiany na „dole”, a czy może wykonałeś jakieś pomiary/umik1? Czy to mogłeś zauważyć na wykresie?

Jestem ciekawski, ponieważ pomiędzy Ironami i zamiast Blaze’a postawiłem źródło z regulacją głośności. I usłyszałem niezwykłe zmiany, właśnie na midbasie. Precyzja, bez ubytku na body i definicji tego pasma. Bez uszczuplenia a z dodatkiem informacji szczególnie przy ataku oraz wygaszaniu górnego basu. 
W pomiarach tego nie zobaczyłem. 

Godzinę temu, TubeAudioMusic napisał:

a czy może wykonałeś jakieś pomiary/umik1?

Nie interesują mnie takie bzdety. Wolę włączyć sobie jakąś płytę i posłuchać muzyki

Moje subiektywne poczucie "dobrego dźwięku" to jedyny parametr, który mnie interesuje i jedyna metoda badawcza, którą stosuję 

• 2 miesiące później...
W dniu 13.05.2023 o 18:24, piotrek7 napisał:

Nie interesują mnie takie bzdety. Wolę włączyć sobie jakąś płytę i posłuchać muzyki

Moje subiektywne poczucie "dobrego dźwięku" to jedyny parametr, który mnie interesuje i jedyna metoda badawcza, którą stosuję 

Ale tego suba warto jednak pomierzyć. Zwłaszcza jak są 2 sztuki.

obiektywnie o audio

W dniu 13.07.2023 o 22:06, marcin_p napisał:

Ten Bryston nie jest lampowy z tego co widzę? 

Sorry, że tak dopytuję, ale sam jestem zainteresowany zakupem BB. 

I wszyscy tu piszą (Ty też) o pięknie lampy, itp, itd, a teraz przesiadasz się na tranzystor. Ciekaw jestem dlaczego, szczególnie że co prawda Bryston jest droższy, ale patrząc na to, ile realnie trzeba byłoby zapłacić za WBA, gdyby były produkowane fabrycznie (myślę, że byłby to poziom BAT'a), to coś mi tu nie pasuje. 

Mam nadzieję, że odpiszesz. 

Odrywając Was od pastwienia się nad zdradą WBA na rzecz Brystona 🙂 chciałbym się pochwalić, że już we wtorek (16.07) odbieram od Bocianka preamp Firebird Balanced na 6SN7. Domówiłem przełącznik zmiany czułości i wbudowany wzmacniacz słuchawkowy.

Zobaczymy czy było warto, bo zamówiłem pod Wasze ochy i achy, więc w ciemno. Ma zastąpić MF M6s pre z ciepłej kluseczki ma zrobić lampowego sprintera.

2 minuty temu, krzysztof.filipak napisał:

Odrywając Was od pastwienia się nad zdradą WBA na rzecz Brystona 🙂 chciałbym się pochwalić, że już we wtorek (16.07) odbieram od Bocianka preamp Firebird Balanced na 6SN7. Domówiłem przełącznik zmiany czułości i wbudowany wzmacniacz słuchawkowy.

Zobaczymy czy było warto, bo zamówiłem pod Wasze ochy i achy, więc w ciemno. Ma zastąpić MF M6s pre z ciepłej kluseczki ma zrobić lampowego sprintera.

To trzymam kciuki, żeby zagrało!

Ja sobie obiecałem jakiś czas temu, że nie kupię niczego czego nie posłucham w swoich warunkach akustycznych i z tego właśnie powodu dotąd nie zdecydowałem się na złożenie zamówienia. 

Trochę to rozumiem, że nie można wypożyczyć tego sprzętu, ale jednocześnie trochę tego nie rozumiem. Ale co zrobić. 

Ktoś mi zasugerował, żebym spróbował na tym forum zapytać, czy ktoś nie chciałby do mnie przyjechać ze swoim sprzętem i podczas rozmowy przyznam, że to nawet miało sens. Ale potem uznałem, że chyba trochę głupio to pisać... (aczkolwiek chyba właśnie to napisałem 😁). 

