Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 26.06.2021 o 22:37, Sovereign napisał:

Nawet jak obecna wersja [2021/06/01] CrystalDiskMark 8.0.2 na ich stronie z bezpośredniego linku jest bez dodatku, to i tak lepiej pobierać z oryginalnego źródła.

A klikałeś na to?

da07ebbd87fbc71dgen.png

Nie często ściągam programy, ale po kliknięciu zgłasza się instalator konkretnego programu i nie zauważyłem żadnych śmieci po zainstalowaniu.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

4 godziny temu, Natalia Cattiva napisał:

Czy ktoś z Was rozszerzał sieć wi-fi i miałby ochotę coś doradzić lub odradzić? 

Problem polega na tym, że domowa sieć jest ograniczona zasięgiem, ale oprócz tzw wzmaczniacza sygnału miło by było gdyby można przykładowo korzystać z danych przetrzymywanych na dysku zewnętrznym, bez względu na to czy korzystam z matczynego routera czy jego 'przedłużacza'.

Interesująca byłaby opcja, żeby przykładowo telefon komórkowy/laptop automatycznie łączył się z danym miejscem, bez ręcznego manewrowania, przełączania etc.

Proszę wybaczyć jeśli nie wyraziłam się jasno, ale komputery to nie mój 'lajkonik' 😉

Hmmm...

Troszkę słabo opisany ten problem. Tzn. ten konkretny przypadek.

Dobrze byłoby wiedzieć coś bardziej więcej, tzn. odległości , przeszkody (ściany i ich rodzaj), zakłócenia od innych sieci.

Odnośnie tzw. "wzmacniaczy" to jestem raczej krytycznie nastawiony po doświadczeniach w firmie która używała urządzeń Yamahy systemu MusicCast. Wprowadzane dodatkowe opóźnienia rujnowały działanie urządzeń transmitujących audio (bez wdawania się w szczegóły).

Dla obszaru nie wykraczającego jakoś znacznie poza normalne zasięgi i dla niewielu urządzeń korzystających z sieci polecałbym jakiś Access Point z MIMO. Wtedy zamiast "rozsiewania" sygnału w sferze każde urządzenie końcowe dostaje swoją fizyczną, własną wiązkę Wi-Fi.

To tyle tytułem wstępu 🙂.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

9 godzin temu, Natalia Cattiva napisał:

nteresująca byłaby opcja, żeby przykładowo telefon komórkowy/laptop automatycznie łączył się z danym miejscem, bez ręcznego manewrowania, przełączania etc.

Ręczne manewrowanie jest konieczne, kiedy pierwszy raz łączysz się gdzieś przez WiFi, bo musisz podać password. Na przykład w smartfonie ustaw łączenie przez WiFi na stałe, to kiedy smartfon namierzy zapamiętany wcześniej adres, zaloguje się automatycznie. Będzie to skutkowało również większym obciążeniem baterii, ponieważ smartfon będzie próbował łączyć się z każdym napotkanym adresem WiFi. 

Gość

(Konto usunięte)
9 godzin temu, Natalia Cattiva napisał:

Interesująca byłaby opcja, żeby przykładowo telefon komórkowy/laptop automatycznie łączył się z danym miejscem, bez ręcznego manewrowania, przełączania etc.

Chyba dobrym rozwiązaniem dla Ciebie byłby system routerów MESH. https://www.komputronik.pl/informacje/co-to-jest-system-mesh-jak-dziala/

Główną zaletą użytkową będzie to, że niezależnie od liczby pudełek/routerów w systemie (liczba ta zależy od powierzchni mieszkania/domu/działki) będziesz miała tylko jedną sieć (z jedną nazwą i z jednym hasłem). Nie musisz wybierać do którego urządzenia się łączyć - odbywa się wszystko automatycznie.

Jedyną wadą jest cena - mesh-owe pudełka są droższe od zwykłych. Ja kupiłem taki zestaw Netgear-a (obsługuję najnowsze standardy sieciowe - Wi-Fi 6 (802.11a/b/g/n/ac/ax) - więc szybko się nie zestarzeje). https://www.ceneo.pl/102425317

Przed tym miałem też Netgear-a - router z repeaterem. W sumie było 4 nazwy sieci (2 urządzenia x 2 zakresy). Jakość sieci z repeater-a była słaba, trzeba było też często ręcznie wybierać która z sieci jest w danym miejscu najszybsza. Teraz jest zdecydowanie wygodniej i szybciej.

