Skocz do zawartości
IGNORED

LG jako pierwsza firma Oled prezentuje model 8K. Czyli nadchodzi 8K nowa era w pełnej rozciągłości.

locoloco

Rekomendowane odpowiedzi

Aston Martin to droga zabawka i taką pozostanie. 8K dziś jest drogie. Ale za czas jakiś stanie się ogólnoświatowym standardem. Taka różnica.

Za jakiś czas to ludzkość skolonizuje marsa. Czemu aston martin nie stanieje i nie stanie się standardem? Nie potrzeba nie istniejących dziś technologii do wyprodukowania tego astona martina, więc chyba powinien szybko tanieć i trafić pod strzechy.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Mogę być fanem rozwoju techniki audio video samemu posiadając gramofon na korbkę z wielką tubą.

Za jakiś czas to ludzkość skolonizuje marsa. Czemu aston martin nie stanieje i nie stanie się standardem? Nie potrzeba nie istniejących dziś technologii do wyprodukowania tego astona martina, więc chyba powinien szybko tanieć i trafić pod strzechy.

Strategią producenta jest że ma to być produkt z bardzo wysokiej półki.

I się tego konsekwentnie trzymają.

Strategią producenta jest że ma to być produkt z bardzo wysokiej półki.

I się tego konsekwentnie trzymają.

a 8k ma być oplem astra dla kowalskiego, czy produktem z wysokiej póki, bo widzę nie możecie się zdecydować?

Cytując pewną (obecną tu) osobę, która w innym wątku napisała: "nie muszę odpowiadać na każde pytanie".

Bobcacie drogi nie idź tą ścieżką, bo wiesz w jakim kontekście padło to moje stwierdzenie.

Nie pamiętasz już jak toptwenty bezczelnie zapytał które grzechy Kk są mi bliższe i jak odpowiedziałem że zwłaszcza na takie chamstwo nie muszę odpowiadać.....zapamiętałeś tylko tą część wypowiedzi która ci pozwala to wykorzystać przeciwko mnie?

Po drugie nie odpowiadasz prawie na żadne padające tu merytoryczne pytanie, przypomnij mi na jakie moje odpowiedziałeś, bo nie pamiętam byś mnie takową odpowiedzią uraczył.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Mogę być fanem rozwoju techniki audio video samemu posiadając gramofon na korbkę z wielką tubą.

no chyba nie :)

Jeszcze, żebyś miał jakąś rozległą wiedze w temacie to może mógłbyś być entuzjastą, tak samo jak ja za dzieciaka kupowałem magazyny o grach na PC i PSX samemu siedząc jeszcze na commodore, tylko ja wtedy nie opowiadałem, że procesory 486 to technologia przejściowa i poczekam na dual core przynajmniej. Cała twoja wiedza w temacie to: widziałem telewizor 8k i zrobił na mnie wrażenie bo na co dzień siedzę na 4ry razy mniejszym telewizorze FHD. Entuzjasta który od 15 lat jest hamulcowym postępu - marzenie każdej firmy.

Gdyby było z milion takich jak ty ruszyli byśmy z kopyta... oh wait...

a 8k ma być oplem astra dla kowalskiego, czy produktem z wysokiej póki, bo widzę nie możecie się zdecydować?

Oczywiście że będzie Oplem Astra dla Kowalskiego.

W ogóle ta rozmowa wygląda w ten sposób:

-mam opla astrę, ale jestem entuzjastą transportu i niedługo kupie myśliwiec z napędem odrzutowym. Niedługo to będzie standard.

-eeee. ok, a wiesz ile taki myśliwiec pali, skąd weźmiesz paliwo do niego?

-w japonii można takie kupić, niedługo będzie na każdej stacji benzynowej za piontaka z litra.

-ale wiesz, że taki myśliwiec to pali z 1000 litrów, a nie 5?

-odpowiednie technologie zmniejszające zużycie paliwa jest już opracowywana przez radzieckich naukowców. Ostatnio udało im się zmniejszyć zużycie paliwa przez napędy odrzutowe o 10%

-a masz do niego pas startowy?

-żaden fizyk teoretyk nie będzie mi mówił jakiego pasa startowego potrzebuję do takiego samolotu, widziałeś pasy startowe na lotniskowcach jakie są krótkie, będę startował z podjazdu.

-ale wiesz, że oni tam korzystają z katapulty?

-...

-no wiesz?

-nie będę odpowiadał na pytania. Kupie harriera z pionowym startem!