7 minut temu, marcin_p napisał:

To trzymam kciuki, żeby zagrało!

Ja sobie obiecałem jakiś czas temu, że nie kupię niczego czego nie posłucham w swoich warunkach akustycznych i z tego właśnie powodu dotąd nie zdecydowałem się na złożenie zamówienia. 

Trochę to rozumiem, że nie można wypożyczyć tego sprzętu, ale jednocześnie trochę tego nie rozumiem. Ale co zrobić. 

Ktoś mi zasugerował, żebym spróbował na tym forum zapytać, czy ktoś nie chciałby do mnie przyjechać ze swoim sprzętem i podczas rozmowy przyznam, że to nawet miało sens. Ale potem uznałem, że chyba trochę głupio to pisać... (aczkolwiek chyba właśnie to napisałem 😁). 

Konstruktor zapewnia, że oczekiwania ma spełnić - można to nazwać naiwnością w obecnych czasach, ale z kolei jeszcze nie spotkałem nieuczciwego audiofila. Oby to się nie zmieniło.

Teraz, krzysztof.filipak napisał:

Konstruktor zapewnia, że oczekiwania ma spełnić - można to nazwać naiwnością w obecnych czasach, ale z kolei jeszcze nie spotkałem nieuczciwego audiofila. Oby to się nie zmieniło.

Nie, to ja nie mam wątpliwości, że to świetny sprzęt. Miałem przyjemność być osobiście tydzień temu u Pana Bocianka i słuchać podobnego preampa - słyszałem, jak się zmienia charakterystyka grania podczas rozgrzewania lamp, co się z nim dzieje, itp. Ale generalnie to musiałem sobie wyobrażać, jak to mogłoby zagrać u mnie. Wiadomo - hifi to milion zmiennych - pokój, kable, sprzęt towarzyszący, głośniki (w sumie chyba na pierwszym miejscu), itp. 

4 godziny temu, marcin_p napisał:

Nie, to ja nie mam wątpliwości, że to świetny sprzęt. Miałem przyjemność być osobiście tydzień temu u Pana Bocianka i słuchać podobnego preampa - słyszałem, jak się zmienia charakterystyka grania podczas rozgrzewania lamp, co się z nim dzieje, itp. 

Czego słuchałeś i po jakim czasie zaczęło grać dobrze? 

10 godzin temu, jaszcze1 napisał:

Czego słuchałeś i po jakim czasie zaczęło grać dobrze? 

To był na pewno Blazebird, ale nie tej wersji w pełni zbalansowanej (czyli miał łącznie 4 lampy). 

Sprzęt nie grał od kilku miesięcy, był chwilowo wygrzewany dzień przed moim przyjazdem. 

Pierwsze dźwięki były trudne do odbioru, ale już po 15 minutach było lepiej, a po ok. 30 minutach było już bardzo ładnie. Największa niespodzianka to rodzaj muzyki, na którym odebrałem go najlepiej. Słuchałem m.in.: Dire Straits, Stana Getza, Basię i Maję Kleszcz. A potem mój syn puścił swój zestaw, czyli Dr. Dre oraz The Weeknd. I wtedy dopiero opadła mi szczęka, szczególnie jeśli chodzi o basy. W przypadku The Weeknd miałem wrażenie, że jestem w klubie muzycznym, a wokół roztacza się dym z fajek. Niesamowite wrażenie, nigdy nie słyszałem tej piosenki w taki sposób. Wyszło na koniec na to, że najlepiej pokazał się przy takiej muzyce, której na co dzień nie słucham 😀

No ale to i tak bardziej musiałem porównywać muzykę z pierwszych chwil odsłuchu do tej samej muzyki z pół godziny później. Mimo, że zabrałem swój wzmacniacz mocy, to nie miałem nawet punktu odniesienia do niego, bo moja końcówka nie ma regulacji głośności, więc nie mogłem go podpiąć najpierw samego, żeby posłuchać (co słusznie proponował Pan Bocianek). 

