Skocz do zawartości
IGNORED

najlepszy DAC do plików, do 20 tyś. zł

Rekomendowane odpowiedzi

bez wątpienia, w Reimyo postawiono akcent na dobrze wyważoną zawartość muzyki w muzyce, innymi słowy, powszechnie nazywaną muzykalnością. 

Czy i na ile jest "wierny" zależy m. in. od wzorca 1 metra wierności jaki ma się w głowie i stylistyki reprodukcji w jakiej się poruszamy. Warto też mieć na uwadze, ze sam nie gra i nie zagra, więc znaczenie ma z czym przyjdzie mu współpracować w całej złożoności systemowej, a wiem, że nie lotto z czym przyjdzie mu grać. 

Także, słuchać u siebie i decydować własnym uchem. 

Powodzenia, 

10 godzin temu, carlos med napisał:

Pytanie tylko skąd wiadomo jak brzmiało pierwotnie nagranie w niezmodyfikowanej przez sprzęt postaci ??

Tak jest to pytanie istotne. Na które ciężko jednoznacznie odpowiedzieć

Moim zdanie najbliżej będzie R2R NOS. Gdyż z natury sygnał jest tam najmniej przetwarzany.

Oczywiście nie neguje istnienia i kupowania innych. Natomiast dla mnie jest to już korekcja, obróbka.

Do ostatniej wypowiedzi zapomniałem dodać 🙂 żeby podkreślić łagodny ton. :)

W dniu 6.04.2022 o 14:36, RCD napisał:

Dla wszystkich oczywiście, za 15 sprzedam, mam ciśnienie lekkie 🙂

Sprzedany ?? Miałem urwanie głowy i wypadłem z tematu na chwilę . 

Moje (może błędne) wnioski po przeczytaniu tego wątku w poszukiwaniu DAC który mógłby zastąpić Gustard x26pro ( który jak na SABRE 9038 nie gra sucho ,ale jednak...)są takie :

1. Jeśli szukasz barwy, muzykalności , czaru, "analogu"  wybierz R2R, zapomnij o Sabre, AKM , nowych BB...

2. Wybór w "starych" konstrukcjach sprowadza się do sprzętu opartego o PCM63, 1704,1702, TDA1541A i ew. własne konstrukcje "wybitne" jak dCS.

3. Różnice między powyższymi to nie lepiej czy gorzej tylko inaczej ,ale ciągle na topowym poziomie i jednemu pasuje to drugiemu tamto. A decydują często też walory użytkowe.

Nie gra sam układ PCM i liczy się mnóstwo innych elementów, zasilanie , tor analogowy ,ew. lampizacja itd...ale czy "współczesne " konstrukcje oparte na ww układach jak no. Audio GD Master 7 na 1704 można uznać za równie udane co "kultowe " sprzed wielu lat ?

Będę wdzięczny za Wasze propozycje DAC na ww układach do 10-15k  oraz uwagi i korektę mojego myślenia w kwestii DAC .

Edytowane przez carlos med

To tak jakbyś prosił przypadkowych osób z forum dla notorycznych podrywaczy o poradę jaką dziewczynę masz wybrać na żonę. Rusz dupę sprzed komputera, poderwij kilka i wybierz tę, która Ci najbardziej podpasuje

3 godziny temu, carlos med napisał:

Jeśli szukasz barwy, muzykalności , czaru, "analogu"  wybierz R2R, zapomnij o Sabre, AKM , nowych BB.

Z AKM chyba popłynąłeś kolego 😉

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Miałem Gustarda A22 na AKM i był to jeden z lepszych przetworników do lampy Lebena jakie słuchałem. Kompletnie się nie zgrał Denafrips na R2R i Matrix na Sabre. Osobiście nie szukałbym do klimatycznej lampy klimatycznego DAC bo będzie niesłuchalne.

Trzeba odsłuchiwać pod swoje ucho i swój sprzęt, ale to nic nowego.

6 godzin temu, sir.jax napisał:

Z AKM chyba popłynąłeś kolego 😉

Miałem na myśli np AKM AK4499 ...

8 godzin temu, barni napisał:

To tak jakbyś prosił przypadkowych osób z forum dla notorycznych podrywaczy o poradę jaką dziewczynę masz wybrać na żonę. Rusz dupę sprzed komputera, poderwij kilka i wybierz tę, która Ci najbardziej podpasuje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogia chyba lekko chybiona i obraźliwa zarówno dla kobiet jak i forumowiczów ,ale mniejsza z tym . Mało kto chce dzisiaj wypożyczyć sprzęt (używka) na odsłuch , a nie mam zamiaru ciągle kupować i sprzedawać . 

Chodziło mi o sugestię , które konkretne DAC jak to napisałeś "poderwać" i odsłuchać u siebie jak się da , a nie który kupić na cale życie .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, jaxcek napisał:

Miałem Gustarda A22 na AKM i był to jeden z lepszych przetworników do lampy Lebena jakie słuchałem. Kompletnie się nie zgrał Denafrips na R2R i Matrix na Sabre. Osobiście nie szukałbym do klimatycznej lampy klimatycznego DAC bo będzie niesłuchalne.