-to możesz w ogóle startować z garażu jak sobie zamontujesz rozkładany dach. Ale wiesz, to strasznie dużo zachodu, katapulty, pasy startowe, rozkładane dachy, paliwo z japonii, to chyba za dużo dla przeciętnego kowalskiego, obawiam się, że może być jednak problem, mało kto w ogóle ma garaż w którym zmieściłby się harrier, a jak już to nad garażem często jest nadbudówka i nie można zamontować rozsuwanego dachu.

-bo to technologia dla bogaczy a nie dla cebulaków co mieszkają w bloku!

-ale przecież to miał być standard?

-...

-no miał być standard czy technologia dla bogaczy? Zobacz, sam jeździsz starą astrą i nie odczuwasz potrzeby upgradu od 15tu lat, może być innych ludzi ciężko przekonać do odrzutowców skoro ty jako entuzjasta transportu nie dałeś się przekonać do przesiadki na bolid formuły pierwszej, to co dopiero odrzutowiec.

-ja nie potrzebuję bolidu formuły pierwszej, żeby być entuzjastą i kibicem rozwoju transportu, mogę nim być jeżdżąc fordem T z muzeum techniki!

no chyba nie :)

Jeszcze, żebyś miał jakąś rozległą wiedze w temacie to może mógłbyś być entuzjastą, tak samo jak ja za dzieciaka kupowałem magazyny o grach na PC i PSX samemu siedząc jeszcze na commodore, tylko ja wtedy nie opowiadałem, że procesory 486 to technologia przejściowa i poczekam na dual core przynajmniej. Cała twoja wiedza w temacie to: widziałem telewizor 8k i zrobił na mnie wrażenie bo na co dzień siedzę na 4ry razy mniejszym telewizorze FHD. Entuzjasta który od 15 lat jest hamulcowym postępu - marzenie każdej firmy.

Gdyby było z milion takich jak ty ruszyli byśmy z kopyta... oh wait...

Najpierw samemu trzeba mieć wiedzę aby oceniać innych. Dlatego to co piszesz ad personam do mnie - nie ma dla mnie żadnego znaczenia.

Dlatego to co piszesz ad personam do mnie - nie ma dla mnie żadnego znaczenia.

To nie jest ad personam, jeśli to prawda.

Najpierw samemu trzeba mieć wiedzę aby oceniać innych.

Dlaczego w takim razie mnie oceniasz, skoro sam nie masz żadnej wiedzy?

wiesz w jakim kontekście padło to moje stwierdzenie.

Dla ludzi mających podwójną etykę, stosujących podwójną skalę ocen i podwójne standardy - ta sama rzecz może być raz zła, raz dobra. Zależy czy robią to inni czy oni sami.

To nie jest ad personam, jeśli to prawda.

Niech może oceni Moderacja.

Dlaczego w takim razie mnie oceniasz, skoro sam nie masz żadnej wiedzy?

Nie ja rozpocząłem rozmowę w tej konwencji.

Niech może oceni Moderacja.

tak tak, wołaj kumpli :)

Poproszę tylko jeszcze punkt regulaminu, wg, którego na forum audiostereo nie mogę ocenić z jakiego roku dany zestaw kina domowego spełnia standardy i jak on się ma do rozwoju, który przez te 15 lat się odbywał.

Nie ja rozpocząłem rozmowę w tej konwencji.

Ty nigdy nie toczyłeś jej w innej. Włącznie z pisaniem w ten sposób do ludzi z branży, co było prawdziwym spektaklem samozaorania :) Pierwszy też zacząłeś od zaglądania w portfele, na co też ci zwracano uwagę, teraz płaczesz?

lol, laboratorium w rosji przesłało sygnał do laboratorium w japonii - już jutro 8k w każdym domu.

arkadowski, zlituj się.

Jeszcze raz - TA TRANSMISJA BYŁA REALIZOWANA NA ZYWO NA POŁUDNIOWA AMERYKĘ!

Nie laboratorium, a transmisja na zywo do odbiorców wybranego kontynentu.

Podjął sie tego zadania i zrealizował na bazie swojej ISTNIEJĄCEJ infrastruktury Intelsat w Brazylii.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Czegoś Ty nie zrozumiał w zakresie 3 powyższych stwierdzeń? Tego, że kopiowanie tabelek nie jest dyskusją merytoryczną oraz przedstawiającą własne zdanie, czy nie zrozumiałeś rezygnacji z bicia piany?