W dniu 26.06.2021 o 11:03, Sovereign napisał:
Cytat

Jak nie instalować syfu w komputerze (z innymi programami)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

WavePC - 2 kwi 2015

W dniu 26.06.2021 o 11:03, Sovereign napisał:

... syf z dobreprogramy.pl, instalki.pl i im podobnych zagranicznych.

W dniu 26.06.2021 o 14:03, Jacchusia napisał:

Zawsze jest tam przycisk bezpośredniego linku programu i wtedy nie uzywasz tzw. asystenta czyli wciskacza programów niepotrzebnych.

W dniu 26.06.2021 o 22:37, Sovereign napisał:

* [2015/04/01] CrystalDiskMark 3.0.4 z bezpośredniego linku na portalu dobreprogramy.pl nie zawierał czystej instalki, a zmodyfikowaną z dodatkiem widocznym w ustawieniach do instalacji programu :

''CrystalDiskMark 3.0.4 [na portalu dobreprogramy.pl]

Setup CrystalDiskMark

Aktualizacja Express Find

Rekomendowany przez Crystal Dew World

Ekspres (zalecane)

Zainstaluj Express Find, aby dodać do swojej przeglądarki takie funkcje jak oferty zakupów, powiązane wyniki wyszukiwania i kupony. Wyświetla reklamy, automatycznie uruchamia nowe funkcje, oraz zbiera/udostępnia dane.

Instalacja niestandardowa (zaawansowana)

Zainstaluj Express Find, aby dodać do swojej przeglądarki takie funkcje jak oferty zakupów, powiązane wyniki wyszukiwania i kupony. Wyświetla reklamy, automatycznie uruchamia nowe funkcje, oraz zbiera/udostępnia dane.

Klikając „Dalej” akceptujesz Umowy Licencyjnej Użytkownika Końcowego oraz Politykę Prywatności , łącznie ze zrzeczeniem się prawa do udziału w pozwie zbiorowym i klauzulą arbitrażową. Dodatek jest obsługiwany przez reklamy.''

...i takie to dobreprogramy.pl = niedobreprogramy.

Aby pominąć dodatek, było trzeba rozwinąć opcję ''zaawansowaną'', po której otwarciu ukazywało się to samo co w opcji ''zalecanej'', z tą różnicą, że wraz z jej otwarciem ukazywał się zatwierdzony znacznik wyboru, którego można było usunąć.

A najlepiej było pobrać czysty program z innej strony. 

Crystal-Disk-Mark-3-0-4-na-portalu-dobreCrystal-Disk-Mark-3-0-4-na-portalu-dobre

Już wiele lat temu, przez ich nieczyste zagrywki, wiele osób przestało korzystać z portalu dobreprogramy.pl

Nawet jak obecna wersja [2021/06/01] CrystalDiskMark 8.0.2 na ich stronie z bezpośredniego linku jest bez dodatku, to i tak lepiej pobierać z oryginalnego źródła.

13 godzin temu, Jacchusia napisał:

A klikałeś na to?

da07ebbd87fbc71dgen.png

Nie często ściągam programy, ale po kliknięciu zgłasza się instalator konkretnego programu i nie zauważyłem żadnych śmieci po zainstalowaniu.

Było tak jak mówi Dawid właściciel serwisu komputerowego WavePC z Poznania.

=====

Od tamtej pory trochę pozmieniali, by pozyskać nowych, jak i odzyskać choć odrobinę użytkowników dobreprogramy.pl których potracili robiąc przekręty.

* - tak było z programami w opcji ''Linki bezpośrednie''. Bez asystenta pobierania, a i tak program zasyfiony. Nie było czystego programu jak w oryginale. ''Linki bezpośrednie'' nie zawierały odnośników do oryginalnego programu na stronę producenta ew. do poprania programu w wersji oryginalnej bez żadnych dodatków; a tylko linki ze śmieciem od dobreprogramy.pl

Tępaki z dobreprogramy.pl kombinowali jak koń pod górkę, by z każdej strony wciskać zasyfione przez nich programy.