Trzeba odsłuchiwać pod swoje ucho i swój sprzęt, ale to nic nowego.

Matrix raczej brzmi podobnie do X26pro. Z jednej strony fajnie łączy detaliczność , dość precyzyjną i szeroką scenę z ciepłem lampy w ARC , ale brakuje jeszcze trochę tego klimatu i organiczności , analogowości . Może się mylę , że można to poprawić zmianą DAC . Może wystarczy pokombinować ze zmianą lamp w pre ,chociaż przypuszczam , że zmiana DAC wniesie więcej ,tylko jak piszesz , żeby nie zrobiło się za słodko i niesłuchalnie.

Bez odsłuchu w swoim torze nie da rady , wiem .

Edytowane przez carlos med
1 godzinę temu, carlos med napisał:

Bez odsłuchu w swoim torze nie da rady , wiem .

Wypozycz sobie np. denafrips terminator/venus i od razu będziesz wiedział co czy gustard Ci pasuje czy nie. Odsłuch u siebie to podstawa.

O tym pisałem wcześniej z przekąsem. Nia da sie czyimiś uszami i gustem ocenić brzmienia jakiegoś high-end owego urządzenia. O pomieszczeniu nawet nie wspomnę bo ono potrafi całkowicie i diametralnie zmienić brzmienie toru. A jak ktoś pisze, ze sam układ DAC-a narzuca jakieś brzmienie to znaczy, że w życiu za dużo czytał prawd objawionych o audio a za mało słuchał.

W dniu 31.03.2022 o 07:54, RCD napisał:

Reimyo ma znacznie czystrzy dźwięk, lepszą rozdzielczość, więcej wybrzmień, bardziej uwypuklona średnica 

Czy lampizacja takiego reimyo mogła by mieć sens, jak uważasz?

17 minut temu, Mikha'el napisał:

Czy lampizacja takiego reimyo mogła by mieć sens, jak uważasz?

Absolutny brak sensu. To konstrukcja przemyślana od A do Z (zobacz ceny opa627, które są w konwersji I/V) z konkretną wizja firmowego brzmienia i w tego typu DAC "nie grzebie sie".

3 godziny temu, EMiL napisał:

Absolutny brak sensu. To konstrukcja przemyślana od A do Z (zobacz ceny opa627, które są w konwersji I/V) z konkretną wizja firmowego brzmienia i w tego typu DAC "nie grzebie sie".

Tak tylko w każdym DAC, w którym jest scalony opamp stanowi on tzw wąskie gardło tego przetwornika dlatego powstają m.in. opamp dyskretne, a o lampizacji juz nie wspominając.

6 minut temu, Mikha'el napisał:

Tak tylko w każdym DAC, w którym jest scalony opamp stanowi on tzw wąskie gardło tego przetwornika dlatego powstają m.in. opamp dyskretne, a o lampizacji juz nie wspominając.

Są wybitne DAC na opampach, są na lampach i tranzystorach. Nie ma co uogólniać IMHO, że opampy są jakimś wąskim gardłem.

2 minuty temu, EMiL napisał:

Są wybitne DAC na opampach, są na lampach i tranzystorach. Nie ma co uogólniać IMHO, że opampy są jakimś wąskim gardłem.

opampy wymyslono nie dlatego że ma być lepiej tylko dlatego że ma być taniej i zajmować mniej miejsca.

Muszę przewietrzyć mój system…

• 1 miesiąc później...

Czy ktoś w Warszawie ma Holo Audio May lub Spring3? Chętnie bym porównał ze swoim Rockna Wavelight.
Jakoś nie daje mi to spokoju. Rocknę mam już rok, więc może czas coś nowego posłuchać... 😉

6 godzin temu, Wladdy napisał:

Czy ktoś w Warszawie ma Holo Audio May lub Spring3? Chętnie bym porównał ze swoim Rockna Wavelight.
Jakoś nie daje mi to spokoju. Rocknę mam już rok, więc może czas coś nowego posłuchać... 😉

Maya KTE w dobrych pieniądzach miał do sprzedania MichalZZZZ z forum, może dogadacie sie na odsluch.