Forum dyskusyjne to nie tylko przedstawianie własnego zdania. Ze względów na niewątpliwie edukacyjną rolę materiały cudze i zdanie osób nie uczestniczących w dyskusji też stanowi materiał edukacyjny. Tabelki mieszczą się chyba w tej kategorii.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Juz za chwile rewolucja, 8k w każdym domu,

Od tego roku rozpoczyna sie transmisja 8K dla wszystkich zainteresowanych domostw.

Tak - nie jest realizowana z myślą o Polakach (lokalizacja).

zamiast poprawiać inne bardziej zaniedbane aspekty obrazu.

Dlatego zapraszam raz jeszcze do przeglądu mn. specyfikacji hdmi 2.1 gdzie opisane sa mn. RZECZYWISTE zmiany mające wpływ na polepszenie jakości obrazu, jednym - nie jedynym czynnikiem jest podniesienie rozdzielczości.

Nie po to by miec dodatkowe piksele, ale by te piksele spełniały okreslone funkcje. Jakie? O tym już pisałem.

I tu jest pies pogrzebany, doskonały dowód na to że zwiększanie samej rozdzielczości nie przynosi już wrażenia przyrostu jakości obrazu.

To podyskutuj z Masayuki Sugawarą. A jest to jeden z jeden z bardziej znanych inżynierów japońskiego nadawcy publicznego NHK.

Podczas wystawy i prezentacji NAB Show w Las Vegas wprost wyrażał opinie, że pierwsze skrzypce gra tutaj niesamowita jakośc wynikająca ze zwiększonej rozdzielczości. To ona daje już w pierwszym momencie tak niesamowite wrażenie.

I każdy kto widział pokaz wprost przyznawał - 8K robi piorunując wrażenie ostrością, dokładnościa obrazu.

Czyli ci co byli na pokazach i widzieli 8K - mają kosmiczne oczy, reszta malkontentów twierdzi, że nie da się dostrzec różnicy pomiedzy 4K, a 8K.

Od tego roku rozpoczyna sie transmisja 8K dla wszystkich zainteresowanych domostw.

jakie warunki musi spełnić odbiorca, żeby ten sygnał odbierać?

Dlatego zapraszam raz jeszcze do przeglądu mn. specyfikacji hdmi 2.1 gdzie opisane sa mn. RZECZYWISTE zmiany mające wpływ na polepszenie jakości obrazu,

jak już wielokrotnie było pisane, ma się to nijak do wykorzystania potencjału nowego standardu. Obecnie nie wykorzystujemy HDMI 2.0 w połowie. W 99% ludzie nie wykorzystują HDMI 1.4.

Wprowadzenie nowej przepustowości na łączu HDMI nie oznacza, że nagle z nieba pojawią się materiały wykorzystujące to łącze.

Nie inaczej @Ujemny :)))

inaczej, inaczej - był to przekaz realizowany w Brazylii.

Nawet ekipa z redakcji satkurier.pl sprawdziła, czy przekaz nie jest czasem prowadzony w wiązce europejskiej, dostępny był - ale w wiązce skierowanej nad Amerykę.

był to przekaz realizowany w Brazylii.

uuuuu, no w brazylii zaraz 8k będzie w każdym domu, dobrze, że nie w wenezueli.

Mogę jakieś materiały źródłowe prosić o tym co zostało przesłane i w jaki sposób odebrane?

jakie warunki musi spełnić odbiorca, żeby ten sygnał odbierać?

Przed chwilą twierdziłeś, że to były testy laboratoryjne, teraz o tym jakie musi odbiorca spełniac wymogi.

Po pierwsze musi chcieć kupic odbiornik 8K, który w obecnych planach wprowadzany jest na rynek przez takie firmy jak LG, Samsung czy Sharp.

po 2 nie może byc malkontentem odrzucającym nowości technologiczne.

Po 3 nie może narzekac na swoją średnia krajową.

Po 4 nie może twierdzić, że to ściema i sprzedaż garnków o marnej reputacji.

Tak - nowe technologie ZAWSZE wymagały odrobiny zaufania oraz chęci by je posiadać.

Nigdy nie było przymusu i nigdy nie będzie... do czasu, gdy stare jest na rynku.

Co do niewykorzystywania HDMI 1.4 - mijasz się z prawdą. Sam tego doświadczam uzywając w domu odtwarzaczy UHD i jedynie upscalujących do 4K.

Róznica jest widoczna na korzyść UHD mn. dzięki HDR - którego w 1.4 NIE DOŚWIADCZASZ.

