Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na moje oko te z aukcji są 2-drożne, a teraz są produkowane 2,5-drożne.

Też miałem tak napisać, ale najbezpieczniej będzie jak Grzegorz się wypowie żeby kolegi nie wprowadzić w błąd.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/574/#findComment-4103479

Piękne!

Patrząc na to zdjęcie po raz kolejny utwierdzam się w przekonaniu, że palisander santos to dobry wybór i... już nie mogę się doczekać swoich!

Wprawdzie ja w inną stronę bo Arcady 3,0 ale trochę cech wspólnych będzie... ;)

Można prosić w wolnej chwili zdjęcie z maskownicą, z podobnym kadrem?

Na Twoją prośbę wkleję takową fotę jak tylko zrobię, w dziennym świetle, bez użycia lampy błyskowej.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/574/#findComment-4103526

Pytanie do Lorda Vadera. Widzę na focie paczki głośników SS, czy to znaczy, że Pan Grzegorz dopiero u Ciebie dokończył "dzieła" ? Jeśli tak , to nieźle , następny fajny detal ,koniec produkcji u klienta. Nie mogłem być u mojego kolegi kiedy Pan Grzegorz przywiózł dla niego Aires Plus(nr.seryjny 001), ale wiem ze na miejscu stroił , czy może nadawał ostatni szlif zwrotnicy przez dobór kondensatorów ,napewno ich wartości ale nie wiem czy też i typów od różnych producentów. Tak czy inaczej tego raczej nie spotka sie u innych konstruktorów kolumn.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/574/#findComment-4103611

Waga jednej kolumny to 65 kg !!!. Jedna osoba przy tych gabarytach nie ma szans wnieść ich na cokół granitowy.

A założymy się - tyle to wyrywam do siadu ;)

BTW Witam szanowne towarzystwo po śnie zimowym z nowymi pomyslami!

Sprzedam VITUS RI100

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/574/#findComment-4103624

Na Twoją prośbę wkleję takową fotę jak tylko zrobię, w dziennym świetle, bez użycia lampy błyskowej.

Dzięki!

W zastanym świetle będzie super, a jak pojawi się w kadrze całkiem czarny lub biały element to jeszcze lepiej. :)

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/574/#findComment-4103632

Lord_vader ... gratulacje z nowych niesamowitych kolumn, piękne paczki i pewnie serce się rwie aby słuchać .. słuchać ... ;)

A do mnie wróciły po kilku latach monitory Minasy Anor ... i znów bardzo mile mnie zaskoczyły :)

Ariesy plus są dobrą kolumną, ale Minasy mają w sobie to coś .. coś niesamowicie zwiewnego i subtelnego, ich delikatność zawsze robiła na mnie wrażenie.

A kino z ich udziałem to uczta, muszę poszukać dla nich dobre standy.

52f97ec222f082e5med.jpg

a76b64645f3a2e61med.jpg

5badd20f19286abbmed.jpg

Konradwo, w tym tygodniu mają do mnie zawitać Arkady ... ciekawe czy u mnie równie dobrze zagrają z lampą Cayin A70t mk2 ?

Edytowane przez wolf3

.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/574/#findComment-4104236

Ponawiam pytanie czym sie roznia minasy z aukcji z 2012roku od tych produkowanych teraz.Czy zagraja lepiej od dali mentor z lampa coplanda cta405 na lampach kt88?

Najlepiej zadzwonić do Grzegorza Rogali czyli do Studia16Hertz i dopytać się o możliwość poprawienia zwrotnicy i wymianę elementów, na te, które aktualnie montowane są w Minas Anor. Nie ma problemu przejścia z 2 way na 2,5 way. Sam swoje kolumny "poprawiałem" dwa razy na przestrzeni kilku lat (bez zmiany głośników). Przy okazji dowiesz się, co taka zmiana może wnieś.

A czy zagra lepiej od Dali Mentor i Coplanda? Tego nie wiem, o tym będziesz mógł przekonać się łącząc Minas Anor z Coplandem.

Źródło i kable też mają znaczenie, ale w tej kwestii lepiej doradza Grzegorz.

Zabierz swój wzmacniacz do Tych i przekonaj się jak gra z Minas Anor. Są to przyjemne kolumny, mają swój styl i urok grania ale nie muszą się podobać każdemu.

Edytowane przez Akim03
https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/574/#findComment-4104246

Konradwo, w tym tygodniu mają do mnie zawitać Arkady ... ciekawe czy u mnie równie dobrze zagrają z lampą Cayin A70t mk2 ?