Słuchałeś modelu Blazebird na lampach 2A3 Psvane Replica + 6SN7 Psvane UK, Blazebird wyposażony w symetryzator/Desymetryzator na Bursonach V5i.
Bas o którym piszesz to wypadkowa kilku czynników- kształt pomieszczenia , charakter brzmienia kolumn i ich ustawienie przy ścianie oraz wpływ lamp 6SN7 UK - te lampy dociążają wyższy bas

1 minutę temu, Qban napisał:

Słuchałeś modelu Blazebird na lampach 2A3 Psvane Replica + 6SN7 Psvane UK, Blazebird wyposażony w symetryzator/Desymetryzator na Bursonach V5i.
Bas o którym piszesz to wypadkowa kilku czynników- kształt pomieszczenia , charakter brzmienia kolumn i ich ustawienie przy ścianie oraz wpływ lamp 6SN7 UK - te lampy dociążają wyższy bas

Dlatego przed podjęciem decyzji o zakupie chciałbym posłuchać w domu. 

Aby to miało sens to w domu musisz posłuchać modelu który konkretnie chcesz kupić (Blazebird Balanced) Pomimo wspólnych cech brzmieniowych/barwowych obu modeli,  Zbalansowany Blazebird brzmi jednak inaczej od wersji nie zbalansowanej chociaż by ze względu na brak wzmacniaczy operacyjnych które wpływają na brzmienie.
Tutaj na grupie jest osoba z okolic Wrocławia posiadająca zbalansowanego Blazebirda. Być może zechce Tobie pomóc. 

7 godzin temu, marcin_p napisał:

Dlatego przed podjęciem decyzji o zakupie chciałbym posłuchać w domu. 

Ja mam wrażenie, że musi się co najmniej godzinę pogrzać, Po 30 min można słuchać ale to jeszcze nie to. Może zależy od lamp.

A skąd jesteś?

1 minutę temu, jaszcze1 napisał:

Ja mam wrażenie, że musi się co najmniej godzinę pogrzać, Po 30 min można słuchać ale to jeszcze nie to. Może zależy od lamp.

A skąd jesteś?

Spod Wrocławia, Czernica. 

Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem Firebird w wersji zbalansowanej. Na razie się wygrzewa, ale zmiana w stosunku do MF M6s pre jest spora. Ożywił mi się system, pojawiła się rozdzielczość na basie z lekkim zaokrągleniem, ale to myśle ze albo ustąpi albo charakter końcówki hybrydy Unico DM. Przejrzystość w całym paśmie. Lampy w zestawie to psvane 6sn7.

Muszę się przyznać, że źle dobrałem preamp jak wziąłem M6s.

15 minut temu, Qban napisał:

Psvane 6sn7 dość długo się wygrzewają. Brzmienie będzie się zmieniać w czasie wygrzewania:) trzeba poczekać. 

Zauważyłem, jak włączyłem wczoraj to nawet pisałem do Piotra, że bas jakiś rozlazły i bez barwy średnica. Po ok. 30h grania bas już tak nie szaleje, zaczęła się pojawiać miła barwa w głosach. Czekam na efekt końcowy, myśle ze 300h już powinny być stabilne.

Edytowane przez krzysztof.filipak

Trzeba uzbroić się w cierpliwość- po pewnym czasie brzmienie się ustabilizuje, pojawi się ładniejsza barwa a scena powinna bardziej się otworzyć. 6sn7C to tania i podstawowa lampa , w przyszłości warto poeksperymentować z innymi. U siebie mam 6sn7 UK - ta lampa bardziej "dociąża" niż 6sn7C ( przynajmniej u mnie w systemie) 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.