A i sama rozdzielczośc NATYWNA od upscalingu jest znaczącym polepszeniem,.

A skoro pytasz o transmisje 8K - piłkarski mundial w Katarze BĘDZIE realizowany w 8K: rejestracja, przesył i odbiór . Impreza będzie nietypowa, bo toczyć będzie się od listopada do grudnia i w tym czasie całość będzie mozna odbierac w 8K.

Oczywiście - trzeba będzie posiadac odbiornik 8K, tak jak nie da sie czuć szarpania tylna osią bardzo mocnego auta jezdząc Golfem, tak nie da się dostrzec różnicy w jakości obrazu siedząc przed odbiornikiem z matryca 1080p i opisywać beznadziejność 8K.

ci co byli na pokazach

na pokazach, to i wieśka w 8k można obejrzeć, jakie są obiektywne przeszkody w tym, żeby z tych pokazów wejść do domów nie raczyłeś zwrócić uwagi.

Przed chwilą twierdziłeś, że to były testy laboratoryjne, teraz o tym jakie musi odbiorca spełniac wymogi.

Po pierwsze musi chcieć kupic odbiornik 8K,

I ten odbiornik 8k już odbiera z powietrza sygnały w 8k?

Możesz mi napisać w jakie tunery są te ekrany wyposażone? Rozumiem, że tunery są już ustandaryzowane, a obecna infrastruktura nadawcza brazylii pozwala bez modernizacji na przesiadkę na 8k?

Przed chwilą twierdziłeś, że to były testy laboratoryjne,

pisałem o twoim testowym sygnale z rosji do japonii. nagle okazuje się, że oni są w tyle, bo brazylia już nadaje w 8k dla wszystkich xD

piłkarski mundial w Katarze BĘDZIE realizowany w 8K: rejestracja, przesył i odbiór

źródła poproszę.

ps. Mundial w katarze? To ten za 4 lata? Czyli za 4 lata, będę mógł obejrzeć jedną transmisję piłkarską? W sytuacji kiedy za dwa lata 8k miało być powszechne?

W San Escobar już dawno nadają w 8k

Powiedz mi jednak, kolego Arkadowski, jak była sprawdzana ta na pierwszy rzut oka widoczna wyższość 8k nad 4k- na jakiej wielkości ekranu i z jakiej odległości? Czy to były warunki, jakie mamy w przeciętnych domach (46-55 cali i 2-4m odległości), czy był to tylko "pokaz siły" firmy na wystawie?

Albo można też jeździć oplem corsą ściągniętym z niemiec, uważać że nie ma sensu dopłacać skody superb bo to technologia przejściowa, a opowiadać, że zaraz wszyscy przesiądą się na astona martina.

Bzdura, kompletnie nietrafione porównanie.

Aston Martin ZAWSZE będzie maił okreslony przedział cenowy, bo nie wynika to jedynie z technologicznej przewagi nad autami innych marek, a z faktu, że ta firma produkuje w założeniu auta przeznaczone na rynek dla zamoznej grupy społeczeństwa.

I Aston Martin pomimo, że wydaje sie kosmicznie drogi, az takim autem dla wybrańców nie jest!

Polski lekarz pracujący na kontrakcie w Arabii Saudyjskiej czy Katarze może sobie kupic auto w/w marki.

Tak jak porsche nie jest marką dla bardzo bogatych ludzi, bo Cayman 718 to wydatek w podstawie 240.000 złotych.

A porównanie nietrafione, bo 8K ma stanowić za kilka lat - masowy sprzęt dla masowego odbiorcy w cenie obecnego 4K.

Tym się rózni rynek aut od elektroniki uzytkowej.

Robisz tak głupie porównania, że głowa mała.

na pierwszy rzut oka widoczna wyższość 8k nad 4k

Po prostu słaby jest ten argument. Weź człowieku rusz ogon sprzed kanapy, pojedź na jakiś event na którym są pokazywane nowe technologie - w tym 8K.

Zobacz, porównaj i sam się dowiesz. Ględzenie o odległości od ekranu zaczyna byc po prostu niepoważne.

Dotrze to do Ciebie, że widac róznice? A jesli nie dociera, to proponuję jedyną mozliwą rzecz by się przekonać - udaj się na prezentacje 8K, gdzie na matrycach 65" 8K są realizowane pokazy.

Stwierdzisz co widzisz i czy widzisz róznice. Tak na IFA, jak i na NAB Show oraz kilkunastu innych gdzie pokazywano w akcji takie matryce -NIKT nie twierdził, że nie widac róznicy.