Tu masz ciekawe porównanie brzmienia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

EMIL, dzięki za info. To porównanie ja znam, tylko nie pasują mi w nim założenia:
- Ja zdecydowanie wolę OS niż NOS
- z dobrym DDC Rockna brzmi lepiej niż sama w sobie, więc zdecydowanie wolę podłączenie po I2S. Zupełnie nie rozumiem po co używać AES.
Ja akurat używam do Rockny Singxera SU-6 i najbardziej to mnie ciekawi, czy coś on pomaga w May'u też, czy już nie.
Czyste USB w May'u też bym chętnie posłuchał

18 minut temu, Wladdy napisał:

zdecydowanie wolę OS niż NOS

3) JRiver SOX SRC used to homogenize source material to 88 KHz sample rate
4) NOS filter used on each DAC

Autor porównania użył zewnetrznego upsamplingu i trybów NOS, prawdopodbnie aby max. wyrównać szanse. Także, oba grały z oversamplingiem, tyle że zewnętrznym. Tak sobie wymyślił i nie ma co się nad tym zastanawiać. Jedyne co jest ważne IMHO to inny voicing holo spring vs rockna wavelight.

2 godziny temu, EMiL napisał:

3) JRiver SOX SRC used to homogenize source material to 88 KHz sample rate
4) NOS filter used on each DAC

Autor porównania użył zewnetrznego upsamplingu i trybów NOS, prawdopodbnie aby max. wyrównać szanse. Także, oba grały z oversamplingiem, tyle że zewnętrznym. Tak sobie wymyślił i nie ma co się nad tym zastanawiać. Jedyne co jest ważne IMHO to inny voicing holo spring vs rockna wavelight.

Znam angielski 😉
Tylko że tryb NOS nie specjalnie mnie interesuje, bo brzmi wg mnie najgorzej, a dużo bardziej mnie ciekawi jak brzmi OS w DACu, a nie w JRiverze. Zresztą ja wole posłuchać, niż czytać opinię, bo każdy szuka czegoś innego i słyszy inaczej, ma inne doświadczenie, inne preferencje itd itp.

To od razu wykreśl z listy odsłuchowej holo spring 3, w nim jest tylko tryb NOS;)

18 minut temu, Wladdy napisał:

Zresztą ja wole posłuchać, niż czytać opinię, bo każdy szuka czegoś innego i słyszy inaczej, ma inne doświadczenie, inne preferencje itd itp.

Dobre podejście.

3 minuty temu, EMiL napisał:

To od razu wykreśl z listy odsłuchowej holo spring 3, w nim jest tylko tryb NOS;)

Akurat tu mowiłem o NOS w Wavelight. Nie muszę zaganiać DACi to identycznego trybu, bardziej interesuje mnie całokształt brzmienia.
A Holo Audio nie słuchałem, a ni NOS a ni OS 😉
Chętnie odsłucham wszystkie możliwe, muszę tylko jakiegoś właściciela w Wawie znaleźć

19 minut temu, EMiL napisał:

Tu pełna zgoda.

Właśnie czytam dyskusje na head-fi.org w temacie Wavelight i gość słyszy różnice pomiędzy wsadzeniem bezpiecznika do Wavelighta napisem na wprost i na odwrót

"I felt the fuse with the wordings reading from left to right facing the back of the unit sounded better (second pic fuse position)."

Koniec świata jest blisko... 8-()

W dniu 15.02.2022 o 11:19, dfx5 napisał:

Na ten moment odpowiem tylko częściowo. Około 2 lata miałem DAC ONE RT Project, potem jakieś 6 miesięcy Singxer'a SDA6 + SU6. A na kilka tygodni: Dcs Debussy, Audiobyte Hydra Vox DAC, Ayon Audio Stratos. Nie jestem znawcą/fachowcem audiofilskiego dźwieku, ale coś tam się znam i wiem czego chę. Generalnie okresliłbym dźwiek jako naturalny. Mnie teraz myzuka po prostu czaruje, a głosy wykonawców i holografia to już raczej czarna magia. Niestety mam trochę problemy z akustyka pomieszczenia odsłuchowego, ale i tak można już cieszyć się muzyka i  po prostu słuchać.

dfx5, masz może nadal Holo Audio May'a? Szukam, gdzie mogę posłuchać i porównać z Rockna Wavelight...

Ukryta Zawartość

Jest w Polsce dystrybutor. Opinie w intrenecie w większości entuzjastyczne ale to akurat samo w sobie o niczym nie świadczy.  Może da się posłuchać na miejscu i samemu wyrobić sobie zdanie? 

Ukryta Zawartość

12 minut temu, Wladdy napisał:

dfx5, masz może nadal Holo Audio May'a? Szukam, gdzie mogę posłuchać i porównać z Rockna Wavelight...

Tak mam.

On 4/10/2022 at 7:55 PM, pmcomp said:

opampy wymyslono nie dlatego że ma być lepiej tylko dlatego że ma być taniej i zajmować mniej miejsca.

To jest niestety nieprawda.

Pytanie pomocnicze - jak zbudowany był pierwszy wzmacniacz operacyjny?

Kiedy powstał?

Edytowane przez bum1234

W temacie wątku, czy ktoś z szanownych miał okazję posłuchać Audio gd R7? Bo ja od 3 miesiący gram na nim i ciekaw jestem waszych opinii. 

Dzień bez muzyki dniem straconym.

• Pokaż nowe odpowiedzi