Jeśli nie masz żadnych ewenementów akustycznych, które wprowadzałyby coś nadzwyczajnego, to musi dobrze zagrać :)

Zwłaszcza, że Minasy podobają Ci się, tu powinno być tylko lepiej.

Którą wersję masz na myśli, 2.5 czy 3.0?

Jakie źródełko, lampki w Cayinie?

Ja też już coraz bliżej momentu, w którym zawitają to mnie nowe kolumny, nie mogę sobie miejsca znaleźć już, dobrze się składa w tym wszystkim, że mam ogrom pracy teraz bo przynajmniej mniej myślę o tym :)

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/574/#findComment-4104383

W sumie pokój raczej poprawnie się sprawuje, najlepiej jednak sprzęt gra na bocznej ścianie, gdzie obecnie stoi kanapa ;)

Cóż wyjdzie "szydło" w praniu, zresztą basu u mnie zawsze było tylko lub aż w sam raz. Niestety jest to duży pokój 26 m2 i wąski na 3,6 metra. I jeszcze przechodzi bokiem w korytarz ...

Arkady przyjadą raczej takie same jakie gościły u Ciebie. Wersja 3.0 i 3.5 podobno tylko finalnie na zamówienie, ale może Grzegorz tym razem mnie zaskoczy ? ;)

Źródełko już czeka od trzech miesięcy, Cayin A70Tmk2 niestety na oryginalnych lampach. Chciałem już kupić te które mi zaproponowałeś, ale nasz mistrz radzi przesłuchać jednak kilka lamp ... wiesz, nie lubię ostrości w kolumnach, bardzo cenię wyrafinowanie detali i harmonię w wybrzmieniach, lubię gdy muzyka sączy się ciepło z kolumn np. gdy śpiewa Stacey Kent.

Czyli takie granie jakie preferuje Cayin 70 leży mi niesamowicie, czysty relax ... ale byłoby miło gdyby basu było jednak więcej, niż podczas grania z Aries Plus ...

Miałem kiedyś ogromną przyjemność gościć Pana Wojtka Szemisa, przyjechał do nas z Warszawy przywożąc Sugden Mastreclass IA4. Przyznam, że miałem wielką nadzieję, iż tak świetnie recenzjonowany wzmacniacz, wybornie spasuje z Aries Plus. Niestety to nie było to, zabrakło mu wyrafinowania lampy Cayin A88t.

Aby się jednak zbytnio nie rozpisywać, to nie był wzmacniacz dla Ariesa ...

Pamiętam jak czekałem na moje Minasy Anor Premium ... kupa czasu wstecz, ale miło go będę zawsze wspominał. Nie dziwi fakt, że ludzie tak chętnie wracają do tych kolumn ;)

Tyle radości dały mojej rodzinie ... nie przespane noce, bo żal było wyłączać aby iść spać ? I te zaskoczone twarze znajomych podczas odsłuchów ... bezcenne.

Edytowane przez wolf3

.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/574/#findComment-4104720

Ja też już coraz bliżej momentu, w którym zawitają to mnie nowe kolumny, nie mogę sobie miejsca znaleźć już, dobrze się składa w tym wszystkim, że mam ogrom pracy teraz bo przynajmniej mniej myślę o tym :)

Czyli będzie bardzo dobrze ;)

.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/574/#findComment-4104837

W sumie pokój raczej poprawnie się sprawuje, najlepiej jednak sprzęt gra na bocznej ścianie, gdzie obecnie stoi kanapa ;)

Potwierdzam ,a to za sprawą tego iż ciśnienie akustyczne zdecydowanie zostaje w tej części pokoju niejako odbite od tylnej ściany. Na bocznej ścianie brzmiały korzystniej Mians Anory jak pamiętam, ustawimy Arcady w dwóch wariantach na obu ścianach i posłuchamy.

Arkady przyjadą raczej takie same jakie gościły u Ciebie. Wersja 3.0 i 3.5 podobno tylko finalnie na zamówienie, ale może Grzegorz tym razem mnie zaskoczy ? ;)

Tak do Ciebie podjadę z Arcadami 2,5 . Posłuchamy .

Kolejnym razem mogę zawitać z Arcadami 3,5.

Czyli takie granie jakie preferuje Cayin 70 leży mi niesamowicie, czysty relax ... ale byłoby miło gdyby basu było jednak więcej, niż podczas grania z Aries Plus ...