Znaczy postawili statystów napędzających zachwyt czegoś, czego nie widać?!

Ja akurat wraz z tymi osobami widziałem różnice i to znaczącą, tym bardziej mając porównanie, bo na co dzień posiadam 3 odbiorniki 4K i to w całkiem niezłej klasie.

To widac, czy się chce, czy nie.

A porównanie nietrafione, bo 8K ma stanowić za kilka lat - masowy sprzęt dla masowego odbiorcy w cenie obecnego 4K.

A to wszystko dzięki temu, że w roku 2018 udało się dokonać satelitarnej transmisji jednego demka technologicznego na jakimś pokazie. Szkoda strzępić ryja.

A w latach 70 do kina wprowadzano taśmy 70 milimetrów o rozdzielczości 16k.

80% kin 50 lat później wyświetla obraz 2k, a 20% 4k, tylko nie ma co wyświetlać w tych kinach xD Gdzie są kina wyświetlające 70mm i ile filmów jest nagrywane w ten sposób?

Ale już a chwile, już za moment, glorious 16k w każdym kinie :)

Aston Martin pomimo, że wydaje sie kosmicznie drogi, az takim autem dla wybrańców nie jest!

Który aston martin? Sprawdź cene astona martina valkyrie.

A poza tym, wybrałem astona martina właśnie dlatego, że jest to ciągle marka mająca modele dla ludzi, a nie tylko produkująca dwa auta jako pokaz możliwości do wystawiania na eventach.

tak tak, wołaj kumpli :)

Poproszę tylko jeszcze punkt regulaminu, wg, którego na forum audiostereo nie mogę ocenić z jakiego roku dany zestaw kina domowego spełnia standardy i jak on się ma do rozwoju, który przez te 15 lat się odbywał.

Udawaniem braku zrozumienia, doprowadzaniem do absurdu (odrzutowce) i próbami ośmieszania rozmówcy nie posunie się dyskusji naprzód. Podobnie jak prowadzeniem jej w sposób bezczelny. Umiejętność odszczekiwania się jest mało przekonującym substytutem argumentów merytorycznych. Ty masz swoje zdanie, ja go szanuję, acz nie podzielam. Ja mam swoje i proszę abyś go uszanował, podzielać absolutnie nie musisz.

Włącznie z pisaniem w ten sposób do ludzi z branży, co było prawdziwym spektaklem samozaorania :)

Ludzie z branży prezentujący punkt widzenia tożsamy z Twoim wg Ciebie specjaliści zasługujący na uznanie, a krytyka ich to (cytuję) "spektakl samozaorania" (koniec cytatu). Inni ludzie z tej samej branży (nota bene na znaczenie wyższym niż ci pierwsi stanowisku) którzy mówią rzeczy przez Ciebie nieakceptowalne to "sprzedawcy garnków". Podwójne standardy, podwójna skala ocen.

Pierwszy też zacząłeś od zaglądania w portfele, na co też ci zwracano uwagę, teraz płaczesz?

Niedobrze jest używać sformułowań, znaczenia których do końca się nie rozumie. Określanie pewnych zjawisk i próba zdefiniowania ich genezy nie jest zaglądaniem w portfele.

Umiejętność odszczekiwania się jest mało przekonującym substytutem argumentów merytorycznych.

Powiedział koleś, który do tej pory nie użył ani jednego merytorycznego argumentu. A jeśli użyłeś, to bardzo proszę cię, zacytuj go w tym momencie.

Ludzie z branży prezentujący punkt widzenia tożsamy z Twoim wg Ciebie specjaliści zasługujący na uznanie, a krytyka ich to (cytuję) "spektakl samozaorania" (koniec cytatu). Inni ludzie z tej samej branży (nota bene na znaczenie wyższym niż ci pierwsi stanowisku) którzy mówią rzeczy przez Ciebie nieakceptowalne to "sprzedawcy garnków". Podwójne standardy, podwójna skala ocen.

Przecież sam właśnie to robisz, ludzie z pokazów to wielkie autorytety bo mówią co ci pasuje, inni to nie są autorytety bo mówią co innego.

I żeby ci się jeszcze nie myliło, ja się powołuję na autorytety techniczne, branżowe portale, materiały producentów, a ty się powołujesz na SPRZEDAWCÓW z pokazów. Rozumiesz różnicę?

Dlatego analogia z garnkami tutaj pasuje - bo w obu tych przypadkach dotyczy SPRZEDAWCÓW.