Teraz dorzucili nowszy silnik z nowszą szatą graficzną. Notkę o asystencie, której wtedy nie było pod spodem. ''Linki bezpośrednie'' zmienili na ''Linki do programu''.

Teraz w opcji ''Linki do programu'' obecną wersję masz bez dodatku. I jak chcesz możesz sobie stamtąd pobierać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png
15 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Hmmm...

Troszkę słabo opisany ten problem. Tzn. ten konkretny przypadek.

Dobrze byłoby wiedzieć coś bardziej więcej, tzn. 1.odległości , 2.przeszkody (ściany i ich rodzaj), 3.zakłócenia od innych sieci.

Odnośnie tzw. "wzmacniaczy" to jestem raczej krytycznie nastawiony po doświadczeniach w firmie która używała urządzeń Yamahy systemu MusicCast. Wprowadzane dodatkowe opóźnienia rujnowały działanie urządzeń transmitujących audio (bez wdawania się w szczegóły).

Dla obszaru nie wykraczającego jakoś znacznie poza normalne zasięgi i dla niewielu urządzeń korzystających z sieci polecałbym jakiś Access Point z MIMO. Wtedy zamiast "rozsiewania" sygnału w sferze każde urządzenie końcowe dostaje swoją fizyczną, własną wiązkę Wi-Fi.

To tyle tytułem wstępu 🙂.

1. 20-30 metrów maksymalnie

2. Żelbetonowe stropy, trochę złomu po drodze..

3. Dom na wiosce, więc chyba nie ma zakłóceń..

10 godzin temu, toptwenty napisał:

Ręczne manewrowanie jest konieczne, kiedy pierwszy raz łączysz się gdzieś przez WiFi, bo musisz podać password. Na przykład w smartfonie ustaw łączenie przez WiFi na stałe, to kiedy smartfon namierzy zapamiętany wcześniej adres, zaloguje się automatycznie. Będzie to skutkowało również większym obciążeniem baterii, ponieważ smartfon będzie próbował łączyć się z każdym napotkanym adresem WiFi. 

Manualne łączenie po raz pierwszy rozumiem, natomiast każdorazowe odpada.

'Prawdziwa siła człowieka tkwi nie w uniesieniach, lecz w niewzruszonym spokoju.' 

9 godzin temu, JuG napisał:

Chyba dobrym rozwiązaniem dla Ciebie byłby system routerów MESH.

Ukryta Zawartość

Główną zaletą użytkową będzie to, że niezależnie od liczby pudełek/routerów w systemie (liczba ta zależy od powierzchni mieszkania/domu/działki) będziesz miała tylko jedną sieć (z jedną nazwą i z jednym hasłem). Nie musisz wybierać do którego urządzenia się łączyć - odbywa się wszystko automatycznie.

Jedyną wadą jest cena - mesh-owe pudełka są droższe od zwykłych. Ja kupiłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (obsługuję najnowsze standardy sieciowe - Wi-Fi 6 (802.11a/b/g/n/ac/ax) - więc szybko się nie zestarzeje).

Ukryta Zawartość

Przed tym miałem też Netgear-a - router z repeaterem. W sumie było 4 nazwy sieci (2 urządzenia x 2 zakresy). Jakość sieci z repeater-a była słaba, trzeba było też często ręcznie wybierać która z sieci jest w danym miejscu najszybsza. Teraz jest zdecydowanie wygodniej i szybciej.

Ta opcja zdaje sie być najlepsza, automatyczne łączenie, pytanie na jakiej odległości używasz i czy masz jakieś przeszkody po drodze (jak słusznie zauważył kolega Jaro)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Prawdziwa siła człowieka tkwi nie w uniesieniach, lecz w niewzruszonym spokoju.' 

17 minut temu, Natalia Cattiva napisał:

1. 20-30 metrów maksymalnie

2. Żelbetonowe stropy, trochę złomu po drodze..

3. Dom na wiosce, więc chyba nie ma zakłóceń..

Manualne łączenie po raz pierwszy rozumiem, natomiast każdorazowe odpada.

20-30m chodzi o zasięg na podwórku?

Wlasnie sam jestem na etapie poszukiwań AP zewnetrznego gdyż ten zamontowny w pokoju na poddaszu zapewnia max 15m na zewnątrz budynku i tylko od strony tego pokoju Myśle o czymś takim zamontowanym na elewacji domu 

Zobacz ofertę: ACCESS POINT PUNKT DOSTĘPOWY COMFAST CF-EW74 AP

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

10 minut temu, fox733 napisał:

20-30m chodzi o zasięg na podwórku?