Aries Plus zostanie pokonany przez Arcadę ,jest efektywniejsza,szybsza i konturowa .Czy wystarczy Tobie Arcada 2,5 tego nie wiem ,napewno Arcada 3,5 jest wyraźnym ich rozwinięciem ,zwłaszcza w czystości brzmienia basu i jego większym potencjale co do jego rożnorodności ,szybkości i zróżnicowaniu. W Ariesie Plus zostanie bardzo dobra średnica pasma i zszycie z górą .Choć wyrazistość średnicy i jej namacalność będzie krok do tyłu. Tu muszą się wypowiedzieć domownicy .A mają gust podobny : Pan domu, Pani i córka wyedukowana muzycznie .

To kolumna która część cech łączy z Ariesa i Minas Anora,a pamietam jak mówiłeś iż w koncertach MInasy brzmiały Ci korzystniej żywiej a w muzyce z CD Aries.

A 70 -tka dobrze steruję Arcadę . Tu jest więcej informacji na średnicy ,jest lekkość .

Wiecie ile słuchaczy tyle preferencji słuchowych ,Czesiu jest bardzo wrażliwy na zakres wyższej średnicy ,swego rodzaju dobrym testerem jest w zakresie wyższego środka ,wszelkie anomalie wychwytuje On i Jego zona (pozdrawiam) doskonale . Nie oznacza to że każdemu taki sposób prezentacji leży ,jest on po stronie spokoju ,kultury , nie siląc się na przesadną efektowność brzmienia całości zabawek. Większość chce trochę więcej emocji ,jeżeli przekaz jest bardzo czysty w zakresie górnej średnicy to przychylność tutaj domowników jest duży. Poznałem już preferencje słuchowe tych Państwa :-) . Dlatego w grę wchodzą tylko najbardziej gładkie wysokotonówki w projektach kolumn. A wzmacniacz żadnej ofensywniejszej tetrody .

Miałem kiedyś ogromną przyjemność gościć Pana Wojtka Szemisa, przyjechał do nas z Warszawy przywożąc Sugden Mastreclass IA4. Przyznam, że miałem wielką nadzieję, iż tak świetnie recenzjonowany wzmacniacz, wybornie spasuje z Aries Plus. Niestety to nie było to, zabrakło mu wyrafinowania lampy Cayin A88t.

Aby się jednak zbytnio nie rozpisywać, to nie był wzmacniacz dla Ariesa ...

Tego Sugdena Masterclass miał squad05 . I poznałem go doskonale .Oceniam go wysoko jak na tranzystor który starał się bardzo dobrze wypośrodkować brzmienie .Wprawdzie Darek przeszedł na lampę ,cóż tranzystor brzmienia lampy nie zrobi zwłaszcza że ta lampa to świetna w barwie 845-tka w Singlu . Masterclass grał i z Minas Anorami i całkiem sprawnie sterował Ariesy na pojedynczym midwooferze .To było dobre brzmienie . On był sporo gładszy niż większość tranzystorów które miałem w tamtym okresie kiedy Daro był z Masterclassem. Na Ariesach Plus się niestety wyłoży ,wyłożył się także na Ceredo I gdy razem byliśmy u Lorda Vadera . Wyłożył się niejeden wzmacniacz na Credo tu nic odkrywczego nie było dla mnie . Gdyby z tej budowy Sugdena zrobili by AB klasę i zadziorne granie sterowałby lepiej CREDO . Ale barwy by już takiej i gładkości nie było. Sugden ma swoich odbiorców i w sposób przemyślany jest dla nich polecany .Tu kolumna powinna być efektywniejsza ,szybsza sama w sobie ,wówczas synergia będzie właściwa takiego połączenia. Katowanie Masterclassa pod trudniejsze kolumny pozbawione jest sensu .Do takich zadań są inne wzmacniacze.

Po małym przemeblowaniu post-40227-0-43938200-1494135747_thumb.jpgpost-40227-0-13644500-1494135756_thumb.jpg poprawa przestrzeni z efektami 5D :)

Ładnie się prezentują. Fotki w katalogu trzeba umieścić .

Edytowane przez Studio16Hertz
https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/574/#findComment-4104944

Po małym przemeblowaniu post-40227-0-43938200-1494135747_thumb.jpgpost-40227-0-13644500-1494135756_thumb.jpg poprawa przestrzeni z efektami 5D :)

Rozumiem, że w grę wchodzi masaż i pachnąca kawa?