To tak jakbyś się powoływał na autorytet doradcy klienta w saturnie.

Oświetlenie pewnych zjawisk i próba zdefiniowania ich genezy nie jest zaglądaniem w portfele.

Stwierdzenie faktów na temat sprzętu o którym publicznie udostępniasz informacje i ocenienie go w kontekście wygłaszanych przez ciebie tez jest dokładnie naświetleniem pewnych zjawisk - skoro ty masz prawo to chyba wszyscy mają, nie?

W ogóle ta rozmowa wygląda w ten sposób:

-mam opla astrę, ale jestem entuzjastą transportu i niedługo kupie myśliwiec z napędem odrzutowym. Niedługo to będzie standard.

-eeee. ok, a wiesz ile taki myśliwiec pali, skąd weźmiesz paliwo do niego?

-w japonii można takie kupić, niedługo będzie na każdej stacji benzynowej za piontaka z litra.

-ale wiesz, że taki myśliwiec to pali z 1000 litrów, a nie 5?

-odpowiednie technologie zmniejszające zużycie paliwa jest już opracowywana przez radzieckich naukowców. Ostatnio udało im się zmniejszyć zużycie paliwa przez napędy odrzutowe o 10%

-a masz do niego pas startowy?

-żaden fizyk teoretyk nie będzie mi mówił jakiego pasa startowego potrzebuję do takiego samolotu, widziałeś pasy startowe na lotniskowcach jakie są krótkie, będę startował z podjazdu.

-ale wiesz, że oni tam korzystają z katapulty?

-...

-no wiesz?

-nie będę odpowiadał na pytania. Kupie harriera z pionowym startem!

-to możesz w ogóle startować z garażu jak sobie zamontujesz rozkładany dach. Ale wiesz, to strasznie dużo zachodu, katapulty, pasy startowe, rozkładane dachy, paliwo z japonii, to chyba za dużo dla przeciętnego kowalskiego, obawiam się, że może być jednak problem, mało kto w ogóle ma garaż w którym zmieściłby się harrier, a jak już to nad garażem często jest nadbudówka i nie można zamontować rozsuwanego dachu.

-bo to technologia dla bogaczy a nie dla cebulaków co mieszkają w bloku!

-ale przecież to miał być standard?

-...

-no miał być standard czy technologia dla bogaczy? Zobacz, sam jeździsz starą astrą i nie odczuwasz potrzeby upgradu od 15tu lat, może być innych ludzi ciężko przekonać do odrzutowców skoro ty jako entuzjasta transportu nie dałeś się przekonać do przesiadki na bolid formuły pierwszej, to co dopiero odrzutowiec.

-ja nie potrzebuję bolidu formuły pierwszej, żeby być entuzjastą i kibicem rozwoju transportu, mogę nim być jeżdżąc fordem T z muzeum techniki!

Najgłupsze z mozliwych porównań:

- porównanie motoryzacji do elektroniki uzytkowej w tym kontekście nie ma sensu, ale...

- opel astra sprzed kilku lat, a Opel Astra dziś to dwa różne światy. Obecna Astra (wiem, bo jeździłem kilkanaście dni jako autem zastepczym - nowym z przebiegiem 3000 km) to jak BMW sprzed 6-7 lat, więc tak - nawet w motoryzacji coś co było dla elit - dziś staje się normą.

- Ta biedna Astra miała wszystkie czujniki o jakich BMW 5 sprzed 8 lat nie mogła nawet pomarzyć w najwyższej konfiguracji.

- Tak, dziś uzywając 4K możesz już za chwilę stac się posiadaczem 8K i nie jest to cena z kosmosu patrząc na realne zarobki w wielu krajach świata.

- 8K nie "pali" żadnego paliwa, a technologie w sposób naturalny tak idą do przodu, ze juz dziś przesyłanie takich treści nie stanowi problemu. A na pewno za 2 lata zwykła siec komórkowa sobie z tym poradzi (5G).

- co do pasów startowych i tym podobnych bzdur nie będe sie odnosił, to kpina.

- 8K nie jest wprowadzana z myślą o wybranej klienteli, tak jak Mercedes Visoion nie jest pokazywany by zainteresowac Kowalskiego. Najwyższe modele Porsche z limitowanych edycji trafiają TYLKO do wybranej grupy klientów (często sama firma decyduje do jakiego klienta), ale 8K nie jest ani technologią wprowadzaną jako technologia dla wąskiej grupy, ani nie będzie cenowo wiecznie na "wysokim" poziomie.