Wlasnie sam jestem na etapie poszukiwań AP zewnetrznego gdyż ten zamontowny w pokoju na poddaszu zapewnia max 15m na zewnątrz budynku i tylko od strony tego pokoju Myśle o czymś takim zamontowanym na elewacji domu 

Zobacz ofertę: ACCESS POINT PUNKT DOSTĘPOWY COMFAST CF-EW74 AP

Ukryta Zawartość

Zasięg musi lecieć z domu do warsztatu. Na chwile obecną jest problem by przejść z zasięgiem 10m.. winowajca prawdopodobnie leży w stropie żelbet...

Ukryta Zawartość

No to to co jest w moim linku sprawdzi się u Ciebie. Możesz go zamontować nawet wewnątrz domu na ścianie od strony warsztatu. Nie musisz łączyć go kablem z routerem pod warunkiem ze w miejscu montażu jest stabilny zasieg wifi z twojego routera.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Natalia Cattiva napisał:

Ta opcja zdaje sie być najlepsza, automatyczne łączenie, pytanie na jakiej odległości używasz i czy masz jakieś przeszkody po drodze

Tak się złożyło, że "źródło" internetowe mam w pokoju mającym trzy ściany zbrojone, strop oczywiście też. Więc na boki i do góry fale Wi-Fi-owe wędrowały przez okna. 🙂

Netgear tanią firmą nie jest, ale jakość i użyteczność (w tym prostotę) mają dobrą. W firmie sprzęt sieciowy (przewodowy) mam prawie wyłącznie Netgear-a. Latami bezproblemowo śmiga w dosyć trudnych warunkach (czasami tylko kondensatory "wysychają").

Jeżeli z powodu zawiłości zbrojeniowo-terenowych będzie mało dwóch pudełek to można dokupić kolejne. Łączy się to elementarnie (to sprzęt domowy; jest prosta apka na telefon). Nadal będzie to ta sama sieć (nazwa i hasło). Dla gości w apce łatwo zdefiniujesz osobną podsieć (żeby główne hasło nie ujawniać).

Może rozwiązanie fox-a (przemysłowy repeater na zewnętrznej ścianie) u Ciebie też rozwiąże problem z warsztatem, ale: to będą dwie dodatkowe sieci; wątpię, że bez wiedzy komputerowej uda się Ci go poprawnie uruchomić.

3 godziny temu, Natalia Cattiva napisał:

natomiast każdorazowe odpada.

Każdorazowo nie trzeba, łączy się sam przez najsilniejszy adres.

Uwaga - w każdym pokoju możesz mieć inne łącze WiFi - sąsiada z góry, albo sąsiada z dołu, albo Twoje własne itd. Ale najsilniejsze wybiera automatycznie - chyba że któreś RĘCZNIE wykluczysz. 

Wchodzisz do mieszkania i od razu dostajesz 10 zaległych kontaktów z FB/Messenger. Miło.

Godzinę temu, JuG napisał:

Tak się złożyło, że "źródło" internetowe mam w pokoju mającym trzy ściany zbrojone, strop oczywiście też. Więc na boki i do góry fale Wi-Fi-owe wędrowały przez okna. 🙂

Netgear tanią firmą nie jest, ale jakość i użyteczność (w tym prostotę) mają dobrą. W firmie sprzęt sieciowy (przewodowy) mam prawie wyłącznie Netgear-a. Latami bezproblemowo śmiga w dosyć trudnych warunkach (czasami tylko kondensatory "wysychają").

Jeżeli z powodu zawiłości zbrojeniowo-terenowych będzie mało dwóch pudełek to można dokupić kolejne. Łączy się to elementarnie (to sprzęt domowy; jest prosta apka na telefon). Nadal będzie to ta sama sieć (nazwa i hasło). Dla gości w apce łatwo zdefiniujesz osobną podsieć (żeby główne hasło nie ujawniać).

Może rozwiązanie fox-a (przemysłowy repeater na zewnętrznej ścianie) u Ciebie też rozwiąże problem z warsztatem, ale: to będą dwie dodatkowe sieci; wątpię, że bez wiedzy komputerowej uda się Ci go poprawnie uruchomić.