Żałuję, że nie miałem okazji wejść i popatrzeć odbierając daca.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/574/#findComment-4105078

Witam Wszystkich. Od dłuższego czasu obserwuję klub i chciałbym dołączyć :) Niestety nie mogę się pochwalić równie pięknymi paczkami jak powyżej ale i tak lubię moje CG. Wiem , wiem. Zaraz dostanę po moich niewygrzanych uszach , że żle są usytuowane. Niestety wojny małżeńskie skończyły się kompromisem i musiałem przystać na 45 cm od br do ściany

post-65440-0-64912700-1494152108_thumb.jpg

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/574/#findComment-4105093
Gość aqs

(Konto usunięte)

Jest postęp. Widać nasze gderanie nie poszło w las :)

Jest potencjał, pogderaj jeszcze bo dobrze Ci to wychodzi :) A mnie może zmobilizuje do dalszego działania w temacie potencjału Credo

Rozumiem, że w grę wchodzi masaż i pachnąca kawa?

Żałuję, że nie miałem okazji wejść i popatrzeć odbierając daca.

Pozdrawiam

all inclusive :)

Pozdrawiam

Witam Wszystkich. Od dłuższego czasu obserwuję klub i chciałbym dołączyć :) Niestety nie mogę się pochwalić równie pięknymi paczkami jak powyżej ale i tak lubię moje CG. Wiem , wiem. Zaraz dostanę po moich niewygrzanych uszach , że żle są usytuowane. Niestety wojny małżeńskie skończyły się kompromisem i musiałem przystać na 45 cm od br do ściany

Witaj w klubie, masz urocze paczuszki, które są dobrze ustawione, w miarę możliwości pomieszczenia, małżonka ma świetny gust :) Róża to rozumie po tych wojenkach :)

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/574/#findComment-4105333

CG jak na podstawkowe to i tak potrafią zadziwić potęgą brzmienia, @japs czym napędzasz swoje CG i jakiej muzy słuchasz?

SinusAudio, Equilibrium Ether S6, Stars DSD Audio DAC, Nordost Blue Heaven LS i Purple Flare

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/574/#findComment-4105400

@japs czym napędzasz swoje CG i jakiej muzy słuchasz?

Niestety na solidny napęd dopiero czekam. Obecnie napędzam CG stareńkim Technics'em ( ampli+cd ) , kupionymi za kilka pierwszych pensji w 1993 roku. Póżniej było życie i teraz, wraz z drugą młodością i lekką utratą słuchu zachciało mi się zanurzyć w ulubionej muzie na lepszej elektronice. Słucham jazzu , elektroniki z lat 80-tych , rocka progresywnego , zespołów nagrywających w 4AD , itp.. Takie ze mnie dziecko "Trójki pod Księżycem" :) Przez wszystkie te lata kupowałem cd i zebrało się tego koło 500 sztuk. Stąd te wszystkie flacki , streamery i daci to dla mnie czarna magia, Staram się czytać forum i uczyć. Najbliższy zakup to Cayin A55TP lub CS55A. Pogram , posłucham i być może pójdę dalej w tym hobby.............

Edytowane przez japs
https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/574/#findComment-4105423

Najbliższy zakup to Cayin A55TP lub CS55A.

To dobry sprawdzony kierunek. Grałem na Canto z A55TP i dobrze wspominam takie połączenie.

Stąd te wszystkie flacki , streamery i daci to dla mnie czarna magia

To podobnie jak u mnie. Głównie płyty CD.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/574/#findComment-4105919

Jak będę miał chwilkę opiszę brzmienie tego zestawu. Te monstra zasilają monobloki Cayiba 860 na 4 lampoach 6550 na kanal (podobne jak Ty Grzegorz miałeś w Tritonie)

Bas......to jeden z najlepszych zakresów jakie można uszyszeć z tego zestawu.Wyśmienita kontrola ,kapitalnie gradowany na podzakresy basu ,rytmika niebywała ,atak kapitalny i to wszystko z lampy .....nie wziąłem swojego Krella KAV500i ale szans by nie miał. Pamiętam jak na CREDO I świetny Sugden Masterclass sie wyłożył. Napewno pokój pomaga ,w nim dobrze brzmi dół pasma ja to wiedziałem po Credo I jak grały wcześniej ,tu gra jak z najlepszej obudowy zamkniętej. Fani szybkiego basu i przeciwnicy scanspeka przecierali by oczy ze zdumienia . Atak wyższego basu stopy powalający:-)

Tu jest dobry wzmacniacz,dobre źródło CD MBL-a ,dobre kablowisko i dobry pokój akustycznie ,dlatego kolumna pomimo iż bezkompromisowo wykonana gra dołem wyśmienicie .Cała reszta PASMA nie gorsza od dołu.