- Niektóre WYBRANE modele TV czy projektorów też maja swoja bardzo wysoka cenę. I co w tym dziwnego, że jakiś model jest bardzo drogi? To marka decyduje do kogo trafia jej produkt, a marka to nie technologia!

Technologia moze byc po kilku latach przeniesiona z najdroższych modeli do najtańszych nie zabijając przy tym nabywcy ceną. Tak jest właśnie w motoryzacji czego jak widac nie dostrzegasz lub udajesz, że tego nie ma.

W motoryzacji obecnie konfigurując modele w salonie za 50K złotych dostaje się czesto technologie jakie 5-7 lat temu były dostepne JEDYNIE dla marek premium.

A technologia to nie marka - z góry przeznaczona dla KONKRETNEGO nabywcy.

3 miesiące temu z salonu odebrałem dla żony auto wyposazone w technologie, w jakie najdroższe Astony Martiny nie mogły nawet pomarzyć 7 lat temu.

A wybacz - cena auta oscylowała w granicy nieznacznie ponad 100.000 złotych.

Aston martin nadal sprzed 7 lat kosztuje "swoje", a za 7 lat auto mojej zony będxzie kosztować może z 30 000.

Bo to nie technologie uzyte w tych autach - a marka, sa synonimem luksus.

Tak jak nie o technologie chodzi w świecie TV, a o mrakę.

Dlatego TV Loewe zawsze będa droższe pomimo czesto sporych braków w wiele technologi stosowanych w TV Samsunga czy LG.

Bo to określa nie jedynie TECHNOLOGIA, a marka.

Robisz tak idiotyczne porównania, że głowa mała.

Zamiast wstac sprzed monitora i pojechac na jakiś ciekawy event - zapoznac się i zobaczyć, komentujecie rzeczy, których nawet nie widzieliście.

Jak rozumiem mój iMac 5K też oferuje obraz, gdzie nie widac różnicy...

Otóż obok stoi MacBook Pro Retina i różnice WIDAĆ juz na pierwszy rzut - na korzyść iMac'a.

Dlatego monitor Thunderbolt od Apple poszedł do "żyda" bo nie dało się na jego obraz patrzeć.

Panowie pora ruszyć się na jakiś pokaz, nie dyskutowac o czymś, czego się nawet nie widziało.

Tak jest po prostu uczciwie wobec siebie i wobec dyskusji jaką tutaj toczycie.

Na razie opisujecie pierdoły, najpierw twierdziliście, że 8K to wciskanie naiwnym garnków.

Jak dostaliście nazwiska osób ze świata obrazu, okazało się, że to "naganiacze" naiwnych.

Teraz jakies porównania technologii z markami luksusowymi, jakbyu jedno i drugie oznaczało to samo.

O samolotach nawet nie dyskutuje bo to idiotyczne.

Ale w temacie transportu - po co TGV czy szybka Chińska Kolej, skoro technologia nie ma sensu?

Było przed chwilą, że treść 8K nie jest mozliwa do uzyskania w domowych warnukach, jednak jest - czego dowodem są zapowiedzi realnych transmisji ze sportowych wydarzeń jakie nadchodzą.

Czyli da się, jest różnica widoczna i do tego nie będzie kosztować majątku.

A czy po prostu - zamiast bić pianę i wykrzykiwać swoje racje - nie lepiej wsadzić tyłki w auto i pojechać na jakis event?

Zapewniam kazdego, że róznicę w 8K widać gołym okiem i nie potrzeba być sokołem czy innym orłem!

A ceny? Podałem ile płaciłem kilka lat temu za sprzęt, który dziś nie jest warty złamanego centa.

I każdy z Was wie, że na początek pokazuje się najlepsze i drogie modele, by w tym samym czasie przygotowywać masową produkcję tańszych modeli.

A oburzanie się, że 4K zostało nazwane przejściową tchnologią - ależ to prawda! Jeszcze na dobre nie zagościła w domach, a już 8K jest prezentowane jako TV jutra.

Tylko 2 firmy zapowiedziały na NAB Show w USA kontynuację rozwoju 4K - mn. Sony.

Przedstawiciele tej firmy chcą utrzymac rozwój 4K przez najbliższe 3-4 lat i dopiero wtedy wejść masowo na rynek ze swoimi modelami 8K.

Ale inżynierowie Sony przyznają wprost - 4K nie stanowi docelowej jakości z jaką chcemy oferowac obraz naszym uzytkownikom. To 8K da prawdziwą jakośc.