Jakie dodatkowe sieci?

Utzadzenie ma kilka trybów pracy i w domyślnym wzmacnia tylko te sieci które emituje router oczywiście należy zalogować się do routera i go tam skonfigurować 

A jeśli połączyć ho kablem z routerem Skonfiguruje się automatycznie jako Access point

Edytowane przez fox733

3 godziny temu, Neo44 napisał:

Planuję kupić laptopa do Internetu i gier.

Mój budżet to 3000 zł.

Co polecacie?

Coś podobnego?

Ukryta Zawartość

Tego konkretnie już nie ma, ale jako wzór do poszukania czegoś podobnego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, fox733 napisał:

Jakie dodatkowe sieci?

Zwykle repeatery/wzmacniacze mają własne SSID-y (nazwy sieci). W dodatku różne dla pasma 2.4GHz i 5GHz.

Systemy Wi-Fi Mesh mają więcej zalet niż tylko jeden SSID.

https://www.komputerswiat.pl/poradniki/poradniki-zakupowe/jaki-system-mesh-wi-fi-zamiast-repeatera/vhghbj6

https://newsblog.pl/czym-sa-sieci-mesh-i-jak-dzialaja/

• 4 tygodnie później...

Może ktoś tu ma do sprzedania któryś ze starszych procesorów? :

• Intel Core i9-9900KS 

• Intel Core i9-9900K

Za i9-9900KS (wprowadzony do sprzedaży w Q4'19) dam do 1000 zł

Za i9-9900K (wprowadzony do sprzedaży w Q4'18) dam ok. 850~880 zł

• 2 tygodnie później...

Jak ktoś tu ma, to wezmę w cenie używanych [-40/50% od ceny nowych] dwa moduły pamięci DDR4 OLOy Blade Performance DDR4 DRAM RGB (2 x 8GB) 288-Pin DDR4 SDRAM Desktop Memory Model ND4U0840140BRADE

• DDR4 4000MHz (PC4 32000)

• Timing 14-15-15-35

• CAS Latency 14

• Voltage 1.55V

Cena nowych $209.99~$219.99 

Ukryta Zawartość

20-821-393-V03.jpgCUSTOMER-REVIEWS-OF-THE-OLOY-ND4-U084014

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Dzień dobry. Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć jakie mogą być przyczyny 'niewidoczności' Ipoda (2gen) w kompie (WIN10). Dodam, że są 2 kable, 1 oem, drugi chińska podróbka. Ten Apple ładuje, natomiast China powinna działać przy przesyle danych. (Tak twierdzi ex właściciel). Wszystko zostało już włączane i wyłączane, kable, porty zmieniane. Nic nie działa. Dla porównania dodam, że mam też Ipod 4 i wszystko jest ok (widoczne). Może 2gen jest za stary dla WIN10? Z góry bardzo dziękuję..

Ok problem rozwiązany. Okazuje się że Ipod był w systemie zapisu MAC. Należy IPODa odtworzyć. 

Recepta:

Podłączamy IPODA do windy, wciskamy jednocześnie guzik menu i środkowy i trzymamy dopóki ipod się nie wyłączy. Następnie puszczamy guzik menu, ale cały czas trzymamy guzik środkowy i naciskamy guzik PLAY (trzymając guzik środkowy) wówczas ipod przechodzi w tryb dysku. Winda go widzi, iTunes reaguje na niego i prowadzi nas przez cale odtworzenie ipoda i wszystko działa 😉 (może komuś też się to przyda)

Laptop: bateria pokazuje 100%. Po odłączeniu ładowarki działa przez pół minuty, po czym wszystko znika jakby odłączyć baterię. Przy próbie uruchomienia znowu się wyłącza po pół minuty. Przy podłączonym zasilaczu wszystko jest ok i pokazuje 100%. O co chodzi? Bateria czy jakiś sterownik zasilania w laptopie?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Z moich doświadczeń (swoje i znajomych, którym kupowaliśmy baterie, a raczej przejdźmy na "akumulatory"). Akumulator działa, czas leci, trochę się opuszcza i nagle bez zasilacza nie "posiedzisz". Jaki czas użytkowania laptopa/akumulatora?

Edytowane przez Chruper
  • 4 tygodnie później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.