Niech się koledze wygrzeje tor i jak ktoś ma blisko do Rzeszowa to Bogdan zaprasza na odsłuch. A Bogdan nie tylko słucha muzyki jak my większość przyjemnej ale i metalu ciężkiego !

Zabrałem z sobą preamp lampowy CS-10 . zagrał lepiej niż Bogdanowy i to na fabrycznych ECC88, a Lorda jest na amperexach12AU i 12AX 7.

Będą te zacne kolumny do posłuchania w salonie w Tychach?

Od kilku dni grają u mnie takie cudeńka , które zastąpiły w moim systemie CREDO ( CREDO I ).

CREDO D 400 - to nazwa tego modelu. Na razie są na etapie wygrzewania ale już teraz są powody do radości.

Wyśmienicie wpasowały się w resztę toru godnie zastępując poprzednie konstrukcje.

Zastosowane przetworniki to Scan Speak z serii Classic na basie i średnicy oraz Dynaudio D 260 Esotec Plus na "górze".

Obudowy to podwójny MDF, obudowa kompozytowa, szereg wieńców, unikatowe wytłumienie, m.in.4 mm maty bitumiczne i 10 mm mocno sprasowany filc. Całość pokryta fornirem palisander santos.

Wymiary: wysokość 112cm, szerokość 25 cm, głębokość 48 cm.

Waga jednej kolumny to 65 kg !!!. Jedna osoba przy tych gabarytach nie ma szans wnieść ich na cokół granitowy.

Komponenty zwrotnicy również z "górnej półki ".

Więcej informacji udzieli Grzegorz o co go serdecznie proszę.

oooo tak :)

obiektywnie o audio

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/574/#findComment-4106140

Tego Sugdena Masterclass miał squad05 . I poznałem go doskonale .Oceniam go wysoko jak na tranzystor który starał się bardzo dobrze wypośrodkować brzmienie .Wprawdzie Darek przeszedł na lampę ,cóż tranzystor brzmienia lampy nie zrobi zwłaszcza że ta lampa to świetna w barwie 845-tka w Singlu . Masterclass grał i z Minas Anorami i całkiem sprawnie sterował Ariesy na pojedynczym midwooferze .To było dobre brzmienie . On był sporo gładszy niż większość tranzystorów które miałem w tamtym okresie kiedy Daro był z Masterclassem. Na Ariesach Plus się niestety wyłoży ,wyłożył się także na Ceredo I gdy razem byliśmy u Lorda Vadera . Wyłożył się niejeden wzmacniacz na Credo tu nic odkrywczego nie było dla mnie . Gdyby z tej budowy Sugdena zrobili by AB klasę i zadziorne granie sterowałby lepiej CREDO . Ale barwy by już takiej i gładkości nie było. Sugden ma swoich odbiorców i w sposób przemyślany jest dla nich polecany .Tu kolumna powinna być efektywniejsza ,szybsza sama w sobie ,wówczas synergia będzie właściwa takiego połączenia. Katowanie Masterclassa pod trudniejsze kolumny pozbawione jest sensu .Do takich zadań są inne wzmacniacze.

Sugden Masterclass niestety nie ma czym robbić dużego prądu. Chętnie podpiąłbym coś konkretnego do mojej integry. RI100 cudem nie jest i może wyłożyć się na trudnym głośniku, ale tu poradziłby sobie

Sprzedam VITUS RI100

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/574/#findComment-4106695

On był sporo gładszy niż większość tranzystorów które miałem w tamtym okresie kiedy Daro był z Masterclassem.

Niestety ta "gładkość" objawiała się także brakiem faktur, również na basie. I to w porównaniu z lekko słabszą lampą.;-)

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/574/#findComment-4106815

Sugden Masterclass niestety nie ma czym robbić dużego prądu. Chętnie podpiąłbym coś konkretnego do mojej integry. RI100 cudem nie jest i może wyłożyć się na trudnym głośniku, ale tu poradziłby sobie

Marcin kiedy nas odwiedzisz? Zabierz wzmak ze sobą, z dcsem powinien rozwinąć skrzydła.
https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/574/#findComment-4106986
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.