Czyli wszyscy widzą róznice, ale jej nie widać - bo tak twierdzą osoby... które nawet na oczy nie widziały TV 8K.

@Ujemny

Nie rozumiem. Przytaczane są nie tylko argumenty sprzedawców z pokazów ale również przedstawicieli zarządów firm będących twórcami nowej technologii, jakich jak NHK czy Samsung.

Przed wyliczaniem moich argumentów proszę o policzenie najpierw swoich. Dezawuowanie i ośmieszanie wszystkiego co pisze druga strona (Twoja ulubiona taktyka) na miano argumentów nie zasługuje.

Maju dnia 28.09.2018 - 09:27 napisał

"wiesz w jakim kontekście padło to moje stwierdzenie."

Dla ludzi mających podwójną etykę, stosujących podwójną skalę ocen i podwójne standardy - ta sama rzecz może być raz zła, raz dobra. Zależy czy robią to inni czy oni sami.

Możesz doprecyzować co masz na myśli?

Tym co napisałeś usprawiedliwiasz osobę która chciała mi wmówić że mam coś na sumieniu i zmusić do odpowiedzi.

Dodatkowo wmawiasz mi że stosuję podwójną skalę ocen nie podając nic na poparcie tej tezy.

Bobcat może jeszcze mi wmówisz że to ja dążę do pyskówek??

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

- porównanie motoryzacji do elektroniki uzytkowej w tym kontekście nie ma sensu, ale...

sprawdzisz sobie posty, kto zaczął od porównań do motoryzacji? :)

był to przekaz realizowany w Brazylii.

Należało dodać; możliwy do obejrzenia na pokazach.

Nie słyszałem by dekodery z 8K sprzedawano lub rozdawano tam "gawiedzi"...wątpię czy takowe wtedy były produkowane, teraz być może.

8K nie "pali" żadnego paliwa,

Czyli nie rozumiesz nawet, ze w tej analogii paliwem jest kontent?

Sam przyznajesz, że tego kontentu nie ma (nawet 4k i FHD), by po chwili pisać, że jak tylko będzie 8k i HDMI 2.1 to nagle będzie kontent 8k i to jeszcze zaraz 120 fps. W dodatku w brazylii, bo wiadomo, ze w takiej zacofanej polsce to go nie będzie jednak xD

pasów startowych i tym podobnych bzdur nie będe sie odnosił, to kpina.

tej analogii też nie łapiesz? :(

Zamiast wstac sprzed monitora i pojechac na jakiś ciekawy event - zapoznac się i zobaczyć, komentujecie rzeczy, których nawet nie widzieliście.

Bywam przynajmniej na AVS regularnie, także tego :)

Otóż obok stoi MacBook Pro Retina i różnice WIDAĆ juz na pierwszy rzut - na korzyść iMac'a.

O, to se na mim oglądaj filmu w UHD xD

Ja pierdykam, wiesz, że inne są wymagania ekranów 30 cm od oczu, przeznaczonych do wyświetlania tekstu, a inne do wyświetlania ruchomych obrazów 3 metry od oczu? Czy to jest bariera nie do pokonania jednak?

rzytaczane są nie tylko argumenty sprzedawców z pokazów ale również przedstawicieli zarządów firm będących twórcami nowej technologii, jakich jak NHK czy Samsung.

tak były przytaczane i było w nich dokładnie to samo co w oficjalnych materiałach samsunga, tylko wy nie rozumiecie co oni mówili po prostu.

Jak ci sprzedawca mówi, że 8k jest super bo możesz obraz oglądać z każdej odległości - to w praktyce oznacza to, że możesz go też oglądać z 50cm. Super nie? Tylko, że nikt na świecie tak nie robi i nie będzie robił. Niemniej sprzedawca nie powiedział nic co by zaprzeczało OFICJALNYM MATERIAŁOM SWOJEJ FIRMY, ani też byłoby technicznym kłamstwem. A że wy nie umiecie doczytać między wierszami to już inna sprawa, nie jeden biznes się na tym kręci. Np tabletki z cukru pudru reklamowane na każdym kanale przez 20 minut na godzinę :)

Dezawuowanie i ośmieszanie wszystkiego co pisze druga strona (Twoja ulubiona taktyka) na miano argumentów nie zasługuje.

Zasługuje, kiedy dezawuują cię i ośmieszają suche liczby, których nie jesteś w stanie podważyć w żaden sposób.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.